15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 http://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Korok v interiéri: aplikácia v dizajne, druhy korkových krytín, ceny

Korok je materiál vyrobený špeciálnou technológiou z dubovej kôry. V procese spracovania kôra prechádza niekoľkými fázami a mení sa na druh prášku, z ktorého môžete vytvoriť absolútne akékoľvek objekty s jedinečnými vlastnosťami. V poslednej dobe sa stále viac korku v interiéri používa špeciálne na výrobu dokončovacích materiálov. Vyzerá to moderne, štýlovo, v dokonalej harmónii s akýmkoľvek štýlom.

myšlienka použitia korku vo vnútri miestnosti

Korok je vyrobený z dubovej kôry

použitie korku v domácom dizajne

Korok sa často používa ako dokončovací materiál

príklad použitia korku pri návrhu bytu

Korok vyzerá krásne, štýlovo a ladí s mnohými štýlmi interiéru

Klady a zápory korkových povrchových úprav

Medzi hlavné výhody materiálov na konečnú úpravu korku patria nasledujúce.

  1. Vynikajúce izolačné vlastnosti. Korok môže slúžiť ako dodatočná izolácia miestnosti, poskytne zvukovú izoláciu na stenách alebo strope. S takýmto povlakom sa dom dokáže stať oveľa tichším a pokojnejším..
  2. Jednoduchá a pohodlná inštalácia. To platí najmä pre rolkový korok. Na to, aby ste prácu vykonávali vlastnými rukami, stačí sledovať tréningové videá.
  3. Šetrnosť k životnému prostrediu. Pri výrobe dokončovacích materiálov z korku sa spravidla nepoužívajú žiadne chemické nečistoty. To znamená, že pri výbere tohto materiálu na dekoráciu stien môžete byť pokojní o zdraví všetkých členov rodiny..
  4. Vysoké mechanické vlastnosti – to znamená, že žiadna deformácia povlaku nie je strašná. Materiál sám rýchlo obnoví svoj pôvodný tvar.
  5. Vysoká pevnosť. Aby ste poškodili tento typ povrchovej úpravy, budete sa musieť veľmi snažiť a používať ťažké alebo ostré predmety. Náhodné poškodenie je prakticky eliminované.
  6. Pôvodný vzhľad. Korok v dizajne akéhokoľvek štýlu vyzerá pôsobivo a originálne.
  7. Statické vlastnosti sa dosahujú vďaka prírodnému zloženiu. Korok odpudzuje prach. Toto je obzvlášť dôležité pre ľudí s alergiou alebo astmou..

myšlienka použitia korku v domácom dizajne

Zástrčka má vynikajúce izolačné vlastnosti a ľahko sa inštaluje

príklad použitia korku v dekorácii miestnosti

Tento materiál je veľmi odolný a ekologický.

Napriek takým dôležitým výhodám nemožno korkový povlak nazvať ideálnym. Má to aj niektoré nevýhody..

  1. Náklady na materiál sú dosť vysoké. To je celkom pochopiteľné výrobnou technológiou, prirodzenosťou. Ak je rozpočet na opravy obmedzený, budete musieť hľadať lacnejšie možnosti..
  2. Ťažkosti pri údržbe náterov. Na pórovitom povrchu sa časom hromadí nečistota, ktorú je dosť ťažké odstrániť. Z tohto dôvodu stojí za to pravidelne čistiť korok..
  3. Materiál perfektne absorbuje všetky pachy, s tým treba počítať pri výbere. Ak použijete korok napríklad do kuchyne, zápach zo stien bude časom nepríjemný. A nič nepomôže, keď sa ho zbavíte.

S vlastnosťami materiálu bolo všetko relatívne zrejmé. Teraz stojí za to zistiť, v ktorých miestnostiach môžete použiť korok.

možnosť použitia korku v interiéri bytu

Náklady na tento materiál sú o niečo vyššie ako analógy.

použitie korku pri návrhu miestnosti

Pri výbere materiálov majte na pamäti, že korok dobre absorbuje pachy.

myšlienka použitia korku v dekorácii bytu

Čas od času je potrebné korok vyčistiť, hromadí sa v ňom nečistoty

Korkové krytiny v dizajne

Pri výbere dokončovacích materiálov by ste mali venovať pozornosť nielen technickým vlastnostiam, ale aj dekoratívnym. Je potrebné mať na pamäti, že korková povrchová úprava je vybraná individuálne pre každý typ miestnosti. Niekde budú tapety spoľahlivejšie a niekde moduly.

príklad použitia korku v interiéri domu

Pri výbere korku vezmite do úvahy vlastnosti miestnosti.

možnosť použitia korku v interiéri miestnosti

Korok vyzerá v interiéri veľmi krásne a je kombinovaný s mnohými štýlmi

Obývačka

Zdobenie steny v obývacej izbe korkom je neuveriteľný priestor pre predstavivosť. Neexistujú tu žiadne špeciálne obmedzenia, pretože na steny nie sú žiadne vážne chemické alebo mechanické účinky. Štýl dizajnu bude závisieť výlučne od majiteľov bytu a ich prianí.

