15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Spar vand i haven: tips og måder at spare vand på

Sparer vand i haven tips-vandforbrug-omkostningsbesparende-muligheder

Haveejere skal vande deres græsplæne og planter oftere i de varme sommermåneder, og de fleste af dem bruger drikkevandet, der kommer fra hanen. Det øgede vandforbrug medfører imidlertid høje omkostninger til vandforsyningen og gør vanding af haven til en dyr affære. Med den rigtige teknologi kan du reducere vandomkostninger og lindre din pengepung. I dag vil vi introducere dig til et par foranstaltninger, som du ikke kun kan spare vand, men også generere det.

Spar vand i haven – brug regnvand

Spar vand i haven regnvand-brug-kalk-fri-lav-ph-værdi-planter

I haven kan du reducere dine vandomkostninger ved at bruge gratis regnvand i stedet for postevand. Dette gavner ikke kun pengepungen, men også planterne. Regnvand er kalkfrit og har en lav pH-værdi, hvilket er bedre for tilførsel af planter, fordi kalkholdigt kunstvandingsvand kan føre til mangel på næringsstoffer og plantedød. Det kolde vand fra slangen betyder også et koldschok for dem, som kan skånes for dem med varmt regnvand.

Regntønder

spare vand-have-regn-tønde-billigste-mulighed-lille-have

Den billigste måde at opsamle regnvand på er at opsætte en regntønde, hvor vand til tørre tider samler sig på regnfulde dage. Regntønderen fanger regnvandet fra tagrenden via et nedløbsrør og er umagen værd for små haver. Regntønder fås i forskellige størrelser – fra 100 til 1000 liter kapacitet og fås i de fleste byggemarkeder og havecentre. De hyppigst anvendte tønde størrelser er 300 og 500 liter. Ejer du en større ejendom, men en enkelt tønde er ikke nok.

Cisterner

Besparelse af vand i haven husholdning-regnvand høstsystem installeret under jorden

En anden, men meget mere kompleks, mulighed for brug af regnvand er cisterner, der er installeret over eller under jorden og har en kapacitet på flere tusinde liter. En cisterne kan bruges ikke kun til vanding af haven, men også til skylning af toiletter og hvor som helst i husstanden, hvor drikkevand ikke er påkrævet. Overskydende vand kan løbe ud i havedammen. Haven vandes af en havepumpe direkte med haveslangen.

Sådanne regnvandsopsamlingssystemer er ret dyre, og investeringen vil først betale sig efter år. Anskaffelsesomkostningerne er normalt mellem 3000 og 5000 euro. Hvis du vil bygge en cisterne, skal du tænke over besparelsespotentialet og beregne det præcist på forhånd.

Spar vand i haven – brug grundvand ved at bygge en brønd

vandbesparende-have-brøndboring-ekspert

Et alternativ til cisternen er dit eget havefontæne og brug af grundvand, som er tilgængeligt året rundt. Dette handler ikke om en prydbrønd, men en grundvandsbrønd til en billig vandforsyning. Brøndvand kan bruges til at skylle haven eller for eksempel betjene en vaskemaskine eller toiletskyl ved hjælp af et husholdningsvandværk. Ifølge Brochure fra det føderale miljøagentur omkring 700.000 mennesker i Tyskland får deres vand fra en privat brønd. Det svarer cirka til befolkningen i Frankfurt am Main.

Enhver, der har en privat i sin have Bor en brønd gerne vil, skal først finde ud af om grundvandets tilstand og grundens art i en jordundersøgelse, derefter indsende en ansøgning og indhente tilladelse fra sin kommune. Betingelserne for brøndkonstruktion reguleres forskelligt afhængigt af forbundsstaten, men tilladelsen opnås normalt uden problemer. Godt byggeri kan kun nægtes, hvis ejendommen ligger i et vandbeskyttelsesområde. Når grundvandets dybde er bestemt, og brøndkonstruktionen er tilladt, skal du beslutte, hvilken konstruktionsteknik du vil bruge til at oprette brønden.

Når du vælger den rigtige springvandstype, skal du først stille dig selv følgende spørgsmål:

  • Hvad bruges brøndvandet til, og i hvilket omfang??
  • Hvis du har et lavt eller ret højt vandforbrug i haven?
  • Hvor højt er grundvandsstanden i regionen?
  • Brønden er bygget af en fagmand?

I tabellen herunder kan du se en oversigt over omkostninger og fordele ved brøndtyperne:

Tilstand Borebrønde / slagbrønde Borebrønde med husholdningsvandværker Borebrønde med dybe brøndspumper
Grundvandsstand 7 meter 8 meter ingen begrænsning
Leveringsrate lav – cirka 900 liter / time Begrænset af leveringshastigheden for de indenlandske vandværker op til 17.000 liter / time
udgifter lav-gør-det-selv muligt høj – professionel højeste – professionel
Perfekt til: Små grundejere Middel til højt vandbehov Smalle boringer eller når grundvandsstanden er lav

Stødbrønde eller slagbrønde

vandbesparende-have-vædder-brøndboring-konstruktion

Stødbrønden har en tendens til at være den billige gør-det-selv-variant med en lav leveringshastighed, som du bygger efter anvisninger og håber, at der ikke lurer problemer i jorden. Stødbrønden er uegnet til produktion af drikkevand på grund af brøndens lave dybde, men det giver mulighed for billig kunstvanding af græsplæner, blomsterbed og dyrkede områder.

egen brønd med pumpe

vandbesparende-have-tips-borehul-dybe-godt-pumper

Borebrønden er bestemt en ting for specialisten, der borer et hul med en særlig boreindretning ned til grundvandsniveauet og bruger et filterrør, som vandet pumpes igennem. Anskaffelsesomkostningerne inklusive timelønninger, materiale og pumpeteknologi er normalt høje, men at have din egen brønd i haven betaler sig og er billigere end et regnvandssamlingssystem.

Afhængigt af de lokale forhold kan et borehul endda bruges til at pumpe drikkevand. Ifølge en artikel af wdr.de sparer en familie med en privat brønd for eksempel mere end 150 euro i vandomkostninger om året.

Vandbesparelse ved vanding: effektiv havevanding

spare-vand-undgå-have-sprinklere-se efter alternativer

I større haver er brugen af ​​den klassiske vandkande energi og tidskrævende. I dag kan du spare vand i haven med effektive haveredskaber og automatiske kunstvandingssystemer. Hvis der bruges en plænesprinkler, fordamper en stor del af vandet i luften, så det er værd at se på alternativerne.

vandbesparende-have-effektiv-kunstvanding-dryp-slange-grøntsagsplaster-halmstrå

Drypvanding sparer for eksempel op til 70 procent kunstvandingsvand i forhold til konventionelle kunstvandingsmetoder. Rødderne på hver plante forsynes med den nødvendige mængde vand, og det forhindres, at ædle vand fordamper eller dræner. Du kan også vælge en over- eller underjordisk metode. Du kan også finde ud af om smarte kunstvandingssystemer med fugtfølere og computerstyret vanddispensering.

Varsel

Varsel

Previous Post
Stående bord til haven – 16 ideer til et dekorativt og nyttigt havebord
Next Post
Byg din egen fortrolighedsskærm til haven – lavet af træ, glas, metal eller stof