15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Bra idéer för att anlägga en liten tomt

sträng (0) "" sträng (0) ""

Arrangemanget av ett förortsområde, som är mycket begränsat till område, är en mycket spännande upplevelse. För att skapa mys i trånga förhållanden har designers kommit på många sätt. Hur man framgångsrikt ordnar landskapsdesignen för ett litet område i detalj i artikeln.

Liten mysig trädgård på en tomt av begränsad storlek

För att skapa en landskapsdesign för ett litet område finns det vissa regler för den visuella ökningen av rymden.

För alla stadsbor är ett lanthus en vila från städernas liv och rörelse, enighet med naturen, avkoppling, lugn. För att skapa ett “paradis” för dig själv och din familj måste du försöka mycket. När dacha är liten, kommer det att ta lite ekonomi och tid att förbättra den. Hon kommer att kunna behaga ägarna ändå.

Registrering av ett litet främre område i ett förortsområde

Enskilda element kan visuellt begränsa trädgårdens yta, de måste döljas eller tas bort

Platsindelning

När du zoner ett litet område måste du tänka noga över var och vilka zoner du ska placera. Det mesta av utrymmet är vanligtvis tilldelat en trädgård, en grönsaksträdgård. Tre gånger mindre kommer att spenderas på ett rekreationsområde, rabatter och allt annat – ett hus, uthus. Med detta förhållande kan du placera allt harmoniskt och funktionellt. Istället för en grönsaksodling gör vissa en liten damm med gröna gräsmattor runtomkring.

Ritning av en trädgårdstomt av ett litet område

Kontur av zonindelningen av platsens plats

Saker att tänka på när man utvecklar en plan med egna händer.

 • Formen. Det är lättare att arbeta med en fyrkantig eller oval plattform än med en oregelbunden form.
 • Mikrorelief. Ett plant område är mer bekvämt än en brant sluttning, mycket ojämnheter.
 • Jordkomposition. Fertil mjuk jord är idealisk för växter, bra att bygga. Jordens steniga sammansättning kommer att orsaka vissa svårigheter.
 • Grundvatten. Grunden läggs med en djup placering av vattnet, det här spelar också roll för att plantera träd..
 • Bestäm kardinalpunkterna i förhållande till webbplatsens orientering.

Skiljevägg från grussten för trädgårdszonering

För att dela upp territoriet i zoner är det bättre att använda låga skiljeväggar av natursten

Dekorationen av en liten trädgård i japansk stil är mycket populär. I en sådan trädgård kommer träd, figurer, dammar, klippträdgårdar, stenar etc. att vara miniatyr, då kommer området på platsen att verka stort. Ett överflöd av mossa, marktäckande växter, små blommor kommer att ha samma effekt.

Miniatyrkomposition i stil med en japansk trädgård

En bonsai, ett litet lusthus och stenar – vad är inte en “bit” av Japan i mitten av en grön gräsmatta

Tre grundläggande regler

I landskapsdesignen av en sommarstuga i begränsad storlek bör tre regler följas:

 1. Vi tar bort konstgjorda väggar. Inga “döva” höga staket – de kommer att göra utrymmet väldigt trångt. Istället för ett stort tätt staket bör du välja ett staket av ett lågt staket, ett nät, ett staket, längs vilket klätterväxter planteras.
 2. Vi släpper centrum. Stora byggnader, höga dekorationer, träd bör placeras i kanterna. I mitten av platsen kan du gräva en damm, göra en jämn grön gräsmatta.
 3. Vi skapar en accentpunkt, en “höjdpunkt” på webbplatsen. Det kan vara en lyxig rabatt, främst med ljusa blommor, en liten fontän med belysning, en plattform med en stenhärd, en bro över en bäck eller själva huset..

Skapa ett volymperspektiv i en liten trädgård med vertikal landskapsarkitektur

Ett vertikalt stöd för klätterväxten täckt med grönska eller blommor skapar perspektiv och utrymmet blir mer omfattande

Mysig gräsmatta för avkoppling på baksidan av en liten trädgård

Illusionen av skala – alla vägar som leder till trädgårdens centrum passerar genom höga växter, bara ett hörn för vila är öppet

Rekreationsområde på flera nivåer i ett avskilt hörn av trädgården

En visuell ökning av rymden kan uppnås med områden på flera nivåer

Ett smidesjärnstaket är ursprungligen kombinerat med samma bänkar, bord, grill. Om staketet av någon anledning måste göras betong, är det dekorerat med konvexa speglar – visuellt verkar det som om det finns dubbelt så mycket utrymme på gården som det faktiskt är. Hängande rabatter-fickor är placerade på ett högt staket, där purslane, begonia, alissum, fuchsia eller till och med jordgubbar, sallad, persilja växer.

