15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Havearbejde med børn – spændende forsøg med planter bringer naturen tættere på

havearbejde med børneforsøg, der forsyner blomster med vand

At tilbringe tid udendørs vækker nysgerrighed hos børn – de opdager noget nyt hver dag i haven eller i parken. Forældre kan også opmuntre deres interesse for naturen – vi præsenterer nogle spændende forsøg med planter, der forklarer havearbejde på en legende måde. De små er ikke bare observatører, de får lov til at deltage – de træffer deres egne beslutninger, observerer processerne og drager konklusioner. Men den største fordel ved havearbejde med børn er, at de ved at håndtere planterne lærer deres miljø bedre at kende og værdsætter.

Havearbejde med børn – De grundlæggende principper

havearbejde med børn eksperimenterer med at farve blomster

Efter en vis alder er forskellige haveopgaver, som familien kan udføre sammen, passende. Men før alle begiver sig ud i haven, bør forældre lære deres afkom de grundlæggende videnskabelige principper. Hvad betyder vandcyklussen, hvordan er planterne struktureret, hvordan får de næringsstoffer, hvilken rolle spiller den rigtige jord i deres vækst. Til dette formål kan flere eksperimenter, der bringer naturen tættere på, udføres. De mindste skal informeres om visse sikkerhedsforanstaltninger lige fra starten og øve den korrekte håndtering af havearbejde og redskaber. Først da kan vi starte.

Havearbejde med børn – vandcyklusforsøget

forklare vandets kredsløb til havearbejde med børn

Forhåndskendskab: Hvordan vandet præcist transporteres og opbevares, kan forklares med udtrykket vandcyklus. Processen begynder med solens stråler, der varmer vandet i havet, dammen eller søen. Vandet fordamper og transporteres til landet af luften og vinden. Den fugtige luft bliver med tiden koldere og koldere og kan derfor optage mindre vand. Vandet kondenserer og bliver til vanddamp. Først dannes små dråber, som kombineres til dannelse af skyer, derefter større dråber, der falder til jorden som regn. Regndråberne føres tilbage til havet, dammen eller søen gennem et underjordisk system.

Materialer til eksperimentet: permanent markør, lynlås eller vakuumpose, tape, blå madfarver (valgfrit), vand.

Instruktioner: Tegn først vandcyklusskitsen på posen med den permanente markør, hæld derefter lidt vand i posen, luk posen og klæb den til vinduet med tape. Solens stråler opvarmer vandet, som først fordamper i posen og derefter falder igen i større dråber på bunden af ​​posen. Observer processen sammen med børnene, og besvar eventuelt yderligere spørgsmål.

Dette eksperiment er introduktionen til emnet og skal lære de små, hvorfor vandcyklussen spiller en så stor rolle i plantevækst.

Havearbejde med børn – vandtransport i blomster

havearbejde med børn vandtransport plantningsforsøg

Forkundskab: Vand spiller en afgørende rolle for plantevækst – det er et udgangsmateriale til fotosyntese. Planterne og blomsterne optager vand gennem deres rødder og transporterer det gennem plantebeholderne – vaskulære bundter – til bladene og blomsterne. Afskårne blomster har også evnen til at transportere vand, selvom det er i kort tid. Processen kan forklares særlig let med et eksperiment.

Materialer: hvide blomster (f.eks. Nelliker), vand, tre glas og madfarve.

havearbejde børn vandtransport blomster eksperimenter

Instruktioner: Hæld vand i glassene, tilsæt 10-20 dråber vandfarve og rør godt rundt. Skær derefter blomsterstænglerne diagonalt, fjern forsigtigt bladene i bunden af ​​stilken og arranger derefter de hvide blomster i vaserne som solister (1 blomst i hvert glas). Lad blomsterne stå i et køligt rum i 24 timer. Kontroller hver 6. time, om blomsterne stadig er hvide eller allerede har ændret farve. I øvrigt fungerer røde og blå madfarver hurtigst.

Lav et græshoved med børnene

havearbejde med børn, der piller græshovedidé

Forkundskab: Det næste forsøg viser børnene, hvordan man dyrker planter fra frø, og hvad der er vigtigt for senere pleje. Nu er det rigtige tidspunkt at detaljeret beskrive dit daglige havearbejde i en dagbog. Varigheden – cirka 2 uger.

