15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Træ som skyggeudbyder til terrassen: hurtigt voksende træarter og smukke espalier træer

Om sommeren flytter alle haveejere livet til terrassen. Udendørsområdet opfylder flere funktioner og er ideelt til både slappe af og grille. Når terrassen er i fuld sol hele dagen lang, er der kun én ting, der hjælper: solbeskyttelse. Udover sejl, parasoller og lignende er træet også velegnet som en skygge til terrassen. I dagens indlæg viser vi flere træarter med en paraplyformet trætop.

1. Hvilke træer er egnede som skyggeudbydere?

Træ som skyggeudbyder til terrassen

De giver skygge til terrassen og haven i varme perioder om sommeren: Husets træer med en paraplyformet trætop er afgørende for solrige opholdsområder. Når du vælger et træ, skal du dog overveje et par ting:

 • Trævalg: stedsegrøn eller løvfældende. Træet skal passe harmonisk ind i haven og fuldføre det overordnede billede.
 • Træets højde og bredde: Dette er meget vigtigt for haveplanlægning, fordi det giver dig mulighed for at vurdere, om den ledige plads er tilstrækkelig.
 • Spredning af rødderne: Hvis trærødderne spredes for meget, kan de forårsage meget skade, såsom at løfte belægningssten.

Træ som skyggeudbyder til terrassen og sædet i haven. Tips

 • Form af trætoppen: Høje træer giver plads nok til spisebordet og havestole. De er dog ikke den bedste skyggeudbyder, da de normalt har en kompakt krone. Træer med hængende grene er også uegnede. Enkeltstammede træer med store blade er de bedste valg.
 • Vækstrate: Træer, der vokser for langsomt, giver først skygge om 10-20 år. Træer, der vokser for hurtigt og ikke kan tåle beskæring, kan udvikle sig på en sådan måde, at de slet ikke kaster skygge på terrassen.

2. Hvilket træ der skal give skygge til terrassen?

Hvilket træ man skal vælge som skyggeudbyder til terrassen

Lurer du på, hvilket træ der er egnet som en skygge til din terrasse? Følgende fire grupper er velegnede: hurtigt voksende løvtræer, hurtigt voksende nåletræer, træarter med en paraplylignende trætop og espalier træer. Hver gruppe har sine fordele og ulemper.

Løvtræerne er meget velegnede til en terrasse, der er tæt på huset. Træet giver kølig skygge til huset og haven om sommeren. Om efteråret fælder det sine blade, og terrassen og huset får mere sollys. Dette gør, at husets facade hurtigt kan tørre ud, efter det regner. Ulempen ved løvtræer er, at de kræver mere vedligeholdelse: du skal bortskaffe efterårsblade.

Vælg løvtræer til terrasser med en paraplyformet krone

Nåletræerne er lettere at passe og tilbyder sol og beskyttelse af personlige oplysninger året rundt. De tåler dog ikke underplantning og er også ret høje. Derfor er de mere velegnede til siddepladser i haven.

Træer med en paraplyformet krone kræver regelmæssig topiær beskæring. Men den større vedligeholdelsesindsats betaler sig, fordi de kun kaster skygger på terrassen målrettet.

Espalier træer kan helt erstatte en pergola. At vælge den rigtige sort spiller her en afgørende rolle for succes.

At vælge et træ er ikke en let opgave. Hovedsageligt fordi det vil udvikle sig over mange år. Når den er plantet, er den en permanent del af haven. Det er derfor værd at tænke fremadrettet og søge råd fra eksperter.

2.1. Hurtigt voksende løvtræer giver skygge til terrasser

Hurtigt voksende løvtræer giver skygge til blåklokke træer

Blåklokke -træet (Paulownia tomentosa) har en løs krone og store blade med en hjerteform. Om foråret danner den meget smukke lilla blomster. Da den er dybt rodfæstet, er den velegnet til underplantning. Den vokser omkring 50 cm om året. Dens eneste ulempe: dens størrelse. Den er 10 meter bred og 15 meter høj.

Eddike træet (Rhus) har en tæt, men ikke helt uigennemsigtig trætop. Afhængigt af sorten når den en maksimal højde på 6 meter. Ikke desto mindre kan det give kølende skygge og tillader nok lys igennem til potteplanter. Eddiketræet har ingen særlige jordkrav og tåler både varme og frost. Selv byklimaet og luftforureningen generer ham ikke. Eddiketræet er en lav rod og spirer kraftigt. En rodbarriere er derfor nødvendig.

Trompetræet har en kompakt, sfærisk og meget tæt trætop. Den tåler en formskæring, så den er perfekt til plantning på terrassen. Den er op til 12 meter bred og høj. Trompetræet scorer med hurtig vækst og stiger med god pleje i højden med 40 cm om året. Dens fejende paraplyformede krone gør den til den perfekte skyggeudbyder til terrassen.

Bjergasken er en glimrende skyggeudbyder til terrassen. Løvtræet stiger i højden op til 70 cm årligt og når sin maksimale væksthøjde på 12 meter på mindre end 20 år. Bjergasken kaster sine blade sidst på efteråret, så huset og terrassen får sollys nok om vinteren.

Hurtigt voksende løvtræer til terrassen Felt ahornpleje

I modsætning til andre indenlandske skyggeudbydere vokser den Field ahorn (Acer campestre) ret kompakt. Denne træart stiger i højden med 45 cm hvert år og når en maksimal højde på 15 meter. Dens afrundede, tætte krone er 10 meter bred. I haven, ved siden af ​​terrassen, giver den ikke kun beskyttelse mod solen, men også mod vinden. Mark ahorn er af stor økologisk værdi, fordi det tiltrækker bier og humler og tilbyder fugle et redested.

