15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Efterårshavearbejde: Huskeliste og nyttige tips til vedligeholdelse af haven

Havearbejde i efterårshaven-efterår-farver-træer

Efter sommerens farverige overflod er det allerede tid til efteråret at udfolde sin pragt. Nætterne bliver koldere og længere, og naturen klæder sig i en farverig frakke. For hobbygartnere og haveejere begynder den sidste spurt nu: at forberede haven til den kommende vinter. Fjernelse af blade, afskæring af træer og buske, dvale af potteplanter og indsættelse af løgblomster bør alle udføres om efteråret. Denne artikel giver masser af nyttige efterårshave tips, samt en to-do liste over de vigtigste havearbejde opgaver inden den lange vinter.

Hvad er de vigtigste haveopgaver i efteråret?

Havearbejde i efteråret og indsamle efterårsblade-græsplæne

Udendørssæsonen er ved at være slut, og tiden er inde til at smøge ærmerne og komme på arbejde. Haven kræver meget vedligeholdelse i efteråret for at se smuk ud og for at bringe gode høst også i næste sæson. Desuden vil ordentlig vedligeholdelse af haven i efteråret gøre forårets arbejde meget lettere. Det første skridt til en smuk efterårshave er rengøring. Hvis du samler efterårsblade regelmæssigt, vil din have se velplejet ud selv på denne tid af året. Du bør også beskære planter som roser, stauder og hække og få græsplænen og bedene til at passe til den første frost. Æble- og græskarhøst finder sted om efteråret.

Efterårshave: fjern efterårsblade

Havearbejde i efterårsblade-opsamling-kompost-vinterbeskyttelse

Om efteråret samler blade sig konstant på græsplæner og senge og bør derfor fjernes, så græsstråene får nok luft. Du kan normalt gøre dette hver anden uge, så snart løvlaget ikke er blevet for tykt i mellemtiden. Efterårsløv samler sig stadig i tagrender og havedamme, så du bør også overveje at rydde dem op.

Tip: De opsamlede blade og forfaldne plantedele er perfekte til kompostering. For at gøre dette skal de hakkes sammen med grene og kviste og stuves ordentligt væk. Du kan også bruge de indsamlede efterårsblade til at beskytte planterne og bedene mod kulden.

 Havevedligeholdelse for planter i efteråret

havearbejde-om-efteråret-planter-overvintrende-container-planter

Korrekt efterårshave kræver lige så meget pleje af planterne. For eksempel bør du forberede potteplanter til vinteren i god tid og bringe dem til vinterkvarterer. Der er dog nogle sorter, der får lov at dvale i haven. Det er for eksempel buksbom, nåletræer og bambus. Andre potteplanter kan derimod ikke overleve vinteren udendørs, så de skal stuves indendørs i den kolde årstid. Du bør helt sikkert gøre dette før den første frost. Buske i jorden kan derimod forberedes til vinteren med isolerende bobleplast, lidt mulch og døde blade.

havearbejde-om-efteråret-klippe-afdøde-buske

Buske og træplanter i haven mangler stadig beskæring om efteråret og foråret for at fjerne de gamle, døde grene. Korrekt faldbeskæring afhænger normalt af planten, men typisk skæres cirka en fjerdedel af højden. Grundlæggende bør du kun afskære døde, tynde, syge og tilgroede grene og dele af planter. Du kan forhøre dig om den korrekte beskæring af hver plante i ethvert havecenter.

havearbejde-om-efteråret-grøn-hæk-klip-tips

I løbet af efterårets havearbejde har hækkene brug for et sidste snit for at forhindre rådne, når vandet samler sig. Efterårsbladene skal helt sikkert fjernes fra hækkene, ellers kan de rådne på grund af mangel på luft og lys. Roser behøver ikke at blive beskåret helt om efteråret, som de gør om foråret, men de kan forkortes lidt.

Havevedligeholdelse til græsplænen i efteråret

havearbejde-i-efteråret-sidste-klipning-græsplænen-november

En vigtig del af huskelisten til havearbejde i efteråret er pleje af græsplænen. Det er vigtigt regelmæssigt at fjerne bladene fra græsplænerne, ellers får græsset ikke lys. Dette skaber ørkenområder og mosformer på jorden. Det bedste tidspunkt for den sidste græsslåning i efteråret er i begyndelsen af ​​november. Den optimale længde for græsset er ikke mindre end 5 centimeter.

havearbejde-i-efterår-græsplæne-efterår-gødning

En særlig gødning til efteråret anbefales stadig, fordi den har et højt kaliumindhold, hvilket øger frostbestandigheden. Dette må ikke erstattes af en konventionel græsgødning, fordi dette fremmer græsplænens vækst, hvilket gør den mere modtagelig for frost.

Havearbejde om efteråret: plantning af forårsblomster

havearbejde-i-efterår-løg-indstilling-nyttige-tips

Efteråret er det ideelle tidspunkt at plante løgblomster. Disse kan således danne rødder inden vinterstart og hurtigt vænne sig til det valgte sted. Eksempler på smukke løgplanter er vintergækker, påskeliljer og selvfølgelig tulipaner. De bruges bedst i blomsterbed og kan plantes i grupper efter størrelse eller farve. Andre planter, der har brug for lidt tid til at vænne sig til, er rævehandsken, mullein og guldlakken. Derfor er det også værd at plante dem om efteråret. Hvis du vil plante stauder, er det bedst at vente til foråret. Ellers kan der være tab.

havearbejde-i-efterår-forår-blomster-plantetips

På grund af de regelmæssige nedbørsmængder om efteråret tilføres jorden meget fugt. Derudover er jorden stadig varm, så denne tid er perfekt til forskellige plante- og transplanteringsopgaver i haven. I løbet af efteråret havearbejde kan du også lave nye beplantninger for at farve haveområdet inden vinteren. Tiden før den første frost er perfekt til f.eks. At plante roser. Efteråret er også et godt tidspunkt at plante frugttræer.

Den sidste høst hører til havearbejde i efteråret

havearbejde-om-efteråret-høst-æbler-træ

Efterårstid betyder også høsttid, hvorfor det nu er vigtigt at høste den sidste af agurker, auberginer, purløg, rødbeder og knoldselleri. Tomater og peberfrugter kan vente til den første frost, men du skal høste de modne tomater sammen med de grønne tomater umiddelbart bagefter.

Efteråret er stadig kendt som høsttiden for æbler og græskar. Hvis æblerne er lette at plukke, og græskaret lyder hult, når det bankes, skal du også høste dem.

Huskeliste til efterårshave

havearbejde-i-efterår-tips-have-vedligeholdelse-todo-liste

For at forberede haven godt til den kolde årstid, skal du udføre havearbejdet til tiden. Vi har lavet en kort huskeliste til dette, som indeholder alle de vigtigste opgaver til haven i efteråret.

  • Fjern og saml efterårsblade regelmæssigt fra senge, græsplæner og hække
  • Placer potteplanter i deres vinterkvarter
  • Forbered stauder og buske i haven til vinteren med løv, kæmpe og folie
  • Høst frugt, grøntsager og urter
  • Fæld træer, buske, hække og roser
  • Saml og opbevar frø
  • Gød plænen med speciel efterårsgødning
  • Plantning af forårsblomster
  • Grav sommerpærer op, og opbevar dem ordentligt
  • Den sidste græsslåning i begyndelsen af ​​november
  • Luk for vandtilslutningerne, og fjern damppumperne

Previous Post
Miljøvenlig bolig – tips til naturbeskyttelse og havedesign
Next Post
Vedligeholdelse af græsplænen: Med disse tips til det perfekte græsplæneområde