15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Inomhus blommor för köket. Vad man ska välja och hur man bryr sig.

Liksom alla andra rum i huset utesluter köket inte närvaron av blommor, även om många hemmafruar anser att de är onödiga. Detta är en vanlig missuppfattning som inte har någon som helst grund. Köket skiljer sig något från andra rum, men det förblir bostäder där främst kvinnor tillbringar större delen av sin “lediga” tid. Därför är närvaron av inomhusväxter inte bara önskvärt, utan nödvändigt. De fungerar inte bara som dekoration, hjälper till att hantera negativa känslor, agerar lugnande, utan ger också praktiska fördelar. Men inte alla växter är lika väl lämpade för köket, precis som deras placering över dess område är extremt misslyckad och villkoren för deras underhåll kommer att skilja sig från de vanliga.

Inomhusväxter kommer att dekorera interiören i alla rum. De ser väldigt coola ut i köket.

Inomhusväxter kommer att dekorera interiören i alla rum. De ser väldigt coola ut i köket.

Kriterier för att välja färger för köket

För många blommor verkar köksförhållandena extrema, i motsats till deras existens, så valet av växter måste närma sig ansvarsfullt, annars dör de snart. När du väljer blommor till köket bör du komma ihåg att inte många av dem är resistenta mot konstanta temperaturförändringar, rök och riklig förångning. Men det är inte allt, de viktigaste kriterierna uttrycks i följande:

När du väljer blommor till köket bör du komma ihåg att inte många av dem är resistenta mot konstanta temperaturförändringar, rök och riklig förångning.

När du väljer blommor till köket bör du komma ihåg att inte många av dem är resistenta mot konstanta temperaturförändringar, rök och riklig förångning..

 • själva förutsättningen är av primär vikt – dess storlek, layout, sidan där fönstren vetter, intensiteten i dess belysning;

När du väljer växter för köket måste många faktorer beaktas.

När du väljer växter för köket måste många faktorer beaktas.

 • det är inte oviktigt om det är en lägenhet eller ett privat hus, i det senare, om de är med spisvärme, skapas de värsta förutsättningarna för att hålla blommor;

Placera inte växter bredvid värmeenheter - detta kommer att förstöra dem

Placera inte växter bredvid värmeenheter – detta kommer att förstöra dem

 • glöm inte själva blommans preferenser, särskilt om den tillhör dekorativa arter, beaktas dess noggrannhet;

Tänk på deras funktioner när du väljer växter för köket.

Tänk på deras funktioner när du väljer växter för köket.

 • och slutligen, platsen för växterna, om de inte är solälskande, kommer det att vara svårt för dem att hitta en lämplig plats i köket.

Innan du köper växter, överväg om du kan ordna dem, med tanke på deras egenskaper.

Innan du köper växter, överväg om du kan ordna dem, med tanke på deras egenskaper.

Typer av inomhusväxter för köket

Detta avser specifikt arten, inte enskilda blommor. Alla kan villkorligt delas in i tre kategorier.

1. Solälskande, och därför lämpligast för köket, även om allt inte är så enkelt med dem. Med tanke på den vanliga layouten, med ett överflöd av ljus, och det faktum att förutom fönsterbrädan finns det praktiskt taget ingen plats att placera blomkrukor.

Det är bättre att välja ljusälskande växter i köket med stora fönster

Det är bättre att välja ljusälskande växter i köket med stora fönster

2. Föredragna skuggade områden, dessa är krukväxter, lämpliga för kök som vetter mot norr eller väster. I ett annat fall måste du leta efter en lösning, eftersom det inte kommer att finnas någonstans att placera dem i djupet av rummet..

inomhusväxter lämpliga för ett kök med fönster mot norr eller väster.

Skuggälskande inomhusväxter lämpliga för ett kök med fönster mot norr eller väster.

3. Motståndskraftig mot alla förhållanden, och därför den mest opretentiösa, och lämplig för sådana lokaler. Men en funktion är associerad med dem – inte en enda växt från denna art tillhör den särskilt vackra.

Växter som inte kräver särskild vård är vanligtvis inte särskilt vackra.

Växter som inte kräver särskild vård är vanligtvis inte särskilt vackra.

Alla dessa arter skiljer sig inte bara i nyckfullhet, utseende, utan mer i förhållanden med förvar. Vissa är kräsna och kräver ständig uppmärksamhet och omsorg, andra är inte särskilt mycket, men speciella förhållanden är lika viktiga för dem alla..

