15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Roser til halvskygge: De smukkeste sorter til skyggefulde områder i haven

Lyset og skyggen er det, der gør en have så attraktiv. De solrige steder er mindre et problem, da mange planter føler sig godt tilpas der. De delvist skyggefulde og skyggefulde nicher og hjørner udgør en stor udfordring ved plantning, og det dygtige udvalg af sorter spiller en afgørende rolle for slutresultatet. Roser er derfor udelukket for mange hobbygartnere. Selvom det er rigtigt, at de fleste stammer klarer sig bedst i fuld sol. Men der er også roser til halvskygge, som føles behagelige på skyggefulde steder, og hvis de bliver passet ordentligt, tak med en fantastisk blomstring.

Hvilke roser er velegnede til halvskygge?

som roser til sorter af halvskygge til skyggefuld beliggenhed

I modsætning til andre planter, der foretrækker et skyggefuldt sted i haven, er roserne sande soltilbedere, der kun er delvist skyggevenlige. Det betyder, at de vil trives delvist skyggefulde steder, forudsat at jorden er næringsrig og gennemtrængelig. Hvor meget sollys du får på en dag er også vigtigt. Som regel er 5 til 6 timers eftermiddagssol eller 4 til 5 timers morgensol tilstrækkelige til de fleste skygge-tolerante rosesorter, så de vokser hurtigt og blomstrer i lang tid. Hvis solen skinner mindre end 4 timer i løbet af dagen, bliver roserne syge, vokser betydeligt langsommere og producerer færre blomster.

Roser til halvskygge stauder og klatreplanter rundt på terrassen

Valget af plantningspartnere spiller også en afgørende rolle. Roser er ikke særlig tilpasningsdygtige og fortrænges hurtigt af andre planter. Derfor skal rodkonkurrence undgås for enhver pris. Roser er især behagelige med bunddække, etårige planter og løgblomster. Stærke rødder som havetræer, buske og høje stauder vil hurtigt fratage dem næringsstoffer fra jorden og er derfor ikke egnede som plantepartnere.

Hvilke roser tåler delvis skygge?

Klatreroser og vandreroser til halvskygge vælg ideer til havedesign

Lavroser, klatre- og vandreroser og roser i krukker har dybest set en bedre overlevelsesmulighed end høje stauder eller engelske roser. Som en containerplante føles roserne særligt behagelige på skyggefulde steder. Det skyldes, at jordfugtigheden kan reguleres. Dette undgår vandlogning, hvilket kan føre til rådne. Hvis plantens blade forbliver fugtige natten over, kan de hurtigt visne. Selv roser, der er skygge-tolerante, kan derfor ikke tåle høj luftfugtighed. Så hvis du planter roser i halvskygge, skal du vælge placeringen omhyggeligt.

  • God luftcirkulation er meget vigtig, så rosen hurtigt kan tørre efter regn.
  • Sørg for lav luftfugtighed og om muligt regnbeskyttelse (f.eks. Ved et højt hegn eller en havemur).
  • En næringsrig, humusjord er et absolut must. Om nødvendigt kan du befrugte roserne en gang om ugen i blomstringsperioden.
  • Undgå rodkonkurrence fra høje træer.

Hvilke roser blomstrer i den lyse skygge?

Roser til halvskygge med dobbelte blomster i orange-rød

Alle roser, der tåler halvskygge, blomstrer om sommeren. Afhængigt af om placeringen matcher de andre forhold, kan planten endda blomstre hele sommeren. De unge planter tager dog længere tid end normalt at etablere fuldt ud. Afhængigt af sorten kan det tage 2 til 3 år, før rosen danner sine første blomster. I vækstsæsonen har planten brug for regelmæssig befrugtning. Regelmæssig vanding kan også stimulere blomsterdannelse.

Der er dog også rosesorter, som mange hobbygartnere fejlagtigt mener er skyggevenlige. Faktisk er disse rosesorter sande solbørn og kan ikke trives i halvskygge. Sådanne er for eksempel:

  • “Camelot” rosen er ikke egnet til halvskygge  
  • “Mozart” rosen er ikke egnet til halvskygge

Roser til delvis skygge: sorter, der blomstrer oftere

Hvilke roser tåler ideer til delvis skygge til naturlig have

I det følgende lister vi rosesorter, der blomstrer ofte, og som klarer sig godt i halvskygge. De fleste roser blomstrer to gange om året. Vi har delt dem i flere grupper – roser til kar, lave sorter til blomsterbedet, vandreroser og bunddækkende roser.

