15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Integrering af naturlig belysning i lokaler – praktiske tips og ideer til dit hjem

naturlig belysning interiør design vindue glas lys integrere vindue glas soveværelse

Der er intet mere fornuftigt end at bruge naturlig belysning til at forbedre den rumlige kvalitet og energieffektivitet i bygninger. Det faktum, at naturressourcer ikke er uendelige, og kravene om at reducere energiforbruget har i stigende grad reduceret betydningen af ​​kunstige belysningssystemer. På grund af dette er arkitekter tvunget til at lede efter mere effektive konstruktionsløsninger. Til dette formål er der blevet truffet forskellige foranstaltninger for bedre at fange naturlig belysning i rumdesign.

Eksponering for naturligt lys har en række fordele. Disse skal betragtes både fra et psykologisk synspunkt med hensyn til stemningen og generelt for at reducere elektriske omkostninger. Du kan planlægge vinduer og døre på en sådan måde, at de tillader tilstrækkelig energi og naturlig belysning i dit hjem.

Hvad er egentlig naturlig belysning?

naturlig belysning indretning vindue glas lys integrere arbejdsplads lejlighed hus bygning stue have

Dagslys er den strategiske placering af vinduer for at slippe så meget naturligt lys ind som muligt i hjemmet. Naturlig belysning kan også opnås ved at installere ovenlysvinduer eller andre åbninger i dit hjem. At introducere udendørs lys i interiøret bliver en prioritet for de fleste husejere, da de leder efter eller bygger et nyt hjem på grund af de mange fordele. Systemerne til naturlig belysning kan også garantere fremragende rumlige egenskaber, hvis du designer dem korrekt. I den følgende vejledning har vi samlet nogle væsentlige ideer og nyttige tips til dine fremtidige byggeprojekter. Medtag naturlig belysning i dine byggeplaner for at opnå optimale rumlige forhold i dit opholdsområde.

naturlig belysning interiør design vindue glas lys integrere vindue glas boligareal

Vinduerne er forbindelsen mellem det byggede miljø og omverdenen. De slipper naturligt lys ind, byder på udendørs udsigt, forbedrer energieffektiviteten og kan virkelig ændre indendørs oplevelsen. Men at have en overflod af vinduer giver mange udfordringer. De fleste af jer er enige om, at man aldrig kan have for mange vinduer i en bygning. Men vi må også indrømme, at solbeskyttelse kan påvirkes. Konventionelt glas styrer ikke helt udviklingen af ​​varme eller blænding og skaber dermed en ubehagelig atmosfære for beboerne. Den almindelige løsning på dette problem er normalt tykke persienner og nuancer, der skaber en barriere for omverdenen og påvirker et rummes æstetik. Så hvordan kan du indarbejde mere naturligt lys for at skabe behagelige, sunde omgivelser og smukke interiører?

Brug af naturlig belysning i rumplanlægning – fordele

naturlig belysning interiør design vindue glas lys integrere arbejdsplads lejlighed hus bygning facade stue

Meget er blevet sagt om fordelene ved naturligt sollys eller dagslys. Det er vigtigt for vores immunsystem, øger vores D -vitaminindtag og sikrer sunde knogler. Korrekt brug af dagslys kan skabe sundere og mere behagelige betingelser for at leve og arbejde. Det reducerer også efterspørgslen efter kunstigt lys, hvilket kan sænke driftsomkostningerne. Du behøver ikke at være ekspert for at se, at vi ikke gør fuldt og korrekt brug af dagslys, især i storbyer.

naturlig belysning indretning design træk vinduesglas lys integrere arbejdsplads lejlighed hus bygning arbejdsplads

Naturligt lys gør det muligt at belyse dit hus eller din lejlighed i løbet af dagen uden at bruge kunstige lyskilder. Derudover hjælper naturlig belysning med at beskytte miljøet. Dagslys er derfor bedre egnet til den generelle fysiske tilstand og sundhed. Ifølge en undersøgelse foretaget af Northwestern Medicine og University of Illinois er mennesker, der regelmæssigt udsættes for sollys, mere optimistiske, sover bedre om natten og føler sig mere komfortable end andre i løbet af dagen. Brug af udvendigt lys kan også bidrage til at spare energiomkostninger. Du kan bruge solens position til naturligt at varme dit hjem om vinteren eller til at holde dit hjem køligt og behageligt om sommeren.