Tekniker för visuell expansion av webbplatsens område

Sommarstugans begränsade utrymme är dess nackdel, vilket är svårt att dölja. Men du kan betona fördelarna med denna plats genom att lägga till ljusa detaljer. En färgglad lekplats, hemlagade bänkar, handmålade träskulpturer, en ovanlig grönsaksodling.

Dekorativ panel i en rund öppning av en tegelvägg

Det verkar som bakom öppningen i väggen finns en trädgård nedsänkt i grönska. I själva verket är detta en dekorativ affisch som skapar illusionen av bedrägeri.

Låt oss använda trädgårdsvägen. Det bör göras krångligt så att avståndet mellan föremål verkar vara så stort som möjligt. Stigar kan göras av stenar, grus, rester av tegel, betongplattor, som läggs direkt på gräsmattan. Bågens placering var som helst i stugan kommer att ge intryck av att det finns en annan trädgård på andra sidan av den..

En slingrande stig i en liten trädgårdsdesign

Slingrande vägar hjälper till att skapa en illusion av en stor trädgård

Med hjälp av en konstgjord behållare för att visuellt utöka utrymmet i en liten trädgård

Även en liten vattenkälla bidrar till den optiska effekten. Lugnt vatten, som en spegel, reflekterar moln och föremål i närheten – trädgården verkar mycket större än den verkligen är

En konstgjord reservoar med klart vatten, ett vattenfall kommer att ge territoriet “luftighet”. Om emellertid flera stora speglar placeras ovanför behållaren i staketets hörn, kommer de inte bara att betona det unika i rummet, utan visuellt göra platsen mycket rymligare. Stigen som leder till “spegeln”, i en vinkel, skapar illusionen att trädgården är mycket större än den verkar.

En bäck bland stenar och småsten vid en sommarstuga

En bäck i sten lockar ögat, distraherande från trädgårdens storlek

Häng inte speglar för högt för att förhindra att fåglar kraschar in i dem. Det bör beaktas hur solens strålar faller på det – det reflekterade ljuset ska inte skära ögonen. Det är önskvärt att något vackert reflekteras i spegeln – när du installerar det mittemot rabatten kommer effekten av ett ändlöst blomsterfält att skapas.

Trädgårdsmöbler ska inte verka skrymmande, helst bärbara, i ljusa färger. Korrekt belysning av viloplatsen ger visuellt extra utrymme. Byggnader, statyer, spaljéer rekommenderas också att göras vita eller silver.

Små bruksblock för dubbel användning för en liten sommarstuga

Använd kombinerade byggnader. Den inglasade delen av detta bruksblock är lämplig för ett miniväxthus, och i huset finns en plats att förvara trädgårdsredskap

Praktiska rekommendationer för landskapsarkitektur

För att anlägga ett förortsområde av liten storlek är vertikala rabatter lämpliga – i form av ett torn, en pyramid. Olika växter kan planteras i träfat, “hampa”, golvvaser kan dekoreras med bildäck målade i olika färger.

Blommande av en vit standardros i ett förortsområde

En vanlig ros är perfekt som en distraherande accent; under blomningsperioden är det helt enkelt omöjligt att ta bort ögonen

Dekorativ figur av en pojke för att dekorera en liten trädgård

Original dekorativa element distraherar perfekt från webbplatsens blygsamma storlek

För att visuellt förstora förortsområdet med egna händer, rekommenderar designers:

 1. Ta bort allt onödigt. Placera byggnader, om möjligt, i hörn, gör staket låga och transparenta. Plantera träd längs staketet, så att de täcker staketet med sina kronor, utan att tappa platsens inre utrymme.
 2. Använd en damm, spegel. En damm nära en av väggarna, en enorm spegel ovanför den kommer att utöka utrymmet avsevärt och göra det lättare.
 3. Olika nyanser. Kalla färger tar visuellt bort objekt, varma färger tar dem närmare. Under dagen förverkligas färgschemat med hjälp av blommande växter och på natten – väl vald belysning..
 4. Applicera skärmar. De är skapade för att zonera territoriet, från små valv, spaljéer med prydnadsväxter och grönsaksväxter, vilket är särskilt bekvämt när stugan ligger på en sluttning.
 5. Skiktad design. Trädgården, spridd över flera plan, verkar stor och varierad. Du kan skapa kaskader genom att placera höga växter längs väggarna, de låga närmare mitten av platsen. Hängande blomkrukor kommer att dekorera viloplatsen väl. Bågar och lusthus sammanflätade med druvor ser bra ut.
 6. Utvidgning av trädgården “på djupet”. Denna effekt uppnås med hjälp av volymetrisk målning av byggnader, staket, arrangemang av träd.