Du har brug for følgende materialer til græshovedet: pottejord, græsfrø, strømpe, dåse. Til dekoration, googly øjne, permanente markører, overskæg og ører af filt, briller lavet af papir osv..

Instruktioner: Fyld først frøene, derefter jorden i strømpen – græsfrøene har brug for lys, så de ikke skal være helt dækket af jord. Dyp derefter strømpen i vand og kom den derefter i dåsen. Dekorer blikdåsen efter dine egne præferencer med googly øjne, filtede ører og mund. Sæt i et lyst og varmt rum. Komplet! Nu kommer den daglige pleje – ventiler strømpen godt en gang om dagen, så der ikke opstår vandlogning. Sprøjt om nødvendigt med vand. Efter 4-7 dage begynder de første græsser at spire fra jorden.

Havearbejde med børn – spirende bønner

Gertern børn foretrækker bønner eksperiment

Spiringsprocessen kan forklares tydeligt ved hjælp af bønneplantens store frø. Hvis bønnerne plantes direkte i haven, dør mange af de møre frøplanter – de kan normalt ikke klare storme og frost. Det er derfor, mange hobbygartnere foretrækker at lade bønnerne spire i huset eller i drivhuset. Processen foregår i fire trin – først suger bønnefrøene vand op og bliver derefter blødere. Frøskallen åbner og stilken og rødderne begynder at vokse. I slutningen vises de første rigtige blade, og frøplanten kan plantes i haven.

Materialer – murerglas, bønner, køkkenrulle. Instruktioner: Fugt først håndklædet, pakk derefter frøene med håndklædet og læg det i murkrukken. Luk murkrukken, og vis den på den solrige og varme vindueskarme. Se udviklingen hver dag. Vigtigt – børnene lærer principperne for havearbejde, forældrene bør opmuntre deres uafhængighed.

Lær principperne for havearbejde trin for trin

havearbejde i hjemmet eksperiment

Når spiringsprocessen er forklaret, kan familien dyrke planter fra forskellige grøntsagsrester. Normalt er disse simpelthen komposteret eller kasseret – men ikke mere. Den nye tendens mod madspild fremmer miljøbevidsthed. Faktisk kan de fleste grøntsager vokse tilbage, forudsat at de bliver passet ordentligt. Du kan finde ud af, hvad der skal tages i betragtning, og hvilke grøntsager der egner sig i fotogalleriet herunder.

Foretrækker selleri lavet af rester af grøntsager

havearbejde børn grøntsagshave eksperiment pole serie

Forhåndskendskab: Sellerien kommer fra Middelhavsområdet. I dag kan der findes adskillige opskrifter med selleri -pinde – fra den klassiske Bolognese -sauce til talrige salater og forskellige dip -retter nyder sellerien stor popularitet på verdensplan. Den optimale placering for Middelhavsplanten er i solen, en lammet, våd jord giver de perfekte betingelser for dens hurtige vækst.

Materialer til eksperimentet: selleri stilk, stor skål, vand. Instruktioner – kom først selleristænglen i skålen, fyld skålen med vand og læg den på en solrig vindueskarme. Sprøjt planten med vand hver dag, skift vandet hver 3-4 dag. Så snart friske blade spire fra selleristænglen, kan planten repottes. Den skal derefter have mindst 6 uger, før den kan plantes i haven i midten af ​​slutningen af ​​maj.

Havearbejde med børn – forspirende kartofler

havearbejde børn laver kartofler eksperimenter

Forkundskab: Kartofler kommer fra Sydamerika, hvor de traditionelt er en fast føde. Planten blev bragt til Europa af spanierne – først var det bare en prydplante i haven. I 1600 var det allerede en af ​​de mest populære fødevarer i Europa og erstattede endda kornene i nogle regioner. Selv i dag er det meget populært i mange lande – Polen er for eksempel en af ​​de største leverandører i Europa.

Materialer: kartofler, vand, murerglas. Instruktioner – Spred kartoflerne på en solrig vindueskarme, og vent på, at de udvikler frøplanter, der er mindst 1 cm lange. Skær derefter kartoflerne i stykker (hver 3 cm tykke) og lad dem tørre i flere dage i et lyst værelse, eller fyld krukken med vand og blød kartoflerne i blød i 2-3 timer, lad dem tørre og plant dem i haven fra begyndelsen af ​​maj. De elsker solrige steder og næringsrig lerjord, så det er bedst at berige jorden med kompost. Planterne kan ikke tåle vandlogning.