Nogle ulemper ved natbelysning

naturlig belysning interiør design vindue glas lys integrere

Selvom der er mange fordele ved dagslys, kan der være potentielle ulemper ved ikke at indføre naturligt lys i dit hjem. Uden ordentligt isolerede vinduer kan naturlig belysning føre til øget varme og blænding i sommermånederne og varmetab om vinteren. At vælge glasdøre og vinduer, der er godt forseglede og isolerede, kan betyde forskellen mellem et godt oplyst drømmehus og en mørk, dårligt planlagt værelseplan.

naturlig belysning indretning vindue glas lys integrere arbejdsplads lejlighed hus bygning ovenlysvindue

Vi har to negative ekstreme forhold, da nogle bygninger ikke slipper nok dagslys ind på kontorerne eller boligenhederne. Disse har mange mørke rum og korridorer uden nok dagslys og naturlig ventilation. Der er endda nogle private og offentlige bygninger med aircondition for at udlufte varme udstødningsgasser i offentlige korridorer. På den anden side tillader nogle facader så meget direkte sollys i bygningerne gennem almindelige brede glasåbninger, at der er varmeproblemer for beboerne. Uundgåeligt dækker beboerne deres vinduer med improviseret solbeskyttelse såsom gardiner, store plakater osv. For at minimere varmeopbygning.

naturlig belysning indretning vindue glas lys integrere arbejdsplads lejlighed hus bygning stue sofa

Integrering af dagslys i en bygning eller lejlighed er ikke så svært, som det først ser ud, når det tages i betragtning i den tidlige designfase af et projekt. I dag er der forskellige designstrategier og enheder til at fange naturlig belysning og lede det dybt ind i bygninger for at minimere eller endda eliminere elektrisk lys i løbet af dagen. En mulighed er at integrere atria eller indre gårde og klippevinduer for at bringe dagslys ind i huset eller bygningen. Gårde, der er centralt placeret i en bygning, diffunderer naturligt lys med potentiale til at køle de tilstødende rum.

Hvordan integrerer du naturlig belysning?

naturlig belysning indretning design vindue glas lys integrere arbejdsplads lejlighed hus bygning stue småsten

I stedet for at ændre placeringen af ​​dine vinduer, anbefaler vi at tilpasse din nuværende konfiguration for at bringe så meget naturligt lys og energi ind i dit hjem som muligt på de relevante tidspunkter af året. Husk følgende tips, når du planlægger naturlig belysning:

  • Hvis dine vinduer eller glasdøre vender mod øst og vest, kan de give godt dagslys morgen og aften.
  • Sydvendte vinduer sikrer mere sollys i stuerne om vinteren, men lidt direkte sol om sommeren, især når disse er ordentligt skraverede.
  • Glasvinduer placeret mod nord tillader relativt jævnt, naturligt lys igennem, hvilket skaber lidt blænding og næsten ingen uønsket varmeudvikling om sommeren.

Hvis du overvejer dette praktiske råd i begyndelsen af ​​rumplanlægningen, kan du korrekt integrere naturlig belysning i dit hjem. Dette giver dig mulighed for at opnå optimal fremtidig rumbelysning.

Se ud over den traditionelle horisont

naturlig belysning indretning vindue glas lys integrere arbejdsplads lejlighed hus bygning ovenlysvindue modulær

Traditionelt glas kan ikke kompensere for den varmeforøgelse eller blænding, der er forbundet med dagslys, og en ukontrolleret mængde naturligt lys kan have en negativ indvirkning på beboerne. Bygninger, der ikke kan tage højde for den maksimale dagslysintensitet, kan muligvis ikke opnå den nødvendige certificering. I det nuværende arkitektoniske landskab er dette mere et krav end blot en bekvem tilføjelse.

naturlig belysning indretning vindue glas lys integrere arbejdsplads lejlighed hus bygning persienner

Dynamisk glas, der lader solens stråler farves på ethvert tidspunkt af dagen eller natten, gør det muligt for bygningsbrugere at opleve de naturlige effekter af det ydre område. Du kan også bruge den til at opnå energieffektive mål ved at begrænse behovet for energikrævende varme-, ventilations- og klimaanlæg. Derudover hjælper dynamisk glass evne til at tilpasse sig solen til at bekæmpe de negative virkninger af solstråling.

Styr kunstigt lys i realtid

naturlig belysning interiørdesign trækvinduer glaslys integrerende vinduesformørkende ruller boligarealsensorer

Takket være moderne sensorer, der mærker dagslys, kan du også bruge den naturlige belysning i dit hjem. Hvis den rigtige mængde lys er tilgængelig, dæmper disse sensorer det elektriske lys, så rum kun kan tændes, når og når det virkelig er nødvendigt. På den måde sørger du for, at du ikke stoler for meget på de elektriske lyskilder. Desuden hjælper lyssensorer gennem optimering og naturlig belysning af en bygning med at minimere blænding og dermed øge den samlede produktivitet på arbejdspladsen eller hjemme og øge beboernes trivsel.

