15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvem kan se bedre: mennesker eller dyr? Vi foretager sammenligningen!

se bedre hund genkende menneskelige farver

Dyr ser verden med andre øjne end mennesker. Mange rovdyr kan se i mørket, insekter opfatter bevægelse meget bedre end vi gør, og rovfugle kan se deres bytte fra flere kilometer væk. Men når det kommer til synsskarphed, klarer vi os bedre end de fleste dyrearter. Hvor detaljeret kan de forskellige dyr egentlig genkende farver, mønstre og silhuetter? Vi ser nærmere på spørgsmålet og foretager en sammenligning mellem menneskers syn og nogle dyrearter.

Hvem kan se bedre: Vores syn er rig på detaljer

bedre bier ser insekter mennesker

Vores øjne har en kompliceret struktur og kan derfor opfatte millioner af informationstykker pr. Sekund og derefter videregive den til hjernen. I midten af ​​nethinden, på bagsiden af ​​øjet, er der den såkaldte gule plet, som består af millioner af visuelle celler. Takket være denne gule plet kan vi opfatte farver, se konturer skarpt og skelne mellem lys og mørke.

bedre se menneskelige øjne struktur

Overraskende nok er de menneskelige øjne i stand til at optage miljøet mere detaljeret end de fleste dyrearter. Vi er kun ringere end rovfuglene, falke ser for eksempel næsten dobbelt så skarpt som mennesker. Vi kan dog fokusere objekter dobbelt så godt som fisk, mellem fire og syv gange bedre end katte og hunde og op til 100 gange bedre end mus og frugtfluer. For eksempel kan hundes syn sammenlignes med en kortsigtet persons syn: De kan se meget detaljeret i en afstand på op til 5 meter, fra 6 meter genkender de kun silhuetter. Kaniner og heste er derimod langsynede og kan se bedre i det fjerne, men de ser objekter tæt på sløret.

Insekterne savner de fineste detaljer, men de har en afgørende fordel. Du har op til 3500 individuelle øjne, som er grupperet i de såkaldte sammensatte øjne. De gør det muligt for fluer, bier og co. At opfatte op til 200 billeder individuelt. På denne måde kan de registrere bevægelser hurtigere end mennesker.

Det er netop disse forskelle i syn, som nogle dyrearter udnytter til deres fordel. En udbredt art af edderkopper, der tilhører orb web edderkoppefamilien, pryder for eksempel sit edderkoppespind med forskellige spiraler, som fugle, krybdyr og pattedyr kan se og flyve rundt eller omgå. På samme tid kan insekterne imidlertid ikke se spiralerne og blive fanget i edderkoppespindet.

Vil du gerne have en præcis idé om, hvordan en hund, en kat, en snegl eller en bi ser verden? Med Lensbest online værktøj du kan sætte dig selv i dyrenes perspektiv.

Hvem kan se farver bedre: mennesker eller kæledyr?

bedre se mennesker katte mørke

Vi kan skelne farver fra hinanden, fordi lysbølger ophidser visse fotoreceptorer i vores øjne. Da fotoreceptorerne fordeles forskelligt i hver persons øje, opfattes nuancer også forskelligt. Normalt kan raske mennesker dog genkende rød, grøn, blå og gul, samt over 200 nuancer og toner.

Hunde kan ikke se bestemte farver. De genkender slet ikke grønt, rødt er gult for dem. De firbenede venner kan let skelne mellem blå, brun og lilla. Selv i mørket kan kæledyr se farver bedre end mennesker.

Katte ser ikke verden i sort og hvid, men i blå og gul. De er mindre i stand til at skelne farver end hunde, fordi de mangler de fotoreceptorer, der er nødvendige for dette.

Kaniner har også nedsat blågult syn og kan, ligesom katte og hunde, ikke se rødt eller grønt.

Af alle husdyr er koi karper bedst i stand til at skelne de enkelte nuancer og nuancer fra hinanden. Endnu mere – du kan endda opfatte UV -lys og kan derfor se et betydeligt større spektrum af farver.

Hvem kan se bedre i mørket?

bedre se sammenligning af kaniner

Så mange fordele som menneskelige øjne kan have, har de ikke desto mindre en vigtig ulempe: det er svært for os at se i mørket. Katte, heste og kaniner kan orientere sig perfekt selv i måneskin.

bedre se sammenligning af menneskesnegle

Previous Post
35 ideer til efterårsdekorationer på sofabordet i stuen
Next Post
Lav “Pajaki” Mobilé – den polske lykke -charme som dekoration til forskellige lejligheder