15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Ljus i interiören: moderna trender och grundläggande regler för ljusdesign

Invändig belysning har en särskild inverkan på inredningen i rum, i köket eller i badrummet. Förutom sitt direkta syfte kan belysningsenheter maximalt förändra den estetiska uppfattningen om inredning, med deras hjälp är det lätt att bilda en persons känslomässiga tillstånd.

Dämpad belysning i vardagsrummet i ett lanthus

Belysning kan skapa en varierad atmosfär

Vad är det för ljus

Ljus är en produkt som kommer från uppvärmning av ett föremål. Det vill säga, ju högre temperatur, desto ljusare belysning. Det är uppdelat i två huvudtyper:

 • naturlig;
 • artificiell.

Naturligt ljus kommer att göra varje miljö bekväm och kan maximera reflektioner från ytor och speglar. Med andra ord är det solljus. För att göra det mer i rummet är det värt att tänka på att öka fönsteröppningarna.

Vardagsrumsinredning med utmärkt naturligt ljus

Naturligt ljus kommer in i rummet genom takfönster – fönster eller genomskinliga dörrar

Taklampor i köket i ett privat hus

Konstgjord belysning ställs in av en specifik uppsättning lampor

Det är värt att överväga att det ändras beroende på tid på dagen, väder, plats. Norrsken anses vara mer permanent. När du väljer belysningsanordningar är det absolut nödvändigt att ta hänsyn till hur mycket naturligt ljus som kommer in i ett hus eller en lägenhet..

Vilka belysningsarmaturer avger anses vara artificiellt ljus..

Belysning i vardagsrummet med högt i tak

Konstgjord belysning är uppdelad i funktionell och dekorativ

Hur belysning påverkar känslor

Ljusets organisation och designens färgschema är oskiljaktiga. De påverkar uppfattningen av rymden hos en person, påverkan på det psykologiska och fysiologiska tillståndet. Till exempel kommer gröna nyanser att ha en lugnande effekt, medan röda nyanser kommer att öka aktiviteten..

Rött ljus i sovrummet

Rött ljus är handlingens ljus som fyller en person med styrka och aktivitet

Kall belysning, som är vanligt på de flesta kontor, förbättrar arbetseffektiviteten. Detta görs genom att påverka människors inre biorytmer. I det här fallet är inte bara färgen på belysningen viktig utan belysningsscenarierna. Det vill säga för koncentrerat arbete på sen tid på dagen är en bordslampa ganska lämplig, och för en festlig atmosfär bör blinkande flerfärgade glödlampor användas..

Unga föräldrars rumsinredning med diffust ljus

Diffust ljus används för att skapa en partiell skuggningseffekt.

Kraftig belysning stärker alltid en person, men med en längre vistelse i ett sådant utrymme kan en känsla av irritation och trötthet uppstå. Men varm mjuk belysning främjar vila och avkoppling. Därför rekommenderar experter att utveckla ett utbytbart belysningssystem i huset med olika ljuskällor..

Designers skiljer tre huvudtyper av belysning, som visas i tabellen:

P / p nr. namn Utnämning
1 Allmän belysning Används för enhetlig belysning av hela rummet
2 Dekorativ Ger accenter till inredningen av rum (golvlampa, lampor)
3 Särskild Belysning av ett skrivbord eller en arbetsyta i köket.

Dekorativ belysning för inbyggda nischer

Dekorativ belysning är baserad på lampor med låg effekt, men varierande i nyanser och effekter.

Samtidigt kan olika typer av lampor också användas i belysningsarmaturer:

namn Beskrivning Värdighet nackdelar
Glödlampa Den vanligaste och prisvärda ljuskällan. Maximalt färgåtergivningsindex. Låg ljuseffekt.
Halogen lampa Tillhör också den överkomliga prisklassen. Lång livslängd. Kräver specialutrustning.
Strömsparlampa Den produceras i två versioner: varmt och kallt ljus, vilket är mycket bekvämt. Lång livslängd, låg strömförbrukning.
LED lampa När man tittar direkt på belysningsarmaturen finns det en känsla av en bländande effekt. Högsta energibesparingsgrad Högt pris.

