15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Tapeter för vardagsrummet: design och textur, urvalskriterier

För inte så länge sedan var det inga problem med valet av efterbehandlingsmaterial, inklusive tapeter till vardagsrummet, det var få av dem, allt papper, med ett litet utbud av färger. Idag är det svårt att tänka på en sak när de planerar nästa renovering – ett stort sortiment av ritningar, texturer och material. Även erfarna designers har ofta svårt att bläddra i kataloger med importerade och inhemska varor. För att göra inredningen inte bara original, utan också harmonisk, är det viktigt att ta hänsyn till rekommendationer från experter.

Ljus papperstapet i vardagsrummet med panoramafönster

Valet av tapeter kommer i slutändan att påverka det slutliga utseendet på vardagsrummet.

Sorter av tapeter i gästrummet och deras egenskaper

Var ska du börja när du behöver välja tapeter för en exklusiv vardagsrumsinredning? Trendiga designtrender bestämmer riktningen för de kommande 5 åren, när specialiserade internationella utställningar hålls. Upp till 1000 sorter kan ses på displayen. Det finns till och med lyxiga tapeter, med handmålade, dyrbara inneslutningar eller pläterade med guld och silver. I de flesta fall kommer endast allmänna trender att återspeglas i katalogerna för masskonsumenten..

Markerar väggen bakom soffan med vinyltapeter

Valet av tapeter måste närma sig mycket ansvarsfullt, eftersom det inte är inredning och textilier, som enkelt kan bytas ut vid utslag.

Rulle tapeter är den enklaste typen av väggdekoration. Oavsett dina preferenser i material, nyanser och färger, välj klokt vad tapeten ska vara inuti ditt vardagsrum.

Papper

Den mest populära, prisvärda och lättanvända beklädnadstypen, inklusive rum för mottagande av gäster. Erbjuds i det största sortimentet – det är lätt att välja för alla designstilar, från land till modernt.

Blommig papperstapet på vardagsrumsväggen

Papperstapeter är mycket billigare än alla andra typer

De flesta av förslagen är tillgängliga för självklistrande väggar, eftersom de inte kräver sammanfogning av sömmar och montering enligt mönstret. Detta inkluderar sorter som vinyl och tvättbara tapeter, silketryck och volymetrisk tryckning..

Tapet

Fototapeter är ett slags välbekanta pappersrullar. Denna typ av finish är igen på toppen av sin popularitet. Designers föreslår att du använder dem i en ny kapacitet – som tapet som utökar utrymmet i interiören. De är utformade för en vägg, representerad av en enda bild – ett panorama över en stad eller ett landskap, en rumslig illusion eller något intressant 3D -objekt.

Fototapeter med växter på väggen i vardagsrummet

Valet av tapeter är helt enkelt enormt – stadsbilder, växter, barns teman, stjärnhimmel och allt du gillar.

Denna kompakta tapet kan vara en fördel i det inre av vardagsrummet, när du snabbt måste slutföra renoveringen för en viss händelse, dölja bristerna i en vägg. Används ofta på en accentvägg, bakom stoppade möbler eller i en liten skiljevägg.

Trä

Tapeter av trä eller faner appliceras vanligtvis på ett papper eller fiberduk. Det är en designfavorit, så den kommer att användas under de kommande åren. Yta i form av ett tunt träsnitt med en vacker konsistens av värdefulla arter som finns i avlägsna hörn av planeten.

Vägg i vardagsrummet med trä tapeter

Trä tapeter i det inre av vardagsrummet i ett lanthus

Fanerad tapet i ett klassiskt vardagsrum är ett traditionellt val, vilket ger rummet en varm aura av gästfrihet. De tillhör ekomaterial – elitväggbeklädnad med fördelarna med naturligt trä (i ett tunt snitt). Utbudet av inredning med effekten av träväggbeklädnader inkluderar också foder, dekorativa paneler och ekofinér.

Eco tapeter

Eco-wallpaper är ett nytt format för efterbehandlingsmaterial på naturlig basis. De är de mest gynnsamma för hälsan, men minst efterfrågade på grund av deras pris och brist på popularisering. De tillverkas också på basis av papper eller fiberduk (fiberfiberduk) för den ursprungliga tapetdesignen i vardagsrummet. Vegetabiliska fibrer används som ytskikt – jute, alger, hampa, vass, bambu.

