15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Designfunktioner i ett smalt kök

I små smala rum existerar helt enkelt inte överflödigt utrymme, så utformningen av ett smalt litet kök syftar till att spara varje centimeter. Vanligtvis upptar platsen nedan inte bara ugnen och skåpen, utan också frysen, diskmaskinen och tvättmaskinen, vilket tar bort de redan värdefulla mätarna. Denna artikel är avsedd att hjälpa dig att effektivt planera designen av ett smalt kök, slå väggarna maximalt och utrusta utrymmet i rummet..

Förlängd köksdesign med tegelväggar

Ett smalt utrymme ställer ett antal designkrav som bara kan tillgodoses genom ett integrerat tillvägagångssätt som tar hänsyn till varje detalj i interiören.

Layout av ett smalt kök

Det är nödvändigt att effektivt använda utrymmet under taket och installera en hängande uppsättning i dess yttersta kant. Höghängande möbler gör att du kan placera fler köksredskap.

Hängande skåp till taket i det moderna köket

Ett ytterligare plus är frånvaron av sprickor ovanför skåpen där damm samlas

Ytterligare lådor längst ner i köksenheten

Istället för pluggar – lådor på skenor

Effektiv användning av hörnutrymmet i köket

Bekväm karusell i hörnmodulen

Bredden på de undre och övre skåpen måste vara densamma, och sidokanterna på det övre måste strikt sammanfalla med det undre skåpets kanter. Möbler kan ha samma färg eller inte (till exempel är den övre delen vit och den nedre har en trästruktur). Kapade hörn på möbler ser intressanta ut, vilket blir praktiskt om headsetet står bredvid dörren. Så en spetsig vinkel blir ofarlig, och passagen in i rummet hjälper till att göra den visuellt bredare.

Ensidigt (linjärt) kök

En linjär layout innebär placering av skåp, arbetsytor, köksutrustning, samt ett kylskåp, spis och diskbänk i en rad. Inte det mest praktiska designalternativet, men för ett mycket smalt kök kan det vara den enda lösningen. Ofta tillåter rummet inte att utrustning eller möbler placeras från den motsatta väggen, så att väggen förblir bar (senare kan du arbeta med den genom att lägga till ljusa färger och texturer). Längden på ett sådant kök bör inte överstiga 4,5-5 m, annars blir tillagningsprocessen till slingrande kilometer.

Ett litet hopfällbart bord på väggen i ett smalt kök

Fällbara stolar är lätta att ta bort när de inte behövs

Fällbart matbord för ett smalt kök

Ett speciellt bord tar inte mycket plats i en kompakt position, och dess infällbara design gör att du kan dubbla bordsskivan vid behov

Råd. Det är bättre att sätta kylskåpet antingen i början eller i slutet av köket, men inte i mitten, för att inte störa arbetsutrymmet..

Smal köksdesign med blå skåp

Optimal layout av ett linjärt kök – ett handfat mellan spisen och kylskåpet

Det är bäst att placera diskbänken i mitten, precis mellan kylskåpet och spisen. Dessa köksartiklar ska placeras bredvid varandra och inte längs hela ett smalt kök, särskilt om det är tillräckligt långt. Det kompakta arrangemanget av arbetsytor kommer inte att slösas bort på rörelserna.

Dubbelsidigt (parallellt) kök

Layouten på ett dubbelsidigt smalt kök är bra för långa, inte särskilt smala utrymmen. I detta fall är köksskåp placerade på båda väggarna parallellt med varandra. Ibland kallas ett sådant kök för ett kök: namnet refererar direkt till fartygets kök – ett köksrum på ett fartyg, där uppsättningarna är placerade mittemot varandra så kompakt som möjligt (för att spara begränsat utrymme).

Parallell layout av ett smalt kök

Istället för en fönsterbräda kan du installera en fullvärdig bordsskiva

Detta är ett mycket bekvämt alternativ för att ordna ett litet rum, som, till skillnad från ett linjärt smalt kök, låter dig använda väggen mittemot (genom att placera där inte bara möbler utan också ett handfat). Gången bör inte vara mindre än 120 cm, annars riskerar du att förvandla köket till en korridor. Detta utrymme är tillräckligt både för arbete och för en persons fria passage under tillagningsprocessen. Men närvaron av en andra kock kan påverka komforten negativt. Och om rummet är en genomgång, då hotar folk som springer fram och tillbaka sig själva och kocken mitt i matlagningen. Men efterlevnad av säkerhetsregler kommer att upphäva alla negativa aspekter..

