15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Bänkskivor i trä: typer, skötseltips, snygga modeller, tips

Köket består av ett stort antal element som bildar en integrerad sammansättning av interiören. En av de viktiga komponenterna är tabellen. De flesta tillverkare föredrar att använda naturmaterial vid tillverkning av möbler, vilket värderas högt av köpare. Det bästa valet skulle vara en träbänk. En sådan produkt har individuella fördelar och kräver vissa speciella skötselfunktioner..

Bordsskivan är gjord i trä.

Köksinredning med träbänk.

Funktioner av träbänkskivor

Köksbänkar och bänkskivor i trä har flera egenskaper. Först och främst sticker produktionen av möbelattribut från naturligt trä ut. Ytan behandlas med speciella föreningar, vilket bromsar förstöringsprocesserna, ger skydd mot fukt och utveckling av svampar och skadliga bakterier.

Trä i köket.

Bänkskivor i naturligt trä är helt ofarliga.

Obs: beläggningen har också en antiseptisk effekt..

Bänkskivor i trä är mycket motståndskraftiga mot skador. Med rätt vård har denna möbel en lång livslängd med ett minimalt antal sprickor, repor och flis..

Bänkskivor i trä i köket.

Tack vare en speciell behandling blir träytan fuktbeständig.

Särskild uppmärksamhet ägnas åt städning. Köket tillhör en av de viktigaste och mest förorenade platserna i huset. Fetter, oljedroppar och matpartiklar, sot har en negativ effekt på gruppens arbetsyta. Som rengöringsmedel rekommenderas att välja lösningar som är direkt lämpliga för denna träslag. Felaktigt val av rengöringskomposition kommer att påverka möblerna negativt, vilket avsevärt kommer att förvärra dess yttre attraktiva utseende och skada den inre strukturen.

Bänkskiva i trä i köksdesign.

Korrekt skötsel hjälper din träbänk att hålla mycket längre.

Tips: För extra skydd föredrar tillverkarna att laminera arbetsytan.

Träarter

Ett av de viktiga kriterierna vid tillverkning av bord är träslag. Experter skiljer tre kategorier, som utmärks av sin styrka, styrka och motståndskraft mot skador..

Bänkskiva i köket.

Det finns tre träslag för bänkskivor.

Alternativen är:

 • mjuk – den tillåtna vikten når 540 kg / m3;
 • fast, vikt varierar från 550 till 740 kg / m3;
 • mycket hård, viktkategori börjar från 750 kg / m3.

Träden själva är uppdelade på många sätt. Företagen tar hänsyn till timmerets lokalitet, flexibiliteten i bearbetning, fuktbeständighet, mottaglighet för vridning.

Bordsskivan är gjord i trä.

Bänkskiva i lövträ.

Obs: mycket hårda sorter har en lång livslängd.

Typ av trä

Möblernas utseende, dess kvalitet, hållbarhet och motståndskraft mot skador beror på den valda trätypen..

Visningar:

 1. Tall är det vanligaste materialet. Skiljer sig i enkla bearbetningsförhållanden, estetiskt utseende, har en behaglig lukt av nålar. Ett stort antal möbler, inklusive bänkskivor, är gjorda av tallbjälkar. Nackdelen är den mjuka rasen, vilket leder till en snabb förlust av attraktivitet och stark struktur.
 2. Ett populärt och efterfrågat material inom byggbranschen är limmade balkar av gran. Materialet används sällan för tillverkning av snickerier. En sådan bordsskiva kännetecknas av hög motståndskraft mot skador, ett intressant mönster och speciell prestige..
 3. Lärken sticker ut med en rik brunaktig färg. Bland barrträd har den de högsta indikatorerna på styrka och motståndskraft mot skador. Den har en lång livslängd, eftersom den är fuktbeständig och praktiskt taget inte utsätts för vridning.
 4. Bok är inte det mest lämpliga alternativet för ett kök. Trots de starka och flexibla fibrerna är trä mycket hygroskopiskt.
 5. Ek bland lövträd är den mest efterfrågade arten. Den har en stark inre struktur och attraktivitet samtidigt. Motståndskraftig mot sönderfallsprocesser, har en lång livslängd.
 6. Ask liknar på många sätt ek. Det har styrka och motståndskraft mot skador, det är en av de starkaste träslag. En viktig förutsättning för tillverkning är antiseptisk behandling..

Bänkskiva i trä.

Design i massivt trä.

Typer av bänkskivor

Huvudskillnaden mellan det färdiga bordet är materialet från vilket det gjordes. Detta bestämmer både slitstyrkan och den färdiga produktens yttre egenskaper..

Laminerad kartong är ett av de vanligaste alternativen. Vid tillverkningen används material som MDF eller spånskiva. Dessutom är ytan täckt med plast, vilket ger ytterligare skydd. Nackdelen med detta headset är dess lilla storlek. Vid brist på en duk kommer det att bli nödvändigt att beställa flera beläggningar.

Laminerad bordsskiva.

Bänkskiva i trä med laminerad skiva.