Bambu tapeter i det inre av vardagsrummet

Bambu tapeter är idealiska för en orientalisk stil, men det kommer också att bli en höjdpunkt i en modern inredning.

Hypoallergen väggdekoration, behaglig vid beröring, innehåller inte frätande kemiska färgämnen. All information om deras applikation presenteras på rullar, men det är viktigt att köpa alla tapeter från en sats så att strukturen inte skiljer sig åt. Trevliga beröringsvarianter från Asien med hög ljudabsorbering:

 • kork (baserad på svampig bark, rädd för fukt, du kan dammsuga);
 • bambu tapet (vattenavvisande, tvättbar, lätt färgad med naturliga nyanser).

Vävnad

Textil tapeter är föregångare till alla rullmaterial, eftersom de ursprungligen kom på idén att drapera och klistra in väggarna med tyg. Det var en mycket vacker, men dyr finish med en direkt relation till begreppet “tapet” (väggarna var “stoppade” med gardiner). Idag är det ett lätt tyg anpassat för att klistra in väggar, men strukturen på många sätt liknar det vanliga siden och sammet, linne och satin, gobeläng och jacquard (matt mönster på en blank bas).

Vägg i vardagsrummet med textil tapet

Tyg tapeter kommer att lägga till sofistikering och lyx i vardagsrummet.

Tapeter för målning

Tapeter för målning – fiberduk och glasfiber, som efter noggrann klistring kommer att överleva flera reparationer. De kan målas om flera gånger, men så småningom kommer den volymetriska ritningen att fyllas med färg. De klassificeras också som hållbara material. Oförenlig med djurklor. När de appliceras impregneras de inte med lim och bearbetar endast basen.

Präglad glas tapet på nära håll på väggen i vardagsrummet

Glasfiber är mycket stark och hållbar, är inte rädd för fukt och kan målas om flera gånger

Vacker texturerad tapet för vardagsrummet i det inre av vilken stil som helst. De är allergivänliga, mögel, svamp och annan patogen mikroflora startar inte på dem, vilket ger ren luft i huset..

Metalliserad

Metalliserad eller folie – sällsynta tapeter för vardagsrummet i det inre av lägenheter och privata hus. De speglar perfekt all strålning, därför rekommenderas de i lägenheter i omedelbar närhet av telekommunikationsöverföringspunkter. Skimrar adligt, reflekterar ljus, vilket gör rummet på norra sidan ljusare, vilket sparar ström.

Glänsande mönster på metalliserad tapet i vardagsrummet

Metalliska tapeter används av designers för att skapa en exklusiv interiör. Tillverkad med ett mönster och med ett tredimensionellt tryck i silver, koppar eller guld

Ett favoritdesignrörelse när du behöver designa en modern inredning på ett speciellt sätt. De släpps ut på ett pappersunderlag, så det finns inga svårigheter att klistra in väggar. Katalogerna erbjuder släta och texturerade tapeter med perforering och tredimensionellt tryck. Metalliska nyanser – guld och silver, koppar och brons. Men folien andas inte och den skadade konsistensen kan inte återställas – köp med marginal.

Flytande

En sort, beläggning, som har lite gemensamt med rullmaterial – “flytande tapeter”. Det är snarare ett slags dekorativt gips baserat på färgämnen och cellulosafibrer med texturerade stänk..

Vas i vardagsrummet på ett bord nära väggen med flytande tapeter

Flytande tapeter bleknar inte länge av solljus

Fuktmotståndig

Tvättbar och fuktbeständig tapet används i en studiolägenhet eller vardagsrum kombinerat med kök eller annat rum.

Fuktbeständig tapet i vardagsrummets inre

Tvättbar fiberduk tapet

Som det redan har blivit tydligt har varje sort sina egna fördelar och nackdelar. De måste vägledas av när de köper tapeter som utökar utrymmet i vardagsrummet, ger mer ljus, skyddar mot hög luftfuktighet eller för ett annat praktiskt syfte..