LED -takbelysning i ett mörkt rum

Ju fler mörka ytor i inredningen, desto fler lampor kommer att behövas.

Moderna belysningstrender

Mode för belysning, liksom för utformningen av själva lägenheten, förändras regelbundet. Och stilen i rummet beror till stor del på valet av belysningsarmaturer. Tänk på de vanligaste tekniska lösningarna i vår tid:

 1. Belysning på flera nivåer. Den övre huvudnivån är ljus från tak och väggarmaturer. Därefter kommer vägglampor som tavlor och bordbelysning. Denna metod låter dig betona rummets rymlighet och komfort, skapa olika effekter när du slår på vissa belysningsenheter.

  Flernivåbelysning i det inre av ett rymligt vardagsrum

  Belysning på flera nivåer maximerar effektiviteten genom att använda en mängd olika ljuskällor

 2. Objektbelysning och golvbelysning är en ny trend. Ljuset underifrån är vackert, originellt, mysigt. Dessutom kan du på detta sätt lägga till en extra belysningsnivå. Men det räcker inte bara med att installera glödlampor på golvet, det är viktigt att tänka över vad det slutliga resultatet ska bli, vad som kommer att behöva betonas med detta ljus. För denna typ rekommenderas att använda LED -lampor, eftersom de inte värms upp och anses vara tillräckligt ljusa.

  Dekorativ belysning av golvet i det inre av badrummet

  Effektiv belysning av badrumsgolvet

 3. LED -ljuskällor blir mer och mer populära. Nästan alla designers försöker använda dem i sina projekt. Dessutom förbrukar sådana glödlampor lite el och tjänar under mycket lång tid. Tillverkarna fortsätter att förbättra egenskaperna hos dessa lampor och erbjuder konsumenterna ett brett utbud av belysningsarmaturer..

  Organisation av vardagsrumsbelysning med strålkastare

  Infällda LED -armaturer – perfekt lösning för sträcktak

 4. Rörliga armaturer är en annan nyhet inom området. Sådana konstruktioner gör det möjligt att vid behov ändra ljusflödets riktning. Det är mycket bekvämt, varför pendelbelysningsarmaturer snabbt blev på modet. De ändrar riktning, ljusstyrka och fästs enkelt och snabbt i taket eller väggarna. Rörliga armaturer används ofta i rum med komplexa takkonstruktioner på flera nivåer..

  Rörliga lampor på taket i vardagsrummet

  Armaturspår med linjär belysning är något som spotlights, ofta används för att markera intressanta inredningsdetaljer

 5. Belysning av nischer och öppningar ser original ut om platsbelysning är organiserad i deras plan. Så rummet kan visuellt ges ytterligare volym..

  Dörröppningen till den ursprungliga designen med inbyggd belysning

  Bågbelysning med strålkastare

 6. Kombinationen av olika ljuskällor är en följd av den aktiva utvecklingen av produktionen av belysningsenheter. För några år sedan användes endast glödlampor vid inredning av lägenheter, men nu är valet stort. Olika typer av lampor i interiören är väl kombinerade, kompletterar varandra. Allt beror på fantasin och den funktionalitet som krävs.

  Ljuskrona med smidesjärnelement ovanför matbordet i vardagsrummet i ett privat hus

  Typiskt en kombination av vägg- eller möbelbakgrundsbelysta taklampor

 7. Doldt ljus är en intressant designlösning. Poängen är att det finns ljus, men ljuskällan observeras inte, den maskeras av andra inredningsartiklar. Miljön görs lugnare och bekvämare tack vare mjuk belysning.

  Sovrumsdesign i beige färger

  Ett exempel på implementering av dold belysning i det inre av ett sovrum

 8. Med bärbara lampor kan du ändra inredningen i ett rum flera gånger om dagen med olika ljuseffekter. Men det finns en viss nackdel – ett betydande antal uttag som ligger runt rummets omkrets kommer att krävas. Förlängningssladdar som förstör rummets utseende är kategoriskt inte lämpliga här.