Villkor för frihetsberövande

Oavsett om det är en solälskande växt, eller om de föredrar skuggade platser, behöver de alla en ljuskälla, det vill säga ett fönster. Vaser med blommor placeras oftast på fönsterbrädorna i köket, så det är viktigt att ta hänsyn till den sida som fönstren vetter mot, belysningen beror på detta. Men blommor behöver inte bara ljus, utan också frisk luft, vilket gör fönsterbrädan till en idealisk plats för inomhusväxter. Detta är sant, men vissa nyanser bör beaktas..

Vaser med blommor placeras oftast på fönsterbrädorna i köket, så det är viktigt att ta hänsyn till den sida som fönstren vetter mot, belysningen beror på detta.

Vaser med blommor placeras oftast på fönsterbrädorna i köket, så det är viktigt att ta hänsyn till den sida som fönstren vetter mot, belysningen beror på detta..

1. Fönster i söder och sydost ger för mycket solljus och värme på sommaren. Under sådana förhållanden dör ofta även solälskande blommor; de är för heta på sådana fönster. Men på dem känns alla typer av inomhusväxter bekväma på vintern..

På fönster som vetter mot söder är det bättre att ha anspråkslösa växter

På fönster som vetter mot söder är det bättre att ha anspråkslösa växter

2. Om fönsterkarmarna är av trä, på vintern är blommorna kalla tvärtom, i denna situation kan särskilt värmeälskande dö av kylan. För att förhindra en sådan händelseutveckling måste fönstren isoleras med beprövade metoder, med bomull och tejp, och inte glömma uppvärmningen av blomkrukor..

Om fönsterkarmarna är av trä, på vintern är blommorna tvärtom kalla, i denna situation kan särskilt värmeälskande dö av kylan. Därför måste fönstren isoleras.

Om fönsterkarmarna är av trä, på vintern är blommorna tvärtom kalla, i denna situation kan särskilt värmeälskande dö av kylan. Därför måste fönstren isoleras..

3. Som du vet är fönster också en frisk källa, vilket är nödvändigt för alla inomhusväxter. Men få människor vet att de inte kan hållas nära det öppna fönstret, helt enkelt genom att öppna det för ventilation. För närvarande måste blommorna tas bort för att rädda dem från direktkontakt med miljön..

Var försiktig när du luftar rummet. Blommor gillar inte drag

Var försiktig när du luftar rummet. Blommor gillar inte drag

Förhållandeförhållandena innebär, förutom att skapa en temperaturregim, också att upprätthålla den nödvändiga luftfuktigheten. Detta gäller särskilt för växter i köket, med tanke på den varma och torra luften måste de vattnas oftare än de som finns i andra rum. Dessutom bör direkt vattning vid roten undvikas, de ska sprutas, mätta med fukt, inte bara stammen, utan också bladen.

Vid vattning bör direkt vattning vid roten undvikas; de ska sprutas och mätta inte bara stammen med fukt utan också bladen.

Vid vattning bör du undvika direkt vattning vid roten, du ska spraya dem, mätta inte bara stammen, utan också bladen med fukt.

Viktig! Utan undantag är alla inomhusväxter rädda för drag, som hemmafruar ofta glömmer, öppnar ventilerna även på vintern i ett rökigt rum och lämnar krukor på fönsterbrädan. Innan dess måste du ta ut dem från angränsande rum, även om köket är ventilerat på sommaren..

Var man inte ska lägga blommor

Naturligtvis är fönsterbrädan inte den enda platsen i köket där blomkrukor placeras. Till exempel är de ofta upphängda från taket, om de är klätterväxter, monterade på vägghyllor, kylskåp eller till och med placerade på golvet. Men det finns platser där blommor inte kan vara, och det är inte så att det förstör designen:

Hängande blommor passar väldigt harmoniskt in i köksinredningen och tar minst ett utrymme

Hängande blommor passar mycket harmoniskt in i köksinredningen och tar minst ett utrymme

 • det finns ingen plats för dem bredvid diskbänken, av praktiska skäl – hushållskemikalier som används vid diskning dödar oskyddade levande organismer;

Placera inte blommor nära diskbänken. Hushållskemikalier påverkar växter negativt

Placera inte blommor nära diskbänken. Hushållskemikalier påverkar växter negativt

 • på grund av den höga temperaturen bör du inte sätta blomkrukor bredvid batteriet, det torkar luften så mycket att inte konstant vattning hjälper;

lägg inte blomkrukor bredvid batteriet, det torkar luften så mycket att även konstant vattning inte hjälper

Du ska inte sätta blomkrukor bredvid batteriet, det torkar luften så mycket att inte konstant vattning hjälper

 • blommor ska inte placeras bredvid spisen eller nära den, här tappar de förmågan att andas från den feta plack som samlas på stjälkarna och bladen.

