15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Saltfattig kost: Hvornår er en kost nødvendig, og hvornår er den farlig?

Salt er en af ​​de mest populære krydderier. Men ernæringseksperter advarer gentagne gange om, at overdreven indtagelse af salt kan have negative konsekvenser. For meget salt siges at have en negativ effekt på stofskiftet og øge blodtrykket. Derfor bliver spørgsmålet oftere og oftere stillet: Hvor meget salt er sundt, og hvornår får det for meget? En saltfattig kost eller en saltfattig kost kan gøre en forskel hos patienter med hjerte-kar-sygdomme og hos mennesker med fedme. Men raske mennesker spiser også mere og mere saltfattig eller endda saltfri kost. En diæt kaldes saltfattig, hvis det daglige saltindtag er mellem 1,4 g og 6 g (for voksne!).

Vi ser nærmere på spørgsmålet og forsøger at finde ud af, hvornår en saltfattig kost er god for kroppen, og hvornår den er farlig.

Indhold:

 1.  Lavsaltkost: Hvor meget salt skal vi indtage hver dag? Anbefalet dagligt krav
 2. Hvornår er en saltfattig kost nødvendig: hjerte- og nyresvigt og forhøjet blodtryk. Indkøbsliste.
 3. Saltfattig kost hos raske mennesker: sund eller farlig?
 4. Saltfattig kost hos børn.
 5. Spise med lidt eller slet ikke salt: hvilket er bedre?
 6. Spise lavt salt og tabe sig: En indkøbsliste
 7. En diæt med lavt saltindhold: Opskrifter

Saltfattig kost: hvor meget salt skal vi indtage hver dag?

saltfattig kost, hvor meget salt dagligt

Det tyske ernæringsselskab anbefaler at begrænse det daglige saltforbrug til 6 g. For børn mellem 1 og 3 år anbefaler forbrugerrådgivningen et maksimalt dagligt saltforbrug på 2 gram. For børn mellem 4 og 6 år bør det daglige forbrug ikke overstige 3 gram, i aldersgruppen 7 til 10 år er det er 5 gram. Fra 11 års alderen kan Børn ligesom voksne indtage maksimalt 6 gram om dagen med deres mad. I virkeligheden spiser tyskerne imidlertid næsten dobbelt så meget i gennemsnit. Vi bemærker det ikke engang. De fleste mennesker, der spiser for meget salt hver dag, får det ind fra mad som brød, ost eller pølser. Hvis middagen bliver krydret ordentligt igen, vil forbruget stige endnu mere.

Test: Sådan kan du se, om du skal spise mindre salt

Test spis mad med et lavt saltindhold eller et højt saltindhold

Stil dig selv flere spørgsmål. Hvis du svarede “ja” til to eller tre, angiver det, at du muligvis spiser for meget salt.

1. Er du altid tørstig? Hvis du indtager for meget salt, drikker du dobbelt så meget vand som normalt. Årsagen: Salt fjerner vand fra vores kropsceller, hvilket udløser en kemisk reaktion i hjernen. Det sender hurtigt signaler om, at vi skal drikke mere vand for at forsyne vores kropsceller med vand igen.

2. Kan du lide retterne bedre?, hvis du tilføjer salt til dem? Det kan skyldes smagsløgene. Vores tunger er hjemsted for smagsløg, som giver vores hjerne vigtige oplysninger om den mad, vi spiser. Når du indtager mere salt, reagerer disse smagsløg og sender signaler. Da vi efterhånden spiser salte pølser, instant supper og andre salte produkter, vænner de sig dog langsomt til dem. Så det er ikke underligt, at vi pludselig ikke længere kan lide maden i restauranten eller hos vores forældre, hvis vi ikke tilsætter salt til den. Den gode nyhed: Hvis du skifter til en saltfattig kost, vil din smag tilpasse sig igen efter cirka 14 dage, og du vil også nyde mad med lavt saltindhold.

3. Lider du ofte af hovedpine, som din læge ikke kan finde en medicinsk årsag til? Hvis du spiser for meget salt hver dag, risikerer du at udvide dine blodkar i dit hoved. Dette er en af ​​de mest almindelige årsager til hovedpine.