  Liten bärbar lampa på ett festligt bord

  Bekväm, självdriven bärbar lampa

 9. Användningen av dimmare gör att du kan ändra ljusets ljusstyrka efter behov. Denna funktion är särskilt användbar för belysning på flera nivåer. Dimmers kan programmeras, ställa in automatiska lägen. Med hjälp av ljusets ljusstyrka kan du ge rummet en ovanlig skönhet och komfort. Designers anser att dessa enheter är det första steget i att organisera ett smart hem..

  Belysning dimmer kontrollpanel

  Det bör noteras att inte alla moderna lampor kan kombineras med en dimmer.

 10. Dekorativ belysning är en annan modetrend som fortsätter att utvecklas och förbättras. För att ge atmosfären en speciell stämning används olika ytterligare ljuskällor eller så kallad bakgrundsbelysning. Särskilt populära är LED -lampor och fiberoptiska system, vilket kan skapa ovanliga specialeffekter. Till exempel ett tak med en stjärnhimmel eller ett skimrande dansgolv. Allt beror bara på personens önskemål.

  Nischer i vardagsrumsväggen med dekorativ belysning

  För att markera alla interiörartiklar är accentbelysning organiserad

Regler för belysningsdesign

För att undvika misstag vid belysning av ett utrymme bör flera regler beaktas..

Romantisk sänggavelbelysning

Personens stämning och välbefinnande beror på belysningen i rummet.

Planering av huvud-, arbets- och dekorationsbelysning

Allmänt ljus är takmonterade armaturer som ger ett jämnt, diffust ljus. Oftast handlar det om ljuskronor med flera lampor, lampskärmar och nyanser av textil- eller glas..

Lampan i taket får under inga omständigheter kasta skuggor eller bländning – detta kommer att förstöra hela situationen, det kommer att irritera ögat.

Vardagsrumsbelysning med en ljuskrona

Om en stor ljuskrona väljs som huvudbelysning kommer ljuset att vara annorlunda i vissa delar av rummet, men fortfarande utan plötsliga förändringar

I arbetsområdet är det bättre att installera lampor som ger riktat ljus – golvlampor, lampor eller bordslampor. Denna belysning måste vara ljusare än den huvudsakliga. I köket är arbetsområdet matbordet och matlagningsområdet. En plats för att läsa böcker, en sänggavel, en plats för att göra läxor eller för ett barns underhållning behöver också särskild belysning..

Bordslampa på ett träbord i en hemstudie

Belysningsnivån på arbetsplatsen bör ge en optimal balans där ögonen inte kommer att belastas

Endast när huvud- och arbetsbelysningen är bekvämt utrustad kan du tänka på dekorativa lampor.

Sofistikerat belysningsscenario

Detta är det viktigaste stadiet i design och belysning av inredningen i en lägenhet. Och detta måste göras individuellt för varje rum..

 1. I hallen, förutom huvudljuset, läggs en fungerande till i soffbordet eller en plats för att läsa böcker. Samtidigt krävs dekorativa accenter för att göra rummet mysigt..
 2. Generell belysning krävs ofta inte i köket. Det räcker att markera varje område med belysning: mat, matlagning. Det rekommenderas att göra funktionell LED -belysning för lådor.
 3. Belysningen i sovrummet är organiserad enligt samma princip som i vardagsrummet. Arbetsbelysning ska installeras vid sängens huvud. Men ljuset i det här rummet ska inte vara starkt, annars bidrar det inte till god vila..
 4. Ett badrum kräver inte alltid flera typer av ljus. Detta beror på det lilla området. Men om möjligt är det värt att markera spegelns område och lägga till dekorativ belysning. Det kan till och med vara ett munstycke för att markera hällande vatten..

Två soffor i vardagsrummet i ett privat hus

Ljus ska komplettera interiören, och inte “drunkna” det

När man arbetar med ett belysningsscenario för en lägenhet rekommenderar designers att ange vilka evenemang som kommer att hållas i det aktuella utrymmet. Detta gör att du snabbt kan välja rätt typ av belysning, exakt bestämma det nödvändiga antalet uttag, omkopplare, dimmare.