Placera inte växter nära spisen. Växter förlorar sin förmåga att andas på grund av fett och förbränning

Placera inte växter nära spisen. Växter förlorar sin förmåga att andas på grund av fett och förbränning

Det är viktigt att veta! Inomhusväxter på väggar eller tak kräver mycket mer fukt, frisk luft och allmän vård, på grund av den stigande värmen som skapar obehagliga förhållanden för dem.

För ett soligt kök

Nu om vilka blommor du kan ha i ditt kök om det finns för mycket solljus i det. En framgångsrik lösning för sådana lokaler är de anläggningar som inte är nya för sådana förhållanden. Det vill säga om deras naturliga utbud är i öken- eller stäppregionerna på planeten.

Blommor i ett soligt kök ser alltid fräscha och levande ut

Blommor i ett soligt kök ser alltid fräscha och levande ut

Succulenter

Det är en term som omfattar en grupp växter som består av hundratals olika arter. Alla är lite släkt med varandra, både släkt och utseende; de ​​skiljer två huvudsakliga sorter av succulenter: stam och blad. De förra inkluderar såsom portulacaria, mer känd som “pengaträdet”. De senare är fler, bland dem kan man skilja: cotyledon, faucaria, aptenia, zamioculcas – de är särskilt vackra. Det enda som alla succulenter har gemensamt är att växa i ökenområden med en minsta mängd vatten, under en het, stekande sol.

Succulenter i köksinredningen

Succulenter i köksinredningen

Aloe

En av de lummiga succulenterna, men aloe är kanske den mest kända och utbredda av dem alla. Öknen Etiopien anses vara sitt hemland, och växten är känd för sina många användbara egenskaper, på grund av vilka, efter att den kom till Europa på 1500 -talet. blev genast utbredd. Detta förklarar varför det med ett så otroligt utseende är en av de mest populära inomhusväxterna. Aloe är ett samlingsnamn som förenar mer än 260 besläktade arter, ofta helt olika.

Aloe är en opretentiös, men samtidigt atmosfärisk växt. Det kommer att passa in i inredningen i alla kök

Aloe är en opretentiös, men samtidigt atmosfärisk växt. Det kommer att passa in i inredningen i alla kök

Kalanchoe

Ökenborna, som är lika opretentiös i vardagen, utmärks av sin fantastiska skönhet. Det är sant att i detta fall är dess fördelar rent estetiska, Kalanchoe har inga användbara egenskaper, men det kommer att fungera som en prydnad för alla kök. Denna växt är utbredd på tre kontinenter: Australien, Asien och Amerika, men även om den kan klara sig utan fukt under lång tid vid höga temperaturer, växer den inte i öknen, utan i den tropiska zonen. Liksom aloe är Kalanchoe heterogen, biologer känner till mer än 200 av dess sorter..

Kalanchoe är en mycket vacker växt. Ta hand om det ordentligt, och det kommer att tacka dig med frekvent blomning.

Kalanchoe är en mycket vacker växt. Ta hand om det ordentligt, och det kommer att tacka dig med frekvent blomning.

Kaktus

Och den här representanten för succulenter behöver inte alls en uppfattning om vad en kaktus är och hur den ser ut, vilket barn som helst vet. Det är inte helt klart varför denna taggiga växt är så attraktiv, men det är en frekvent gäst i huset, särskilt i det soliga köket. Inomhus kaktus, detta är toppen av isberget, den växer på alla kontinenter, var som helst i världen med ett torrt klimat. Enligt de mest konservativa uppskattningarna finns det 1700 kaktusarter, och bland dem finns det också 125 olika släkten..

Det är inte helt klart varför denna taggiga växt är så attraktiv, men det är en frekvent gäst i huset, särskilt i det soliga köket.

Det är inte helt klart varför denna taggiga växt är så attraktiv, men det är en frekvent gäst i huset, särskilt i det soliga köket..

