15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Tips til korrekt pleje af krukkeroser og egnede roser til containerplantning

Roser i potter orange pink blomster dybe badekar balkon hjørnesofa

Roser i spanden ser fabelagtige ud og kan visuelt forbedre en terrasse, balkon, gårdhave eller indkørsel på ingen tid. Det er let at bringe spandene indendørs i dårligt vejr, eller flytte dem af vejen, hvis de er til gene. Containerroser er ideelle, hvor der er stor konkurrence om rødder, for eksempel i senge under træer eller i områder med meget sandet jord. Imidlertid er ikke alle roser egnede til opbevaring i krukker, fordi de har lavvandede, mange spredende rødder. I dag vil vi gerne fortælle dig mere om det og give dig tips om, hvordan du ordentligt kan passe på potteroser.

Egnede roser til containerplantning

Container roser appelsinblomster terracotta karbad terrasse

Undgå store buskroser, der sandsynligvis vil vokse fra gryden, samt slyngplanter og gamle roser. Klatreroser har brug for støtte til at klatre, og gamle roser har en tendens til at sprede sig meget.

Søg i stedet efter potteroser med en kompakt vane. Små floribunda roser vokser normalt til 45-60 cm høje og mini-roser vokser op til 60 cm. Der er også mikro-mini roser, der vokser til omkring 15-30 cm. Engelske roser (te rose hybrider) har det også godt i karret. Yderligere i artiklen kan du læse, hvilke rosesorter der er perfekte til plantning i krukker, afhængigt af deres farve.

Hvilke planter til potteroser?

røde roser i krukker og terracotta vaser urner Middelhavet

Høje containere er et godt valg til containerroser, fordi deres rødder vokser dybt. En halv vin tønde eller høj terracotta vase er et godt eksempel på den rigtige dybde.

Jo større potten er, desto gladere er rosen. Træ og terracotta er dine bedste valg. Metal bliver meget varmt og tørrer hurtigt ud af gulvet. Og al plast, der udsættes for solen, bliver sprød og skrøbelig.

Lyserød potterose egnet til containerdyrkning The Fairy sort

Miniatureroser føles godt i en 5-10 liters beholder, men de fleste andre roser kræver en større beholder med en kapacitet på omkring 30-50 liter. Så hvis du vil plante to roser sammen, skal du bruge en 60 liters beholder.

Hvis din beholder ikke har drænhuller, skal du lave et par i bunden. Læg et drænlag af potteskår eller grus i bunden af ​​spanden, så vandet lettere kan løbe væk.

Find det rigtige sted til din potte rose

Pas ordentligt på potteroser, hvilke kar, der skal vælges

Roser elsker fuld sol og god luftcirkulation. Vælg et sted, hvor din beholder får mindst seks timers sol om dagen. Når du har fundet det perfekte sted, får du spanden der, inden du fylder den. Når roserne er plantet, ville det være for tungt at flytte. Rosenpotter er et rigtigt blikfang for enden af ​​et fortov eller ved siden af ​​hoveddøren.

Hvilken jord til potteroser?

Container roser i terracotta kar i haven hvilken jord

God luftcirkulation i jorden er nøglen til glade potteroser. Den pottejord, der er tilgængelig i butikkerne, er ofte utilstrækkelig grov eller næringsrig nok til roser. Det tilrådes at blande groft organisk materiale som barkbark, jordnøddeskaller eller grus. Kun fem procent lergranulat, godt fordelt, gør underværker som et vandreservoir, men mere vil ødelægge luftcirkulationen. Undgå alligevel at bruge for meget kompost, da det nedbrydes hurtigt og sætter sig på lave niveauer.

Plant rosen

Gryderoser plantes bedst i terracottagryder

Fyld først din beholder halvvejs med en blanding af pottejord og godt rådnet gødning. Disse blandes i et forhold på 10: 1. Brug ikke pottejord, der indeholder gødning. Det tilføjer du senere.

Læg rosen i spanden, så rhizomet er dækket med jorden. Fyld spanden til kanten og tryk forsigtigt på bunden med dine hænder. Nogle gartnere foretrækker at holde rhizomet over jorden, men hvis du begraver det, vil planten hurtigt forankre sig til rødderne.

Påfør gødning

Plant roser i terracotta -karret

Når du har plantet rosen, er det tid til at begynde at berige jorden. Til dette bearbejdes rosenødning i jorden i granulat med langsom frigivelse. Følg anvisningerne på emballagen, pas på ikke at beskadige rødderne. Den sædvanlige dosering er: en hældt teske pr. Plante for hver 30 liter pottekompost eller, for miniroser i mindre krukker, en teske pr. 10 liter pottekompost.

Endelig vandes planten tilstrækkeligt. Nogle gartnere foretrækker en flydende rosengødning til unge planter for at undgå at brænde rødderne.

Vand rosen regelmæssigt i vækstsæsonen, men undgå vandlogning. Giv rosen gødning hver 14. dag fra marts til juli. Skift befrugtning cirka 4-6 uger før den første forventede frost.

Plant roser i karret under hængende planter

Efter et år eller to vil rosen bruge de fleste næringsstoffer i beholderen, så du skal udskifte pottejorden og gødning. Dette er også et godt tidspunkt at omplante din plante til en større krukke.

Et lag mulch hjælper med at holde fugtigheden i gryden. Alternativt kan du plante et par små, hængende planter omkring rosenstammen. Vælg planter med samme vækstbetingelser.