Tänder ett rum med ljusa väggar

Ljusa väggar och mycket reflekterande inredning minskar behovet av belysningsarmaturer

Glöm inte möbler. Till exempel kommer ett sovrum med en matt yta att kräva mer ljus än ett glansigt. Detta beror på den högre reflektiviteten..

Beräkningar

Inte en enda designer kommer att börja väcka ett projekt utan ordentliga beräkningar. Och den här frågan gäller inte finansiering alls. Det är nödvändigt att ange om alla enheter fungerar i samma rum. Kommer det att bli obehagliga situationer.

Belysning i vardagsrummet med två smala fönster

Att göra en belysningsplan undviker vanliga misstag som kan förstöra tanken på inredning

För att genomföra detta skede rekommenderas att kontakta specialister, eftersom inte ens alla designers gör det själva.

Val av egenskaper

Typerna av lampor beaktades ovan, med hänsyn till deras särdrag. Valet beror främst på själva armaturen, den förväntade användningsfrekvensen och funktionaliteten i lägenheten. En glödlampa i en enhet avgör nästan allt. I vissa situationer är endast klassiska glödlampor lämpliga, och någonstans krävs LED -lampor..

Jämförelse av parametern för lampor av olika typer

Glödlampor är de billigaste, LED -lampor är de dyraste

Ju högre temperaturen på en glödlampa i Kelvin, desto kallare avger det ljus. Upp till 3000 (glödlampor) räcker för sovrummet och upp till 5000 för arbetsområdet. Lampor över 5500K används redan på kontor. Det rekommenderas inte att använda kallt ljus i matsalen eller nära speglar.

Video: 7 enkla regler för bra belysning

Fotogalleri: ljus i det inre av olika rum

Vardagsrumsbelysning i stil med minmalism Trappbelysning med strålkastare Originalbelysning av vardagsrummet med mörka väggar LED taklampa för vardagsrum Ljus entré med svart tak Dekorera väggen ovanför soffan med målningar Design av ett stort vardagsrum med två soffor Gula blommor i en vas på ett soffbord Loftstil vardagsrumsdesign Röd färg i det inre av sovrummet Nivåkrona i vardagsrummet Glaskrona på gult tak Glansigt marmorgolv design av matplatsen i köket-vardagsrummet Matbord i glas bordslampa med textilskärm Blå väggar i matplatsen i köket Stort runt matbord Glaskrona på badrumstaket Träliknande laminat på vardagsrumsgolvet Akvarium i det inre av vardagsrummet i ett privat hus Neonbelysning av trappor i lobbyn på ett lanthus Orange belysning av takets omkrets Svart TV i en vit nisch Ljus belysning av en smal korridor Design av ett grått vardagsrum i minimalistisk stil Kök-vardagsrumsdesign med trappor Gammalt bröst på en ljusgrå matta Ljuskrona med exponerade glödlampor Plywoodlampa ovanför matbordet Ljusgrön färg i det inre av sovrummet Grå vägg i sovrumsdesign LED -golvbelysning i sovrummet Kraftigt ljus från fönstret på hemmakontoret Brinnande lampa på skrivbordet Belysning av hyllor i omklädningsrummet Infällda lampor på kökstaket Kombinerad belysning i vardagsrumsdesignen Vardagsrumsdesign med tre soffor Strålkastare på tak av gipsskivor Sovrumsdesign med glansigt golv Bakgrundsbelyst foto i sovrummet Bollampa på golvet i vardagsrummet Dekorativa belysningspaneler på vardagsrumsväggen Köksskåp med upplysta hyllor Öppna glödlampor på en tegelvägg Belysning av sängens omkrets i makarnas sovrum Dörröppningens ursprungliga design Soffits på det vita taket i vardagsrummet Dekorativa lampor i form av djur Vindbelysning med naturligt ljus Hörnsoffa i ett rymligt vardagsrum Skrivbord framför ett panoramafönster Armatur i form av en figur på en byrå i klassisk stil Soffgrupp på en ljus matta i vardagsrummet

Previous Post
Leichtes Küchendesign – wie vermeidet man Fehler?
Next Post
أخضر للمطبخ المثالي