15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Plantning af bladsalat – sorter og pleje af salatalternativet

havesalatplanter hobby gaertner grøntsagsplaster

En vidunderlig variant af salaten er bladsalaten. På det seneste har denne type salat endda overgået salat i popularitet. Bladsalaten er ikke kun særlig velegnet til tilberedning af friske salater. Det kan også bruges til sandwich og som pynt til hovedretter. Da det i nogle sæsoner er ret dyrt på markedet, ville det være en god idé at have det i din egen have Plant salat, for altid at sikre en frisk ingrediens til en sund kost.

Plantning af grønne salater til forberedelse af sunde salater

frisk salat sund mad havefrø høstplanter

Når du planter salaten, kan du vælge både grøntsagsplaster i din have og urtepotter og kasser. Du behøver heller ikke bekymre dig om den nødvendige plads, for du behøver ikke at efterlade plads mellem de enkelte planter. Lad dem vokse vildt, hvis du vil. For at sikre variation og en blanding af farver kan du endda plante flere slags salat.

Plantning af bladsalat – plejetyper og funktioner?

salat ingrediens blad salat planter haven tips sorter

Bladsalaten kan sås med forårets begyndelse. I regioner med mildere vintre er perioden mellem efterår og vinter også velegnet. Radicchio er en undtagelse. Dette bør bedst sås midt på eller i slutningen af ​​sommeren. Vælg en placering i solen eller en med delvis skygge. Med hensyn til såningsmåden ved plantning af bladsalat er der flere ting at overveje for hver enkelt bladsalatsort:

Plant raketten som en bladsalat

arugula planter havesalat lerkrukke

Raketten har en krydret smag og er derfor meget populær som ingrediens til sandwich. Der sælges ofte en blanding til frøene, som omfatter andre typer salat eller salat. Raketten høstes i en ung alder. Ellers kan den nå en højde på op til en meter. Hvis du vil plante bladsalat i din have, skal raketten bestemt ikke mangle.

Du skal så frøene lidt over en tomme dybt i jorden. Når du planter salat af denne sort, skal du holde en afstand på 5 cm. En anden mulighed er simpelthen at drysse frøene jævnt over sengen. Nu er det også det rigtige tidspunkt at befrugte. Frøplanterne tyndes derefter og efterlader et hul på 15 cm. Men vent, indtil du har mindst fire ark papir. Du kan også bruge de overskydende frøplanter til at forberede salater. Når arugula vokser, har den brug for fugtig, ukrudtsfri jord. Arugula multiplicerer automatisk. En anden fordel er, at skadedyr og sygdomme er meget sjældne.

Raketten høstes bedst 25 til 40 dage efter plantning af salaten. Hvis du venter for længe, ​​får bladene en bitter smag. Hvis du blot fjerner bladene til forbrug, kan de vokse tilbage og en anden høst er garanteret. Hvis dette ikke ønskes, kan du simpelthen fjerne hele planten.

Plant cikorie som en bladsalat

chicoree sort af salatplanter grønne grøntsager

Der er mange forskellige sorter her. Bladcikorie er særlig udbredt og populær. Denne fås med grønne og røde bladfarver. Hvis du vil plante denne bladsalat, skal du bare følge kravene til bladsalat generelt.

Med bladcikorie behøver frøene kun en dybde på 6 mm, eller du kan drysse dem over sengen som raketten. Med den første variant skal du efterlade et hul på 5 cm, som du udvider til 15 til 20 cm, når du tynder ud. Hvis du drysser frøene, skal du lægge et tyndt lag jord derefter. For at spire frøene er en konstant fugtig jord nødvendig. Derefter bør regelmæssig vanding fortsætte. Da ukrudt kan hindre vækst, bør du altid fjerne det. Skadedyr, der findes i blade cikorie er snegle, bladlus, kål larver, dværg cikader og andre. Med sygdommene skal du passe på dunet meldug.

Efter at have passet så godt på dig selv efter at have plantet salaten, vil du blive belønnet med en rig høst. For at gøre dette skal du blot afskære bladene en efter en udefra eller høste hele planten med det samme.

Plantning af bladsalat – endiven

endive blade salat planter blegning salat forbereder træplade

Endiven er i princippet også en type cikorie. Der er forskellige varianter, du kan vælge imellem. Uanset hvad du griber til, vil du helt sikkert ikke fortryde at have plantet denne grønne salat.

Du planter denne grønne salat som cikorie. Derefter tyndes frøplanterne, og der er et mellemrum på 15 til 30 cm tilbage. Endiven kan blomstre godt ind i den varme sæson. Bladene bliver dog derefter bitre. Det er interessant, at endiven bleges i to til tre uger. For at gøre dette er de ydre blade simpelthen bundet omkring midterstykket. I løbet af denne tid skal du dog sørge for, at bladene ikke bliver våde.

Også med endiven kan du kun høste de ydre blade for at sikre en varig høst, eller du kan høste hele planten. Det afhænger helt af dine behov.

Plant Sarepta sennep som en bladsalat

sennepsplante salat krydrede havesengstip

Som du sikkert kan gætte ud fra navnet, er denne slags salat særlig krydret. Hvis du vil plante denne grønne salat, kan du vælge mellem de mange underarter mellem forskellige højder, farver og bladformer. Så der er lave såvel som høje, med lysegrønne til røde og op til mørkerøde blade, som kan være små og rynkede eller brede og glatte.

Hvis du leder efter det rigtige sted at plante Sarepta sennep, skal du sørge for, at der ikke er vokset salat der på forhånd. Ellers skal jorden til plantning af salaten være rig på næringsstoffer og garantere god vandafledning. Efter at have sået frøene 6 mm dybt og 2,5 til 5 cm fra hinanden, skal jorden holdes fugtig. Udtynding finder kun sted, når de unge planter er 10 til 12 cm høje. I sidste ende skal afstanden være 10 til 15 cm. Du kan også spise frøplanterne af denne bladsalat. Regelmæssigt pluk ukrudtet og hold jorden fugtig.

Plantning af bladsalat – Du kan høste bladene af sennepsplanterne, der efterlader stilkene, eller du kan høste de ydre blade, så snart de når en højde på 6 til 8 tommer. Selvfølgelig kan du også høste hele planten med denne bladsalatsort.

Radicchio – plantesalat

radicchio røde blade salatplanter salathoved sundt

Et særligt træk ved denne bladsalat er den mørkerøde farve, som hovedet modtager. Hvis du planter denne grønne salat, får du en vidunderlig farveændring i din have. Og en frisk ingrediens til salater er også garanteret.

Radicchio skal plantes som en bladsalat midt i eller sensommeren. Hold derefter en afstand på 20 til 30 cm ved udtynding. Over tid dannes salathovedet. Dette er også tegn på, at salaten er moden.

Hvis hovedet ikke dannes, skal du blot høste de ydre blade og lade salaten fortsætte med at vokse, indtil den er dannet. Når du høster hele planten og i områder med mildt klima, kan du klippe den til en højde på mellem 2,5 og 5 cm. På denne måde giver du radicchio mulighed for at vokse tilbage.

Radicchio -salaten i en langstrakt form

radicchio arter langstrakte salatplanter rød farve sund

Previous Post
Design af altanmøbler – 20 inspirerende ideer til optimal brug
Next Post
3 af de vigtigste yoga -asanas for begyndere – træning derhjemme!