15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Have med skyggeplanter – hvilke typer er egnede?

have med skygge planter design tips ideer hække roser skure

I en have er skyggefulde pletter en vigtig ting. Og hvis du ejer eller designer et skyggefuldt område i haven, vil du naturligvis fortsat være omgivet af grønne eller endda blomstrende planter. Problemet her er, at ikke alle planter føler sig godt tilpas i skyggen. Selv græsplæne kan for eksempel ikke trives under et stort træ og dør før eller siden. Så spørgsmålet opstår om, hvilke plantetyper du vælger til dig Have med skygge planter skulle vælge. Først og fremmest skal du være opmærksom på, at der ikke findes en plante, der virkelig elsker skygge. Hver eneste plante har brug for lys for at kunne leve. Så forskellen er faktisk, at nogle planter bare tåler skyggen eller halvskyggen bedre.

Have med skygge planter og blomstrende blomster

have med skygge planter bunddække pink smuk dekoration

En have med skygge planter er ikke kun mulig, men også meget let at opnå. Alt du skal bruge til dette er de rigtige planter. Disse omfatter de såkaldte mesofytter. Det er de planter, der normalt vokser under træer i naturen og derfor elsker et moderat fugtigt miljø. De er ikke for vanskelige at passe, men de har brug for frugtbar jord med en højere surhed. Undtagelser her er dog stedsegrønne og elveblomsterne.

I denne artikel vil vi gerne introducere dig til et par plantetyper, der er meget velegnede til en naturlig have med skygge planter.

Have med skyggeplanter fra lavvoksende planter

have med skygge planter lav vækst idé væg græsplæne

Have med skygge planter – Hostas (Hosta)

have med skygge planter funkien blade grøn hvid kant blomster pink

Dette er en meget populær plante blandt gartnere og er perfekt til haven med skygge planter. Det ser ikke kun godt ud med sine store blade, det kommer også godt overens i den mørkeste nuance. Og planterne glæder også enhver gartner med deres smukke blomster. Du har valget mellem gul og hvid. Du kan kombinere denne plante med andre arter såsom bregner, pragtfulde spurve (astilbe) eller hjerteblomster (dicentra / lamprocapnos). Men hostaerne ser også meget imponerende ud alene.

Hostaerne til skyggen i haven fås også i gul

have med skygge planter hosta idé havearbejde forårssommer

Bregner – Brugen af ​​bregner til en have med skygge planter er så populær, at det er svært at forestille sig en skyggehave uden dem. De er kendetegnet ved deres stærke grønne farver og den sarte bladstruktur. Den bedste måde at fremhæve bregner på er at plante dem under et træ og i større grupper. Skovdamebregnen og den ægte ormbregne (hannbregne) er særlig populære. Men beslaget ser også godt ud i den skyggefulde have.

Blomstrende skygge af funkie

funkien hosta blomster blade dråber blomstre hvid regn

Hostaer med flotte blade

skygge plante hosta frodig grøn blomst hvid funkie

Til skyggehaven tykbladede bergenia (Bergenia crassifolia)

bergenia cordifolia have design planter idé lyserød

Denne plante er en anden variant til haven med skygge planter, men den er også velegnet til solrige steder. En stor fordel ved denne plante er, at den er ekstremt krævende og også bevarer sine smukke blade året rundt med deres rødlige farve om efteråret. Bergenierne ser særligt godt ud i kombination med stendekorationer, såvel som med tranekræfter (geranium), columbines (aquilegia) eller bregner.

Bergenia til skyggen med interessante blade

Bergenia blomsterskygge efterlader hjerteformet nuance

Plant bergenia under et træ i haven

tykke blade bergenie træ skygge blomster mør lyserøde

Have med skygge planter – periwinkle (Vinca)

stedsegrøn vinca blomsterjord have lilla

Som navnet antyder, mister denne plante ikke sine blade om efteråret og vinteren (med få undtagelser som f.eks. Den urtebløde periwinkle). Hovedformålet er at dække større områder. På denne måde kan du for eksempel grønt den bare jord under store træer og er derfor ideel til en have med skygge -planter. Periwinkle imponerer også med sine smukke blomster. Disse blomstrer i april og maj og har en sart farve af lilla og hvide accenter.