Odporúča sa zvážiť nasledujúce možnosti:

  • tapeta;
  • nástenné korkové panely;
  • prskanie.

Postrek bude trvať trochu dlhšie. Stojí však za zváženie, že postrek nebude možné použiť samostatne, pretože je potrebné špeciálne vybavenie.

Nástenný panel bude vyzerať originálne. Ak to veľkosť miestnosti umožňuje, potom je možné použiť veľké dekorácie, zaujímavé kresby. Príklad takéhoto dizajnu je možné vidieť na fotografii..

príklad použitia korku v domácom dizajne

Korkové steny budú perfektne dopĺňať interiér obývačky

príklad použitia korku v interiéri bytu

V obývacej izbe môže materiál trvať veľmi dlho, pretože je vystavený mechanickým vplyvom

použitie korku v domácom dizajne

Štýl miestnosti závisí výlučne od želaní majiteľov.

Spálňa

Pri navrhovaní spálne alebo detskej izby je o niečo menej možností. Korok pre tieto miestnosti je však ideálnou voľbou, pretože materiál je šetrný k životnému prostrediu. Povlak však musí byť nanesený správne. Za výhodu použitia korkovej povrchovej úpravy v škôlkach možno považovať aj bezpečnosť pre deti, ktoré týmto spôsobom možno skutočne chrániť pred mnohými zraneniami. Pri údere na korok je takmer nemožné si ublížiť, zarobiť si odreninu alebo poškriabať.

Pri výbere povlaku musíte vziať do úvahy jeho farbu. Rodičia by mali vedieť, že bielu farbu stien deti vnímajú ako miesto na kreslenie. Odstrániť stopy ceruziek a fixiek z korkového povrchu je však spravidla nemožné..

Dospelí by mali pri výbere dokončovacích materiálov venovať pozornosť korku. Po prvé, poskytuje dostatok priestoru pre interiérové ​​práce. Za druhé, takáto dekorácia na stenu je elegantným zvukotesným materiálom. Korkové panely a hrubé dlaždice majú vysokú úroveň absorpcie hluku, ale táto vlastnosť je v tapetách trochu podceňovaná. Postrek je v tomto ohľade právom považovaný za najlepší..

Mnoho výrobcov ponúka aj korkový laminát, ktorý má veľmi vysokú pevnosť a spoľahlivosť..

príklad použitia korku v interiéri miestnosti

Korok do spálne je skvelou voľbou, pretože je to ekologický materiál.

myšlienka použitia korku v interiéri domu

Pri výbere materiálu zvážte jeho farbu

Kuchyňa

Hotová kuchyňa je považovaná za jeden z najťažších priestorov. Je to spôsobené tým, že existuje rozdiel v teplote a vlhkosti. Na dizajn kuchyne sa najčastejšie vyberajú umývateľné tapety, plasty a dlaždice. Korok je však tiež celkom prijateľný v kuchyni, ale mali by ste vziať do úvahy jeho negatívnu kvalitu – absorpciu všetkých pachov.

Ak sa rozhodne použiť v kuchyni korkovú povrchovú úpravu, bude potrebný lak. Bežný hustý lak nebude fungovať. Jeho pôsobenie sa prejaví iba vytvorením hrubého filmu, čo znamená, že sa stratí celá šetrnosť povlaku k životnému prostrediu..

Existuje špecializovaný lak, ktorý funguje inak. Absorbuje sa do korkového povlaku rovnakým spôsobom ako základný náter, to znamená, že chráni zvnútra a bráni pórovitému povrchu, aby si „pamätal“ všetky kuchynské arómy..

myšlienka použitia korku vo výzdobe miestnosti

Upozorňujeme, že korok veľmi silne absorbuje pachy.

príklad použitia korku v domácom dizajne

Aby sa materiál rýchlo nezhoršil, pokryte ho lakom

Kúpeľňa

Kúpeľňa je ešte komplikovanejšia ako kuchyňa. Nemenej cudzie pachy tu nie sú. A tiež sú zmiešané s konštantnou vysokou vlhkosťou, teplotnými zmenami. Vylúčiť tieto skutočnosti je prirodzene nereálne..

