Disse æteriske olier hjælper med at lindre muskelsmerter og ømhed
Æteriske olier indeholder værdifulde ingredienser, der virker på forskellige måder og kan også hjælpe med at lindre muskelsmerter, spændinger og hævelse. De kan også hjælpe med ømme muskler efter træning eller massage. Læs videre for at finde ud af, hvilken olie der virker til hvad.
Hvilken olie hjælper til hvad?
Brug disse olier til smerter, spændinger og hævelse:
pebermynteolie – Pebermynte indeholder menthol, som virker kølende på ømme muskler. Denne olie har også krampestillende og antiinflammatoriske egenskaber.
Evig blomsterolie – Helichrysum, også kendt som Immortelle, lindrer muskelspasmer, betændelse og smerter, især efter en lang træning.
Marjoram olie virker afslappende og løsner spændte muskler.
Brug disse olier til smerter og hævelse:
Lavendelolie – Lavendel er kendt for sin afslappende duft. Både Lavandula angustifolia og Lavandula latifolia har en beroligende effekt, men når muskelafslapning er en prioritet, er Lavandin den foretrukne æteriske olie. Lavandin (Lavandula intermedia) er en krydsning mellem Speiklavender og True Lavender.
Eucalyptus olie – Eucalyptus har antibakterielle og lungebeskyttende egenskaber. Denne olie varmer musklerne og forbedrer dermed blodcirkulationen.
Kamilleolie – Der findes flere typer æteriske olier af kamille. Romersk kamille menes at slappe af muskler, mens ægte kamille er bedre egnet til antiinflammatorisk brug.
Rosmarin olie Lindrer spændte muskler og bruges også til muskel- og ledsygdomme såsom gigt.
Oregano olie har en smertestillende og antiinflammatorisk virkning. Det kan hjælpe med menstruationskramper, samt muskelsmerter og smerter. Denne olie kan også bruges til kroniske inflammatoriske sygdomme såsom gigt, slidgigt, gigt.
Brug disse olier til spændinger og hævelse:
Cypress olie stimulerer cirkulationen og hjælper med muskelkramper.
Sandeltræ olie lindrer muskelkramper, spændinger og betændelse.
Kun til smertelindring:
Ingefærolie – Ingefær har varme-, fordøjelses- og antiseptiske egenskaber.
Peberolie – Sort peber er kendt for sine varmeegenskaber.
Fed olie virker også varmende og bruges til behandling af muskelsmerter og ømme muskler.
Kun for at lindre spændinger
Clary salvieolie – Clary salvie, også kaldet muskatnød salvie, romersk salvie, har en krampestillende virkning og siges også at hjælpe med at lindre muskelkramper og muskelsmerter. Det kan også bruges til menstruationssmerter.
Enebærolie kan lindre spændinger og muskelkramper og endda gøre underværker for forstuvninger og belastninger. Dette kan være en stor hjælp efter en særlig hård træning.
Kun for at lindre hævelse
Arnica olie lindrer betændelse og hævelse og lindrer samtidig huden. Det anbefales ofte til blå mærker og ømme muskler.
Citrongræsolie virker hurtigt mod betændelse og hævelse.
Sådan bruges æteriske olier korrekt til muskelsmerter
Æteriske olier er stærkt koncentrerede. Hvis de ikke bruges korrekt, kan de irritere din hud og gøre hævelsen endnu værre. Derfor skal de altid fortyndes med en bærerolie før brug. Dette kan reducere risikoen for hudirritation og andre bivirkninger. Som en tommelfingerregel skal du bruge mindst 6 teskefulde (30 ml) bærerolie for hver 15 dråber æterisk olie. Bærerolier inkluderer kokosolie, olivenolie, jojobaolie, sød mandelolie, arganolie og mere.
Du bør også få en, før du bruger den første gang Lappetest for at forhindre mulige allergiske reaktioner. Påfør en lille mængde af den fortyndede æteriske olie på indersiden af din underarm. Dæk området med et bandage. Vent 24 timer for at se, om der opstår irritation. Hvis du ikke oplever kløe, hævelse eller andre bivirkninger, kan du bruge den æteriske olie uden problemer.
Tilsæt æteriske olier til et afslappende bad
Varmt vand afslapper musklerne og beroliger nerverne. Derudover kan duftende olier lindre muskelsmerter. Bland først 10 til 12 dråber æterisk olie og 30 ml (2 spiseskefulde) bærerolie. Tilsæt derefter olieblandingen til vandet og lad det sprede sig godt, inden du kommer i karret. Duftlys og beroligende musik skaber også den perfekte atmosfære.
Wraps og puder med æteriske olier
Kolde og varme kompresser er kendt for at reducere smerter, betændelse og hævelse. Du kan forstærke deres virkning ved at tilføje din valgte æteriske olie til en benfolie. Kolde kompresser bruges normalt til betændelse og hævelse. Varme eller varme kompresser har derimod en antispasmodisk virkning og lindrer ømme muskler. Her er et par eksempler:
varme virker mod mavesmerter, menstruationssmerter, spændinger i nakke, skulder og ryg, ømme muskler, gigt eller iskias
kold virker i den første fase af betændelse eller skade (kontusion, belastning, ledbetændelse)
Lav din egen olie mod ømme muskler
Selvom der findes forskellige blandinger af olier på markedet, kan du også lave din egen massageolie til ømme muskler og smerter. Du har brug for en flaske med en kapacitet på mellem 125 ml og 250 ml, afhængigt af hvor meget du vil lave.
For at lave denne blanding af æterisk olie skal du bruge:
Kamilleolie, romersk kamille (Anthemis nobilis)
Lavendelolie
pebermynteolie
Clary salvieolie
En tilsvarende stor brun glasflaske med en hætte
125 ml massageolie som bærerolie, fx sød mandelolie
Tilføj følgende til en flaske:
4 dråber kamilleolie
4 dråber lavendelolie
3 dråber pebermynteolie
1 dråbe clary salvieolie
Fyld derefter resten med massageolie op til toppen af flasken.
Det er vigtigt at mærke flasken. Angiv ingredienserne, og gør det klart, at flaskens indhold kun er til hudbrug.
Sådan konverteres enhederne:
1/8 tsk = 12,5 dråber = ca. 5/8 ml
1/4 tsk = 25 dråber = ca. 1 1/4 ml
3/4 tsk = 75 dråber = cirka 3,7 ml
1 tsk = 100 dråber = ca. 5 ml
Påfør før eller efter træning mod ømme muskler
Roll-on flasker er en fantastisk måde at transportere fortyndede æteriske olier overalt og endda tage dem med til gymnastiksalen. De er meget kompakte og tillader smudsfri påføring. Du kan købe tomme roll-on flasker online og fylde dem med en olieblanding efter eget valg.
Mulige bivirkninger og risici
Selvom æteriske olier kan give smertelindring som badetilsætningsstof, massageolie eller i kompresser, er det vigtigt at vide, hvornår du skal kontakte din læge.
Fortæl din læge med det samme, hvis et af følgende tegn og symptomer opstår:
Pludselig eller alvorlig smerte
Smerter, der varer i mere end flere dage (uden forbedring)
Rødme eller hævelse
Blødning, blå mærker eller ømhed efter en skade
Hvis du er gravid, ammer eller har en medicinsk tilstand, skal du kontakte din læge, inden du bruger æteriske olier. De bør ikke bruges som erstatning for standardvedligeholdelse. Og selvom de er naturlige, er de ret stærke og skal bruges med forsigtighed.