15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

En oversigt over sunde pander og gryder – hvilke er sundhedsskadelige?

sunde gryder gryder sund madlavning og bagning

Ville du nogensinde have troet, at dit køkken eller mad kunne være en kilde til gift? Afhængigt af materialet og belægningen er pander og gryder desværre ikke altid sundhedsskadelige. Giftige kemikalier som nikkel, kobolt og aluminium kan gøre køkkengrej til en sundhedsfare. Derfor er det vigtigt at bruge sunde pander og gryder til at lave sund mad.

Sunde pander og gryder uden aluminium

aluminiumspander, der er skadelige for sundhedstoksiner ved madlavning

Aluminium leder let varme og bruges derfor i vid udstrækning til fremstilling af køkkengrej, herunder engangsfade. På samme tid er aluminium imidlertid et tungmetal, der har været forbundet med degenerative sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

Ved opvarmning og i kontakt med sure fødevarer overføres aluminium fra gryderne til maden. Derfor er tilberedning af tomatsuppe i en aluminiumspande eller lasagne med tomatsovs i en aluminiumskål ikke en god idé.

Der er pander og pander, hvor bunden er lavet af aluminium, og den ydre belægning, der kommer i kontakt med maden, er lavet af et andet, sikkert materiale. Problemet er, at sådanne belægninger let ridses og beskadiges, så de er generelt ikke særlig pålidelige. Så hvis du vil forblive på den sikre side, må du ikke bruge aluminiumsfade eller skåle!

Non-stick teflonbelægninger er skadelige for vores helbred

Teflonbelægning sundhedsskadelig, hvilke pander er sunde

For mere end 20 år siden var vi alle begejstrede for non-stick belægningen på teflonpander, hvilket gjorde madlavningen lettere. År senere blev det opdaget, at teflon kan være giftigt, især hvis belægningen er ridset!

Teflon og nogle andre non-stick belægninger er fremstillet af en polymerforbindelse, der ved opvarmning frigiver et kemikalie kaldet perfluoroctansyre (PFOA). Denne PFOA opbygges i kroppen og kan ikke nedbrydes. Det menes, at små mængder PFOA ikke er sundhedsskadelige, men der er ingen definition af, hvad der præcist menes med “små mængder”, og hvornår de bliver farlige. Et højt niveau af PFOA i menneskekroppen kan føre til kræft, fosterskader og hjerte -kar -sygdomme.

Derudover frigives PFOA til luften i form af damp. Disse giftige dampe kan dræbe en lille fugl på størrelse med en kanarisk pige, hvis dens bur er i nærheden af ​​den opvarmede teflonpande (kanarieffekten). Hjemmesiden for den største producent af teflon -køkkengrej, DuPont, har stadig en advarsel om, at fugle skal fjernes fra køkkenet, mens de laver mad.

Aluminiums gryder og pander materiale, der er sundhedsfarligt

Den samme producent har længe argumenteret for, at farlige dampe kun frigives til luften ved høje temperaturer over 660 ° F (350 ° C). I 2003 fandt en undersøgelse fra den amerikanske nonprofit Environmental Working Group (EWG) imidlertid, at temperaturen var meget lavere ved 160 ° C (325 ° F).

I den senere retssag mellem DuPont og det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur måtte fabrikanten betale 16,5 millioner dollars i kompensation for at skjule oplysninger om virkningerne af PFOA.

Teflonovertrukne pander er sundhedsskadelige

Senere, i 2015, rapporterede EWG om en ny undersøgelse af forskere fra Harvard. Ifølge resultaterne af undersøgelsen blev PFOA fundet i blodet fra ammende babyer. Konklusionen er, at farlige forbindelser overføres via modermælk. En anden grund til gravide og ammende mødre at være ekstra forsigtige med, hvilke pander og pander de bruger til at tilberede deres mad.

Brugen af ​​PFOA er nu forbudt i USA, men dette forbud er endnu ikke på plads i Europa.

Det logiske spørgsmål er naturligvis: hvilke materialer der er giftfri og sikre?