4. Forkert kost er en af ​​årsagerne for luft i maven. Hvis du lider af det, kan du også diskutere din kost med din læge.

5. Har du ofte hævede led på fødderne? En mulig årsag er den væskeophobning, som vores kroppe opbygger som følge af øget saltforbrug.

6. Føl dig oftere end normalt en trang til at tisse?

Hvornår er en saltfattig kost nødvendig??

Lavt saltindhold sunde fødevarer grøntsager og frugter

En saltfattig kost ordineres ofte på hospitalet. En saltfattig kost kan også være nyttig for patienter med visse klager, der behandles hjemme og understøtter terapi med medicin. Ifølge WHO kan reduktion af saltindtag forhindre 2,5 millioner dødsfald årligt. Vi angiver de tre mest almindelige årsager til, at der er ordineret en saltfattig kost. Disse omfatter nyresvigt, hjertesvigt og forhøjet blodtryk.

Saltfattig kost til nyreinsufficiens

Kost i tilfælde af nyreinsufficiens spise en saltfattig kost

Mange læger anser en saltfattig kost for at være en vigtig komplementær terapi for enhver nyresygdom. Indtagelse af mere end 6 gram salt om dagen øger natriumindholdet i vores krop. Som et resultat strammer blodkarrene sammen, og dette øger blodtrykket. Hvis det ikke behandles, kan problemet forårsage nyresygdom. I værste fald bliver det kronisk, og nyrerne bliver beskadiget over tid. Andre forskere hævder, at forhøjet blodtryk ikke er en udløser, men en konsekvens af nyresygdom. Derfor kontrolleres nyrefunktionen flere gange om året hos patienter med forhøjet blodtryk, og blodtrykket måles dagligt hos patienter med nyreproblemer.

Her er de grundlæggende principper for ernæring for nyresvigt på et øjeblik:

1. En kost med lavt proteinindhold. Proteiner indeholder nitrogen, som omdannes til urinstof i menneskekroppen og derefter transporteres gennem blodet. Lægerne prøver at holde urinstof i det menneskelige blod på et minimum. Ved nyreinsufficiens undgås derfor proteiner af animalsk oprindelse, og der anvendes i stedet plantebaserede proteiner.

2. Mængden af ​​vand, du drikker, kan variere meget afhængigt af patienten og sygdomsforløbet. Hvis nyrerne slet ikke er beskadiget eller kun let, kan den berørte person drikke omkring 2 liter om dagen. Når sygdommen skrider frem, beregnes mængden af ​​vand, du drikker, ved hjælp af specielle formler.

3. På grund af det høje blodtryk og den anbefalede mængde vand at drikke, er det i de fleste tilfælde også nødvendigt, at saltforbruget reduceres kraftigt. En saltfattig kost til nyresvigt er afhængig af frisk frugt og sæsonbetonede grøntsager. Forarbejdede fødevarer undgås altid, når det er muligt. Ifølge forbrugerrådgivningen leverer brød og pasta med en tredjedel, pølser op til en femtedel og osteprodukter indeholder overraskende kun en tiendedel af det daglige saltforbrug. Frosne måltider er normalt rigtige saltbomber. Det gælder i øvrigt også chips og saltede nødder.

Saltfattig kost til forhøjet blodtryk

Højt blodtryk kost lavsalt havregryn med frugt

På landsplan er antallet af berørte mennesker, der lider af hypertension, meget højt. Over 20 millioner tyskere er ramt. Blodtryksværdier over 140/90 mmHg kaldes hypertension. Risikofaktorerne omfatter fedme, alder, stress og overdreven saltforbrug. Det er blevet rapporteret, at reduceret saltindtag kan sænke blodtrykket betydeligt. Omkring halvdelen af ​​hypertensive patienter føler de positive virkninger af en saltfattig kost. Medicinen kan ofte helt erstattes af en afbalanceret, saltfattig kost. Resultaterne af kosten afhænger af, hvordan den pågældende reagerer på et højt saltforbrug. Mennesker, hvor overdreven saltindtag påvirker deres blodtryk, kaldes saltfølsomme. De sædvanlige lægemidler til at sænke blodtrykket virker ikke eller fungerer ikke så godt for dem. Det gjorde forskere fra Boston University for nylig et studie og fandt ud af, at nyresygdomme og et specifikt nervesystem kan udløse saltfølsomt forhøjet blodtryk. Hvis det ikke behandles rettidigt, kan hypertension have alvorlige konsekvenser for blodkar og hjerte.