Tillägg! Laminerad bänkskiva är det mest kostnadseffektiva alternativet och är av god kvalitet.

Konstgjord sten skiljer sig från laminerade produkter i sitt högre pris. Den största fördelen med sådana bänkskivor är motståndskraft mot skador och en stor mängd fukt. Basen för brädet är en plåt av plywood eller spånskiva, på vilken en beläggning av mineralflis appliceras. Priset varierar beroende på tjockleken på den givna beläggningen.

Bänkskiva i sten.

Bänkskiva i konstgjord sten.

Natursten har marknadens högsta pris. Motståndskraft mot skador och höga temperaturer är en nyckelfunktion. Vid köp bör man komma ihåg att materialet kräver noggrant och regelbundet underhåll..

Bänkskiva i sten.

Bänkskivans design i natursten.

Keramik är en av de viktigaste nyheterna på marknaden. Det sticker ut bland ovanstående alternativ för motståndskraft mot höga temperaturer, skador och kräver inte underhåll. Ytan är lämplig för teckning eller prydnad.

Fördelar med bänkskivor i massivt trä:

 1. Miljövänligt material. Träprodukter släpper inte ut skadliga ämnen, vilket utesluter risken för negativa effekter på kroppen.
 2. Möjlighet till restaurering och egenbearbetning. Om det behövs kan köksskölden klippas, formas och ändras (till exempel gör en kvadrat från ett runt bord). Trädet lämpar sig också lätt för självfärgning, vilket hjälper till att ändra headsetets utseende..
 3. Lång livslängd. Materialet är ganska motståndskraftigt mot skador. Med rätt vård kan livslängden för sådana möbler vara mer än 20 år..
 4. Attraktivt utseende. Trädet har unika ringformade mönster som avsevärt förvandlar produkten.
 5. Lönsamt pris. Köksmöbler i trä har ett fördelaktigt förhållande mellan pris och kvalitet jämfört med produkter av natursten.

Restaurering av bordsskivor.

Återställandet av en träbänk kan göras utan större svårigheter på egen hand..

Snygg utseende

Bänkskivor i trä kännetecknas av sin mångsidighet. De passar alla kök, oavsett stil och inredning.

Lofttrenden inom hemdesign blir mer och mer populär. För en köksdel i loftstil är en räfflad snickeribänkskiva lämplig. Sådana möbler produceras både på en metall- och träram..

Loft kök.

Kök i loftstil med bänkskiva i trä.

Obs: Tungan är ett utstick som underlättar anslutningen till nästa bräda.

Det är att föredra att använda tall, ek eller ask som huvudmaterial..

Tips: den här typen av headset är också lämplig för en skandinavisk inredning.

Älskare av klassisk design kommer att uppskatta bänkskivorna med pvc -skär på sidorna, målade i träimitation. När du inreder ett kök i mörkrika färger är ett lärkbord lämpligt. För en ljuszon skulle ek vara det bästa alternativet..

Klassisk bordsskiva.

Inredning av ett klassiskt kök med en bänkskiva i trä.

Kännare av Provence eller countrystilar rekommenderas att ägna särskild uppmärksamhet åt inlagda bänkskivor. Utformningen av ett sådant bord kännetecknas av en ljus prydnad, som är monterad som en mosaik. Vid tillverkning av sådana möbler används oftast mahogny..

Kök i Provence -stil

Kök i Provence -stil med bänkskiva i trä.

Bra tips och tips:

 1. Ytan på denna köksmöbel måste renoveras regelbundet. Vid slitage bör den gamla beläggningen avlägsnas och sedan täckas med flera lager lack. Detta kommer att bidra till att förlänga livslängden..
 2. Vid rengöring rekommenderas att använda specialiserade föreningar eller tvålösning. Felaktigt urval av hushållskemikalier kan orsaka fläckar, fläckar och skada på beläggningen..
 3. Vid placering av varma rätter används speciella stöd. Träytan utsätts för stark deformation vid kontakt med heta föremål.
 4. När du gör en bänkskiva på egen hand bör brädorna spåras efter noggrann torkning..
 5. En skärbräda används för att laga och skära mat. Kniven kommer att lämna repor och små sprickor, som ibland är nästan omöjliga att bli av med..

Underhåll av bänkskivor i trä.

Korrekt skötsel hjälper dig att förlänga din träbänk.

Slutsats

Köket är huvudorten i huset för varje hemmafru. När du utformar arbetsområdet är varje liten sak och detalj i interiören noga genomtänkt. En viktig del av headsetet är bordsskivan. De flesta köpare väljer naturliga träprodukter. Flera användbara rekommendationer och regler hjälper till med korrekt val och skötsel av en träbänk..

Video: Köksbänk i massiv ek

50 fotoidéer för design av köksbänkskivor av trä

interiör hus, stort modernt kök

Previous Post
Modern inredning i ettrumslägenheter
Next Post
Luomme käytännöllisen ja tyylikkään suunnittelun 25 neliön studio -asunnolle. m.