Liten gränd av björkträd med vita stammar i utformningen av en liten tomt

En mini björkgränd kommer att skapa ett rumsligt perspektiv och lägga till djup i rummet

Pergola med blommande clematis i utformningen av en liten trädgård

Pergola – ett av alternativen för vertikal trädgårdsskötsel av webbplatsen

Om ägaren av webbplatsen har konstnärens färdigheter och staketet är betong och grått, kan du skildra en hel stor bild på den. Till exempel havsstrand, skogskant, solnedgång, sommarblommande fält.

Nedbrytning av en blomsterträdgård i en liten sommarstuga

En kreativ inställning till trädgårdens design kommer att hjälpa mycket när det finns ett val mellan grönsaksväxter och en rabatt. Välbefruktade och välskötta sängar är inte på något sätt sämre i utseende än dekorativa rabatter. Färgade salladsblad, till och med rader morötter, sparrisbönor i bakgrunden längs staketet. Lök och vitlök är lätt att kombinera med blommor som blommar mycket senare..

Att göra en rabatt i ett litet område

Vacker rabatt med tätt planterade blommor

Det är bättre att placera rabatter på det varmaste, soligaste stället. Du kan förädla dem med improviserade material – färgade plastflaskor, stenar, tegel, rester av byggavfall. Många blommande växter planteras närmare hösten, när större delen av skörden redan har skördats. Morning glory, ringblommor, prästkragar, penséer kommer att göra. Gladioli, alpin glöm-mig-inte, petunia, asters, krokusar ser bra ut.

Trä rabatt på gräsmattan framför entrén till trädgården

En holme med blommor i mitten av gräsmattan delar utrymmet och blockerar utsikten, och trädgården syns inte längre genom första ögonkastet

Blomsterträdgården kan formas till vilken form som helst, men enkla geometriska former föredras för att spara utrymme. Om taket på ett hus eller en av byggnaderna är platt, starkt, kan en rabatt göras där. Det är bara viktigt att välja torktåliga, ljusälskande växter. En flytande blomsterträdgård är en bra idé. Den ligger på en “flotta” av skum, kan förankras i botten.

Vi sköter gräsmattan och grönskan

Om rabatterna är lite “upphöjda” ovanför marken, omger dem med plank- eller stensidor och lägger till jord, kan de värmas upp av solen starkare, blomma och bära frukt bättre. Vården av dem kommer att förenklas – det kommer att vara möjligt att passa för vattning och bearbetning utan smuts.

Vattning gräsmattor utförs med en diffusor eller en vanlig vattenkanna. Tidig klippning av gräsmatta och buskar måste göras – den igenväxta trädgården ger intryck av att överges. Kammning, luftning, skadedjursbekämpning, gräsmattning är också önskvärt..

Liten gräsmatta med gräsmatta på sommarstugans territorium

En gräsmatta behövs i alla trädgårdar, även den minsta

Träd och sängar måste befruktas regelbundet och fleråriga blommor måste planteras om. Beskärning av träd, periodisk rengöring av fallna löv och ruttnande frukter gör att de inte kan bli sjuka.

Snygga grönsaksbäddar från brädor i landskapsdesignen av en liten trädgård

Om sängarna, då bara vackra

Om speglar är installerade på gården måste man komma ihåg att solljuset som reflekteras från dem och faller på särskilt känsliga växter kan orsaka brännskador. För vintern bör växter som inte är frostbeständiga täckas med ett gran eller specialmaterial..

Feng Shui och trädgård

Forntida kinesisk kultur tror att för att skapa en harmonisk atmosfär i ett lanthus är det nödvändigt att Chi -energin flyter fritt. Detta görs när balansen mellan de fem elementen uppnås – eld, vatten, jord, trä, metall. Feng Shui -landskapet utstrålar den renaste energin som fyller en person.