Saltfattig kost til hjertesvigt

Saltfattig kost til tips om hjertesvigt

Det svage hjerte, med. Kendt som hjertesvigt, det er en alvorlig hjertesygdom, hvor hjertemusklen ikke kan fungere korrekt. Dette gør transporten af ​​ilt i kroppen ekstremt vanskelig. Som et resultat kan de andre organer også mislykkes. Hjertesvigt resulterer ofte i væskeophobning. Hvis patienterne også spiser en salt kost, akkumuleres der endnu mere vand. For at forhindre, at dette sker, kombinerer de fleste læger medicinbehandling med en saltfattig kost.

Saltfattig kost til forhøjet blodtryk, hjerte- og nyresvigt: hvad man skal spise og hvad man skal undgå?

Fødevarer med højt og lavt saltindhold

Nedenfor viser vi de fødevarer, du bør undgå i nogen af ​​de tre sygdomme, og forklarer, hvad du kan erstatte dem med:

 1. Undgå brød, rundstykker og bagværk lavet af hvidt mel. Erstatning: boghvede ruller, kager lavet af fuldkornsmel.
 2. Udskift pasta med pasta af fuld hvede eller bælgfrugter.
 3. Udskift pommes frites med kogte kartofler.
 4. Udskift skrællede ris med vilde ris.
 5. Undgå syltede grøntsager og oliven, erstat dem med friske, grønne og sæsonbetonede grøntsager.
 6. Undgå konserverede frugter, stol i stedet på friske, sæsonbetonede frugter. Bær er især godt for hjertet.
 7. Udskift saltede nødder med usaltede.
 8. Mange typer feta og flødeost er tabu, kvark og yoghurt er tilladt.
 9. Konserves, røget og spritfisk og kød som skinke er ikke tilladt. På den anden side, hvad ville gøre dig godt, er gryderetter med oksekød eller kylling.
 10. Krydderier og krydderurter til krydderier: karry, gurkemeje, vanilje, basilikum, persille, salvie, dild, rosmarin, oregano, fennikel, koriander, havekarse, salt.

Saltfattig kost: sund eller farlig? Fordele og konsekvenser

Saltfattig kost sund eller farlig i sammenligning

En saltfattig kost er ikke altid gavnlig. I forskningsverdenen mistænkes det igen og igen, at en saltfattig kost også kan have negative konsekvenser for vores helbred. Især kombinationen med høj vandabsorbering viser sig endda at være farlig. Fordi den, der drikker meget vand, ikke kun udskiller skadelige stoffer, men også skyller vigtige stoffer, som saltet indeholder, ud af kroppen. Dette kan føre til forhøjet blodtryk, især hos mennesker over 60 år.

Er en saltfattig kost så farlig? Nej, så længe mængden, der indtages dagligt, stadig er inden for rimelige grænser. Undersøgelser er allerede tilgængelige, der tyder på, at et ekstremt lavt saltindtag øger dødeligheden. Dette formodes at skyldes de hormoner, som vores krop frigiver i store mængder.

Spise med lidt eller slet ikke salt: hvilket er bedre?

