15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Måle stresshormonet cortisol på prøver med ørevoks?

Ifølge udviklerne kan en ny type enhed til at tage ørevoksprøver måle stresshormonet kortisol ved psykiske sygdomme som depression. Den nye metode fra et studie af King’s College London kunne derfor være et billigt og effektivt alternativ. Resultaterne, der blev offentliggjort i tidsskriftet Heliyon, kunne også afsløre nye måder at overvåge depression og stressrelaterede tilstande på.

Mål niveauerne af stresshormonet cortisol

ny enhed til at tage dine egne ørevoksprøver

Den nye enhed kan bruges hjemme uden klinisk overvågning. Dette gør lægeundersøgelser lettere, samtidig med at der opretholdes social afstand på grund af COVID-19. En sådan tilgang kan endda måle glukose eller COVID-19 antistoffer, der ophobes i ørevokset. Prøvetagning af stresshormonet cortisol er normalt notorisk svært, fordi dette hormonniveau kan svinge, så en prøve muligvis ikke giver en nøjagtig gengivelse af en persons kroniske cortisolniveau. Derudover kan en sådan prøveudtagningsmetode i sig selv være belastende og påvirke resultaterne. Kortisolniveauerne i ørevoksen ser imidlertid ud til at være mere stabile. Med denne nye enhed er det derfor lettere at tage en sådan prøve for at få den testet hurtigt, billigt og effektivt.

Stresshormonet cortisol er ansvarligt for depression og andre psykiske lidelser

Cortisol blev betragtet som en mulig biomarkør eller objektiv biologisk foranstaltning til depression. Men hidtil har forskere hæmmet udfordringerne med nøjagtig måling af cortisolniveauer. Den mest almindelige teknik er hårprøver, men de er mere tilbøjelige til at blive udsat for kortsigtede udsving i hormonet. Derudover har ikke alle mennesker nok hår til en pålidelig prøve. Analysen af ​​hårprøver er derfor mere tidskrævende og dyr i forhold til ørevoks.

kvinde fjerner ørevoks med vatpinde

Hidtil har der imidlertid heller ikke været nogen pålidelig og stressfri metode til indsamling af ørevoksprøver. Den nye selvindsamlingsanordning til ørevoks ligner en vatpind, men har en bremse, der forhindrer, at vatpinden trænger for langt ind i øret og forårsager skade. Dens spids er dækket med en svamp lavet af organisk materiale. Løsningen er testet for at være mest effektiv og pålidelig, når man tager en prøve.

Undersøgelsesresultater

blodprøve i laboratoriet til test af cortisol

Denne nye teknologi blev derfor mindst påvirket af forstyrrende faktorer som stressende begivenheder eller alkoholforbrug. Dette bidrog nemlig til udsving i værdierne i den foregående måned. I en anden nylig undersøgelse vurderede deltagerne den nye enhed til at tage deres egne prøver som mere bekvem end konventionelle metoder. Udviklerne undersøger også, om enheden kan være nyttig til måling af glukoseniveauer fra ørevoks og muligvis endda overvågning af COVID-19-antistoffer og diabetes. Til af denne vellykkede pilotundersøgelse de håber at forbedre diagnosen og plejen af ​​millioner af mennesker med depression eller kortisolrelaterede sygdomme som Addisons sygdom og Cushings syndrom. Til dette formål bør enheden imidlertid kunne modstå yderligere test i større undersøgelser.

Previous Post
Interiør af træ og beton i den moderne bungalow “Cabin 2”
Next Post
Tiltræk sommerfugle i haven for en romantisk atmosfære