15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hvilke typer kasser er der? Forskellige robuste buksbomssorter til enhver havesituation

Uanset om det er en accent i den klassiske have eller som en hækplante: Kassetræer er blevet en uundværlig del af den tyske have. Den lille busk har også etableret sig som et populært element i havedesign verden over. For hobbygartneren opstår spørgsmålet: “Hvilke typer bokse er der?” Vi lister forskellige typer bokse, der kan bruges på forskellige måder afhængigt af havesituationen.

Hvilke typer kasser er der??

Forskellige typer buksbom, det sædvanlige buksbom som hækplante, robuste sorter

Selvom der er en bred vifte af buksbomarter rundt om i verden, er tre hovedarter almindelige i Europa: buksbom med små blade, almindelig buksbom og japansk buksbom. Hver af disse tre typer buksbom har sine fordele og ulemper og kan bruges på forskellige måder i hjemmets have, afhængigt af hvad der ønskes og sorten. Vi giver dig et overblik og viser de særligt resistente buksbomssorter.

Oversigt over forskellige typer buksbom: den almindelige buksbom (Buxus sempervirens)

Have med buksbomhæk i form af skærespidser

Den almindelige buksbom hører til slægten Buxus. Det er en indfødt plante, der er udbredt i det sydlige og centrale Europa. Den almindelige buksbom er stedsegrøn og hårdfør og når en maksimal højde på op til 4 meter. Da det almindelige buksbom vokser meget langsomt og kan skæres ned, er det perfekt som hækplante og til plantning på ejendomsgrænsen.

Robuste buksbomssorter til haven, hårdføre og svampebestandige

Brug: Planten kan også bruges på andre måder i hjemmets have. Topiaren kan opdele ejendommen i flere områder, tjene som en kant, indramme havestier og terrasser og blot bruges som dekoration i haven. Fra kuglekugler til firkanter og kegler: du kan bruge sekatører til at bringe det fælles boksetræ i den ønskede form uden større indsats.

Krav til placering og jord, vedligeholdelse: Planten trives bedst på solrige, skyggefulde og delvist skyggefulde steder. Hvad angår jorden, er den almindelige buksbom ikke krævende: en løs, humusrig havejord giver de bedste betingelser for hurtig vækst. Da anlægget har brug for meget vand, er god dræning et absolut must.

Fordele: Hardy, stedsegrøn, bi-venlig

Ulempe: Det vokser meget langsomt, det tager flere år, før der dannes en uigennemsigtig beskyttelse.

Det almindelige buksbom: resistente sorter

Plantebestandige sorter af almindeligt buksbom

Der er mange typer buksbom, der er resistente over for skadedyr og svampe. Nedenfor viser vi flere sorter, der er særligt populære blandt hobbygartnere.

  • Sorten “Graham Blandy” er også modstandsdygtig over for svampe. Busken er høj, har en søjleform og er derfor velegnet som en accent i bedet og som en containerplante.

Almindelig buksbomresistent sort North Star

  • “North Star” er en svampebestandig sort. Det bliver meget sjældent angrebet af svampen “Fusarium buxicola”. Denne svamp forårsager buksbom -visne, en sygdom, hvor enkelte grene dør af. Sorten “North Star” har en kompakt sfærisk vane og er perfekt plante til terrassegrænsen.
  • Kassetræssorten “Dee Runk” har en opretstående, kompakt vane og kan hurtigt og nemt skæres i den ønskede form. Denne sort er ideel til hække. Som et containeranlæg bruges det hovedsageligt som en skærm til beskyttelse af personlige oplysninger til terrassen og balkonen.

Småbladet buksbom (Buxus Microphylla): Den perfekte containerplante

Småbladet buksbom som karbadplante på terrassen

Det småbladede buksbom scorer med sin kompakte, men tætte vækst og sine skinnende dybgrønne blade. Den stedsegrønne plante har naturligvis en kugleform, der kan gives forskellige former. Kassetræet vokser meget langsomt. Det tager cirka 10 år, før den bliver 75 cm høj og 75 cm bred.

Brug: Stauden kan bruges som en ensom plante på kanten af ​​græsplænen, i havehjørner eller på terrassen. Som en containerplante kan den danne smukke ensembler med prydplanter, cypresser og blomster. Det bruges også i blomsterforretninger.

