15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Nisch i väggen: hur man dekorerar det funktionellt och vackert

Den ursprungliga designen av en nisch i väggen är en av de mest populära designteknikerna. På senare tid har det varit en tendens att överge skrymmande skåpmöbler, men ingen har ställt in funktionella hyllor ännu. En urtagning i väggen är ett ytterligare horisontellt plan som fungerar som en hylla. Du kan lägga och lägga allt i en nisch – från de mest nödvändiga sakerna till inredning. Experter kommer att dela sina hemligheter om hur man utformar ett nischutrymme estetiskt och praktiskt..

Nischer runt bågen i utformningen av vardagsrummet i ett privat hus

Hemligheten med en vacker design ligger i den ovanliga och graciösa designen av nischen, som du genast uppmärksammar

Inre nischens multifunktionalitet

Nischer uppfanns inte av våra samtidiga, de hittades av arkitekter under utgrävningen av gamla artefakter från förlorade civilisationer från olika tider. Innan du tänker på utformningen av en nisch i väggen är det bättre att först förstå dess syfte..

Vitt vardagsrum med dekorativ nisch i väggen

En nisch kan mycket väl vara mittpunkten i en designkomposition.

Huvudklassificeringen av väggöppningar:

 1. Dekorativ.
 2. Funktionell.
 3. Arkitektonisk.
 4. Tekniska nischer.

Förvaring av ved till eldstaden i en urtagning i väggen

Bekvämt ställe att förvara ved om huset har en öppen spis eller spis

Nisch i sovrummet för en hopfällbar säng

En moderiktig och rationell lösning för moderna rum är en hopfällbar säng som gömmer sig i en nisch och ser ut som en garderob

Vissa väggöppningar är resultatet av en arkitektonisk design – annars fungerar det inte. Dessutom beror designen på funktionaliteten i rummet, som har en färdig fördjupning. Ofta ser det ut som en låda nära ventilationsaxeln, där du kan placera hyllor för disk, hushållsapparater och andra användbara föremål..

Väggdynor är ett bra sätt att dölja en hemlig dörr, ett värdeskåp och allt annat som inte borde vara synligt för utomstående. Men de behöver inte dekoration, utan de kräver noggrann förklädnad..

Nischer för dekorationer i det inre av ett modernt rum

Det är viktigt att utformningen av nischen matchar stilen i rummet där den ligger.

I dekorativa nischer, dekorerade med speglar, glas och belysning kan du sitta med kosmetika. Kvinnor behöver ett bra ljus på morgonen när de städar sig, men det finns inte alltid en lämplig plats. Men denna design av en nisch i väggen är också lämplig för andra ändamål, om den används för belysta hyllor..

En falsk nisch är en rent dekorativ teknik när de vill komplettera interiören med en trovärdig ritad dörr eller fönster.

Triangulär nisch inuti ett rum på vinden

Grundregeln är att nischen ska passa in i det inre av rummet och inte överbelasta den.

Tips: Innan du dekorerar en nisch i ett rum, besluta om dess funktionalitet – vad som kommer att finnas i det permanent och tillfälligt. Souvenirer och handgjorda, antikviteter och böcker, konstföremål och moderna foton – alla kräver en annan inställning till design.

Nischer istället för bokhyllor på väggen i vardagsrummet

Nischernas form och storlek beror på ditt mod och kreativitet

När de kombinerar ett vardagsrum med ett kök, placeras ofta en bar på gränsen till två torg. Det är lämpligt att designa nischen bredvid som en bar för starka samlingsdrycker. Detta i sig ser ut som en anständig inredning för ett modernt vardagsrum..

Det har redan blivit klart att alla urtag i väggen inte bara ska ha en dekorativ, utan också en praktisk funktion. Utformningen av nischen och metoden för dess konstruktion beror på detta. Hyllor på flera nivåer på accentväggen kan också utformas som nischer, mantlade med gipsskivor. Själva strukturen behöver pålitliga stöd så att hyllorna inte faller ihop med allt innehåll som har en anständig vikt. Speciellt när det finns dyr utrustning eller fat av bräckligt glas..

