15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Lav selv en ansigtsmaske med filter: Hvilke husholdningsartikler er bedst til en åndedrætsmaske?

Der er i øjeblikket mange oplysninger om emnet mundskærme. Siden coronavirus spredte sig i Europa, er det blevet talt om igen og igen. Forvirringen er stor, for under en åndedrætsmaske omtales både de særlige FFP -masker og den kirurgiske ansigtsmaske. Selv hjemmelavede alternativer er tilgængelige i mange online butikker. Om og hvor godt disse varianter faktisk beskytter, er kontroversielt. Vi forsøger at præcisere spørgsmålet og forklare, hvordan du selv kan lave en ansigtsmaske med filter fra husholdningsartikler. Forskere fra University of Cambridge gennemførte en undersøgelse efter svineinfluenzaen og testede, om selvfremstillede åndedrætsmasker virkelig effektivt kan beskytte mod infektion.

Ansigtsmaske med filter: Hvilke typer åndedrætsmasker er der?

Lav selv mundbeskyttelsesmaske Vejledning til syning

Inden vi forklarer dig, hvordan du selv kan lave en ansigtsmaske med filter fra husholdningsartikler, vil vi se nærmere på de forskellige masketyper. Dette er meget vigtigt, fordi hver type maske bruges til et andet formål. Der er tre typer masker.

1. Den første er de ikke-vævede åndedrætsmasker, som læger bærer på hospitaler under en operation. Beskyttelsesmaskerne mod mund og næse består af tre lag: den indre føles behagelig, den midterste filtrerer de fine partikler fra luften, herunder vira og bakterier, den ydre har en væskeafvisende effekt. De beskytter ikke lægerne, men patienten mod infektion med vira og bakterier. Med hensyn til coronavirus bæres disse unikke ansigtsmasker uden filtre af syge mennesker. Hvis den inficerede person hoster eller nyser, fanger masken dråberne og forhindrer andre mennesker i at blive smittet. Disse masker bør udskiftes regelmæssigt i henhold til producentens anvisninger.

Mundbeskyttelsesmaske med et selvfremstillet filter beskytter dig virkelig

Hvis den engangs kirurgiske åndedrætsmaske er fugtet af vores ånde eller hoste, kan den ikke længere effektivt beskytte de andre. Så beskyttelsesmaskerne beskytter ikke de raske mennesker. Hvorfor var befolkningen i Kina så forpligtet til at bære sådanne beskyttelsesmasker? I teorien, hvis alle virkelig bærer beskyttelsesmasker, kan spredningen af ​​Covid-19 sænkes. Da der angiveligt er mange inficerede mennesker uden symptomer, der kan inficere andre, kan denne beskyttelsesforanstaltning virkelig være nyttig. I Europa og Tyskland fraråder myndighederne det imidlertid. Fordi det virkelig ikke hjælper, hvis halvdelen eller endda 80% af befolkningen bærer sådanne mundskærme. I mellemtiden er der undersøgelser tilgængelige om, at mennesker, der bærer en åndedrætsmaske, kan skabe en falsk følelse af sikkerhed. Da du skal vænne dig til at bære en beskyttelsesmaske for første gang, rører du oftere i ansigtet i starten. Dette kan føre til en smøreinfektion.

2. FFP ansigtsmaske med filter er lavet af et specielt materiale og udstyret med en ventil. De forhindrer, at vira som Covid-19 kommer igennem. Derfor bæres de hovedsageligt af medicinsk personale på hospitaler. I øjeblikket betragtes de derfor som en effektiv beskyttelsesforanstaltning i tilfælde af tæt kontakt med inficerede mennesker. Disse masker bæres også i et bestemt tidsrum, som er angivet af producenten eller af de lokale myndigheder. Derefter skal de udskiftes med nye. Størstedelen af ​​FFP -masker er beregnet til flere formål. Det betyder, at de kan desinficeres eller steriliseres.

Lav selv en ansigtsmaske Instruktioner til begyndere til syning

3. Der er en tredje variant: en selvsyet ansigtsmaske med et filter fremstillet af husholdningsartikler. Det formodes at udføre den samme funktion som den kirurgiske maske, nemlig at forhindre mennesker, der allerede er inficeret, i at inficere andre. Alligevel advarer sundhedseksperter om, at disse masker i de fleste tilfælde ikke kan yde effektiv beskyttelse. Ifølge EU -standarder skal ansigtsmasken bestå af tre lag, det midterste kaldes “filterlaget”. Størstedelen af ​​åndedrætsmaskerne er dog kun syet af et lag stof uden filter.

Andre, såsom byadministrationen i Essen, stoler på selvfremstillede masker. DIY -instruktioner til en ansigts- og næsemaske er blevet sammensat på fællesskabets websted. Hvis mundskærme mangler eller auktioneres til høje priser på Internettet, så er der DIY -varianter. De er dog ikke certificeret i henhold til EU -standarder og er derfor mere et hjælpemiddel end en effektiv mundbeskytter. Hjemmelavede åndedrætsmasker kan komme godt med i følgende tilfælde:

Kirurgiske maske symønstre og eksempler

 • Når du går på indkøb og vil beskytte dine medmennesker mod infektion.
 • Hvis alle omkring dig bærer en maske, kan du reducere spredningen af ​​potentiel infektion i dit eget hjem.
 • Når du bærer en åndedrætsmaske, får du det godt. Det er måske ikke altid effektivt mod vira, men det kan hjælpe med angst.