Ak je na obklady stien zvolený korok, potom potrebuje špeciálnu ochranu. Tu už jedna vrstva špecializovaného laku nepomôže. Bude potrebné naniesť 2-3 vrstvy, z ktorých každá dobre schne.

Aj keď odborníci používanie korku v kúpeľni spochybňujú. Pre spoľahlivosť budete musieť použiť asi päť vrstiev laku – to sú vážne náklady na rozpočet a na dlhú dobu. Dobre vysušte v suchej miestnosti (to znamená, že kúpeľňu nemožno použiť na určený účel), jedna vrstva laku môže byť za dva alebo tri dni.

Upevnenie takejto povrchovej úpravy v kúpeľni sa líši od ostatných miestností, pretože lepiaca vrstva sa stáva nespoľahlivou voči vysokej vlhkosti..

príklad použitia korku v dekorácii bytu

Ak sa rozhodnete používať korok v kúpeľni, mali by ste ho starostlivo chrániť pred vonkajšími faktormi.

myšlienka použitia korku v dekorácii bytu

Korok dokonale dopĺňa interiér a vytvára útulnú atmosféru

možnosť použitia korku pri návrhu bytu

Aby bol materiál čo najviac chránený, stojí za to použiť lak v 2-3 vrstvách

Chodba

Korkové steny na chodbe alebo chodbe sú štýlové, originálne a praktické. Je však dôležité mať na pamäti, že tento priestor je veľmi náchylný na nečistoty a mechanické poškodenie. A umyť špinu z korku je problém.

Druhy korkových krytín

Existuje niekoľko možností korkových obkladov stien, ktoré stojí za zváženie podrobnejšie..

názov

Popis

Korková tapeta

Najbežnejšia možnosť. Korkové tapety sa predávajú v kotúčoch po desať metrov. Je založená na netkaných alebo podobných netkaných krytinách. Farba závisí výlučne od odtieňa dyhy. Cena za jeden meter štvorcový korkovej tapety sa pohybuje od 500 do 1 300 rubľov, ktoré nemožno nazvať lacnými. Materiál je dosť ťažký, takže k výberu lepidla by ste mali pristupovať zodpovedne.

Rolkový korok

Podobne ako korkové tapety. Jeho základom sú korkové štiepky potiahnuté korkovou dyhou. Cena povlaku za jeden meter štvorcový môže byť až 1200 rubľov. Pri cene pod 550 rubľov nie je možné nájsť rolkový korok. Pri navrhovaní budete musieť kúpiť špeciálne lepidlo (tapeta jednoducho neudrží váhu). Je dôležité vedieť, že lepidlo je tiež drahé – asi 2 000 rubľov za balenie. A je lepšie zveriť samotný postup odborníkom. Faktom je, že po pripevnení kúska korku na stenu je doslova pevne pripevnený. Podľa toho už nie je možné opravovať ani drobné chyby a zakrivenie..

Korkové dlaždice

Oveľa pohodlnejšie a spoľahlivejšie. Jeho hrúbka je asi 6 mm. Na porovnanie: hrúbka korkovej tapety alebo rolky je 1-2 mm. Dlaždice sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a majú vysokú spoľahlivosť.

Laminovaná podlaha

K dispozícii aj v korku. Prirodzene, nie je to z neho úplne splnené. Ekologický povlak je len vrchná vrstva.

Nástenné korkové panely

Pripomínajú princíp upevnenia laminátovej podlahy alebo podšívky. Každý panel je vytvorený tak, že na jednej strane má drážku a na druhej strane hrebeň pre tesný spoj. Panel sa líši od dlaždíc prítomnosťou viditeľného švu.

Korkový prach alebo tekutý korok

Toto je najdrahšia možnosť obkladania stien, ale je to on, kto má najvyššie kvality tohto materiálu. Všetko sa nanáša na stenu pomocou špecializovaného drahého zariadenia striekaním. Významným plusom je, že steny nie je potrebné vopred vyrovnávať.

Dekoratívny panel

Nedá sa nazvať dokončovacím materiálom. Je to skôr dekoratívny dizajnový prvok, ktorý sa môže stať vedúcim v interiéri. V obchodoch skutočne nájdete vhodné obrazy už v hotovej podobe. Mnoho výrobcov môže vyrobiť požadovaný panel na objednávku podľa náčrtu..

myšlienka použitia korku v domácom dekorácii

Pri výbere korku na dokončenie chodby vezmite do úvahy vlastnosti miestnosti

možnosť použitia korku v interiéri miestnosti

Korkové steny na chodbe alebo chodbe sú štýlové, originálne a praktické

Okrem vyššie uvedených typov existuje aj technická zástrčka. Tento druh dokončovania samozrejme nemôžete nazvať. Používa sa skôr ako podložka pod hlavnú stenu alebo podlahovú krytinu, ktorá poskytuje dodatočné izolačné vlastnosti. Verí sa, že týmto spôsobom môžete výrazne predĺžiť životnosť parkiet alebo laminátu..