Roser til kar i halvskygge

røde roser til spande på terrassen

Hvilke rosetyper er egnede til plantning i krukker? Først og fremmest er det “Knock Out” roserne, som blomstrer meget. Men du kan plante næsten enhver lavrosen sort i et kar. For eksempel:

Sorten “Schwarzwald” er en kompakt floribunda -rose, der har dobbeltrøde blomster. Den scorer med et højt niveau af bladhelse og når en maksimal højde på 60 cm i halvskygge. Blomstringsperioden begynder juni og slutter september.

Sorten “Cherry Girl” blev tildelt en ADR -rose. Den har en intens duft, der tiltrækker bestøvende insekter. Dens kirsebærrøde blomster pryder haven fra forsommeren til efteråret.

Lave roser til delvis skygge

Lav roser til hvide blomstrende sorter i halvskygge

Sorten “Ice Meidiland” når en maksimal højde på 60 cm. Den lave rose dækker hele området og er perfekt til haver på skråninger, der er halve dagen i halvskygge. For at rosen trives bedre på sådan en grund, anbefaler eksperterne terrasser. Ellers er rosen meget let at passe og har en høj grad af skadedyrsbestandighed.

Den engelske rose “Fair Bianca” har store, dobbelte hvide blomster, der er behagelige for øjet midt på sommeren og derefter om efteråret. Det er meget fleksibelt og tåler let frost og varme. Rosen når en højde på 60 cm.

Bunddækkende roser til delvis skygge

Floribunda rose ballerina til halvskyggehybrider med duft

Bunddæksrosen “Ballerina” blev opdrættet fra tuftrosen. Den foretrækker en humusjord og har brug for regelmæssig befrugtning. Bunddæksrosen danner utallige lyserøde-hvide blomster fra juni til september. Det er særligt velegnet som spaltemasse i blomsterbedet, som plantepartner til hækplanter eller til plantning af stenvægge.

“Star flor” rosen er særligt velegnet til halvskygge. Bunddækket rose skårer ikke kun med sine sarte hvide blomster, men udstråler også en sød duft, der tiltrækker bier og humlebier ind i haven. Planten når en højde på 60 cm, er hårdfør og har en busket vane. Den er især velegnet som en erstatning for græsplæne i skyggefulde områder eller til grønnere skyggefulde dæmninger.

Roser med høj stilk til delvis skygge

Roser med høj stilk til delvis skygge i krukker

“Knock Out” roserne med en standard stilk er meget populære. Med en god grund: de er måske den letteste race at passe. De trodser jordens tørhed, tolererer delvis skygge godt og blomstrer to gange om året – en gang i begyndelsen af ​​sommeren og en gang i slutningen af ​​sommeren. De har en kompakt vane, men kan nå op til 1,20 meters højde. I haven bruges de hovedsageligt som accent i blomsterbedet eller i skyggefulde hjørner og nicher.

Den mindre version, sorten “Petite Knock Out”, bliver op til 60 cm høj og producerer rigelige røde blomster.

Blomsterroser til delvis skygge

Floribunda -rose til sorter med delvis skygge med gule blomster

Floribunda -rosen “Anthony Meilland” danner dobbelt, mørkegule blomster, der får sengen til at lyse i halvskyggen. Det er meget blomstrende og har en opretstående, busket vane. Den er derfor perfekt som en sengekant, til underplantning af hække og som en floribunda -rose. I fuld sol bliver den en meter høj, i halvskygge vokser den til en 60 cm høj busk.

Med sine cremede hvide blomster er floribunda-rosen “Hilsen til Aachen” et rigtigt blikfang i hjemmets have. Den har en opretstående, busket vane og er omkring 80 cm høj. Sorten tåler beskæring og er derfor velegnet som underplantning til hække. Som solist sætter hun accenter i blomsterbedet.