Smal nisch i badrumsinredningen

En smal nisch längs hela badrumsväggen fungerar som ett dekorativt element och är mycket bekvämt för att placera allt du behöver

Nischutrymme typer

Alla nischer är, beroende på deras syfte, indelade i följande typer:

1. Nischbibliotek Tillräckligt djup för böckernas format, flera hyllor, kan stängas med glasdörrar.
2. Hylla i väggen urtagning, skiljevägg Små dimensioner, dimensioner beror på storleken på föremålen som visas i den.
3. Litet skåp i en arkitektonisk nisch Bra sätt att placera säsongskläder, klänningar, kostymer (axelbredd).
4. Nischutställning Utarbetat för utställningsartiklar, antal hyllor – efter behov.
5. Isolerad plats för utrustning med uttag Ett bra sätt att dölja trådar, skydda mot springande barn och djur som leker med dem.
6. Nischstash Dold fördjupning, utan dekor.
7. Byte av inbyggda möbler Fullfjädrade förstärkta hyllor, utformade som ett ställ
åtta. Dekorativ nisch Heminredning.
nio. Falsk nisch Bild av en depression (fönster, dörr, kollapsad vägg).
tio. Teknisk nisch En urholkad urtagning i en armerad betongvägg är det bästa sättet att dölja rör.

Nischer i väggen för att förvara saker bredvid sängen

Bekväma och funktionella hyllor vid sängen

Vad kan ersätta en nisch?

Låt oss överväga i detalj för vilka ändamål du kan använda olika typer av urtag i väggen. Volymetriska dekorativa nischer ersätter ofta skåpmöbler – inbyggda hyllor kan enkelt anpassas för homogena föremål eller samlarobjekt.

Nischer för rätter i det inre av köket

I köket kan nischer ersätta skåp

Egentligen görs också ett falskt fönster i en nisch av rum utan naturligt ljus. Du kan placera fototapeter med imitation av ett vackert panorama över staden i dem, och det mjuka ljuset från lysrör och LED -remsor kommer att skapa en illusion av solljus..

En insamlingsnisch är en bra lösning i alla rum. Det kan lagra sällsynta tomes som en del av det ärvda biblioteket. Öppningen i väggen i barnrummet, fylld med en utställning av Barbie -dockor eller exakta kopior av sällsynta bilar, ser inte mindre intressant ut. Stickade amigurumi -leksaker är en modern trend inom handarbete, de behöver också en anständig expositionsnisch.

Nisch i det inre av korridoren i ett lanthus

Nisch som en plats att placera samlarföremål

I vissa stilar förväntas inte ett stort antal skåpmöbler. Många vet från turkiska tv -program att för flera århundraden sedan användes nischer i väggen mycket brett, till exempel för belysning och gömställen. Samma trend fortsätter idag i interiörer inredda i arabiska öst..

En annan typ av nisch är tillämplig i det inre av vardagsrummet i stil med minimalism. Med den “asketiska” organisationen av rymden, ersätter skåp med praktiska nischer sina fördelar:

 • märkbara besparingar i ledigt utrymme;
 • bilda din egen plats för alla möjliga små saker som alltid bör finnas till hands (glasögon, mobiltelefon, laddare, plånbok, surfplatta);
 • bekväm placering av liten utrustning och utrustning (du kan också ta med en elkabel hit, bygga in uttag);
 • betydande besparingar på skrymmande skåp, bra idé för lätta inbyggda möbler som liknar en hylla.

Nischutrymmet är fyllt med vanliga och transparenta glashyllor. De överför perfekt ljus om det finns en diodtejp, glödlampor eller dekorativ belysning i öppningen som ska göras..

DIY dekorativ nisch i form av ett öppet fönster

Ritad dekorativ falsk nisch i en ram gjord av polyuretanlister

Sovrumsdesign med vackra nischer

Nischdekoration i sovrummet

Ibland är dörröppningen till passagerummet efter ombyggnaden inte muromgärdad, utan omformad. Här kan du göra ett litet omklädningsrum och göra dörröppningen på ett annat ställe. Detta är en helt tillgänglig design av en nisch i väggen med dina egna händer..

I urtaget på accentväggen kan du installera en stor plasmapanel, ett rymligt akvarium eller en imiterad öppen spis. Genom att placera stoppade möbler på en ö så att de sittande vetter mot detta föremål är det enkelt att ordna gästområdet utan extra kostnader för inredning.

TV i en alkov med en hopfällbar dörr och bokhyllor

Intressant lösning för bokhyllor och TV

I allmänhet finns det många bra idéer om hur man anpassar en nisch, allt beror på rummets funktionalitet, ägarnas behov och livsstil..