2.2. Hvilket træ skal give skygge i haven? Hurtigt voksende nåletræer

Nåletræer som skygge -donorer til havens ur -sequoia

Den blå atlas cedertræ er en hurtigt voksende nåletræ, der er ideel til den store have. Det er den perfekte skyggeudbyder til terrasser, der ikke er direkte på huset. Atlas cedertræet bliver ca. 25 meter højt og 12 meter bredt.

Halvmånen kommer fra Kina, hvor den når en højde på 40 meter. For hjemmets have er sorter imidlertid særligt interessante. “Compacta” -sorten bliver for eksempel op til 4 meter høj. Lad dig ikke narre af de unge planter i havecenteret: de unge træer er meget slanke, men efter flere år danner de deres typiske pyramidetræetop.

Skovfyr hurtigt voksende nåletræer til terrasser i halvskygge

The Scots Pine (Pinus Sylvestris) stiger i højden med omkring 50 cm, afhængigt af sorten. Den har en paraplyformet, løs og gennemskinnelig krone. Så hvis du foretrækker et sæde i halvskygge, så er nåletræet det rigtige for dig.

Ur -sequoia -træet (Metasequoia glyptostroboides) vokser hurtigt. Den når en maksimal højde på 35 m og er op til 10 m bred. Det er et godt valg til solrige hjørner i haven, hvor du vil skabe et sæde. Hvis terrassen ikke er lige ved siden af ​​huset, så er det oprindelige sequoia -træ en mulighed. Men da det er en lav rod, bør du holde den nødvendige afstand til terrassen og havestierne.

2.3. Træ til terrasseskygning: arter med en paraplyformet trætop

Havedesign med Judas træ som ideer til skyggeudbyder

Japansk ahorn (Acer palmatum) vokser virkelig stærk og når en maksimal højde på 7 meter. Den er delvist hårdfør og tåler ikke stærk vind.

Judas -træet (Cercis siliqaustrum) vokser langsomt. Det unge træ har i første omgang en kompakt trætop med store nyreformede blade. Flerstammede sorter udvikler deres typiske paraplyformede krone efter flere år.

Sort ældretræ til gårdhave

Den sorte ældste (Sambucus nigra) har en opretstående, men temmelig løs vane og en paraplyformet krone. Den sorte ældste vokser virkelig hurtigt og når sin maksimale højde på 7 meter på 6 år.

Kobberstenpæren (Amelanchier lamarckii) er et flerstammet træ med en paraplyformet krone. Stenpæren tolererer en topiary, selvom dette i de fleste tilfælde ikke er nødvendigt. Den når en maksimal højde på 6 meter og er lige så bred. Træet giver mad til fugle og insekter.

3. Plant et espalietræ for at give skygge

Espalier træer giver skygge til terrassen og haven

Et espalietræ er måske den perfekte skyggeudbyder til terrassen. Der er mange sorter, der har en krone i form af et tag, men presenningen er favoritten. Dens hurtige vækst og store blade taler for presenningen. Men der er også andre træarter, der på ingen måde er ringere end det, når det kommer til solbeskyttelse. Og de har alle lignende plejebehov. Dine trætoppe bør guides i de første par år. Så du har brug for en espalier. Alle espalier træer har brug for en topiary, men dette bør kun gøres om foråret, når de ikke har blade.

Hvis du ikke har erfaring med espalier træer, bør du søge råd fra en planteskole. Sørg for at diskutere følgende faktorer med en specialist:

Espalier træ som skyggeudbyder til terrasseideer

 • Klimaet,
 • Jordens beskaffenhed,
 • Enhver erfaring med skadedyr og patogener i din egen have
 • Den maksimale træhøjde, væksthastigheden, den maksimale bredde på træet.
 • Den ledige plads inklusive nærliggende havestier og vandrør.
 • Afstanden til terrassen, huset, haveskuret og ejendomsgrænsen. Muligvis afstanden til andre træer (rodkonkurrence)
 • Nogle træarter kræver en rodbarriere.
 • Nabolovlovens og statens regler vedrørende hustræer.

Populære typer:

Hornbjælken som et espalier (Carpinus betulus). Hornbjælken fås i havecentre som et standardtræ og som en hækplante. Afhængigt af sorten når standardtræet en maksimal højde på 14 meter og er 8 meter bred. Dens krone er let buet nedad, meget tæt og har vandrette grene.

Tag presenning som espalier til en lille terrasse

Tagplanet (Platanus hispanica) er klassikeren blandt de espalier træer. Den når en maksimal bredde på 20 meter og scorer med en sfærisk krone. Træet vokser op til 60 cm årligt og bliver 35 meter højt.

Evergreen espalier tree: Kirsebærlaurbæren (Prunus laurocerasus Caucasica) bevarer sit grønne løv året rundt og opfylder på denne måde to vigtige funktioner ved at fungere som skyggeudbyder og fortrolighedsskærm. Afhængigt af sorten kan den nå en højde på 3 til 6 meter. Træet har en tæt krone med aflange og smalle blade. Den er dybt rodfæstet og kan let plantes under. Kirsebærlaurbær er en god tilføjelse til terrassen i middelhavsstil og skærer en fin figur sammen med oliventræer, lavendel og blomster fra Middelhavsområdet.

Visse frugttræer som pærer, samt nogle typer lind, er også velegnede som espalier.

Previous Post
Udendørs loungemøbler – Sådan konverteres det udvendige område til en stue
Next Post
Trendsport 2020: trail løb, fitness træning og rulleskøjter er alle raseri lige nu!