Jordskrævende plante til haven lavet af lilla blomster

blomsterhave vinca stedsegrønne blomster lilla stjerne

Lav skyggen i haven med stedsegrønne

stedsegrøn plante vokset creeper lilla blomst vinca

Have med skygge planter – pragtfulde spurve (Astilbe)

astilbe pink bloom pragtfulde spar haveplanter

Du kan også bruge Prachspieren til haven med skygge planter. Typerne her er mange, men de har en ting tilfælles. De har farverige blomster. Forskellen er formerne, såvel som deres størrelse og tæthed. I naturen kan planten findes under løvfældende træer. På grund af dette er de velegnede til en sådan placering såvel som omkring buske og buske. Men den storslåede spar vil også føle sig hjemme under nåletræer. Kombiner dem bedst med bregner, hostaer, iriser, bergenier eller kranefuglen.

Planten til skyggen i en mørk pink

pragtfuld have med skygge planter astilbe arendsii

Have med skyggeplanter – Columbines (Aquilegia)

have med skygge planter aquilegia vulgaris lilla blomst

Dette er en plante, der har brug for delvis skygge i din have med skygge planter. Hvis du har en dam, å eller en anden lille vandmasse i din skyggefulde have, er columbines det perfekte valg til plantning af banken. De smukke blomster har en klokkeform. Hvis disse fjernes umiddelbart efter at de er falmet, kan du endda se frem til en anden blomstring på året. Du kan fremhæve dine smukke blade i haven med skyggeplanter ved at plante planten nær bergenierne, hostaerne eller de store blade Kaukasus forglemmigej (Вrunnera macrophyllа).

aquilegia haveblomst lilla stjerne plante

Have med skyggeplanter – Stor kalk St. John’s Wort (Hypericum calycinum)

gul blomst hypericum calycinum johannesurt skygge idé

Perikon er en tæt, lavvoksende plante. Den vokser til en højde på mellem 30 og 40 centimeter. Bladene er lysegrønne og blomsterne er gule. En fordelagtig ejendom er, at den vokser hurtigt, så du hurtigt kan nyde meget grønt i din have med skyggeplanter, da den også er perfekt til at dække større arealer. Derudover stiller perikon ikke særlige krav til jorden. Den skal dog være moderat fugtig, og derfor føler planten sig godt tilpas under lave træer.

Johannesurt gul hypericum buskplante haveskygge

have med skygge planter St. John's wort gule blomsterbed

Have med skygge planter – store stjerneparaplyer (Astrantia major)

astrantia blomstre skygge hvid stjerneformet havedesign

Star umbel er en anden plante, der er velegnet til din have med skygge planter såvel som til et solrigt sted. Planten modtager masser af blomster mellem juni og august, der minder om stjerner i form. Det er en meget smuk og sart blomst.

stjerne umbel pink rød blomsterbed skygge astrantia

Have med skygge planter – Dickmännchen (Pachysandra terminalis)

Pachysandra terminalis fedt mand plante blomster hvid brun have

Hvis du leder efter en stedsegrøn plante til din have med skyggeplanter, er den fede mand det rigtige valg. Det er en ukompliceret og hårdfør plante, der meget sjældent angribes af skadedyr. Planten får kun sine typiske mørkegrønne blade, når den er i skyggen. Desuden behøver planten ikke at blive befrugtet og er jorddækkende. Dette gør den til den perfekte erstatning for græsplæne, som som nævnt ikke kan trives i skyggen i skyggen.

fed mand pachysandra blade skygge planter hvide

Buske og buske til haven med skygge planter

busk skygge plante gule orange frugter blade

For at opretholde en harmoni og naturlig atmosfære i din have med skygge planter, har du brug for buske og buske ud over de blomstrende planter og græsser. Selvfølgelig er ikke alle typer egnede her heller. Af denne grund har vi samlet nogle eksempler til denne kategori, der er perfekte til din have med skygge planter.

