15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Oprettelse af en tør strøm i haven – instruktioner og tips til plantning

oprette tørløb have flodsten

Der er mange smukke måder at integrere elementet af vand i havedesign, det være sig med naturlige vandløb og damme eller kunstige springvand. Men hvad synes du om ideen om at skabe en å i haven, der ikke kræver nogen vedligeholdelse? Ingen teknologi, ingen instrumenter, ingen kunst. Vi taler om den tørre strøm, der er lagt ud med sten. En tør strøm i haven er ikke kun æstetisk krævende, men viser sig også at være en praktisk løsning til regnvandsafledning af ejendommen.

Den tørre strøm i haven er et smukt, men også praktisk designelement

Tørstrøm, der skaber en japansk have

Tørløb er en unik, bæredygtig måde at bruge natursten i havedesign og på samme tid løse problemer med regnvandsafledning. En tør strøm i haven indeholder normalt ikke vand, men opsamler regnvandet og lader det langsomt sive ned i jorden. Tørstrømmen hjælper med at bremse afstrømningen af ​​regnvand og lede det i den ønskede retning.

Oprettelse af en tør strøm japansk havedesignguide

Tørstrømme er nyttige, hvor dræning er påkrævet, hvilket aflaster jorden og frem for alt dræner regnvand. De kan placeres ved bunden af ​​en skråning, på et lavt sted, hvor regnvand lejlighedsvis samler sig, eller på en lille stigning for at fange og lede regnvand, når det strømmer ned. Da tørløb er fyldt med natursten, ser de vidunderligt ud i japanske og naturlige haver. Men de passer også til forskellige landskabspleje stilarter.

Dry stream flodsten mulch kontrast bro pullert lys

Hver tør strøm er forskellig, afhængigt af området, de anvendte sten og forholdene. Men det fælles element i alle designs er fundamentet. Efter at jorden er gravet ud, hældes et 20-30 cm lag groft grus, og der lægges havefleece på undergrunden. Gruset gemmer det overskydende regnvand og fungerer som en dræning. Flodsten og andre sten spredes ud over gruset.

Sådan opretter du en tør strøm

Oprettelse af en tør strøm i haven Instruktioner

Det er ikke for svært at lave en tør strøm i haven. Du har brug for et tilstrækkeligt antal ret store sten (størrelse ca. 30 – 45 cm), grus som bund, en rulle havefleece og småsten til at fylde op.

Grav først en let buet tagrende og udvid den visse steder. Formen og orienteringen af ​​en tør strøm er vigtig for at få den til at se naturlig ud.

havedesign til tørstrøm japansk plantning

Tænk på, hvordan vand bevæger sig gennem et landskab. Vandløb i naturen er ikke lige kanaler, de snor sig frem og tilbage. Lav din tørstråle til en buet linje, og sørg for at have et bredere område, hvor det usynlige vand “flyder”. Dæk kanterne med store natursten og placer overvågningsanlæg, der giver en flot visuel effekt.

Oprettelse af en tør strøm i haven Før efter billeder

Bredden af ​​tørstrømmen bør variere. En del af dette kan være smallere, cirka 16 tommer i bredden (før stenene placeres) og andre sektioner så brede, som du gerne vil. Strømmens seng skal være mindst 25 – 35 cm dyb (eller mere hvis det skal tjene som et dybt opland til regnvand).

Du hælder den udgravede jord på siderne af åen. Du kan bunke mere jord på den ene side af åen for at skabe et højere planteseng der. Dette skaber et blikfang i landskabet og fungerer især godt med planter, der har deres stilke hængende nedad. Som om de strækker sig til vandløbet.

Trockenbach japansk havedesign forskellige typer stenplanter

Derefter dækkes hele vandløbet med ukrudtfleece (ikke lavet af plastik!). Træk også ud over siderne. Placer store sten og kampesten langs åen for at holde fleecen på plads. Du kan efterlade stenene højere end jordoverfladen eller plantebedet. Det afhænger af, hvilken effekt du vil opnå. Stående sten har et robust udseende og skaber et dynamisk billede. Eksperimenter med kantstenene, mens du placerer dem. Der er ingen forkert beslutning her!