Hur man väljer tapeter för din inredning?

Den stora variationen bör inte förvirra potentiella köpare om du känner till urvalsreglerna.

Designens “gyllene regel”: Under mörka möbler – ljus bakgrund på väggen, under ljus – mörk. För monokromatisk klädsel – tapeter med ett stort mönster, inuti vardagsrummet med monofoniska väggar – mönstrade textilier. Färgen på de vertikala ytorna ska vara i harmoni med hela inredningen, taket och golvet..

Vardagsrumsinredning med ljus tapet

Ljus tapet kommer att ge prakt i vardagsrummet och lägga till belysning, vilket är särskilt viktigt när fönstren vetter mot nordsidan

Valet av väggskärm beror på många faktorer:

 • designstil;
 • graden av belysning av rummet och typen av lampor;
 • nyanser av trämöbler och snickerier;
 • golv och tak färg;
 • ritning av textilier (gardiner, möbelklädsel, överkast etc.).

Tapeter med mörka ränder på väggen med en TV

Mörka tapeter är lämpliga för att markera någon del av väggen, till exempel ovanför eldstaden eller bakom TV: n

I ett rum på norra sidan, köp inte en mörk finish eller rullar med kalla färger. Företrädesvis är väggarna ljusa varma nyanser, vita, mjölkiga eller beige. Följaktligen väljs tyll också, det är bättre att inte använda täta flerlagers gardiner. Grå och grön tapeter rekommenderas på östra och västra sidan.

Råd. Om du vill använda idéer för design av svart tapet för vardagsrummet, rekommenderar experter att köpa glansigt eller med jacquard -effekt. Men det är bättre att klistra in dem på en accentvägg eller i en nisch, som bakgrund för dyra utställningar eller antikviteter, som en sammet smyckeskrin..

I ett litet rum är en brokig stor ritning oönskad, det delar upp utrymmet. Om detta är en prydnad i storformat, är det bättre utan kontrasterande färger – texturens spel inom en färg. Det ädla spelet av glans och matt textur i jacquard tapeter kommer att göra varje vardagsdesign mer elegant, elegant och effektiv, som på bilden.

Vardagsrumsväggar med jacquard tapeter

Jacquard tapeter i vardagsrummets inredning i klassisk stil

För en minimalistisk inredning väljer de en finish utan ett komplext mönster. Det är bättre att ersätta den uttrycksfulla prydnaden med en enkel design som imiterar texturerat gips. Detta kommer visuellt att expandera vardagsrummet och skapa en känsla av att fyllas med ljus och ren luft..

Tips: Använd de klassiska färgerna mer allmänt, glöm inte att den vertikala remsan “höjer” lågt i tak, den horisontella skjuter isär väggarna, den diagonala zoner utrymmet väl.

Vardagsrumsdesign med kontrasterande tapeter på ena väggen

Att markera en vägg med kontrasterande tapeter kommer visuellt att korrigera rymdets geometri – “höja” taket eller “flytta” väggarna

Det är bättre att klistra över ett litet rum med ett slutrum utan fönster med fotopapper som “löser” väggen. Ett panorama som öppnar dörren till stadsblock eller till en skogsmatta är det enklaste sättet att förvandla ett trångt utrymme.

Uppmärksamhet! Den svarta färgen absorberar utrymmet, taken verkar gå ner och “krossa”! Därför är det bättre att inte skynda sig med ett extravagant val, välja tapeter för taket..

Vardagsrumsinredning med mörk tapet och ljusa möbler

Väggar med svart tapet uppmärksammar resten av interiören.

Det finns inga särskilda begränsningar för stora områden, det viktigaste är att det inte finns någon känsla av kyla och tomhet. Inte mindre viktigt är den stilistiska korrespondensen och känslan av det beboeliga rummet. Det är oönskat att allt är vitt eller att möblernas färg smälter in i väggarna..

Designerråd. Ofta, när de väljer väggens färg, styrs de av sina personliga preferenser – bara deras favoritfärg. Som ett resultat tröttnar ljusröd, crimson, akvamarin eller lila färger på psyket och blir irriterande. Den neutrala paletten, tvärtom, förblir önskvärd, den upphör inte att bli “älskad” och efter många år.

