15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Age Wood – 10 tilgængelige midler til et vintage look

træ ældning træoverflade-slidt-kommode-dekoration-billede-vase-sofa

Vil du have antikt træ natten over? Møbler, der ligner de er ret gamle, har en særlig charme og stil og i en vis forstand har et tidligere liv. For at få Træalder og give det et kunstigt brugt udseende, er der mange muligheder og teknikker, som vi vil gøre dig bekendt med i denne artikel.

Træalder med hjemmemedicin

træ ældning træplade-underlag-blå-pasta-sodavand-vand-klud-målebæger

Hvis du vil give dine møbler eller trægenstande en slidt overflade, er der et par hjemmemediciner, som du kan få adgang til. For at give træet et varmere, rustikt og mørkere udseende kan du farve det med kaffe.

Træalder med kaffe

træ ældning kaffe-bouillon-farvning-bord-havemøbler-børste-plast beholder-stol

Lav en stærk kaffe, lad den trække og afkøle. Påfør derefter bryggen på træet og vent, til kaffen er tørret helt. Børst derefter træoverfladen af, og det ønskede vintage -look er allerede opnået.

Trægrå med bagepulver

træ ældning kommode-grå-forvitret-billede-glas container-kurv-fjernsyn

Med bagepulver, som normalt findes i enhver husstand, kan du give træet et forvitret udseende inden for kort tid. Brug en blanding af natron og vand til at give træoverfladen den typiske grå støbning, som om solen har bleget materialet efter at have stået udendørs i lang tid.

Æld træet kunstigt med bagepulver

træ ældning sodavand-skål-træske-træ-bund-riller-tegn på brug-ridser

Påfør den resulterende pasta på træet og lad møblet tørre i solen i mindst 6 timer, hvis objektets størrelse og tekstur tillader det. Børst derefter den tørrede masse ned og vask overfladen af.

Lad træ ældes med ståluld og eddike

træ-ældning-eddike-stål uld-mason krukke-børster-træplader-bord-hjem retsmidler

En anden ukompliceret måde at ældne træet på er at kombinere ståluld og eddike. Ståluld fås i næsten alle husstande i form af en panderenser. Hæld et stykke ståluld og lidt æblecidereddike i en muret krukke. Lad denne blanding stå i den lukkede beholder i 24 timer, så du får det ønskede resultat.

Bestem farveintensitet

træ-ældning-lys-mørk-farvelægning-brædder-pensel-nuance-træoverflade

Hvis du vil have en plet med en mere intens farve, skal du bruge mere og finere ståluld og lade blandingen stå længere. Så snart eddiken har fået en metallisk, grå farve som følge af den kemiske reaktion, kan du bruge en svamp til at belægge træet med pletten.

Flammetræ

træ-ældning-gas-brænder-flamme-sort-lys-lag-brændende-spot-aske

En noget mere kompleks metode til at lade træet ældes, men som man opnår et godt resultat med, er at flamme det øverste lag af træet med en gasbrænder. Træet skal være ubehandlet her, ellers kan der opstå skadelige dampe. Denne variant af træbearbejdning er velegnet til trægenstande, der kan placeres på en ildfast overflade udendørs. Træet skal først brændes ordentligt med brænderen, så det begynder at ryge. En stålbørste kan bruges til pænt at børste det tynde lag aske ud, indtil malingen bliver ujævn og kamme vises. Dette viser kornet og giver træet en flot, ru og struktureret overflade. Overfladen fremstår naturligt forvitret.

Alder træ – pensel med en stålbørste

træ-ældning-kunstigt-værktøj-wire-børste-vedhæftet fil-træ-board-arbejdsrum

Hvis flammemetoden ikke appellerer til dig, kan du opnå den samme effekt med en tråd- eller messingbørste. Ved større overflader kan du også få en stålbørste til en boremaskine og bruge den til at arbejde på træet. Gå blot vandret med penselkanten hen over træmaterialet og giv træet det ønskede vintage look.

Kunstigt lagret træ – efterlader brugsspor

træ-ældning-værktøj-redskaber-trådbørste-hammer-beskyttelsesbriller-ørebeskyttelse

Gamle møbler eller trægenstande ser slidte ud, viser flere tegn på brug og har fejl. For at få træet til at se gammelt ud, kan du bruge nogle redskaber fra dit arbejdsrum. For eksempel kan du bruge en hammer til at lave dybe riller i træets overflade. Du kan også slå en flaskehætte med en hammer og skabe interessante hak på træet.

Giv det et antikt look ved at slå det

træ-ældning-hammer-træ-overflade-nål-metal-buler-tegn på brug

Hvis du vil efterligne nogle ormhuller i træet, kan du ramme træoverfladen, der skal behandles med en nåle. Så træet får ridser, kan du fylde en strømpe med søm eller skruer og slå træet med dem.

Æld træet kunstigt med en metalkæde

træ-ældning-metal kæde-møtrikker-skruer-ridser-træplade-ujævn

For en ridset og realistisk udseende overflade kan du bruge en metalkæde, der desuden er udstyret med skruer og møtrikker. Du skal være forsigtig med denne variant, da kæden ofte klikker tilbage og kan skade din hånd.

Lad træ ældes optisk – forskellige muligheder

træ-ældning-bord-vintage-dråber-vand-vand-pletter-riller-ridser

Afhængigt af hvilken slags trægenstand du vil ældes, er der naturligvis andre teknikker. En stor effekt til borde er for eksempel små ringe, der efterlades af et vådt glas på mørkere træoverflader. Du kan få skrabede hjørner med f.eks. En lille mejsel.

Lad træ ældes kemisk

træ-ældning-kemisk-ammoniak-vand-reagensglas-kolbe-lud

Du kan opnå en ældningseffekt på træ med en lud lavet af ammoniak og vand eller ved at ryge med ammoniak. Da lugten er meget stærk og kan være skadelig, skal du helt sikkert bruge et åndedrætsværn eller få specialister på din side.

Afhængigt af træsorten opnås forskellige slutresultater

træ-ældning-korn-farver-forskellige-ridser-tegn på brug

Resultatet efter forarbejdning af træet er naturligvis forskelligt fra den ene træsort til den anden, hvorfor en indledende test anbefales. Hvis du vil lade træet ældes, skal du tage højde for, at skader ikke kan fortrydes. Så start langsomt trin for trin og tilføj flere buler, hvis det er nødvendigt.

Previous Post
Frilagte betonvægge frembringer grønt i haven og farverige dekorationer
Next Post
7 urter og lægeplanter, som du selv kan dyrke med succes