Klatreroser og vandreroser til delvis skygge

Klatreroser og vandreroser til sorter i halvskygge på et øjeblik

Klatrerosen “Compassion” producerer lyserøde dobbeltblomster fra juni til slutningen af ​​oktober. Planten foretrækker en humusrig, løs og moderat fugtig jord og er velegnet til brug som enlig plante eller til plantning af rosenbuer i skyggen (f.eks. Foran en havemur eller en husmur). Den når en maksimal højde på 250 cm.

“Giardina” rosen trives også i halvskygge, hvor den spreder sin typiske frugtige, søde duft. Sorten scorer med en meget lang blomstringstid, der strækker sig fra sommer til efterår. Det er sygdomsresistent og angribes sjældent af skadedyr. Den blomstrende klatrerose foretrækker en frisk, dyb jord med god dræning.

Busk- og buskroser til delvis skygge

Buskroser i sorter af halvskygge og plejetips

Som navnet antyder, er sorten “Carefree Wonder” meget let at passe og kan tilpasses. Både de grønne og filigranblomster tiltrækker automatisk opmærksomhed. Rosesorten kan let klare et sted i halvskygge og har kun brug for 5 timers direkte sollys om dagen.

Røde roser til delvis skygge Tips til pleje af buskroser

“Radazz” sorten er meget sygdomsresistent og kræver meget lidt pleje. Det kan godt tåle både tørke og vandlogning. I modsætning til andre typer roser kan den endda klare høje fugtighedsniveauer. Desuden blomstrer buskrosen meget og kan sætte accenter i blomsterbedet eller krydre skaldede pletter i haven som en ensom plante. Den bliver 1,5 meter høj.

Engelske roser til delvis skygge

Engelske roser til delvis skygge, hvilke sorter der er egnede

Udtrykket “engelske roser” bruges primært til at beskrive nye sorter af gamle roser og moderne hybrider. De bringer et romantisk præg fra svundne tider ind i haven.

Sorten “Pilgrim” tolererer delvis skygge uden problemer. Fire timers direkte sollys om dagen er nok til, at rosen kan føle sig godt tilpas. Hun takker dig med storslåede, hvide, dobbelte blomster og en stærk duft.

Sorten “Crown Princes Margareta” har orange blomster og en frugtagtig duft. Den har let overhængende skud og er velegnet både som klatreplante og som busk. Med god omhu kan rosen nå en højde på over tre meter.

Ledsager til roser i halvskygge

Ledsager til roser i halvskygge ideer til blomsterbed

Så roserne viser deres bedste side, spiller plantepartnerne i blomsterbedet også en afgørende rolle. Hvilke planter er de perfekte ledsagere til roser i halvskygge?

1. Roser i karret kan efter ønske kombineres med andre skygge-elskende planter. I dette tilfælde er der ingen grænser for din egen kreativitet, da der ikke er konkurrence om rødder mellem planterne.

2. Lave sorter af roser kan kombineres med iris eller delphinium.

3. Damens kappe er også den perfekte ledsager Bunddække roser. Det har lignende krav med hensyn til jord og placering.

lave roser til ledsagere af delvis skygge i blomsterbedet

4. Roser med en standard stilk komme til deres ret sammen med pelargoner.

5. Blomsterroser og phlox danne en dejlig duo i blomsterbedet.

6. Til klatring af roser tilbyder sig selv til klematis. Visse prydgræsser som f.eks. Palmeblomstrende sedder eller den japanske sedge er også velegnede til steder i delvis skygge.

7. Busk- og buskroser harmonerer særligt godt med lilla klokker, hostaer og fingerbuske.

Roser med høj stilk til delvis skygge Ideer til havedesign

8. engelske roser kan effektivt iscenesættes med hostas.

Er roserne sande soldyrkere? Det er ikke sandt. Der er en bred vifte af stammer at vælge imellem i disse dage, herunder nogle, der trives i halvskygge. Vigtige forudsætninger for en lang blomstringsperiode omfatter en moderat fugtig, næringsrig jord, lav luftfugtighed, et godt træk og de rigtige plantningspartnere.

Previous Post
Boksning – Til god kondition og hurtige reflekser
Next Post
Lav dit eget myglys til udendørs – aromakombinationer og instruktioner