Mörkt golv och ljusgrå tapeter i vardagsrummet

Om vardagsrummet har ett mörkt golv är det bättre att välja en ljus tapet.

Hemligheter med att kombinera mönster och texturer

Det enklaste sättet att zonera ett vardagsrum är att kombinera olika tapeter i ett rum. Inredningens fullständighet, harmoni och organiska kombination av alla element beror på deras val. Till exempel expanderar horisontella ränder nära taket visuellt utrymmet i rummet, oavsett huvudfinish..

Markerar väggen i vardagsrummet med olika tapeter

Den klassiska tekniken för att kombinera tapeter – markera en vägg

För att olika tapeter ska vara i harmoni måste de ha något gemensamt:

 • ytmaterial;
 • textur;
 • basens eller mönstrets färg;
 • bildmetod (grafisk, geometri, blommig prydnad, abstraktion);
 • stilistisk gemenskap.

Blommig tapet och fåtölj i Provence -stil

Helst måste du hitta tapeter med ett mönster som matchar möbler och textilier.

2 typer av finish går bra i kombination med en remsa. Det är inte svårt att plocka upp rullar med olika texturer i samma sortiment. Till exempel, om vissa har en ljus blommig prydnad, är andra bara en liten linjeteckning. Ett bra exempel på följeslagartapeter i en vardagsrumsinredning med en remsa.

Sällan är det möjligt att välja tapeter som matchar färgen på stoppade möbler. Det här alternativet kommer att se harmoniskt ut i ett fall – lägg inte stolar eller en soffa bredvid väggarna. Du kan ordna dem som en ö i mitten av vardagsrummet eller sätta ryggen mot fönstren i karnappfönstret, mittemot gardinerna och gardinerna.

Kombinationen av mörk och ljus tapet i vardagsrummets inre

En ändring av huvudfärgen används ofta, till exempel en vit prydnad på en grå bakgrund, och det motsatta alternativet är mörkt på ett ljus

Det är oönskat att duplicera möbler med en väggbeklädnad som imiterar en träig konsistens, särskilt om golven också är träliknande. I det här fallet kommer allt att se ut som inuti en trälåda och förlora sin lätthet och elegans..

Om det görs med en övervägande trästruktur, som i inredningen i vardagsrummet, men det visade sig utan framgång, skynda dig inte att göra om allt. Försök att göra allt enklare genom att:

 • hyllor av glas;
 • lätta textilier;
 • modulära målningar;
 • en ljusfärgad matta på golvet med en pälsimitation som täcker det mesta av golvet.

Använda olika tapeter i vardagsrumsdesignen

Kombinationen av tre typer av tapeter i ett vardagsrum

Djurtryck kräver också ett genomtänkt tillvägagångssätt. Mycket “leopard” eller “zebra” på väggarna ser vulgärt ut. En del av tapeten under nästa reparation kan lämnas på accentväggen, resten av ytorna kan dekoreras med texturerat gips eller målning.

Viktig! Speglar ska inte placeras mittemot väggarnas färgglada mönster – det kommer att bli dubbelt så många ”krusningar”.

Ibland används andra skär för väggdekoration:

1. Affischer och plakat För en urban inredning, för ett fläkts vardagsrum.  
2. Stora foton Insatser – bilden av skådespelare, sångare, deras framgångsrika fotografier tryckta av en industriell skrivare.
3. Mosaikpaneler från trasiga plattor, speglar och glas En utmärkt lösning för en matplats i ett vardagsrum kombinerat med ett kök.
4. Geografiska kartor Designmottagning i det ivriga resenärens vardagsrum – ovanför sittgruppen.
5. Collage från resterna av tapeter På en accentvägg bör temat motsvara den valda stilen.  
6. Papper lapptäcke Dekorera bara en vägg, färger kan varieras, men intensiteten är densamma (bleka fragment är bättre).
7. DIY väggmålning Det används som ett oberoende objekt eller om det inte fanns tillräckligt med dyra tapeter – fyller väggen med en bild.

