15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Kælder under vand – forebyggende foranstaltninger og første vigtige trin

Så smuk som sommeren er, bringer den også masser af storme med sig. Og kraftige regnskyl har en farlig konsekvens i det lange løb: oversvømmelser. Over en vis mængde vand kan jorden ikke længere optage vand, den fortsætter med at strømme ind i floder og søer, som derefter er overfyldte på et tidspunkt og flyder over. En kælder fuld af vand er blot en af ​​de frygtelige konsekvenser af oversvømmelser og oversvømmelser. Men hvis du har præcis problemet, skal du ikke fortvivle og gøre ting, der er udslette og forhastede. Fordi disse kan forårsage lige så meget skade som at handle for sent og endda være livstruende. Så hvad skal du gøre, hvis din kælder er under vand? Og hvad er passende forebyggende foranstaltninger? Vi forklarer det for dig!

Forebygger en kælder fra undervand

Kælder under vand - brug støvler og handsker for at beskytte huden

Den nemmeste måde at beskytte dit hjem mod oversvømmelser er, når du stadig er i planlægningsfasen. Beskyttelsesforanstaltninger anbefales ikke kun i områder med risiko for oversvømmelse. Oversvømmelser kan også forekomme i andre regioner af forskellige årsager. Derfor bør du finde ud af om eventuelle strukturforanstaltninger fra dit byggefirma. Dem, der forhindrer en kælder i at være under vand, og som stadig kan planlægges i anlægsfasen, afhængigt af krav og terræn, er:

Foranstaltninger før byggestart

Overvej forebyggende foranstaltninger i stedet for kælder under vand

 • Vandtætning, spærringsgips og afløbssystemer, som forhindrer vand i at trænge ind gennem væggene.
 • Sort og hvide kar
 • Bestemmelse af designet vandstand, med andre ord den højeste vandstand, der nogensinde er blevet målt på placeringen af ​​den bygning, der skal opføres. Planlæggeren bestemmer dette.
 • Huset bygge forhøjet.
 • Tilbageløbsklapper i rørene forhindrer vand fra det overfyldte kloaksystem i at komme ind i husets vandrør (normalt endda obligatorisk).
 • Du bør få Forsegl ikke udvendige områder for meget, fordi jo mere asfalt, beton eller andre tætningsmaterialer spredes ud over ejendommen, jo mindre vand kan jorden absorbere. Brug derfor materialer, der kan absorbere vand (grus eller specielle belægningssten) og efterlade nok grønt område.

Hvad du kan eftermontere med for at undgå en undervandskælder

Kælder under vand - hvad skal man gøre, når kælderrum er oversvømmet

 • Tilbageløbsklapper for rørene kan eftermonteres.
 • Trin foran døre kan beskytte bygninger i stueplan mod oversvømmelser. Især en kælderdør bør være udstyret med et sådant trin. Så den virkelig beskytter mod, at din kælder er under vand, anbefales en højde på 10 til 15 centimeter.
 • Regntønder eller vandreservoirer kan opsamle overskydende regnvand og dermed aflaste jorden ved gradvist at slippe vandet ud. De kan bygges ind i jorden og er ikke synlige. Det opsamlede regnvand vil også blive brugt til vanding i de varme sommermåneder.
 • Hastigheder er meget praktisk til huse, der befinder sig i en fordybning eller hældning, fordi de forhindrer vandet i at nå ejendommen. Men husk på, at sådan en jorddæmning også kræver byggetilladelse.
 • Står op er bygget omkring kældervinduer for at forhindre vand i at trænge igennem disse svage pletter. Også selvom Tryksatte vandtætte kældervinduer er mulige.
 • Lukninger til bygning af åbninger kan forhindre en kælder i at blive oversvømmet.
 • Mobile beskyttelseselementer kan beskytte huset mod oversvømmelser, hvis de installeres rettidigt. Sådanne er for eksempel skilleplader og stop -log -systemer, der er fastgjort til bygningsåbninger.

