15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvilken kost til rosacea? Reducer rødmen i ansigtet med den rigtige kost!

Kobberrose, ansigtsrose, rødfinne: der er mange navne på den kroniske hudsygdom rosacea. Og alle disse navne beskriver en ujævn teint, hvor individuelle dele af ansigtet rødmer. Talrige nylige undersøgelser viser, at et overdreven immunrespons er skylden. På landsplan er omkring 5% af befolkningen nu ramt. Dette gør rosacea til en af ​​de mest almindelige genetiske hudsygdomme for mennesker over 30 år. Behandlingen sker gennem en kombination af dermatokosmetik, medicin og kost. Korrekt ernæring ved rosacea er meget vigtig og kan lindre eller effektivt bekæmpe symptomerne. I dagens artikel forklarer vi, hvilke fødevarer der beroliger huden og sikrer en jævn teint, og hvilke der har en negativ effekt på hudfarven.

Kost til rosacea: Hvad er symptomerne på hudsygdommen?

Kost til rosacea og vigtige plejeinstruktioner for rødme

For at forstå, hvorfor den rigtige kost er så vigtig for rosacea, bør man først kende symptomerne eller klagerne og årsagerne til den kroniske inflammatoriske hudsygdom. Rosacea er en sygdom, hvor de fine årer i visse områder af ansigtet udvides med tiden. I begyndelsen forekommer symmetrisk rødme sjældnere og derefter oftere og oftere på panden, kinderne og nogle gange også på næsen. Patienter rapporterer, at de berørte områder af huden ofte klør eller brænder. Den ubehagelige følelse forværres i vintermånederne, da temperaturændringen mellem opvarmede rum og den kolde luft udenfor har en særlig negativ effekt på hudfarven.

Symptomerne kan let genkendes af hudlægerne, som normalt kan stille en diagnose baseret på hudens udseende. Afhængigt af sværhedsgraden rapporterer de berørte blandt andet:

 • Tør hud, midlertidig rødme
 • Erytem (rødme, der varer mellem 2 og 3 måneder), pustler
 • Fortykkelse af huden, i enkelte tilfælde og mest hos mænd, kan det føre til en fortykkelse af næsen.

Rosacea symptomer kan forveksles med andre sygdomme

Kost til rosacea og hudplejetips, der virkelig hjælper

Størstedelen af ​​de berørte begynder at mærke symptomerne i voksenalderen. Alligevel oplever de fleste mennesker midlertidig rødme allerede i ungdomsårene. I begyndelsen kan disse dog ikke genkendes som rosacea, da de små årer stadig ikke er synlige. I stedet har mange mennesker mistanke om, at det er skam.

Selv i voksenalderen kan det kliniske billede forveksles med andre sygdomme som peroral dermatitis, acne eller lupus. Peroral dermatitis er faktisk en reaktion af huden til overdreven brug af kosmetiske produkter, mens acne normalt allerede forekommer i skoleår, og hudens udseende ikke ændrer sig væsentligt. Med lupus er der normalt andre symptomer såsom hævelse eller smerter i kroppen. De berørte bør derfor ikke ty til specifikke kosmetiske produkter uden en diagnose, men altid søge råd fra en læge på forhånd.

De tre typer rosacea et overblik

Kost til rosacea og tips til behandling af det med hjemmemedicin

Den første rødme bemærkes mellem 30 og 50 år, selvom mennesker med lys hud og øjne er mere tilbøjelige til at lide af den. Ifølge statistikker er der registreret flere patienter end patienter. Men det kan også skyldes, at kvinder oftere søger læge end mænd, når de har hudproblemer. Der er flere rosacea -undertyper, selvom størstedelen af ​​de berørte altid har samme sværhedsgrad af sygdommen.

1. Glandulær-hyperplastisk rosacea er en af ​​de sjældneste former for rosacea, der diagnosticeres. Bindevævet formerer sig meget intensivt, og der dannes et rhinophyma.

2. Mere almindelig er papulopustulær rosacea, hvor papler og pustler er til stede ud over rødmen.

3. Erytematøs-telangiektatisk rosacea er den mest almindelige. Typisk for dem er rødmen og de synlige årer visse steder.

De mulige årsager til hudsygdommen

Rosacea -diæt, hvad man skal gøre ved rødmen i ansigtet

Som med mange andre hudsygdomme er det stadig uklart, hvad der kan forårsage rosacea. Op til dette tidspunkt kunne forskerne klart demonstrere, at symptomerne skyldtes overdreven blodgennemstrømning gennem de forstørrede vener. Selvom sygdommen ofte behandles med succes med antibiotika, udelukker læger normalt en bakterie som en mulig årsag. Antibiotika er kendt for at have antiinflammatoriske virkninger og hjælper derfor sandsynligvis mod rosacea. Desuden fik et andet familiemedlem (forældre, bedsteforældre) hos de fleste patienter diagnosen sygdommen. Mange forskere går derfor ud fra, at sygdommen er genetisk og kan gå i arv.