Have med skyggeplanter – Rødt kornel (Cornus sanguine)

rød kornel cornus sanguine blomstre hvid buskeskygge

Denne busk imponerer på flere måder. På den ene side er dens grene røde i farven og danner en pænt forgrenet krone. Om efteråret producerer busken også smukke røde frugter, der er på størrelse med en ært. Et andet særtræk er, at de lysegrønne, aflange blade også får en attraktiv rød farve om efteråret og dermed giver din have skygge planter farve.

cornus sanguine skygge plante sort bær dogwood

efterår cornus sanguinea kornelbusk rød gul skygge

Have med skygge planter – Tatar kaprifolium (Lonicerа tatarica)

tatar hæk kirsebær busk have lonicera tatarica plante

Denne busk som en variant til haven med skygge planter modtager blomster i en lyserød pink mellem maj og juni, som varer op til en måned. Honeysuckle vokser til en højde på to til tre meter og er velegnet både til plantning i grupper og som en enkelt accent.

hæk kirsebærblomster pink lonicerа tatarica skygge plante

Have med skygge planter – Almindelig Oregon drue (Маhonia aguifolium)

blomstre gule mahonia blade mørkegrøn spidse haveskygge

Oregon -druen er en busk, der er omkring 1,5 meter høj og blomstrer i en vidunderlig gul. Disse vises i begyndelsen af ​​sæsonen og afgiver en vidunderlig duft. Så dukker sortblå frugt op igen. Med denne busk kan du dekorere haven med skyggeplanter under træerne, da den føles behagelig i skyggen.

mahonia hæk gule blomster bush planter skygge

Have med skygge planter – kanel hindbær (Rubus odoratus)

arter rubus odoratus kanel hindbær busk

Denne imponerende busk til haven med skygge planter vokser op til 3 meter høj. I juni modtager den blomster op til 5 cm i størrelse, som er lilla i farven og også har en behagelig lugt. Frugterne har til gengæld en næsten rund form og rød farve med en diameter på en centimeter. Disse er dog ret små. Men bladene bliver gule om efteråret.

kanel hindbær rubus odoratus havebuskeblomster

Lianer til haven med skygge planter

haveform skygge vedbend vinca stedsegrøn sten

Have med skyggeplanter – rørblomster (Aristolochia)

Aristolochia creeper liana blossom skygge efterlader hjerteform

Denne vinstok er en god mulighed, hvis du leder efter noget, der hurtigt vokser til din have med skygge planter. Dens blomster er særligt imponerende. Disse har en bægerform og en interessant mørk lilla farve. Bladene er også ekstremt interessante. Ud over deres hjerteform består de ikke kun af en grøn farve (i den øverste del). Mod bunden får du en blågrøn farve. Anlægget kan nå højder på mellem 8 og 10 meter. Det bør dog kun vælges af erfarne gartnere, da det er meget krævende.

have med skygge planter aristolochia lilla blomstre klatrer plante væg

Have med skyggeplanter – Rundbladet træskrækker (Celastrus orbiculata)

træhage plante busk røde bær celastrus orbiculata skygge

Denne liana kan også være op til 10 meter høj og vokser ekstremt hurtigt. Det særlige ved deres mørkegrønne blade er, at de får en smuk gulorange farve om efteråret. Derfor er træskrækken ideel som en dekorativ plante i din have med skyggeplanter til at dekorere vægge, en pergola eller væg.

Celastrus busk rundbladet træskryge gule orange frugter bær

seng have grønne planter buske græsplæne træ

planter seng have farverige blade skygge form

bregner planter haveskygge store blade

geranium haveform blomster hæk farverige

have med skygge planter rockery træer

bregner idé have skygge form tropisk

have med skygge planter astilbe hosta design

skygge haveplanter tips pergola hængende planter

have med skygge planter creepers trapper have have sti

hosta plante skygge bed funkie bregner grøn

have med skygge planter blomster blade design

have med skygge planter træ bedding vild

have med skygge planter buske gule blågrønne blade

skygge planter klokker hvide blomster havedesign

blomst pink totorinis havedesign blade grøn

grøn have pink pragt astilbe drømmeagtig

Previous Post
Boksning – Til god kondition og hurtige reflekser
Next Post
Lav dit eget myglys til udendørs – aromakombinationer og instruktioner