Selvfølgelig kan du allerede nu overveje og installere eventuelle eftermonteringselementer, når du bygger dit hus. Overvej også: Bare fordi du har taget adskillige beskyttelsesforanstaltninger, er der ingen garanti for, at kælderen ikke bliver oversvømmet en dag. Du bør være opmærksom på dette.

Kælder under vand – hvad man skal gøre?

Tips til oversvømmede kælderrum - hvad man skal gøre, og hvad man ikke skal gøre

Så det er vigtigt ikke at haste noget, når kælderen er under vand. Så skræmmende som en kælder fuld af vand ser ud ved første øjekast – hold roen. Hvis du gør forkert, kan du endda bringe dit liv i fare eller forværre skaden. Så du har vand i kælderen – hvad gør du nu, trin for trin?

1. Kælderen fuld – hvad skal man gøre? Gå ikke i vandet!

Kælder under vand - sluk for strøm og vand for at forhindre ulykker

Kældre har også en strømforsyning. Derfor ville det være livstruende at træde i vandet. Gå i stedet til sikringsboksen og betjen hovedsikringen for at forhindre kortslutninger. Men nu er det sådan, at sikringsboksen ofte er i kælderen. Så hvad gør du i tilfælde af en oversvømmelse i kælderen, hvis du ikke kan få adgang til sikkerhedsanordningen uden at træde på vandet? Så ring helt sikkert til brandvæsnet!

Sluk for vandet, og skyl rørene godt efter rengøring

Det er ikke kun elektricitet, der udgør en risiko. Farlige stoffer, der opbevares i kælderen, kunne også have blandet sig med vandet (f.eks. Fyringsolie). Dette er en anden grund til, at brandvæsenet skal tændes, som anbefalet af forbundskontoret for civilbeskyttelse og katastrofehjælp (BBK). Som en sikkerhedsforanstaltning kan du også lukke for vandet ved hjælp af hovedhanen, indtil brandvæsnet ankommer.

2. Kælder under vand – lad vandet synke af sig selv

Vent om nødvendigt, indtil vandstanden falder, før du pumper ud

Hvis kælderen er under vand, ville det være bedst at begynde at pumpe med det samme. Men det kan vise sig at være fatalt, hvis du har for travlt. Så svært som det kan være, i nogle situationer skal du vente, indtil vandstanden er faldet af sig selv. Dette er nødvendigt, når vandstanden er særlig høj. Stort set er den udvendige vandstand lavere end vandstanden inde i huset burde være. Først da skal der pumpes vand fra kælderen.

3. Giv forsikringsselskabet besked, dokumenter situationen og tilkald eksperter

Ring til forsikring for at afklare de rigtige trin

Det er klart, at du skal af med vandet så hurtigt som muligt, så gipsvæggen, træelementerne i konstruktionen og isoleringen ikke suger op. Men du bør diskutere dette trin med eksperter. I nogle situationer anbefales det ikke at pumpe ud, hvis kælderen er under vand – for eksempel hvis mudder og vand endda er trængt gennem gulvpladen. Nogle gange skal du endda oversvømme kælderen.

Liste over skader og lave fotos til forsikring

Derfor: Kontakt forsikringsselskabet for at handle korrekt og ikke miste dine forsikringskrav. Der får du at vide, om du skal komme i kontakt med konstruktionsingeniører og byggeeksperter. Så kan du dokumentere alt. Tag billeder af situationen. Disse ting dokumenteres senere af de dedikerede eksperter såvel som efter at vandet er væk, som du også kan overtage. Forhør dig hos forsikringsselskabet i hvilket omfang en taksator er nødvendig. Indtil da skal du lade alt være som det er og ikke smide noget væk!

4. Pump ned

Kælder under vand - Wan kan pumpes ud uden at skade huset

Inden du begynder at pumpe, skal du ikke kun være sikker på, at der ikke kommer mere vand ind. Vandspejlet skulle også være vendt tilbage til sit normale niveau. En ekspert kan bedst vurdere alt dette. Du må under ingen omstændigheder selv bestemme, for fejl kan have dårlige konsekvenser: fra oversvømmelse til oversvømmelse til revner i murværket og problemer i husets statik.

