15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Sunde mennesker har ikke brug for åndedrætsmasker – ifølge WHO

Opdatering fra 5. juni 2020: WHO anbefaler at bære kludmasker for at forhindre, at virussen spredes. 

Frygten for coronavirus er så stor, at mange mennesker køber tomme supermarkeder og apoteker. Jo længere coronaepidemien spreder sig, jo flere hamstrer åndedrætsmasker. Den store efterspørgsel driver også priserne op. Den store interesse for åndedrætsværn i øjeblikket er forståelig, men helt unødvendig. Ifølge eksperter bør kun inficerede mennesker og medicinsk personale bære sådanne masker. Håndhygiejne og at holde afstand til andre mennesker kommer først.

Respiratorer er ikke for raske mennesker ifølge WHO

Ifølge Centers for Disease Control and Prevention og Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er åndedrætsmasker ikke en effektiv måde at forhindre sygdommen for raske mennesker. Kirurgiske masker er ubehagelige, så du skal muligvis justere og røre dem ofte med dine hænder. Eller du trækker dem langt over din hage for at spise, drikke eller ryge og derefter sætte dem på igen. Dette tjener ikke formålet og øger risikoen for infektion.

Hvornår skal du bruge en maske? (Ifølge WHO)

Kvinde bærer åndedrætsværn offentligt

– Hvis du er sund, behøver du kun at bære en maske, hvis du passer en person med en formodet Covid-2019-infektion.

– Brug en maske, når du hoster eller nyser.

– Masker er kun effektive, når de bruges i kombination med hyppig håndvask eller desinfektion.

– Når du har en maske på, skal du vide, hvordan du bruger den, og hvordan du skal bortskaffe den korrekt!

hvis du i tæt kontakt med en smittet person stående, reducerer en maske risikoen for, at sygdommen overføres. Hvis du viser symptomer på en coronavirus eller er blevet diagnosticeret, kan en maske også beskytte andre. Masker er derfor afgørende for sundheds- og socialrådgivere, der tager sig af patienter, og anbefales også til familiemedlemmer, der skal passe en, der er syg – ideelt set bør både patienten og omsorgspersonen have en maske. Det giver ikke mening, hvis du kun går gennem byen med en ansigtsmaske og er 2 meter væk fra andre mennesker.

Iført masker offentligt

Der er nu også nogle tilfælde, hvor mennesker er blevet smittet fra patienter, der tilsyneladende endnu ikke har haft symptomer. Inkubationstiden for coronavirus er 2 til 14 dage. I gennemsnit tager det 5 til 6 dage fra du bliver smittet, til symptomerne først opstår. Hvis du har mistanke om, at du kan have været inficeret, men ikke viser nogen symptomer endnu, ville det være fornuftigt at bære en maske for at beskytte andre. Korrekt brug af masken er af afgørende betydning.

Hvor nyttigt er det at bære åndedrætsværn

Både kirurgiske masker samt N95 åndedrætsværn bør kun bruges én gang og derefter bortskaffes. Medicinsk personale bruger en ny maske til hver patient, dels fordi maskerne kan være kontamineret af vira under brug. Men da masker er en mangelvare, kan forbrugerne blive fristet til at bruge dem igen og muligvis sprede virussen til andre overflader eller genstande. For at forhindre denne mulighed renser sundhedspersonale deres hænder hver gang de fjerner en maske.

Kvinde bærer kludmaske og venter ved busstoppestedet

Hvad angår de vaskbare kludmasker, der er til salg, er der tegn på, at genanvendelige masker ikke er den bedste løsning. En undersøgelse fra BMJ fra 2015 viste, at sundhedspersonale, der bruger kludmasker, er mere tilbøjelige til at blive inficeret med luftvejssygdomme end dem, der bruger kirurgiske engangsmasker, selvom arbejdere vasker dem i slutningen af ​​hvert skift. Partiklernes penetration af stofmasker var næsten 97% og af medicinske masker 44%. Generelt er potentialet for kontaminering af sådanne stofmasker en reel bekymring, især hvis den ikke rengøres ordentligt. Men hvis du beslutter dig for at bruge en genanvendelig maske, er det tilrådeligt at vaske den ved en højere temperatur, mindst 70 – 90 grader, og derefter stryge den.

Hvordan skal du bære åndedrætsværnene, og hvordan skal du bortskaffe dem??

Beskytter kirurgiske åndedrætsværn virkelig mod coronavirus

En god beskyttende effekt gives kun, hvis ansigtsmaskerne bruges korrekt. Ifølge WHO bør følgende regler følges:

– Inden du tager masken på, skal du desinficere dine hænder med et alkoholbaseret hånddesinfektionsmiddel eller med flydende sæbe og vand.

– Dæk mund og næse med masken. Fold metalstrimlen hen over næseryggen, og sørg for, at der ikke er huller mellem dit ansigt og masken.

– Undgå at røre ved masken under brug; hvis du rører ved masken, skal du desinficere dine hænder med et alkoholbaseret håndsprit eller med flydende sæbe og vand.

– Udskift masken med en ny, så snart den er fugtig, og brug ikke engangsmasker to gange.

– Fjern masken fra bagsiden (rør ikke ved forsiden af ​​masken). Smid dem straks i en lukket skraldespand; Derefter vaskes dine hænder grundigt med sæbe.

Hvad skal du gøre for at beskytte dig selv??

Alle bør tage følgende trin for at forhindre spredning af coronavirus og andre infektioner:

– Vask dine hænder ofte, og brug den anbefalede vasketid på 20 sekunder.

– Brug hånddesinfektionsmiddel, hvis du ikke kan vaske dine hænder – f.eks. Efter berøring af et gelænder, et dørhåndtag eller på offentlig transport.

– Det er vigtigt ikke at røre ved dit ansigt, fordi det er sådan, virus overføres fra dine hænder til din mund eller næse og kommer ind i din krop. Det er let sagt, men svært gjort? Her er nogle tips til at hjælpe dig med at ændre denne vane.

– Bliv 2 meter væk, når du går gennem supermarkedet eller står i kø. Undgå at give hånd. I tilfælde af vira, der overføres med dråber, er det vigtigt ikke at komme så tæt på, ikke hoste op og ikke have langvarig stemmekontakt på nært hold. Det er bedst at blive hjemme!

Legitimationsoplysninger:

Verdens Sundhedsorganisation / Hvornår og hvordan man bruger en maske

Centre for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse: Sådan beskytter du dig selv

Undersøg i tidsskriftet BMJ om effektiviteten af ​​kludmasker sammenlignet med medicinske masker

Previous Post
Designermøbler af Pierre Leron – et designerbord lavet af mandeltræ
Next Post
15 interessante ideer til hvordan man designer poolen i haven