Sund mad med lavt saltindhold

En saltfattig kost er ikke kun en mulighed for mennesker med kroniske sygdomme. Sunde unge vælger i stigende grad at reducere deres saltforbrug betydeligt. I USA tales der endda om en ekstrem undgåelse af salt, hvor man forsøger at spise uden salt. Eksperterne fraråder det imidlertid, fordi en diætfattig kost også kan have negative virkninger på vores helbred. Det kan være særligt farligt, hvis atleter eller fitnessfans ændrer deres kost til saltfri. Som allerede nævnt giver saltet vigtige mineraler og sporstoffet jod. Enhver, der dyrker sport eller træner i gymnastiksalen hver dag, drikker meget vand. Vandet skyller disse mineraler ud, og mangler udvikler sig hurtigt. Især sporstoffet jod er afgørende. Heldigvis er det ikke kun indeholdt i salt, men også i fødevarer som bælgfrugter og alger. Hvis du også krydrer dine retter med iodiseret salt, fylder du din krops reserver op med mad. Det kan være farligt, hvis du vil tabe dig og følge en lynkost. Lynkosterne er normalt afhængige af en kaloriefattig, men meget ensidig kost. Hvis maden ikke er saltet, kan den hurtigt blive farlig. Det trendy Himalaya -salt kan heller ikke hjælpe, fordi det ikke indeholder jod.

Fødevarer med lavt saltindhold

Fødevarer med lavt saltindhold til diæt

Uanset om du tilbereder retter eller fylder rundstykker: Det er vigtigt, at du altid har et overblik over saltindholdet i din mad. Forbrugerrådgivningen påpeger, at vi allerede skal være opmærksomme på dette, når vi handler. Mængden af ​​salt indeholdt i g pr. 100 g er angivet på emballagen til alle fødevarer. Hvis det er højere end 1,5 g pr. 100 g produkt, skal du dele maden og indtage portionerne over flere dage. Hvis emballagen siger 0,3 g til 1,5 g salt pr. 100 g mad, skal du gøre resten af ​​den daglige menu så lavt saltindhold som muligt. Med værdier på op til 0,3 g pr. 100 g mad anses maden for at være saltfattig, og du kan nyde den.

Og hvis du ikke kan undvære ost og pasta, kan du vælge følgende saltfattige alternativer:

 • Emmentaler indeholder kun 0,9 g salt pr. 100 g
 • Ved 0,5 g pr. 100 g er mozzarella også saltfattig
 • Butterdej indeholder kun 0,5 g pr. 100 g produkt
 • Tortellini og spaghetti er begge saltfattige alternativer til Maultaschen med 0,6 g og 0,3 g pr. 100 g
 • Kalkunbryst indeholder kun 0,04 g salt pr. 100 g
 • Ristede, men usaltede nødder indeholder kun 0,01 g salt.

Saltfattige fødevarer: indkøbsliste

Oversigt over fødevarer med lavt saltindhold

Vi tilbyder dig en indkøbsliste til orientering. Disse er de saltfattige fødevarer, som du kan finde i supermarkedet. Saltindholdet varierer afhængigt af brødtypen og producenten. Vi tilbyder kun orienteringsværdier for hver mad. Så tjek hvad der står på pakken, når du køber. Du kan normalt finde fødevarer med lavt saltindhold i de fleste økologiske butikker.

 • Fuldkornsbrød 1,28 g pr. 100 g
 • Multigrain brød 1,36 g pr. 100 g
 • Pumpernickel 1,34 g pr. 100 g
 • Brune ris 0,025 g pr. 100 g
 • Havregryn 0,02 g pr. 100 g
 • Erdamame bønner 1,3 g pr. 100 g (friske og ikke på dåse)
 • Svingninger i saltindholdet er mulige i fjerkræ, fisk og kød
 • Kylling 0,01 g pr. 100 g
 • Tyrkiet 0,01 g pr. 100 g
 • Ænder 0,01 g pr. 100 g
 • Laks 0,12 g pr. 100 g
 • Oksekød 0,96 g pr. 100 g
 • Sojamelk 0,14 g pr. 100 g
 • Smør, usaltet 0 g pr. 100 g
 • Yoghurt, fedtfattig 0 g pr. 100 g
 • Æg 0,16 g pr. 100 g
 • Nødder, usaltet 0,05 g pr. 100 g
 • Balsamico 0 g pr. 100 g
 • Eddike 0 g pr. 100 g
 • Citronsaft, friskpresset 0 g pr. 100 g
 • Æbler 0 g pr. 100 g
 • Asparges 0 g pr. 100 g
 • Avocado 0,04 g pr. 100 g
 • Bananer 0 g pr. 100 g
 • Bær 0 g pr. 100 g
 • Broccoli 0,08 g pr. 100 g
 • Gulerødder 0,17 g pr. 100 g
 • Agurker, skrællet 0 g pr. 100 g
 • Isbergsalat 0,02 g pr. 100 g
 • Svampe 0,01 g pr. 100 g
 • Løg 0,01 g pr. 100 g
 • Paprika, rød 0 g pr. 100 g
 • Tomater 0,02 g pr. 100 g

Giver en saltfattig kost mening for børn?