Trockenbach leder regnvand ind i dammen

Når de store sten er på plads, fyld hullerne med grus og sten, og sørg for, at fleecefilmen er godt dækket. Bag kysten på land skal jorden optimalt tilføres næringsstoffer, så planterne kan trives.

Opret en tør strøm, fremme afstrømning af regnvand

Fyld åen med grus og grus. En lagtykkelse på 0,5 – 1,5 cm er tilstrækkelig her. Hvis der er et problem med dræningen, kan det også være tykkere. I sådanne tilfælde er det bedst at installere et underjordisk rør med en diameter på 10 cm og tilslutte det til et underjordisk opland.

Fordel forsigtigt et enkelt lag afrundede småsten efter eget valg over gruslaget. Stenene kontrasterer fint med klipperne på hver side af åen. Du kan bruge dekorative sten i forskellige størrelser og farver.

Plant tørstrømmen i haven

Tørstrøm skaber grusplæneplanter

Når tørstrømmen er skabt i haven, skal planterne til kystzonen vælges. Reglen her er: du bør ikke overdrive dekorationen af ​​bankerne, ellers bliver den tørre strøm hurtigt til et blomsterbed. Når du vælger buske, stauder og blomster, er det vigtigt at overveje jordens sammensætning, mængden af ​​sollys og perioder med regn.

Et tæppe af blomster langs kanterne af en tør strøm kan oprettes med bunddække. For en endnu smukkere effekt skal du vælge blå, lilla og lyserøde blomstrende sorter. Fra forår til sensommer og endda om efteråret giver stauder et smukt syn. Populære plantearter er: dalmatiske blåklokker (Campanula portenschlagiana), storbladede Kaukasus forglemmigej, pudefloks, Ajuga reptans, blå puder (Aubrieta), lobelia, druehyacinter (Muscari), tykke blade bergenias (Bergenia crassifolia) , stjernemos, primulaer., Iris sibirica og andre.

En tør strøm af sten ser ikke perfekt ud uden daylilies, prydplanter, bambus og siv. Det frodige løv af disse planter skaber en optisk illusion af vilde krattområder på kysten. De mest populære er: miscanthus, blåsvingel, pampasgræs (cortaderia), sedges, hostas og calamus.

Dry stream plante haven fleece grus

Hvis du vil have en stedsegrøn hæk af nåletræer på klippekysten, er dit bedste valg dværg enebær, bjergfyr, gran og gran. Disse plantetyper vokser godt på sandet lerjord.

Lave løvtræer skal vælges med forsigtighed. Fordi i efteråret skal du fjerne de faldne blade, der sidder fast mellem stenene. Har du allerede købt en løvblæser til dette formål? Så kan du plante buske som cotoneaster eller barbær. De vil fortrylle dig med deres lyse farver året rundt.

Et eksempel på plantning af en tør strøm

Tørstrøms plantningsdiagram over plantetyper

1. grønt pulver bambus (Phyllostachys viridiglaucescens)

2. Iris (Iris barbata)

3. Lobelia (Lobelia)

4. Creeping Gunsel (Ajuga reptans)

5. Pudeklokkeblomst (Campanula poscharskyana)

6. græsk blå pude (Aubrieta deltoidea)

7.Klar Kaukasus glem-mig-ikke (Brunnera macrophylla)

8. Stjernemos (Sagina subulata)

9. Rødbladet Günsel ‘atropurpurea’

10. Pælerør (Arundo donax)

En smart designet, dekorativ tørstrøm giver indtryk af, at den lige er tørret op, men der vil snart strømme vand der igen. Lad eksemplerne i vores billedgalleri inspirere dig til dit eget projekt!

Trockenbachlauf planter bunddækkende stauder fulde af sol

Tørstrøm skaber lyse murbrokker

Tørstrøm i haven regnvand høst

tørløb flodsten klipper

Trockenbach japansk havegrus mosaik stenblokke grus

Trockenbach japansk havedesign flad flodstenmosaik

Previous Post
Udendørs loungemøbler – Sådan konverteres det udvendige område til en stue
Next Post
Trendsport 2020: trail løb, fitness træning og rulleskøjter er alle raseri lige nu!