En selvfremstillet ansigtsmaske med et filter kan ikke erstatte andre beskyttelsesforanstaltninger. Du bør ikke besøge dine bedsteforældre selv med en åndedrætsmaske, da der er risiko for infektion. Du bør heller ikke stole på maskerne for effektivt at beskytte dig mod coronavirus og ignorere vigtige hygiejneforanstaltninger såsom håndvask. Selvom du har en kirurgisk maske på, skal du prøve ikke at røre ved dit ansigt. På denne måde kan smøreinfektioner undgås.

Advarsel!!!! Børn og babyer må ikke bære en selvfremstillet ansigtsmaske !! Som regel må børn kun bære en certificeret ansigtsmaske efter at have rådført sig med deres børnelæge, men babyer risikerer at blive kvalt.

Lav selv ansigtsmaske med filter: Hvilke husholdningsmaterialer er egnede til dette?

Ansigtsmaske åndedrætsmaske tinker instruktioner med husholdningsmaterialer

Som allerede nævnt består en ansigtsmaske med et filter af tre lag. Hvis du selv vil lave en åndedrætsmaske, er følgende husholdningsartikler velegnede til det første og tredje skift:

 • Linned viskestykker
 • T-shirts i bomuldsblanding
 • T-shirts og bluser lavet af bomuld (men ikke strik og trøjer!)
 • Antibakterielle puder
 • Tørklæder og tørklæder
 • Bomuldspuder
 • Sengelinned i silke

Ifølge undersøgelsen er t-shirts og viskestykker i linned bedst til fremstilling af åndedrætsmasker. Det er fordi disse husholdningsartikler er luftgennemtrængelige. I forhold til kirurgiske masker lader T-shirts 3% mere luft igennem, hør 11% og enkeltlagspuder 28% mere luft. To-lags antibakterielle puder slipper 4% mindre luft igennem end kirurgiske masker. De to materialer er ikke fugtafvisende. Det betyder, at du skal lave flere masker og bør skifte masken hver 2. time.

Sy en åndedrætsmaske: hvilken rolle spiller filtrene?

Ansigtsmaske åndedrætsmaske med filter hjemmelavet beskyttelse mod smear infektion

En certificeret åndedrætsmaske slipper hverken vira eller bakterier igennem. Hjemmelavede mundskærme er ikke certificeret. Hvorfor har vi brug for filtre, når det er videnskabeligt bevist, at de fleste husholdningsartikler kun kan filtrere små partikler i begrænset omfang og er uegnede som beskyttelse mod coronavirus? Selvom DIY -åndedrætsmaskerne ikke kan filtrere luften, kan de beskytte mod udtværingsinfektioner. En maske, der kun er lavet af klud, bliver hurtigt fugtet af vores ånde og er ikke længere effektiv. Filtre fra husholdningsartikler kan dog hjælpe med at forhindre smear infektion.

Disse materialer er egnede som filtre:

 • Støvsugere eller HEPA -filtre, der kan fange partikler med en diameter på 0,10 μm eller mindre.
 • Sebo filterposer
 • Køkkenpapir
 • Tørre vådservietter

Vores tip: Test altid på forhånd, om du virkelig kan trække vejret let gennem luftmasken. Hvis dette ikke er tilfældet, er det bedre at undvære en ansigtsmaske. For at være på den sikre side kan du også kontakte de lokale myndigheder, producenten eller leverandøren og din læge for at finde ud af, om det valgte filter er skadeligt eller ej. Der findes ingen undersøgelser i øjeblikket, så du bør altid søge råd på forhånd for at være på den sikre side. Allergikere eller personer med astma bør afstå fra at bruge den selvfremstillede mundskærm for at være på den sikre side.

Syning af en åndedrætsmaske: vejledning

Lav din egen ansigtsmaske med filterinstruktioner

Hvis du selv vil sy en åndedrætsmaske, finder du to mønstre og eksempler her. Du skal bruge stof til det første og tredje lag og et filter efter eget valg. Hvis du selv syr åndedrætsmasken, skal du sørge for, at den passer til ansigtets form. De to skæreinstruktioner, vi tilbyder, er ret enkle og velegnede selv for begyndere.

Lav selv en ansigtsmaske Instruktioner og mønstre

Vi anbefaler, at du søger yderligere råd fra de lokale myndigheder eller din familie læge. I mange byer giver myndighederne også gratis skæremønstre og forklarer, hvilke filtre der er egnede, og hvilke der ikke er. Din læge kan bedst vurdere, om det valgte stof og filtre virkelig ikke er sundhedsskadeligt, og om du kan bruge materialerne.

For hvem er en selvfremstillet åndedrætsmaske ikke egnet??

 • Babyer og småbørn
 • Allergikere
 • Mennesker med astma
 • Mennesker med lunge- eller hjerte -kar -sygdomme

Til Cambridge University undersøgelse

Previous Post
Boksning – Til god kondition og hurtige reflekser
Next Post
Lav dit eget myglys til udendørs – aromakombinationer og instruktioner