5. Start rengøring

Rengør mudderet, mens det stadig er vådt

Du slipper endelig for vandet, uanset ruten. Men sagen er langt fra slut. For nu finder rengøringen sted, og det er vigtigere, end du måske tror. Alt mudder skal fjernes, mens det stadig er vådt, for når det først tørrer kan det nogle gange blive så hårdt som beton. Mudder snavs på væggene kan skylles af med det samme. Vent ikke til det tørrer op. Det er også vigtigt, at mudder og vand ikke kommer i kontakt med huden, da disse kan indeholde farlige stoffer. Brug vandtæt beskyttelsestøj samt handsker og gummistøvler!

Mudder, der ikke er kommet ind gennem vinduerne eller dørene, kan være et advarselsskilt. Hvis dette er trængt gennem kloaksystemet, dvs. afløb, eller endda gennem gulvpladen, betyder det sandsynligvis, at husets statik er beskadiget. Dette kontrolleres af eksperter.

Sæt møbler op, eller tag det udenfor for at tørre

Fjern tæppe og / eller møbler. Det er bedst at lægge dem udenfor for at tørre. Hvis dette ikke er muligt, skal du i det mindste løfte møblerne ved at placere dem på blokke eller sten. Dette vil give luften mulighed for bedre at cirkulere under dem og tørre området. Ventilér også kælderrummene. Så længe det ikke regner, kan vinduer og døre forblive åbne uden afbrydelse.

6. Tør kælderrummet

Tørretumblere er effektive, men ikke altid tilstrækkelige

Da kælderen var under vand, er der selvfølgelig masser af fugt tilbage i lokalerne på trods af udpumpning. For at undgå skimmelsvamp, lugt og andre problemer bør kælderrummet naturligvis tørres. Enkel ventilation er ikke tilstrækkelig her. Få i stedet særlige tørretumblere. Du kan både låne dem og købe dem til priser mellem 100 og 150 euro.

Byggeeksperter påpeger dog, at en tørretumbler alene ikke altid er nok. Afretningslag, gipsvæg og skjulte byggematerialer kan vise sig at være mere en udfordring. Af denne grund bør du også ansætte en ekspert her. Ud over enhver støjlydisolering vil dette også tage en borekerne for bedre at kunne vurdere tilstanden.

Tips til at reducere potentielle skader fra en undervandskælder

Hvad skal man passe på efter oversvømmelseskatastrofen

 • Uddann alle i husstanden om vigtigheden og driften af ​​hovedsikringen. Børn bør især vide, at de bør vide det i tilfælde af en oversvømmelse kom aldrig i vandet bør!
 • Opbevar alle ting i kælderen på hylderne. Disse er fortrinsvis lavet af metal.
 • Alle elektriske apparater er ikke placeret direkte på gulvet, men mindst 15 cm højere (f.eks. På en piedestal).
 • I områder med høj risiko, hvor oversvømmelser oftere kan forekomme, kan elektriske og varmesystemer flyttes til de øverste etager.
 • Vær forsigtig med, hvad du opbevarer i kælderen: undgå farlige stoffer og værdigenstande.
 • Du bør sikre fyringsolietanke ved at forankre dem. Hvis kælderen er under vand, kan de flyde op.
 • Tapet og tæpper er mindre velegnede til kælderrum. Vælg mod standard afretningslag, og brug også fliser.
 • Stikkontakter skal være højere oppe i kælderen.

Hvad skal man passe på efter katastrofen?

Beskyttelsesforanstaltninger for at reducere skader forårsaget af oversvømmelser

 • Indtil videre må du ikke drikke postevand. Brug i stedet mineralvand, selv til madlavning!
 • Inden du bruger drikkevandsledningerne igen, skal du skylle dem grundigt.
 • Undgå at spise eller ryge under rengøring! Ild (f.eks. Fra tændstikker eller lightere) må heller ikke anvendes.
 • El- og gasledninger samt elektriske apparater tændes først igen, så snart alt er tørt. Denne beslutning bør træffes af en professionel.

Previous Post
Terrassedesign med træ – 30 inspirerende ideer
Next Post
Mørk vinduer: Disse tips sikrer en afslappet søvn!