Andre teorier omfatter et overdreven immunrespons på hårsækkemider, som findes i større mængder hos rosacea -patienter end hos raske mennesker. Andre læger formoder, at en øget hjernetemperatur kan fremme udvidelsen af ​​blodkarrene.

Faktorer, der kan udløse rosacea

Pleje i rosacea Tips til kost Hvilke fødevarer man skal spise

Årsagen til rosacea er muligvis stadig ikke klar, men der er en liste over mulige udløsere. Disse er faktisk faktorer, der kan føre til udslæt eller forværre eksisterende symptomer. Disse omfatter:

 • Stress. Patienter med rosacea bør forsøge at bekæmpe daglig stress. Forskellige tricks kommer til undsætning her. Meditation slapper af efter en lang arbejdsdag, og et varmt badekar kan også have en positiv effekt på mental sundhed. Motion kan også reducere stressniveauet. I dette tilfælde er det imidlertid vigtigt, at patienterne undgår konstant at skifte mellem varmt og koldt. Det betyder, foretrækker at træne hjemme i vintermånederne.
 • Intens soleksponering kan skade huden og gøre den mere modtagelig for mider. Læger fraråder derfor at solbade for længe. Regelmæssige besøg på solarier anbefales heller ikke. Om sommeren skal huden creme med passende UV -beskyttelse. En solhat kan også beskytte ansigtet mod solens stærke stråler.
 • Undgå kosmetik, der kan irritere huden. Konsultation med en læge, som helt sikkert kan anbefale særlige kosmetiske produkter til følsom hud, er tilrådeligt her.

Kost til rosacea: fødevarer, der gør symptomerne lettere

Rosacea hvad man skal spise og hvordan man reducerer rødme

Ikke kun stress, solbadning og visse kosmetiske produkter kan have en negativ effekt på hudens hud. Der er også mad og drikkevarer, der kan gøre symptomerne værre. På grund af dette starter de fleste læger med alle de fødevarer, som patienten først bør undgå. Først derefter udarbejdes en kostplan.

 • Alkohol har en negativ effekt på huden, da den også udvider blodkarrene. Patienter, der lider af rosacea, bør derfor undgå alkoholholdige drikkevarer.
 • Varme drikke kan øge kropstemperaturen og få vener i ansigtet til at ekspandere. Derfor bør de berørte helt undgå varm te eller kaffe. Dem, der ikke kan undvære kaffe om morgenen, foretrækker iskaffe eller brygger en normal kaffe og afkøler den med is.
 • Krydret retter er et absolut no-go for rosacea. Det er bedst for de berørte at undgå chili fuldstændigt, fordi de har en vasodilaterende effekt. Cayennepeber bør kun bruges som krydderi i små mængder. Selv hvid peber skal forsigtigt tilsættes retterne.
 • Fødevarer, der indeholder histamin, kan også forårsage rødme. Sådan er for eksempel tomater.
 • Sure fødevarer kan forværre hudens udseende, hvis der allerede er rødme. Eksempler på sådanne fødevarer er grøntsager som løg, spinat og aubergine. Cola, fastfood og pommes frites undgås også bedst.

Skjul rosacea med make-up og undgå med diæt

 • Ifølge en ny undersøgelse kan citrusfrugter gøre huden mere følsom over for UV -stråler. Dette kan udvide venerne endnu mere. Især citroner anses for at være en mulig udløser.
 • Fisk og skaldyr kan forårsage allergi. De tilføjer også høje doser jod til kroppen, som kan tilstoppe porer og uddybe hudproblemer.
 • Pølser og andre kødholdige fødevarer, der indeholder konserveringsmidler.
 • Ifølge en undersøgelse foretaget af American Foundation for the Treatment of Rosacea blev chokolade citeret som en udløser af 23% af respondenterne.
 • Det er bedre at undgå mejeriprodukter som fløde, komælk og fedtfattig kvark.
 • Medmindre andet er beskrevet af lægen, kan æg spises en gang hver anden uge.

Kost til rosacea: hvad man skal spise, hvis huden pludselig bliver rød?