Hvilke typer buksbom er der småbladet buksbom som prøveplante og i grupper

Krav til placering, jord og vedligeholdelse: Planten er hårdfør og stedsegrøn og kan endda tåle temperaturer under -10 grader Celsius. Stauden foretrækker en placering i fuld sol eller delvis skygge. Det kan også trives i skyggefulde områder, hvis det vandes regelmæssigt. En moderat fugtig, næringsrig og kalkholdig jord viser sig at være optimal.

Fordele: Talrige mulige anvendelser: som en ensom plante eller til lave hække

Ulempe: Vokser i gennemsnit 10 cm årligt

Småbladet buksbom: Lave sorter

Småbladet buksbom lave sorter til hække og i krukker

  • Sorten “Golden Dream” har gulgrønne blade, der står fint i kontrast til andre stedsegrønne planter i haven. Dette småbladede buksbom når en maksimal højde på 1 meter og er ikke mere end 60 cm bred. Som regel forbliver de fleste planter dog omkring 60 cm høje og 40 cm brede.

Småbladet buksbom lave sorter Sprinter

  • Også sorten “Sprinter” bliver omkring 60 til 80 cm høj. Den maksimale højde er 1 meter, men planten vokser meget langsomt. Det er en lav sort, der klipper en fin figur både i plantemaskinen og i blomsterbedet.
  • En anden lav sort er “John Baldwin”. Dette buksbom er kendetegnet ved sin kegleform og grønblå løv.

Forskellige typer buksbom: Den japanske buksbom (Buxus microphylla japonica)

Japansk buksbom som hækplante til forhaven

Den japanske buksbom kommer faktisk fra Korea, men blev bragt til Japan og dyrket der for flere hundrede år siden. Derfor kaldes “Buxus microphylla japonica” japansk buksbom i Europa og USA. Visuelt kan den næsten ikke skelnes fra de to andre typer buksbom, men dette er en hurtigt voksende plante, der kan blive op til 2,5 meter høj. Deres spredende vækst (boksetræet er op til 3,5 meter bredt) er typisk for slægten.

Japanske buksbomssorter, der er modstandsdygtige over for svampe og hårdføre

De fleste typer buksbom er svampebestandige, hårdføre og lider sjældent af vinterbrand. “Vinterbrand” beskriver skader på stedsegrønne planter forårsaget af frost. Hvis jorden fryser ved minusgrader, kan planterne ikke længere optage vandet i jorden og tørre op. De berørte dele af planten bliver brune, grene og blade dør. Den japanske buksbom er dog dybt forankret og har vænnet sig til temperaturer under nul over tid. Selv frossen jord generer ham ikke.

Japansk buksbom lav varianter vielsesring

Brug: Som alle typer buksbom kan det japanske buksbom skæres i den ønskede form. Den vokser opretstående og bruges derfor hovedsageligt som en hækplante. Men det kan meget mere, for eksempel opdele den store have i forskellige områder og give privatlivets fred til terrassen.

Krav til placering, jord og plejetips: Løvtræet trives på solrige, delvist skyggefulde og skyggefulde steder, så længe det vandes regelmæssigt. En gennemtrængelig og humusjord viser sig at være optimal. Om nødvendigt kan de unge planter forsynes med langtidsgødning. God dræning er nødvendig, fordi stauden ikke tåler vandlogning.

Fordele: Vokser hurtigt, bliver meget høj, tilbyder beskyttelse af personlige oplysninger og vind

Ulempe: Trives godt i halvskygge, men almindeligt buksbom er bedre egnet til skyggefulde steder.

Den japanske buksbom: Nye robuste buksbomssorter

småbladet buksbom lave sorter vinterperle

Et stort udvalg af japanske boksetræer tilbydes i havecentre i USA. Der opdrættes konstant nye, robuste typer buksbom. Også i Europa er to sorter sneget sig ind i hobbygartnernes hjerter.

  • Sorten “Winter Gem” er frostsikker og svampebestandig. Den vokser hurtigt og kan let bringes i den ønskede form.
  • Sorten “Green Beauty” er kendetegnet ved sine mørkegrønne blade. Denne type buksbom er meget robust og kan let modstå varme, regn, frost, høj luftfugtighed og tørke.

Previous Post
Lav selv perfekte katteøjne – tips til makeup
Next Post
Opret en blomstereng – hvilke blomster kommer i haven?