Saltfattig madlavning til børn Tips til sund kost

En saltfattig kost er meget nyttig, ikke kun for voksne, men især for børn. Spædbørn og babyer kan også udvikle forhøjet blodtryk, hvis de indtager for meget salt. Saltet kan også skade nyrerne på små børn. Mens nyrerne hos voksne kan filtrere det indtagne salt og de mineraler, det indeholder fra kroppen, er de hos små børn ikke fuldt udviklede og kan ikke udskille toksinerne. Saltforgiftning kan derfor hurtigt opstå, hvis mængden af ​​salt, som de små indtager, er meget høj. Den mængde salt, der er gavnligt for helbredet, er ikke kun relateret til alder, men frem for alt til kropsvægt. Da babyer og småbørn vejer betydeligt mindre end voksne, er de følsomme over for 1 tsk salt. Saltforgiftning bliver livstruende, når det forårsager hævelse i hjernen. Forældre bør derfor salte retterne så sparsomt som muligt og altid være opmærksomme på saltindholdet i snacks som kringlepinde, chips og nødder. Som et alternativ er æblechips, ristede nødder uden salt og brød uden salt egnede. I bund og grund:

 1. Til babyer og børn under 2 år skal du lave mad uden salt og krydre så lidt eller ingen krydderier som muligt.
 2. Fra toårsalderen kan visse krydderier tilsættes til maden. Disse omfatter blandt andet basilikum, hvidløg og persille. I det tredje leveår kan du også krydre retterne meget sparsomt med paprika og peber.
 3. Fra fire års alderen kan der også tilføjes andre krydderier til menuen. Du bør dog ikke bruge en færdiglavet krydderiblanding, når du laver mad, men maksimalt bruge 2-3 krydderier pr.

Saltfattig madlavning: de grundlæggende principper

Lavt saltlavningstip til en sund kost

Vil du lære at lave mad med lidt salt? Der er flere grundlæggende regler, der gør hobbykokens job meget lettere. Bare hold dig til det, hvis du gradvist vil reducere mængden af ​​salt i din mad.

 • Grøntsager og kød smager bedre, når de dampes eller koges på grillen med lidt fedt. Madolien vil også tilføje smag til den grillede mad.
 • Bedre at salt med et krydderisalt. Det vil sige, det er bedre at blande krydderier med meget lidt salt.
 • Tilsæt ikke salt til færdige retter. Du har tilberedt et lækkert måltid, nu mangler du salt, og maden smager pludselig ikke så godt. Ikke desto mindre, prøv at undgå salt. Efter flere uger med at blive vant til det, vil du ikke længere ønsker at tilføje salt.
 • Iodiseret salt i stedet for Himalaya salt. Brug salt med et jodindhold, ikke Himalaya -salt.

Saltfattig kost: Tab dig med en saltfattig kost

Opskrifter med lavt saltindhold til velsmagende og enkle retter

Det har været klart i mange år, at en saltfattig kost er gavnlig for helbredet. Men raske mennesker kan også have gavn af det. For hvis du spiser saltfattig, kan du hurtigt tabe dig på maven. Hvordan er det muligt? En diæt med lavt saltindhold reducerer mængden af ​​natrium. Natrium påvirker stofskiftet og kan fremme lagring af fedt på maven. Det er derfor, ernæringseksperter anbefaler, at vi spiser en saltfattig kost. Nedenfor tilbyder vi dig flere opskrifter til en saltfattig kost.

