15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Skab en selvforsynende have – frugt og grønt fra vores egen dyrkning

Omsorgstips ideer familie sund mad

Frisk frugt og grønt fra din egen have – dette er drømmen for mange hobbygartnere og dem, der ønsker at blive det. Hvis du vil høste grøntsager og frugt i din egen have, skal du være opmærksom på et par ting. Jordens kvalitet er afgørende, havens placering spiller en rolle, og plantelisten skal også planlægges nøje. Den følgende artikel omhandler planlægning af en lille selvforsynende have.

Oprettelse af en have – god planlægning er afgørende

Havebed, klatreplanter, hækplanter

Inden den selvforsynende have oprettes, skal den kommende gartner tænke over, hvad de egentlig forventer af haven. Spørgsmål, der bør stilles på dette tidspunkt er:

– Hvor meget plads er der til rådighed?

– Hvor meget tid og arbejde kan der investeres i oprettelsen af ​​haven og dens vedligeholdelse?

– Hvad skal dyrkes?

– Hvor mange mennesker skal leve af haveprodukterne?

– Giver haven fuldstændig selvforsyning, eller skal menuen kun suppleres med frisk mad fra egen dyrkning?

Nybegyndere bør ikke påtage sig for meget og bør foreløbig begrænse sig til et bestemt udvalg af planter. Hvis dette går til din tilfredshed, kan plantningen gradvist udvides.

Oprettelse af en have – jorden gør forskellen

Havegrøntsagsdesign ideer siddeområde gulv

Jordens kvalitet er afgørende for, at de planter, der vokser, vokser og trives: jorden må ikke være for lerig eller for sandet. En høj andel sand i jorden betyder, at vandet siver for hurtigt væk. Desuden er denne jord fattig på næringsstoffer. I et sådant tilfælde kan tilføjelse af kompost forbedre jordens kvalitet. Uanset hvad, er det tilrådeligt at oprette en kompostbunke i den selvforsynende have. En regn tønde skal heller ikke mangle, så planterne kan forsynes med vand hver dag. Hvis du vil, kan du også grave en brønd.

Hvis du vil være på den sikre side, kan du få analyseret en jordprøve. Dette gør det klart, hvad jorden har brug for, og de nødvendige skridt kan tages. Artiklen “Planteernæring” går mere i detaljer om de vigtige næringsstoffer, der skal findes i jorden. Det arbejde, der går på at forbedre jordkvaliteten, skal ikke undervurderes.

Havens placering er af stor betydning

Tildeling havepleje tips ideer træmøbler bordstol

Ud over jordens beskaffenhed er havens placering særlig vigtig for høstudbyttet. Hvis haven er orienteret mod nord, eller hvis træer eller omkringliggende bygninger skygger for haven, bliver høsten mindre. I en sydvendt have vokser planterne meget bedre på grund af sollyset. Men her, afhængigt af planten, skal det afgøres, hvor den optimale placering er. Nogle planter foretrækker direkte sollys, mens andre foretrækker delvis skygge eller slet ikke tåler direkte sollys.

Friske grøntsager fra din egen seng

Vedligeholdelse af haven, valg af de rigtige placeringstip

Hvis du vil oprette grøntsagsplaster, skal du også planlægge dette i detaljer på forhånd. Planterne bør opdeles i forskellige kategorier til dette. Planter, der har brug for meget sol, placeres et solrigt sted, og skyggeelskende arter plantes i en skyggefuld del af bedet. Planter, der er følsomme over for vind, er mere beskyttede, og planter med risiko for sen frost har brug for visse beskyttelsesforanstaltninger, såsom at vokse i et drivhus.

Spørgsmål, der er afgørende på dette tidspunkt:

– Hvornår er sidste gang, det fryser om foråret, og hvornår er første gang om efteråret?

– Hvilke temperaturer kan forventes i løbet af dagen og hvilke om natten, afhængigt af årstiderne?

– Hvor meget nedbør falder i gennemsnit om året?

– Er der sandsynligvis længere tørperioder?

Når disse spørgsmål er besvaret, bør plantelisten kontrolleres for gennemførlighed. Ikke alle planter passer til havens realiteter. Dette giver dog mulighed for at afprøve nye plantesorter. på Gutefrage.net Der er forslag fra forskellige brugere om, hvilke grøntsagsplanter der trives særligt godt i tyske haver. Mange hobbygartnere sværger også ved hjælp af en månekalender.

Frugttræer giver skygge og tiltrækker med en rig høst

Skygge haven lyserøde blomster solbeskyttelse

Frugttræer har brug for et stykke tid, indtil de er store nok til at give en rig høst, men det er stadig værd at plante det ene eller det andet frugttræ, for senest efter et par år er udbyttet enormt med god omhu.

Det rigtige tidspunkt på året at plante frugttræer er efterår. Dette giver de små planter nok tid til at danne rødder og lagre vand, før jorden fryser.

En lige stamme og stærke rødder er funktioner, der skal tages i betragtning ved køb af et træ. Desuden er et udtalt centralt skud i kronen og flere sideskud spredt rundt om stammen et godt tegn på træets helbred.

Træet skal hurtigt finde vej i jorden efter køb, ellers er der risiko for at tørre ud.

Et træ som dette kan virke lille i starten, men det fylder meget, når det vokser. På et tidspunkt kan dens krone være ti meter i diameter. For mindre haver kan særlige træsorter, der kun når en bestemt størrelse, være en løsning.

Previous Post
Fremragende moderne arkitektur – kysthus i Sydafrika
Next Post
Store nisser laver kunsthåndværk af forskellige materialer – 4 gør -det -selv -ideer til jul