15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vinopbevaring i tønder og tanke – da begge bruges til vinfremstilling

Vinopbevaring tønde-rødvin-smag-modning

Billederne af vinkældre, hvor mægtige tønder med den lækre druesaft er gemt, er velkendte. Uanset om vin opbevares i en tønde eller i en tank, handler disse beholdere om mere end bare opbevaring. Begge bruges også til vinfremstilling, men på meget forskellige måder. I det følgende finder du ud af, hvilken slags smag rødvin, der er gemt i en tønde lavet af hårdt egetræ, har.

Vinopbevaring i tønder og tanke giver vinen en helt anden smag

Vinopbevaring rødvin-modning-opbevaring-ståltanke-tønde

Grundlæggende modnes det Vin både i en tønde og i en tank. Men i en egetræsfade opstår der en helt anden smag end i f.eks. En ståltank. I denne sammenhæng taler eksperter om “barrique”, som refererer til en tønde, der giver rødvine af høj kvalitet en meget fin vaniljesmag. Den er fremstillet af hård eg og rummer nøjagtigt 225 liter. Disse kriterier blev fastlagt i Bordeaux i 1866 og overholdes stadig i dag. Hvis en barrique er mere end tre år gammel, har tønden, der koster omkring 700 euro hver, helt opgivet sin smag.

Vinopbevaring på træfade

rødvin-glas-drue-vin opbevaring

Fine barrique -vine kommer fra Limousin -regionen. Men ikke alle barriques er ens, hvorfor vinkendere skelner mellem fransk træ og amerikansk træ. Den mest kendte spanske rødvin, Rioja, modnes for eksempel på amerikanske egetræsfade. Træet er ikke den eneste afgørende faktor for smagen, for tøndernes inderside er praktisk talt ristet over åben ild. Dette skaber en individuel smag af toast udover vanilje aromaen, som er mindre eller mere intens.

Vinopbevaring i tanke 

vinopbevaring-ståltanke-gæringsproces

Rustfrie ståltanke kendes mest fra raffinaderier eller store mejerier. Men de bruges også ofte i vinens verden. Kølesystemet, der bruges i det, er for det meste computerstyret og meget sofistikeret. Tankene fås i forskellige størrelser, lige fra et par liter til en kapacitet på 20.000 liter. En stor fordel ved denne opbevaring er, at vinen i tankene næppe kommer i kontakt med ilt og derfor bevarer en meget frugtagtig note. I Australien eller New Zealand er de sat op udendørs, mens de i Europa kan findes inde i bygninger.

Hvorfor flyder finthakket eg i tankene?

rødvin-opbevaring-tønde-tanke-affekt-smag

Nogle gange er der også såkaldte chips i tankene. Dette er egetræ, der er hakket fint og har til formål at give vinen den fine barrique smag. Inden den kan tappes og sælges, filtreres vinen. Dette sikrer, at kunden ikke mærker noget til chipsene.

Fans og kendere kan stadig finde en anden variant af, hvordan vin kan opbevares og modnes i mange europæiske vækstområder. Vi taler om underjordiske betontanke, som normalt ikke kræver yderligere køling på grund af den konstant lave temperatur under jordoverfladen.

Rødvin til rigtige kendere

rødvin-glas-middag-nyd

Previous Post
Interiør af træ og beton – Hyggeligt hus i Bayern
Next Post
Enkle og velsmagende starteropskrifter til enhver lejlighed