Dvaletilstand steg i spanden

Rosepleje i potte Laksefarvet blomster terrasse

Hvis din rose forbliver udenfor i karret hele året rundt, og du bor et sted, hvor vintrene er kolde, skal du vælge en hårdfør rosesort. Du kan bruge USDA -kortet som en vejledning. I Tyskland, Østrig og Schweiz spiller kun zone 5 til 8 en rolle. For eksempel, hvis dit miljø er i zone 7a, anbefales det, at din rose er hårdfør op til zone 9. Så det er bedst at altid have lidt mere end den tilsvarende vinterhardhedszone.

Container roser i terracotta kar i haven hvilken jord

Sørg for, at spanden er vejrbestandig og ikke revner i isvejr. Når temperaturerne falder, kan du lægge et stykke isopor under spanden og pakke det ind i lidt isolering. Med et dæksel lavet af perforeret plastfilm og et lag mulch kommer beholderroser godt igennem vinteren.

Forebyg rosesygdomme

Gul rose i dyb badekar haveterrasse

Roser i karret er meget modtagelige for røde edderkopper (edderkoppemider). For at undgå dette bør du tage følgende foranstaltninger: Placer altid roserne med en lille afstand fra en væg og lad ikke jorden tørre ud, da dette fremmer skadedyret.

Når sygdom og insekter plager potteroser, betyder det, at de ikke får nok vand. Når vandindholdet i bladene er lavt, kan der opstå meldug og insekt i San José -skala. Med et imidacloprid insekticid vil de fleste insekter holde sig væk fra roser i cirka seks måneder. En månedlig sprøjtning af bladene med en insektspray hjælper med at forhindre svampesygdomme. En spiseskefuld natriumbicarbonat (bagepulver) tilsat en 10 liters færdiglavet spray hjælper også mod insekter og svampesygdomme.

Skær potteroser korrekt

Standard rose i spandeterrassen altan

Som alle andre rosesorter skal krukkeroser også beskæres. Der er ingen særlige forskelle. Om sommeren fjernes visne blomster og tørrede blomsterstande for at stimulere blomstringen. Den korrekte beskæring finder sted i foråret (marts-april), når du skal skære alle svage eller frosne skud tilbage i det sunde træ. De såkaldte blinde skud, som ikke sætter knopper, kan afskæres når som helst på året.

Hvor ofte skal roserne ompottes??

gule roser i en gryde kurv landsted flair

Levetiden for en rose i en spand er ubegrænset, forudsat at jorden regelmæssigt fornyes hvert år. Den bedste tid er om foråret, når den beskærer. Efter beskæring skal du fjerne så meget jord som muligt fra rødderne og derefter fylde spanden med ny kompost. Mens jorden fornyes, skal planten holdes i vand, fordi rødderne tørrer meget hurtigt ud.

Egnede rosesorter til opbevaring i krukker ifølge David Astin

Standard rose i terracottabade. Ferskenfarvede blomster

David Austin er uden tvivl en af ​​de mest kendte rosenavlere. Allerede i 1940’erne begyndte han at krydse gamle engelske rosesorter med moderne roser. I dag er hans navn indbegrebet af perfekt rosenvoksende kunst.

Lyserøde engelske roser til opbevaring i krukker

Mini rose med lyserøde blomster i et betonkar

Olivia Rose, Harlow Carr, prinsesse Anne, Wildeve, Gertrude Jekyll, Emily Brontë, The Millon on the Floss, Scarborough Fair, The Mayflower, Maid Marion, James L. Austin, Boscobel, The Ancient Mariner, Princess Alexandra of Kent, Scepter ‘ d Isle, Anne Boleyn, Noble Anthony, Lady Salisbury, Skylark, Darcey Bussell, Sir John Betjeman, Queen Anne, The Alnwick Rose, Jubilee Celebration, Young Lycidas, The Ingenious Mr. Fairchild, Sir Walter Scott, The Lady Blush, Shepherdess , Eglantine, Charles Rennie Mackintosh, Mary Rose, Cordelia, Windflower, Englands Rose.

Hvide og flødeblomstrende engelske roser

hvide roser i spande til haven og terrassen, dybe spande med et betonlook

Susan Williams-Ellis, Kew Gardens, Lichfield Angel, Vanessa Bell, Desdemona, Tranquility, William og Catherine.

Varianter af gule og orange roser

Gule og orange roser i terracottabade

Lady of Shalot, Roald Dahl, Charles Darwin, The Lady Gardener, Poets Wife, Blythe Spirit, Golden Celebration, Molineux, Charlotte, Jude de Obscure, Lady Emma Hamilton, Graham Thomas.

Hvilken ledsager planter til roser i karret?

Standard roser i en gryde med nellike og lavendel underplantning

Containeriserede roser er generelt mest behagelige, når de ikke konkurrerer om rodplads med for mange andre planter. Selvom attraktive grupper af roser, stauder og årlige blomster er mulige, bør beholderne ikke overfyldes. Mulige ledsagere til containerroser er stenurter (Alyssum -sorter) og små prydgræsser, der står i kontrast til rosenbladets farver.

Kan du plante mere end en rose i karret??

Flere typer roser i en balje af hvid rose og pink

Ja, så længe spanden er stor nok. Du kan vælge forskellige farver af en rosesort. Hvid, rose og fuchsia gør for eksempel en fantastisk farvekombination sammen. Alternativt kan du plante en opretstående rose i ryggen og en overhængende lille buskrose foran på karret. Eller prøv en standardrose (f.eks. Sorten “Snehvide”) i midten og tre mindre busketyper omkring den. Denne standardrose når en højde på 100-130 cm, så vælg de mindre roser med en staturhøjde på op til 50 cm.

Mini rose i gryden Companion plant vedbend underplantning

Previous Post
Frilagte betonvægge frembringer grønt i haven og farverige dekorationer
Next Post
7 urter og lægeplanter, som du selv kan dyrke med succes