Saltfattig kost: opskrifter og ideer til velsmagende og enkle retter

Saltfattige kyllingopskrifter med basilikum, tomater og majs

Grillet kyllingefilet med basilikum og tomater

Ingredienser:

 • 200 ml balsamico
 • en håndfuld basilikum, frisk og finthakket
 • 2 teskefulde olivenolie
 • 1 fed hvidløg, presset
 • otte cherrytomater
 • 200 g kyllingefilet, skrællet

Tilberedning: Forbered marinaden af ​​balsamico, basilikum, olivenolie og hvidløgsfedd. For at gøre dette skal du blot lægge alle ingredienserne i en skål og purere dem fint. Vask og halver tomaterne. Kom kyllingefilet i en skål og hæld marinaden over. Sæt i køleskabet i en time. Fjern derefter kyllingefilet fra marinaden, afdryp og grill ved 165 grader Celsius, cirka 6 minutter på hver side. Grill tomaterne i 3 minutter, vend dem om og grill i yderligere 3 minutter. I mellemtiden sættes marinaden i en gryde, koges op og simrer ved svag varme i cirka en halv time. Hæld om nødvendigt vand i.

Saltindhold: 0,171 g salt

Tilapia filet med svampe

Tilapia filet med svampe med lavt saltopskrifter

Ingredienser:

 • 200 g tilapiafilet
 • 1 tsk smør, usaltet
 • 200 g svampe, renset og vasket
 • 2 tsk citronsaft, friskpresset
 • 1 mellemstor paprika, finthakket
 • Peber efter smag
 • Paprikapulver efter smag
 • en knivspids cayennepeber
 • 1 tomat, vasket, skrællet og hakket
 • en håndfuld forårsløg, fint hakket

Tilberedning: Kom fiskefileten i en gryde, dryp med olivenolie og steg i 3 minutter på hver side. Tilsæt derefter svampe, peberfrugt, tomat og forårsløg og lad det simre i yderligere 5 minutter ved medium varme.

Saltindhold: 0,173 g

Hele hvede pizza med grøntsager

Tilbered fuldkornspizza med grøntsager og spis saltfattig

Ingredienser:

 • 200 g fuldkornsmel og 50 g mel til alle formål
 • 2 pakker bagepulver
 • 1 tsk hvidløgspulver
 • knivspids salt
 • 1 kop vand
 • 2 teskefulde olivenolie
 • 2 tsk krydderiblanding (uden salt), italiensk
 • 1 spsk basilikum, frisk, fint hakket
 • 1/2 tsk peber

Til kvitteringen:

 • 1 tsk olivenolie
 • 1 courgette, fint hakket
 • 200 g svampe, vasket og hakket i små stykker
 • 1 peberfrugt, fint hakket
 • 1 løg, fint hakket
 • en håndfuld mozzarella

Til saucen:

 • Cherrytomater, finthakket
 • 1 tsk persille, frisk og finthakket
 • 1/2 tsk sukker

Tilberedning: Kom de fire første ingredienser til pizzadejen i en skål og bland godt. Kom vand og olivenolie i en gryde og varm op til 130 grader Celsius. Tilsæt derefter vand og olivenolie til de tørre ingredienser og ælt med en håndmikser i tre minutter. Ælt derefter dejen i hånden på en meldrysset overflade i yderligere 5 minutter. Kom i en skål, dæk til med en klud og lad hæve i 30 minutter. I mellemtiden blandes ingredienserne til saucen i en lille gryde og bringes i kog. Skru derefter ned for varmen og lad det simre, indtil saucen tykner. Læg en pizzasten i ovnen og forvarm ovnen til 400 grader Celsius. Del dejen i to og rul hver halvdel ud i en cirkel på en pizzaskovl og læg den på pizzastenen. Bages i 10 minutter, indtil kanten bliver brun. I mellemtiden svitses grøntsagerne til topping i en gryde. Tag pizzaen ud af ovnen, fordel saucen på den og top med grøntsagerne. Bag til osten smelter.

Saltindhold: 0,234 g

Previous Post
35 ideer til efterårsdekorationer på sofabordet i stuen
Next Post
Lav “Pajaki” Mobilé – den polske lykke -charme som dekoration til forskellige lejligheder