Sunde pander og gryder i rustfrit stål

sunde gryder pander lavet af rustfrit stål

Sorten af ​​sådanne pander og gryder er stor, og deres priser er relativt overkommelige. Dette gør dem til et godt valg for de fleste husstande. De har dog to mindre ulemper. En af dem er det Rustfrit stål er ikke non-stick belagt, så man skal passe på ikke at brænde jorden.

Det andet problem er det Standardstål er legeret med nikkel og krom, for at undgå rustdannelse. Ifølge nogle undersøgelser kan disse legeringer overføres til mad gennem langvarig opvarmning og kontakt med sure fødevarer. Men hvis du undgår at tilberede tomatsuppe og andre sure fødevarer deri, er beholdere i rustfrit stål et godt og sikkert valg. De er for eksempel perfekte til madlavning af pasta, ris og kikærter.

Keramiske bageforme er sunde

Keramisk bradepande sund kartoffel græskar gryde

Disse bageforme er lavet af hård keramik og er helt sikre. De er relativt lette at rengøre, har god varmeledningsevne og bevarer madens smag. Keramiske bageforme findes i forskellige former og størrelser og bruges mest til bagning af gryderetter, tærter og kager. Som en ulempe kan det nævnes, at de er skrøbelige.

Gryder og gryder med keramisk belægning

Keramikbelagte pander og gryder er noget andet. Normalt er basen lavet af metal (aluminium og sjældnere rustfrit stål) belagt med et keramisk lag. De keramiske belagte gryder og gryder indeholder ikke PFOA’er og er lette at rengøre. Men hvis den keramiske belægning er beskadiget, er der allerede en sundhedsrisiko.

Støbejern og emaljeret støbejern

sundhedsvenlige pander i støbejern uden aluminium

Gryder og pander i støbejern er særligt populære hos folk, der gerne vil lave mad sundt. Maden tilberedt i den er ikke kun sundhedsskadelig, men også meget velsmagende.

Der er to detaljer, vi skal forklare. For det første er de tunge. Meget svært. Hvis du håber at sno en pandekage ud af en støbejernspande i luften, sker det ikke!

emaljeret støbejerns sundhedsvenlige pander sund madlavning

For det andet, hvis sleben ikke er emaljeret, er der behov for særlig pleje. Inden jernpanden bruges første gang, skal den brændes ind, dvs. den er grundigt belagt med olie og bages i ovnen ved den højeste temperatur i en time. Det tilrådes at gentage denne proces flere gange. Efter skylning og rengøring smøres bunden af ​​gryden igen let med fedt. På den måde holder maden ikke fast.

Stenovertrukne pander og gryder

Sundhedsfarlige pander og gryder med stenbelægning

Disse typer pander er mindre kendte, men meget interessante. Stenbelægningen består af et naturligt porøst materiale, der fordeler varmen jævnt og har gode non-stick egenskaber. Der er også et par ting at overveje her: Intet rengøringsmiddel må bruges til rengøring, da duften absorberes af den porøse overflade.

Køkkengrej i glas

Kog glas køkkengrej sundt uden toksiner

Ildfast glas er også absolut giftfrit, men skrøbeligt. Som med keramiske bageforme er opmærksomhed påkrævet. Hvis en glasform placeres direkte i den varme ovn, brister den på grund af temperaturforskellen. Så kom altid formen i først og varm derefter ovnen op.

Bageforme og gryder lavet af ler

Kyllingesuppe med kartofler og grøntsager i en stor lergryde

Disse er lavet af naturligt ler og falder derfor ind under kategorien sikre beholdere. Det anbefales dog at være forsigtig, da de fleste lergryder er glaserede til madlavning. Dette gør dem mere holdbare og skinnende, forsegler farverne og får dem til at se godt ud. Det er imidlertid muligt, at det materiale, der bruges til ruder, indeholder spor af bly, der kan overføres til maden ved opvarmning.

Gryder og gryder lavet af sund sund gryde til stegning og braising

Previous Post
De uhyggelige Halloween -dekorationer til en god fest
Next Post
Moderne hus i den vestlige bugt i Sydafrika