Fördelar med att organisera utrymme med en nisch

Det är omöjligt att inte nämna ett antal andra fördelar som funktionellt utformade nischer ger. Men även om de inte har ett speciellt syfte är detta en utmärkt dekorativ teknik som kommer att modernisera alla interiörer..

Funktionella nischer kommer att ge:

 • byte av stora möbler och oestetiska hyllor;
 • expandera väggen visuellt;
 • kommer att bli en design accent för ljud- och videoutrustning;
 • hjälp att samla homogena föremål på ett ställe (en bra lösning för dem som kastar saker överallt och inte kan hitta något de behöver).
 • en sluten nisch kommer att dölja kommunikation.

Rekreationshörna i en nisch och en vägg med öppen spis

Arrangemang i en nisch för en rastplats

Viktig! En intressant designteknik blir inte bara inredningen av parallella nischer i väggen i samma format, utan någon form av struktur på flera nivåer. Öppen förvaring av saker är mer populär idag än placering i skrymmande skåpmöbler, vilket skapar en känsla av rörighet och smaklöshet..

Använda en nisch i väggen för att lagra schampon och geler

Nisch istället för att hänga hyllor i badrummet

När urtaget är konstruktivt och funktionellt förenligt med inredningen är det också ett tillfälle att betona den utmärkta smaken hos husets ägare..

Hur man placerar en nisch

Det finns inte många sätt, men det finns alternativ:

 • symmetrisk;
 • asymmetrisk;
 • vertikalt och horisontellt;
 • parallell och symmetrisk;
 • parallellt med skiftet åt sidan;
 • 2-3 identiska nischer med ”golv” med olika eller samma fyllning;
 • av olika storlekar, men med början på samma avstånd från den inre vertikala linjen (dörrar, fönster, möbelväggar);
 • kaotiskt arrangemang;
 • i form av ett geometriskt mönster – för en dynamisk inredning, som på fotot av dekorativa nischer.

Vertikala nischer i vardagsrummets inre

Smala vertikala nischer ökar visuellt höjden på rummet

Det är också möjligt att placera dem på en tom vägg eller ett litet ledigt utrymme. Du kan också variera för öppningar med samma form:

 • bakgrundsbelysning;
 • externa ramar;
 • inredning och innehåll.

Dekorera toppen av väggarna med dekorativa nischer i ett rum med högt i tak

Ett rum med högt i tak blir mycket mer bekvämt om nischer i varma färger görs på övervåningen.

Behöver jag belysning i väggens urtag

Bra inredning förutsätter att alla områden är upplysta utan mörka hörn. Samtidigt, med hjälp av ytterligare belysning, är det lätt att fokusera på ett intressant föremål eller att ordna en nisch i väggen i en hall eller vardagsrum. Kompetent ljusdesign skapar atmosfären, döljer bristerna i layouten. Till exempel, när väggen mittemot fönstret mörkas i ett långt smalt rum, särskilt på husets norra sida, är det som ett motljus.

Om det finns en nisch i väggen är det viktigt att veta hur man dekorerar det vackert med en extra ljuskälla. Varje depression i sig ser mörkare ut än resten av rummet, om inga strålar faller in i den..

Nisch i väggen med extra belysning

Belyst nisch för förvaring av en liten samling figurer

Viktig! På dagtid kan du göra utan att framhäva artificiellt ljus, på kvällen är det helt enkelt nödvändigt!

Speglade nischer med belysning i badrummet

Speglad nisch ger ljus och värme till rummet

I rum utan fönster är en bakgrundsbelyst nisch ett måste. En korridor, hall, badrum eller toalett kan lämnas utan allmän belysning när starkt ljus inte behövs, utan för att skapa ett slags mystiskt sken från ett nischutrymme. Detta är inte bara en speciell designteknik, utan också en helt funktionell lösning, som på bilden.

Belysta nischer i rumsdekoration

Effektiv belysning av vita nischer mot bakgrunden av svarta väggar

För funktionell belysning och dekoration av en nisch i väggen gäller följande element:

 1. LED Strip Light.
 2. Fluorescerande lampor.
 3. Flexibla glödrör (för reklam, bokstäver och designobjekt på väggen).
 4. Punktdioder.
 5. Små strålkastare (t.ex. strålkastare och strålkastare) med roterande projektorer.