Installer ovenlys til naturlig belysning

naturlig belysning værelse design træk vindue glas lys integrere arbejdsplads lejlighed hus bygning ovenlysvindue

Da vandrette åbninger er strategisk placeret på tagene på bygninger, giver ovenlysvinduer lys udefra direkte. Disse lyskilder inkluderer normalt en påføring af gennemsigtigt glas på toppen, hvilket tillader en højere procentdel af lys ind i rummet. Du bør dog bruge ovenlys med forsigtighed, da de har en tendens til at øge den termiske belastning i bygningen og øge den indvendige temperatur. Derfor skal du strategisk placere og projektere sådanne vinduer og døre med hensyn til dimensioner og tætningsmaterialer.

naturlig belysning interiørdesign trækvinduer glaslys integrerer taget

Som et alternativ til den øverste tætning kan du tilføje et lag lamineret glas eller polycarbonat til ovenlysvinduer. Det betyder, at naturligt lys indtrænger indirekte, og mængden af ​​lys kan reduceres. Som et af de mest anvendte belysningssystemer anbefales ovenlys til mindre beboelige rum, f.eks. Trafikområder, haller eller badeværelser. Desuden findes disse systemer i et stort antal modeller og varierer i deres design, dimensioner og materiale.

naturlig belysning interiør design vindue glas lys integrere vindue glas køkken

Disse typer lyskilder, der gentagne gange bruges i industribygninger og lagre med metaltag, er konfigureret som enheder baseret på tagernes savtandgeometri. Skråningerne er strategisk indrettet til at modtage en vis mængde lys. De er normalt placeret i forhold til facaden med mindre sollys. Dette muliggør naturlig belysning uden direkte sollys. I nogle tilfælde overvejer de også åbninger til ventilation. Variationerne i dimensioner og tilbøjeligheder er designet på grundlag af den procentdel af lys i det indre, der tillader mere eller mindre lys at komme ind. Dette belysningssystem skal lukkes af en glasramme, så du kan forhindre regn i at komme ind.

Naturlig belysning gennem tagdækning

naturlig belysning værelse design træk vindue glas lys integrere arbejdsplads lejlighed hus bygning ovenlysvindue modulær

Du kan bruge sådan tagdækning til at dække haven, for eksempel gennem åbninger, der stikker ud fra taget. Brug den til at danne små glasagtige fremspring, der tillader naturligt lys at komme ind gennem deres to sider. Ud over forekomsten af ​​lys muliggør systemet kontinuerlig fornyelse af luften, hvis du bruger mobile vinduesrammer. Disse giver konstant naturlig belysning og ventilation, da varm luft har en tendens til at stige.

Koblet tag

naturlig belysning indretning design træk vinduesglas lys integrere kuppeltag

Kuppeltag tilbyder en mere omfattende lyseffekt i forhold til de tidligere forslag. På grund af de formodede store dimensioner har disse imidlertid tendens til at generere store varmebelastninger i bygningen i de fleste tilfælde. Af denne grund kan du bruge et kuplet tag i adgangsområder, gårde eller centrale områder.

Atrium

naturlig belysning værelse design træk vindue glas lys integrere atrium

Ovenlys åbnes direkte på tage, normalt med pyramide eller gavlgeometrier, med metalprofiler og glaslukninger. I modsætning til eksemplerne ovenfor anbefales denne typologi til bygninger med et større antal etager. Følgelig giver disse også adgang til større lyseffekt uden at generere høje termiske belastninger.

Let rør

naturlig belysning værelse design udkast vindue glas lys integrere lys rør

Udover ovenlys kan du installere lette rør i forskellige tage flade eller skrå. Med forskellige længder og bredder kan du montere naturlig belysning af denne type enten fleksibelt eller uden at ryste. Forskellen er, at disse transporterer dagslyset gennem refleksioner i sådanne interiører og tage. Især hvor det ikke er muligt at installere andre belysningssystemer som dem, der er beskrevet ovenfor.

naturlig belysning indretning vindue glas lys integrere arbejdsplads lejlighed hus bygning stue sofa

Indvendigt er lysrørene belagt og udstyret med reflekterende materialer. På grund af deres dimensioner og materialitet producerer disse forskellige lysintensiteter og repræsenterer en optimal løsning til industrielle og kommercielle projekter.Der er også glasfibermodeller, der er tilgængelige på markedet som lejligheder eller mindre bygninger, især til byggeprojekter med korte afstande mellem himlen og loftet.

Previous Post
Modulært husdesign til en ferie midt i skoven
Next Post
Balayage brown vs balayage blonde – det store hårfarve spørgsmål