Bez ohľadu na typ, ktorý je vybraný pre interiérový dizajn, profesionáli odporúčajú začať s dekoráciou stien zhora, nie zdola. To uľahčuje vylúčenie fyzických chýb, deformácií, priehybov..

myšlienka použitia korku v domácom dizajne

Korok sa používa ako podklad pre laminát, čím sa zvýši životnosť podlahy

možnosť použitia korku v dekorácii bytu

Existuje niekoľko typov dopravných zápch

K dokončeniu povrchu stien a podláh by ste mali vždy pristupovať opatrne. Výsledok týchto prác je spravidla v prevádzke niekoľko rokov. A po celú dobu by mal majiteľa domu alebo bytu potešiť estetickým vzhľadom a dobrou kvalitou. Ak sa rozhodnete vybrať korkovú krytinu, nezabudnite na vysoké náklady na materiál a požiadavku na špeciálnu starostlivosť. Špecialisti vykonávajúci opravné práce spravidla poskytujú podrobné odporúčania pre údržbu..

Video: Korok v interiéri. Vlastnosti a možnosti

50 fotografií nápadov na použitie korku v interiéri:

príklad použitia korku pri návrhu fotografie miestnosti myšlienka použitia korku na obrázku domáceho dekorácie verzia použitia korku v interiéri obrázku bytu myšlienka použitia korku na fotografii domáceho dekorácie príklad použitia korku pri návrhu fotografie bytu možnosť použitia korku v interiéri obrázku miestnosti myšlienka použitia korku v interiéri fotografie domu príklad použitia korku na výzdobu obrázku bytu možnosť použitia korku v dizajne fotografickej miestnosti použitie korku v interiéri domu obrázok myšlienka použitia korku na obrázku dekorácie miestnosti myšlienka použitia korku v interiéri fotografie miestnosti použitie korku v dekorácii obrázku bytu príklad použitia korku na obrázku domáceho dizajnu príklad použitia korku pri návrhu fotografie bytu použitie korku v obrázku domácej dekorácie myšlienka použitia korku na výzdobu fotografie bytu možnosť použitia korku v interiéri fotografie miestnosti príklad použitia korku na obrázku domáceho dizajnu myšlienka použitia korku v interiéri obrázku bytu možnosť použitia korku na výzdobu fotografie miestnosti možnosť použitia korku pri návrhu fotografie bytu príklad použitia korku na obrázku domácej dekorácie myšlienka použitia korku v interiéri obrázku miestnosti možnosť použitia korku vo výzdobe fotografie bytu myšlienka použitia korku na obrázku domáceho dizajnu príklad použitia korku v interiéri fotografie miestnosti použitie korku na fotografii domáceho dizajnu príklad použitia korku v interiéri obrázku bytu myšlienka použitia korku na fotografii domáceho dekorácie myšlienka použitia korku pri návrhu obrazu miestnosti príklad použitia korku v interiéri fotografie bytu myšlienka použitia korku v interiéri fotografie bytu myšlienka použitia korku v interiéri fotografie bytu príklad použitia korku v dekorácii obrázku miestnosti použitie korku v interiéri obrázku miestnosti príklad použitia korku na fotografii domácej dekorácie myšlienka použitia korku v obrázku dizajnu bytu myšlienka použitia korku v obrázku dizajnu bytu možnosť použitia korku v interiéri fotografie miestnosti použitie korku na fotografii domácej dekorácie príklad použitia korku v interiéri obrázku bytu myšlienka použitia korku v interiéri obrázku miestnosti možnosť použitia korku pri návrhu fotografie bytu použitie korku v dekorácii obrazu miestnosti príklad použitia korku na fotografii domáceho dizajnu použitie korku v obrázku domáceho dizajnu príklad použitia korku pri výzdobe izbovej fotografie myšlienka použitia korku v interiéri obrázku bytu príklad použitia korku na výzdobu fotografie miestnosti

Previous Post
Ljus i interiören: moderna trender och grundläggande regler för ljusdesign
Next Post
كيفية تصميم غرفة المعيشة بأسلوب كلاسيكي