Väggdekoration i vardagsrummet med filmaffischer

Affischer istället för tapeter

Etnisk tapet i modern lägenhet vardagsrum design

Etniska motiv används ofta i moderna interiörer i anda av afrikanska, indiska eller asiatiska bostäder.

Författarens målning utförs på en förberedd yta. Välj temat för bilden, tapeten och andra inlägg noggrant. En känsla av proportioner krävs särskilt när man skildrar stadsblock, djungel eller skog. Vardagsrummet med imitation av ett bibliotek ser “intelligent” ut, bara gör det inte på alla väggar – det här är för mycket. Det är bättre att ordna en yta på detta sätt..

Exakt samma önskan gäller valet av tapeter med imitation av pelare, pilastrar, valv och andra arkitektoniska tekniker vid utformningen av vardagsrummet..

Lyxig vardagsrumsinredning i ljusa färger

Lyxen i ett vardagsrum, vars väggar är dekorerade med chic tapeter med förgyllning och dekorativa detaljer i samma stil

Eklektisk vardagsrumsdesign med mörk tapet

Ett eklektiskt vardagsrum med mörk tapet och massor av intressanta inredningsartiklar

En intressant designteknik används sällan av nybörjare inom inredning. Men kontrasterande skär som är utformade enligt principen om grunda nischer i väggen, om de saknas, är en utmärkt lösning för hyllor och figurer, antikviteter eller utrustning.

För mer originella lösningar med fototapeter, imitation av sten och tegel, kombinationer av tillhörande färger, se vårt fotogalleri. Välj det bästa exemplet för inspiration.

Video om hur du kombinerar tapeter korrekt

Bilder på de bästa idéerna för väggdekoration

Grå tapeter i vardagsrummet med brunt golv Spegel i vardagsrummet på väggen med randig tapet Bard prydnad på tapeten i vardagsrummet Glasfiber för målning på väggen i vardagsrummet Kombination av tapetmönster med prydnader på kuddar Blommotiv på tapeten i vardagsrummet Tapeter i det inre av ett klassiskt vardagsrum Vardagsrum i Provence -stil med blommigtryck på tapeten Svart prydnad på tapeten i vardagsrummet Tapeter i vardagsrummet med ljusblå prydnader Beige tapeter i vardagsrummets design Vackra blommor på tapeten i rummet Tapeter i vardagsrummet med ett brunt tak Tapeter med längsgående linjer i ett modernt vardagsrum Tapet med ett mönster av skyskrapor på väggen bakom soffan Kombinationen av orange och svart i tapetprydnaden Tapeter i ett rustikt vardagsrum Kombinationen av olika mönster på tapeten i vardagsrummet Papperstapeter i vardagsrummets design Vinyl tapeter på vardagsrumsväggen Vattenfall på fotomuralen i vardagsrummet Bilden av staden på natten på tapeten i vardagsrummet Mörkbruna väggar i vardagsrummets inre Vit tegel tapet bakom soffan i vardagsrummet Stora blommor på tapeten i vardagsrummet Mörk tapet i utformningen av rummet Vardagsrum i ljusa färger med papperstapeter vanligt mönster på tapeten i vardagsrummet Imitation av gammalt murverk med tapeter Modernt vardagsrum med tapeter på väggen Azure prydnad på vinyl tapet Tapeter i vardagsrummet med glansigt golv Tapeter till vardagsrummet i stil med klassikerna Svart tapet i vardagsrummets inre Tapet med svart tryck över soffan Kombinera tapeter med olika geometriska mönster Svartvitt tapet i vardagsrummet Ljus tapet i en modern inredning Ljus tapet i ett rum med tak i två plan Väggdekoration över soffan med vinyl tapet Tapeter med silketryck i det inre av rummet Tapeter med längsgående ränder i ett urbant vardagsrum Markera en vägg med tapeter Vardagsrum i modern stil med tapeter på väggarna Kombinerad väggdekoration i vardagsrummet Zonera ett rum med tapeter Ljus beige tapeter i rumsbelysning Tapeter på taket i vardagsrummet Tapetsera en vägg i vardagsrummet Volymetrisk tapet i vardagsrummets inre

Previous Post
Köksalternativ med patina
Next Post
Projekt návrhu ložnice: všechny fáze od nápadu po seberealizaci