Austrocylindroopuntia

En vacker växt med en ovanlig form är inget annat än en av sorterna av samma kaktus, men mindre känd bland dess kamrater. Det måste bero på att denna fantastiska växt blev känd för vetenskapen relativt nyligen. Den första beskrivningen och klassificeringen av austrocylindropuntium gjordes först före andra världskrigets utbrott, och för första gången togs det till Europa två decennier senare. Hennes hemland ligger i Sydamerika, på Andernas höga sluttningar, i Argentina, Peru, Bolivia och Ecuador. Fram till nu är det exakta antalet sorter okänt, de kallas från 10 till 20.

Denna sort av cacatus ser ovanlig ut och passar perfekt in i moderna interiörer.

Denna sort av kaktus ser ovanlig ut och är perfekt för moderna interiörer.

Penumbra och skugga

Köksblommor som föredrar skuggade områden är en helt annan typ av växt. De är mottagliga för starkt solljus, de behöver mer kyla än värme, mycket fukt. Sådana växter är relevanta för kök, vars fönster vetter mot norra sidan och solens strålar sällan tränger in i dem..

Om det inte finns tillräckligt med ljus i köket kan du alltid använda ytterligare ljuskällor.

Om det inte finns tillräckligt med ljus i köket kan du alltid använda ytterligare ljuskällor.

Mullbär och aroid

Dessa växter är inte relaterade på något sätt. Om majoriteten av mullbär tillhör träd, såsom mullbär, prydnadsbuskar, ofta frukt, vinstockar, sedan till aroid (aronnikovy), uteslutande örter. Den första i naturen, det finns cirka 1500 arter, men bara några av dem kan dekorera köket, i synnerhet är det flera sorter av vinstockar. Den andra är 2 gånger mer, dessa blommande växter distribueras främst i den tropiska zonen, mindre ofta i den subtropiska.

Klätterväxter ser ovanliga och intressanta ut i köket

Klätterväxter ser ovanliga och intressanta ut i köket

Bambu

Även om det kan tyckas som att köksutrymmen inte är särskilt lämpliga för att odla bambu, är det allmänt spritt som en krukväxt. Sydostasien anses vara hemlandet för vanlig bambu, men förutom denna gigantiska art finns det 130 mindre, bland dem 22 dekorativa som odlas uteslutande i krukor för dekoration. Inklusive som blommor för köket, även om de inte kan hänföras till “blommor”, även om de inte är stora, vilket denna växt naturligtvis inte är.

Bambu

Bambu “snygg växt”.

Det kommer att ge en twist till alla interiörer

Dracaena

En vacker växt som inte behöver skapa några specifika förhållanden, det viktigaste är att hålla den borta från platser där höga temperaturer och mycket solljus råder. Den närmaste släktingen är dragon tree och dracaena, som är en prydnadsbuske, som en kvinnlig drake, detta ligger förresten i namnet. Växten är tillräckligt utbredd, nästan längs hela ekvatorn, från Madera Island till foten av Himalaya.

Dracaena är en ganska stor växt. Den används bäst i stora kök.

Dracaena är en ganska stor växt. Den används bäst i stora kök.

Zygocactus

Detta är ett av de många namnen på en enda växt som är otroligt vacker och passar bra in i alla skuggade rum, inte bara ett kök. Detta är en av sorterna av den epifytiska kaktusen, välkänd och vanlig som en krukväxt, trots att den finns i naturen på bara ett ställe på planeten. Födelseplatsen för zygocactus, även kallad Schlumberger, Decembrist, julkaktus – Brasiliens regnskogar.

En otroligt vacker blomma från kaktusfamiljen. Under blomningen är det omöjligt att ta bort ögonen.

En otroligt vacker blomma från kaktusfamiljen. Under blomningen är det omöjligt att ta bort ögonen.

Sansevieria

Långt innan sansevieria blev en prydnadsväxt serverades dess vintergröna lansettblad uteslutande för praktiska ändamål – rep och tyger gjordes av dem. Hittills, på platserna för dess tillväxt: Östafrika, på ön Madagaskar, på Hindustan och de indonesiska öarna, har denna tradition inte glömts bort, ovanligt starka rep vävs av grova fibrer på ett hantverksmässigt sätt. Anläggningen fördes till Europa på 1700 -talet. och började genast dekorera lokalerna med det.

En vacker, opretentiös växt. Diversifierar interiören i ditt kök

En vacker, opretentiös växt. Diversifierar interiören i ditt kök

Likgiltig för förhållanden

Allt som kan sägas om denna kategori av inomhusväxter är att de passar lika bra in i inredningen i alla kök, och inte bara visuellt. De är resistenta mot både höga och låga temperaturer, de behöver inte skapa några förhållanden, de behöver inte särskild vård, och det säger allt..