Liten gräsmatta i en lantgård med lila buskar

Placera ett par växter i en lugn nyans, till exempel lila, på motsatta sidor av tomten. Färgade buskar ekar varandra och ökar utrymmet visuellt

Träbåge i tropisk trädgårdsdesign

I utformningen av en liten trädgård spelar färg en viktig roll. Vissa nyanser ger värme, andra skapar en sval känsla

Av stor betydelse för en sådan prestation är rymdens färgschema. Vitt och lila nyanser lugnar, läker människor. Rött och gult intensifierar energin, ökar effektiviteten. Det är viktigt att inte överbelasta trädgården och rabatterna med ett överflöd av färger..

Yin energifärger – blå, lila, svart, vit. Yang färger inkluderar gul, röd, orange. Om balansen mellan Yin och Yang iakttas, slappnar en person verkligen i ett sådant underbart utrymme..

Ett vackert urval av buskar för att dekorera verandan i ett trädgårdshus

Det bör finnas få buskar, men deras färger måste väljas så att kompositionen njuter av skönhet hela sommaren

Alla planteringar och byggnader utförs också på grundval av en harmonisk kombination av de fem elementen. Högkvalitativa möbler, dammar, vackra växter, skulpturer, spegelmosaiker på staket, korrekt trädgårdsunderhåll hjälper till att upprätthålla en balans mellan energi och välbefinnande i ett lanthus.

Ett vattenfall av stenar framför en konstgjord reservoar

Trädgårdsdesign ska se ut som en enda komposition, inte en samling slumpmässiga element.

I utformningen av ett litet område är det viktigt att observera måttlighet, utan att klämma överdrivet mycket, behålla alla element i samma stil. Om du inte lyckades förädla utrymmet med egna händer kan du vända dig till professionella designers för att få hjälp..

Expertutlåtande Alina Kvileva.

Video: hur man utrustar en trädgård med en yta på 6 tunnland

Foto: 50 idéer för att designa en liten webbplats

Metallbåge med blommande clematis Vertikal säng-fat för jordgubbar En original fontän på gården till ett privat hus Vertikal trädgårdsskötsel av en liten trädgård Fritidsområde i modern stil Pergola av trä framför ingången till trädgården Modern landskapsarkitektur av ett litet område Dekorera en lantgård med växter i badkar Framdel på en liten trädgårdstomt Globulär thuja i landskapet i en liten trädgård En träbro över en liten trädgårdsdamm Ekostil i design av en liten sommarstuga Växter i krukor för att dekorera en liten trädgård Plats med gruspåfyllning på innergården i ett förortsområde Dekorativ design av en tom vägg i ett bostadshus Liten trädgård i ett lanthus i naturlig stil Levande vägg i innergården Flickaktiga druvor som en häck Klädda möbler på rekreationsområdet Små trädgårdsdesign i liten storlek Uteservering design i modern stil Ett pittoreskt hörn av en liten lantgård Sittgrupp med trädäck Landskapsarkitektur av ett smalt förortsområde Södra växter i badkar på sommarterrassen En färgglad blomsterträdgård framför huvudentrén Trädgårdsbädd med fleråriga växter Blommor och sängar i utformningen av en liten trädgård Litet lusthus i orientalisk stil Buskar för en klippning i utformningen av en liten trädgård Att göra ett landstaket med klätterväxter Klätterrosor nära trädgårdsbänken Blå bänk bakom en träpergola Grön fåtölj andirodok vid familjens rekreationsområde Pittoresk damm med stenbankar En rabatt med lila blommor på en sommarstuggräsmatta Stenväg genom trädgården En slingrande steg-för-steg-väg genom en grön gräsmatta Liten rabatt med badaner framför porten Ett hörn av en tropisk trädgård på en sommarstuga En plats att vila dold för nyfikna ögon Pergola och trästaket i ett litet område Engelsk gräsmatta i trädgården i ett lanthus Ett hörn av den japanska trädgården vid deras sommarstuga Planerar en plats att vila i ett förortsområde Träbäddar i trädgårdsdesign Höga rabatter i ett trädgårdslandskap Layout av en liten trädgård i ett modernt hus på landet Trälådor för blommor istället för trädgårdsbäddar Liten damm i ett förortsområde

Previous Post
Skjutbara garderober: design och konstruktionstyper
Next Post
Å kombinere blått med andre farger riktig