Kost med rosacea, hvilke grøntsager og frugter du skal vælge

Der er ingen effektiv kost til rosacea. Patienter kan dog for eksempel følge den alkaliske diæt, en kostplan fra Dr. Stephan Domenig, orientere. Hans bog rådgiver en alkalisk kost bestående af 80% basiske fødevarer og 20% ​​sure fødevarer. Her er en oversigt over de fødevarer, der er tilladt til rosacea, og som kan hjælpe med at holde din hud jævn. Alle mængder angiver det anbefalede daglige indtag.

 • 2 skiver fuldkornsbrød, en håndfuld havre- eller boghvedeprodukter
 • 100 g frugt med et lavt sukkerindhold. Dette omfatter for eksempel forskellige bærtyper som brombær, hindbær og jordbær. Efterårsfrugter som æbler og pærer, avocado, abrikoser, fersken, vandmeloner.
 • 10 g bagte nødder, usaltede, hver anden dag. Nødder fremmer blodcirkulationen og kan derfor gøre rødmen værre.
 • Magert fisk, der er lavt i omega-3 fedtsyrer. Sådan er for eksempel rødfisk, torsken og kuller.
 • 1-2 spsk vegetabilske olier til krydderier og salater.
 • Kylling en gang om ugen er tilladt.
 • Mejeriprodukter som yoghurt, fedtfattig kvark og ost betragtes som sikre.
 • Kokosmælk, sojamælk og hampemælk betragtes også som ufarlige.

Rosacea -diæt: hvad man skal overveje, når man tilbereder mad og nogle enkle opskrifter

Kost til rosacea tips og madliste

Slankekure mod rosacea kan reducere symptomer og forbedre huden. Men selvom maden er sund, kan det gå galt med tilberedningen. Frem for alt er det tilrådeligt at stole på rå grøntsager så meget som muligt. Salater bør blive en uadskillelig del af den daglige menu. Når det kommer til kød og fisk, er det bedre at lave mad end at stege eller grille. Og brug selvfølgelig så lidt fedt som muligt. Derudover bør mayonnaise og vin undgås ved tilberedning af saucer. Her er nogle eksempler på en sund daglig menu.

Morgenmad:

 • Müsli med årstidens frugt, kokosmælk og 1-2 skeer havreflager
 • Sandwich med paprika og valnøddepålæg. Ingredienser: rød peber, presset mellemstore fed hvidløg, 1 spsk malet valnøddekerner og salt
 • Yoghurt med chiafrø og sæsonbetonede frugter og havreflager

Spise frokost: 

 • Linsesalat med ost og sæsonbetonede grøntsager
 • Fisk med urter og kartoffelsalat som tilbehør
 • Kylling med ris og sæsonbetonede grøntsager

Aftensmad:

 • Boghvedespaghetti med cashewnødder og rød peberfrugt, kokosolie og hvidløg
 • Kyllingefilet med courgette og ost
 • Æg med courgette, hvidløg og forårsløg – Pisk æggene, skær grøntsagerne i tern og tilsæt dem i æggene. Pisk alt godt sammen og fyld i muffinsforme. Bages i ovnen ved 180 grader i 10 minutter.

Andre enkle midler mod rosacea

Rosacea Care Sug isterninger og drik kolde drikke

At spise den rigtige kost til rosacea er det første skridt mod genopretning. Når det kombineres med den rigtige medicin, kan dette hurtigt afslutte den akutte fase. Andre hjemmemediciner kan også hjælpe med at forhindre rødme i at opstå igen i de næste par måneder.

I første omgang er det vigtigt at vælge den rigtige kosmetik ved hjælp af en læge. Disse inkluderer f.eks. PH-neutrale vaskegeler til ansigtet. Det er også vigtigt at vælge plejecremer, så de hurtigt absorberes gennem huden og ikke tilstopper porerne. Der er ikke kun plejekosmetik, der kan forbedre hudfarven, men også make-up til mennesker, der lider af rosacea. Røde pletter i ansigtet kan let skjules med de rigtige farvekorrigerende produkter.

Personer med rosacea bør bære solcreme hver dag og året rundt. Dette er den eneste måde at beskytte følsom hud mod stærke solstråler og reflektioner af solstråler (f.eks. På sne). Solskoldning bør absolut undgås.

Med rødme hjælper det også, hvis du oftere hver dag drikker kolde drikke med masser af is. En ansigtsmassage om morgenen og om aftenen kan i nogle tilfælde hjælpe, især hvis visse områder af ansigtet er hævede.

En kombination af flere metoder fungerer bedst for rosacea. Jo mere konsekvent en terapi udføres, jo bedre resultater vil det vise.

Previous Post
Bandana frisurer – 28 ideer til at udtrykke kvindelighed
Next Post
Træningsboldøvelser: En oversigt over de mest effektive øvelser til en tonet krop!