Många växter är helt opretentiösa och kräver ingen särskild vård. De kan säkert dekorera köket

Många växter är helt opretentiösa och kräver inte särskild vård. De kan säkert dekorera köket

Euphorbiaceae

Många av denna växtsläkt tillhör de redan kända succulenterna, som diskuterades ovan, både stam och löv, men allt kan inte tillskrivas sådana. Deras variation är helt enkelt fantastisk, i modern biologi finns det 15 separata släkter av Euphorbia, som inte är släkt med varandra. Det här är jätteträd, sega mångmeterlianor och lågväxande gräs. Det enda som fäster familjens växter närmare är att de vid skador släpper ut en tjock, fet juice, som liknar mjölk, och allt blommar utan undantag.

Dessa anläggningar kräver inte konstant underhåll. Men de glädjer ögat med riklig blomning

Dessa anläggningar kräver inte konstant underhåll. Men de glädjer ögat med riklig blomning

Örtartad

Den vanligaste växtsorten inte bara i köket i blomkrukor, utan i allmänhet på planeten. Kanske kommer ingen någonsin att kunna nämna det exakta antalet örtväxter, kanske är detta deras överklagande. Deras variation är så stor att själva listan skulle ta hundratusentals sidor med text. För dekorativ plantering, inklusive kökspottar, används de för det mesta perenner som inte kräver en årlig transplantation, även om det finns undantag.

Dessa växter fräschar upp utseendet på köket och lugnar efter en hård dag.

Dessa växter fräschar upp utseendet på köket och lugnar efter en hård dag.

Vårdtips

Varje växt i köket eller i något annat rum kräver åtminstone minimal uppmärksamhet och omsorg. Naturligtvis har var och en av dem sina egna behov, och varje finsmakare har sina egna hemligheter, och vad gäller råden skiljer de sig lite, oavsett vem som ger dem. De vanligaste uttrycks enligt följande:

 • solälskande växter, samma aloe, behöver inte vattnas ofta, en gång i veckan är tillräckligt;
 • den bästa “blomman” i köket kommer att vara fruktbärande träd, som kumquat – de är själva vackra och deras frukter är mycket användbara;
 • dekorativ peppar är inte mindre populär – det är lättare att plantera det, och effekten är densamma, särskilt på vintern;
 • bland örtväxter bör särskild uppmärksamhet ägnas åt kryddiga – både utseendet och fördelarna och den behagliga lukten.

Vilka växter är lämpliga för köket

Intressanta idéer

Numera, allt oftare, används olika inomhusväxter för att betona kökets designstil. Vissa har till och med blivit en integrerad del av en viss stil eller idé..

1. För moderna designlösningar, inklusive närvaron av rakhet, är det värt att välja lämpliga växter. I det här fallet finns det användningsområden som bambu, dracaena och särskilt sansevieria.

2. Om det är en fransk stil, kommer en rad olika växter att lägga romantik till inredningen. Inte nödvändigtvis exotiskt, ganska bekant, men kombinerat enligt principen – om det finns en ormbunke måste det finnas murgröna.

3. Om högteknologi kan spåras i designen måste plantorna verkligen vara ovanliga och presenteras på ett sådant sätt att gästerna har möjlighet att känna det. Den mest intressanta lösningen är litops, omgiven av färgglada småstenar, placerade i ett invecklat akvarium..

Denna miniträdgård kommer att dekorera ditt kök.

Denna miniträdgård kommer att dekorera ditt kök.

Ytterligare information. Lithops tillhör succulenter, deras utseende är sådant att de annars kallas “levande sten”.

Lithops tillhör succulenter, deras utseende är sådant att de annars kallas

Lithops tillhör succulenter, deras utseende är sådant att de annars kallas “levande sten”.

Köket är kanske det enda rummet i huset där hela familjen samlas för fullt, inklusive vänner och nära bekanta. Och det betyder att man bör ägna särskild uppmärksamhet åt att dekorera det, men för detta har det inte funnits och kommer inte att bli en bättre lösning än användningen av växter som är lämpliga för sådana ändamål. Ett sådant val är lätt att förklara, de lägger till harmoni, estetik och viktigast av allt skapar en unik hemkomfort.

50 fotoidéer av inomhusväxter i köksinredningen

Previous Post
Lyxig inredning – hur ska det se ut?
Next Post
حلول تصميم غرفة المعيشة الحديثة لعام 2021