15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Era lore i forhold til antikke møbler – 8 epoker og deres egenskaber

antikke møbler fransk-ternet-lænestol-væg-tallerken-toile-de-jouy-motiver

Ganske vist alle, der kommer ind i et hus, hvor mørke møbler hilser på dig eller en sekretær med udsmykkede træben står i indgangspartiet, de fleste kigger forvirrede rundt, for de kan mistænke et gammelt par bag ved siden af, alt ser jo meget godt ud “forældet”. Det faktum, at ordet, der allerede antyder, at antikviteter udgør interiøret her, ikke nødvendigvis behøver at være i forbindelse med den ældre generation, bliver mere og mere klart i dag, fordi forarbejdet, restaurerede møbler er tilbage på mode.

Antikke møbler med karakter

antikke møbler-stue-sofa-buffet-mørkt træ

Det, der for lægmanden ligner boligindretningen fra bedsteforældrene, viser kenderen, at en møbelprofessionel var på arbejde her, fordi antikke møbler og boligtekstiler er ideelt tilpasset hinanden.

Lidt historie om antikke møbler

Antikke møbler små møbler-kommode-bryst-dekoration-metal

Enhver, der kender historien om antikke møbler, kan drage konklusioner om, hvornår disse ornamenter blev skabt.

Mens epoker allerede er solidt forankret i litteraturhistorien, og hver elev senest burde være fortrolig med de højere karakterer, lyder kendskabet til epoker lidt underligt, når det kommer til møbler. I virkeligheden kan disse epoker dog også læses fra møblerne:

– Det Barok æra starter fra 1600 og er let at genkende. Møblerne, der blev skabt på dette tidspunkt, er udsmykkede og overbelastede og virker til tider endda meget mærkelige for seeren. Barokmøbler blev født i Flandern. Tyske barokmøbler opstod først i anden halvdel af 1600 -tallet. Den fransk-påvirkede barok fik også lov til at finde vej. Den sfæriske fod og søjlebenet blev skabt i denne epoke. Møbelkulturen bliver mere pragtfuld.

Rokoko -æraen og konsolbordet

antikke møbler rokoko-æra konsol bord-lurvet-chic

– Det Rokoko æra, der ofte omtales som senbarok og begynder omkring 1720, erstattede samtidig barokens tunge pomp og bliver stadig mere sart, men også mere legende. Formerne er buede og buede. Intet er symmetrisk her, i stedet er møblerne i denne æra elegante og næsten hyggelige. Konsolbordet fremstår som nyt på møbelscenen. Lys, spejle og farver er også symboler på rokokoen.

– Logik, alvor og moral er tegn på Klassicisme epoke, som begynder omkring 1770. Selvom vi taler om fletestilen, Empire eller Biedermeier, betyder det, at der refereres til møbler fra klassicisme her. En blomsterkrans står for fletningstil, elementerne i imperiet bliver mere massive, og Biedermeier-stilen står for middelklasse, der bor i Tyskland.

– Det Historismens epoke skal afregnes fra omkring 1830. På dette tidspunkt var individualiteten stort set ved at dø ud, fordi industrialisering muliggjorde serieproduktion. Typisk for denne møbelstil er en farverig blanding af ornamenter og former, der kommer fra alle tidligere tidsaldre. En sand refleksion over traditionelle originaler er også tydelig, ligesom tendensen til pompøse fremstillinger.

– Det Klassisk moderne æra er bogstaveligt talt uforståeligt, men skal ses som et svar på tabet af individualitet. Rustikt og robust er det nye møbelflade, som føjes til ønsket om funktionalitet, som er vist i praktiske vægeenheder.

– Tiden omkring 1900 kaldes Art Nouveau æra udpeget. Blomster, dekorationer og buede linjer er tegn på denne møbeltid, som endnu en gang vil forhindre industriproduktion i at snige sig ind i huse og lejligheder. Ideen om at kombinere formål og fordel i en respektabel form er også en konceptuel konstruktion og også et krav fra denne tid.

Art Deco -æraen

antik-møbler-art-deco-æra-geometrisk-metal-gang

– Metal, syntetiske og geometriske former er kendetegnende for art Deco, den epoke, der bliver tydelig fra 1910 og stort set kun er et af mange kapitler i bogen om klassisk modernisme. Også mærkbar: maling og eksotiske træsorter bliver socialt acceptable i løbet af denne tid. Men traditionalister er også stadig repræsenteret, som er afhængige af kontur og sving, men også understreger udførelsen.

– Efter de behageligt klingende møbelvarianter skal der fra 1919 udvikles en ny generation af møbler, som ved første øjekast kaldes virkelig uspektakulær, for nu begynder det Bauhaus stil. Navnet går imidlertid tilbage til en vigtig kunst- og håndværksskole, der blev grundlagt i Weimar og bragte håndværkere og kunstnere til et bord. Typisk for denne æra var geometriske former og en bevidst afvigelse fra jugendstil og historisme. Selv i dag er disse møbler ofte restaureret, f.eks. Gamle Bauhaus møbler og ser ikke så pænt iscenesat ud, som de gjorde dengang.

Hvad er de gamle epoker værd??

antikke møbler-kommode-epok-lys-fronter-sort-korpus

Showstykker med kultkarakter kan ses på dette billede. Opstillet på denne måde er de også en erklæring – imod konsonansen i det store arbejde med at indrette muligheder.

Enhver, der omhyggeligt og bevidst har studeret de små epoker, har helt sikkert bemærket, at næsten ingen af ​​disse epoker stadig bruges i dag til at henvise til traditionelle møbler. I dag hedder den trendy trendstil dog Vintage, selvom et kig på disse udsmykkede ben på sofabordet næsten tyder på en historisk æra, og de vintage spisebordsideer, der præsenteres her, viser kun, at gamle møbler kan ses i dag, for hvis den rigtige farve iscenesætter de traditionelle former dygtigt, så kan selv angiveligt gamle møbler blive et must-have i stuen.

Figur 1: Pixabay.com © Mariamichelle (CC0 Public Domain)

Figur 2: Pixabay.com © JamesDeMers (CC0 Public Domain)

Figur 3: Pixabay.com © Werbefabrik (CC0 Public Domain)

Figur 6: Pixabay.com © Monoar (CC0 Public Domain)

Previous Post
Vandcykling – innovativ idé fra Schiller Sport
Next Post
Hvad skal du passe på, når du køber en plæneklipper? – 7 nyttige tips