15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Oprettelse af en dam med en å i haven – tips og ideer

Dam med en å

EN Dam med en å i haven giver en naturlig og livlig atmosfære og er noget særligt. Hvis der ikke løber en rigtig strøm gennem din have, er det slet ikke umuligt at oprette en selv med en lille manuel indsats.

Opret en dam med en å i haven i halvskygge

Dam med åhave-skab-vand-planter-grøn

Vælg først et passende sted, der er bedst i halvskygge, så for meget vand ikke går tabt på varme sommerdage. Det er også tilrådeligt at vælge placeringen, så du komfortabelt kan se og nyde dammen med åen. At bygge en kunstig sø i din egen have starter med at grave et hul i jorden af ​​den form og størrelse, du ønsker. Undergrunden skal forsegles, så vandet ikke siver ned i jorden. Grundlæggende er tre varianter mulige, afhængigt af materiale, snit og omkostningsplan. Vandløbet kan støbes i beton, hvilket vil vare længere, men det vil være svært at rette og fjerne senere. Stive plastbakker fås på markedet i forskellige præfabrikerede størrelser og former. Det er dog svært at skabe et naturligt look med dem, selvom du dækker den mørke skal med lyst sand. Damforingen har været meget populær på det seneste, da det giver dig mulighed for frit at designe hele din dam med en å. Desuden kræves stabiliseringselementer. Selvfølgelig er kombinationer til dammen med beton- eller plastikskål og vandløbssektioner af folie også mulige. Du skal garantere et overlap på omkring 20 centimeter mellem overgangene og lime dem fast med silikone. Beskyt damforingen mod sten og planter i jorden med en særlig isolering.

Opret en dam med en å i haven – skematisk fremstilling

Dam med å-have-dam-vandløb-have-flow-pumpe-ordning

For at lade vandet cirkulere i dammen med en å, er det bedst at montere et undervandspumpesystem i midten af ​​den lille sø på et lidt højere sted. Så pumpen er ikke tilstoppet af bundslammet. For at rense vandet pumpes det ikke direkte fra dammen ned i åen, men der installeres en ekstra pumpe efter damfilteret. Vandløbspumpen skal stå frostsikker i dammen. Af denne grund skal det være mindst 80 cm dybt i vandet. Hvis dette ikke er tilfældet, kan du opbevare pumpen i en frostfri kælder. I havearbejdet er der vandløbspumper, der er meget forskellige i deres ydeevne. Valget af pumper afhænger af mange faktorer såsom bredden og længden af ​​strømmen. Hvis du selv vil oprette en dam med en å i din have, er det bedst at søge råd hos en specialist.

Dekorer med havefigurer og en lille bro med blomstrende planter og grønne buske for at skabe en dejlig atmosfære. Selvfølgelig skal du have lidt tålmodighed, da alt havearbejde tager tid og kræfter.

 Grav streambedet ud i etaper

Dam med å-have-bygge-jord-grave

Når du designer streambedet, skal du planlægge nogle dæmninger. Dette gør det muligt at slukke pumpen i timen og ikke behøver at arbejde kontinuerligt. Vand ophobes bag stierne, hvilket forhindrer strømmen i at tørre ud. Vandplanter og dyr kan ikke overleve uden vand. Strømmens to banker skal være på samme niveau. Mål disse, når du bygger vandløbet, og niveau dem om nødvendigt. Hvis den ene bred er lavere end det modsatte, vil vandet simpelthen strømme væk til siden.

dam-å-have-grave-jord-trappet

Natursten og et væld af blomstrende planter langs åen ser smukt harmonisk ud. Hvis du vil forskønne kanten af ​​åen, har du et bredt udvalg at vælge imellem. Planter med fladt spredt løv skjuler ideelt foliekanten. Cranesbill og lady’s mantle er fremragende valg her. Du kan indstille store accenter med højere blomstrende stauder, såsom lilla løsnestrid eller pragtfulde spurve. Marskplanter og våde stauder er også velegnede til åens bredder. Englekolbe, brøndkarse, sedger samt dværgløg og pilespidser er ganske velegnede til bekkeplantningen. Placeringen af ​​sektionen, der skal plantes, spiller en vigtig rolle ved valg af planter. Græsser og engplanter samt knotweed og jonglørblomster er meget velegnede til områder i fuld sol. Bregner, hostaer og bergenier føler sig hjemme på delvis skyggefulde steder. Planterne ved kanten af ​​åen tjener som stabilisering for åen.

Dæk undergrunden med damforing

dam-å-have-grave-jord-folie-dække

Baggrundsplanterne skaber en harmonisk overgang til haven. De blomstrende planter tiltrækker mange gavnlige insekter, som igen hjælper med at fjerne skadelige insekter og bestøvningen af ​​frugttræerne. Forskellige typer sedges, pilespidser, pindsvinekolbe, brøndkarse og dværgkolber er velegnede til plantning i åen. De dele af disse planter, der er i vandet, bruges af fisk og frøer til at lægge æg. Desuden forhindrer de flydende blade vandet i at varme op for meget om sommeren.

Placer stabiliseringselementer på folien

dam-stream-garden-build-your-own-water-flow

Uplantede dele af dambredden kan også dekoreres med natursten, såsom småsten i forskellige størrelser. Der er også mange andre muligheder for at forskønne dammen med en å. Forskellige keramiske figurer eller stenskulpturer giver dammen en ekstra charme. Særlige vandfunktioner forvandler åen til et rigtigt blikfang. Hvis du vil fremtrylle en stemningsfuld atmosfære om aftenen, kan du bruge specielle lavspændingslys.

Dammen med åen med sten og grus som stabiliserende elementer arrangere

dam-strøm-have-skabe-grus-jord-folie

Afhængigt af den ledige plads kan du leve din fantasi ud og integrere forskellige typer vandløb i din egen have. Hvis du vil have en strøm, der er mere akustisk mærkbar, kan du vælge en langsomt flydende strøm med barrages. En å med et lille vandfald ser for eksempel meget romantisk ud. Hvis du vil bringe den specifikke skovatmosfære ind i din have, kan du opnå dette med buske og træer i baggrunden. Hvis du vil have en vild vandløb, skal du sørge for en tæt, frodig beplantning, der ser ud til at vokse der alene.

Design dammen med vandløbsplanter

dam-med-å-have-dam-vandløb-have-trin-vandfald-planter-gård

Hvis du vil høre vandet, er kaskader, der minder om en bjergbæk, den rigtige type vandløb for dig. Vandkaskader er et rigtigt visuelt højdepunkt, så planterne må ikke dække noget og ikke fremstå for dominerende.

Med tiden bliver haven mere flot og smuk

dam-å-have-sten-planter-dekoration-træer

Fisk har brug for rent vand

dam-med-å-have-dam-vandløb-have-vandfald-fisk-koi

Pynt din have smagfuldt

dam-strøm-have-lilje-statuer

Fantastisk landskab i haven – dam med en å

dam-strøm-have-flow-sten-planter-skygge

dam creek garden fiskestatue buddha

dam-å-have-bro-træ-bag-gårdsplads

Dam-strøm-have-bygge-skygge-vælg

dam-strøm-have-beton-grøn-spiral

dam-å-have-basser-ren-plant-træer

Dam med en å, have-skabe-grus-jord-folie

Previous Post
Udendørs loungemøbler – Sådan konverteres det udvendige område til en stue
Next Post
Trendsport 2020: trail løb, fitness træning og rulleskøjter er alle raseri lige nu!