Lamporna har en speciell charm, där du kan ändra färgen på bakgrundsbelysningen, tända och släcka gradvis, samt kasta en mönstrad skugga..

Vackra nischer i det inre av korridoren i en stadslägenhet

Inbyggd belysning ger nischen extra volym och fungerar som en belysning av rummets allmänna bakgrund

Tips: I flernivåns nischer rekommenderas att använda glashyllor som överför strålarna väl till vilken punkt som helst..

Inredning i nischer med belysning

Motljus fokuserar på innehållet i nischen

I stället för lampor och sänglampor ser upplysta nischer bra ut i sovrummet, som kan utrustas med ekonomiska ljuskällor. Det är inte värt att läsa i sådan belysning, men det är fullt möjligt att se meddelanden på en surfplatta, bärbar dator eller telefon innan du lägger dig..

En viktig förutsättning är att nischbelysning organiskt ska passa in i interiören och vara i harmoni med huvud- och lokalbelysningen. Experter rekommenderar diffust ljus och universella lysrör. Det är mer bekvämt att läsa med det “varma” ljuset från ekonomiska lampor i kombination med en glödlampa. I badrummet och andra rum för avkoppling är källor till det “kalla” spektrumet, som ger en vit, blå, grön eller violett glöd, lämpliga.

Nischer med LED -belysning i vardagsrummet

Spotbelysning ser lyxig ut i fördjupningen

Belysningsnischer i sovrummet

Diffuserad belysning mjukar nischutrymmet och exponerar inredningen i ett gynnsamt ljus

Låt oss sammanfatta att detta designelement kan dekoreras på ett praktiskt och estetiskt sätt. Hur man dekorerar en nisch i väggen, designidéer och inspirerande exempel är noggrant utvalda för vårt fotogalleri.

Video: hur man gör en gipsnisch

Bilder på vackra och bekväma nischer

DIY väggnischdekor Belysta nischer i designen av ett klassiskt vardagsrum Vackra nischer på eldstadens sidor Nischhyllor på vardagsrumsväggen Böcker i nischen ovanför soffan i vardagsrummet Nischer med cd -hyllor i hörnet av vardagsrummet Vacker belysning av dekorativa nischer Dekorera en nisch med tapeter i sovrummet Gyllene nischer i vardagsrummets inre Samling av figurer i dekorativa nischer Gipsnischer i sovrummet Röda vaser i vita nischer med belysning Belysningsnischer i sovrummet med träklädsel Nischer och öppen spis i det inre av vardagsrummet Vackra nischer på väggen med ett runt fönster Nisch för TV i ett smalt vardagsrum Skjutdörrar gjorda av trälister på hyllor-nischer Nisch för en hemlig säng i ett smalt sovrum Nisch för doftljus i badrummet Toalettnischer på badrumsväggen Nischer för tvättmaskiner i badrummet Nisch för förvaring av flaskor elitvin i köket Dekorativa nischer i vardagsrummet med högt i tak Nisch för leksaker i barnrummet Vackert sovrum med nischer ovanför sängens huvud Nisch i köksförklädet bakom gasspisen Vackra nischer med målningar ovanför soffan Dekorera en nisch ovanför sängen med bambupinnar Vackra vaser i nischer med belysning Gipsskivanischer på tv: ns sidor Gör-det-själv gips nischer i vardagsrummet Nischer istället för ett köksskåp i lägenheten Loungesoffa i en välvd nisch Nischer för böcker i vardagsrummet i en bostadshus Symmetriska nischer i vardagsrummet Vit vardagsrumsvägg med nischer i olika storlekar Grå nischer och vita väggar i det inre av ett litet vardagsrum Vardagsrumsinredning i lila med nischer DIY plywood nischer Praktiska nischer för lagring av ditt hembibliotek Nischer istället för en vägg i hallen i ett privat hus Vackra nischer i vardagsrummet i en två-rumslägenhet Spotbelysning av nischer med grå bakgrund Falsk vägg med nischer i makarnas sovrum Antika vaser i nischer med extra belysning LED -belysning av nischer under trappan Nisch i köket för att placera kylskåpet Inför en nisch med en kaklad mosaik Hemmabibliotek i nischer på vardagsrumsväggen Ett exempel på en vacker nischdesign ovanför sängen

Previous Post
Skjutbara garderober: design och konstruktionstyper
Next Post
Å kombinere blått med andre farger riktig