Havearbejde gjort let – så tomater

havearbejde børn tomater plantning eksperimenter

Det næste forsøg er lidt mere kompliceret i forhold til disse med bønner, selleri og kartofler. Her skal der sås tomater. Planterne er ekstremt lette at passe og krævende. Børnene kan derfor mestre opgaven uden problemer, så længe de overholder et par grundlæggende regler – tomater elsker solrige steder, de kan let trodse solens stærke stråler. Særlig pottejord sælges i specialbutikker – dette indeholder de fødevarer, der stimulerer plantevækst. Så blot frøene en efter en i små potter, og dæk dem derefter med jord. Kontroller jorden dagligt og sprøjt planterne med vand. Så snart de når en højde på 20 cm, kan de opbevares i drivhuset. Fra slutningen af ​​maj kan du omplante planterne og give dem gødning.

Træk gulerødder

havearbejde børn dyrker gulerødder gulerødder

Dyrkning af gulerødder er en idiotsikker opgave – skær af gulerøddernes toppe og læg dem i en skål med vand. Vent et par dage, så vil gulerødderne langsomt danne de første rødder – og grøntsagerne kan plantes i krukker. Børnene kan se den daglige fremgang og planteudvikling og derefter hjælpe med transplantation i haven om foråret. Hvis børnene deltager i det daglige havearbejde, så ser de med garanti frem til slutresultatet. Så det kan betale sig at involvere de små.

Havearbejde med børn – såning af peberfrugter

Havearbejde børn sår peberfrugter

Paprikaen er en ganske krævende plante – den har brug for meget lys for at bringe frøene til spiring, er også meget følsom over for frost og kan kun vokse om foråret i et opvarmet rum med stuetemperatur omkring 25 grader. Selve såningen er ekstremt ligetil – frøene placeres dybt i den særlige pottejord og sprøjtes derefter med vand. Det er bedst at dække plantekrukken med gennemsigtig folie for enden og placere den i et sydvendt rum. Jo lettere og varmere, jo hurtigere vokser planterne. Efter en til to uger vil hver peberfrugtplante danne fire blade – så kan den repottes.

Ikke alle hobbygartnere kan så peber med succes – så der ikke er skuffelser, bør du ideelt set have en vis erfaring. Lav en daglig plan med de unge, lad børnene kontrollere rumtemperatur og fugtighed hver tredje eller fjerde dag, og tjek gulvet hver tredje eller fjerde dag. Udluft planterne en gang om dagen for at forhindre vandlogning.

Havearbejde med børn – se plantens vækst

havearbejde børn observerer plantevækst

Visse planter som løg, kartofler, majroer, majroer og gulerødder vokser i jorden og udvikler sig samtidig som planter med blade, blomster osv. Hvis disse planter ikke plantes direkte i haven, men er arrangeret i en lav skål i nogen tid kan børnene se processen.

Materialer – forskellige grøntsager, lav skål, vand. Efter et stykke tid plantes grøntsagerne i haven. Forresten, nu er det rigtige tidspunkt at delegere opgaver til børnene. Det er bedst at oprette en detaljeret liste og planlægge i begyndelsen, det skal de små også holde sig til. På denne måde lærer de at tage ansvar på en legende måde. I øvrigt kan en lille, solrig niche i udendørsarealet rumme ovennævnte planter. Så familien kan se frem til resultaterne, og de små ved, at de skal passe disse grøntsager. Havearbejde med børn er virkelig sjovt for alle.

Under alle omstændigheder må børn kun passe planterne under opsyn. Haveredskaber og haveredskaber er ikke legetøj, så barnet skal ikke have adgang til dem. Gødning og forskellige pesticider bør også opbevares separat. Nu er det rigtige tidspunkt at vise de små en detaljeret haveskitse og henlede deres opmærksomhed på forskellige giftige planter. Vandzoner i haven kan også vise sig farlige, så forsigtighed tilrådes også her. Barnet skal også lære at håndtere slanger, fugle og insekter korrekt. Først da kan sommersæsonen begynde udendørs.

Previous Post
Forarbejdet kød forbundet med kræft på grund af immunrespons
Next Post
Lær at tegne med instruktioner til børn – sjove figurer og motiver