Svart barstol på brunt golv

Parallellt kök med fönster på en smal vägg

Fönster utan gardiner i det inre av köket

Det måste finnas en gång minst 90 cm bred mellan möbelraderna.

Ett parallellt kök kan vara genomgående och icke-genomgående. I den senare versionen, i avsaknad av ett fönster, kan det konverteras till ett U-format. Om det finns ett fönster är det bäst att utrusta denna plats som en matplats. Om lägenhetens layout tillåter kan du riva en del av väggen och utöka rummet genom att kombinera det med ett angränsande rum. Detta tillvägagångssätt kommer att bidra till att modernisera interiören och förkroppsliga djärva designlösningar, som kan uttryckas i en ovanlig form med en accentuerad användning av rik färg..

Tresidigt (U-format) kök

Denna layout är mer lämplig för kvadratiska rum. Installationen av ett U-format smalt kök liknar mycket den tidigare versionen (pentry). Vanligtvis har den tredje väggen ett fönster, och för att spara utrymme installeras en bordsskiva, skåp eller ett handfat istället för en fönsterbräda. Det är extremt oönskat att installera en spis under fönstret: även om det är klokt att ersätta de brandfarliga gardinerna med persienner kommer det att finnas ett problem med huven, vilket inte är särskilt bekvämt att fästa på denna plats. Matsalen passar troligtvis inte, så det är bättre att ha en extra matplats.

Insidan av ett smalt U-format kök

För ett kök med utsprång är det bättre att göra headset enligt individuella ritningar

Hörn (L-format) kök

Det mest framgångsrika sättet att behålla kökets proportioner, utan att göra det ännu smalare, som i de tidigare exemplen. Hörnlayout är mycket populär, eftersom den låter dig använda två väggar vinkelrätt mot varandra. Det återstående utrymmet gör att du kan placera matbordet och stolarna antingen nära ett fönster eller nära en fri vägg. Det beror på var hörnet av det L-formade smala köket kommer att passera. Om det är nära fönstret, istället för fönsterbrädan, placeras en extra arbetsyta, under vilken hyllor eller lådor kan placeras. Hörnet kan också gränsa mot väggen vid ingången till rummet..

Rött glänsande förkläde i ett vitt kök

Planeringslösningen beror på rummets geometri, närvaron av fönster och dörrar

Det finns en detalj som inte alla uppmärksammar vid planeringen. Det ligger i hörnets utrymme, som istället för att fungera som arbetsområde inte används för sitt avsedda ändamål. Med tiden dyker det upp ett berg av onödiga saker som inte på något sätt bidrar till rummets snygga utseende. Placering av köksinredning (kökskarusell, utdragbar hylla), installation av mikrovågsugn, brödbehållare etc. hjälper till att få ut det mesta av hörndelen..

Krämfärgad hörnsänka

Trapesformad diskbänk tar mindre plats och maximerar hörnutnyttjandet

En snitt eller rundad hörnform i köksmöbler ser intressant ut. Trapezformade möbler är särskilt användbara för att placera diskbänken direkt i hörnet, vilket gör det mer bekvämt och bekvämt att använda..

Uppdelning av ett rum i zoner

Innan du överväger utformningen av ett smalt kök måste du börja med grunderna för planering, nämligen att dela rummet i zoner. Totalt ska köket ha minst två zoner – en arbetsplats och en matplats, och om kvadratmeter tillåter kommer ett rekreationsområde inte att vara överflödigt. Vi kommer att överväga i detalj om arrangemanget av varje ytterligare..

Glansig vägg i det inre av ett smalt kök

Smal matplats i form av en bardisk

Arbetsområde i kökets layout

När du utformar arbetsområdet måste du komma ihåg den så kallade triangelregeln. Dess syfte är att integrera tre viktiga sektioner i köksarbetsytan. Dessa inkluderar ett matlagringsutrymme (kylskåp), en matlagningsyta (spis, mikrovågsugn, skärbord) och ett tvättområde (diskbänk, diskmaskin). Deras korrekta placering är avgörande för maximal ergonomi, vilket avsevärt kommer att spara tid och underlätta tillagningsprocessen..

Linjär uppsättning av naturligt trä

Kompakt arbetsyta med mörk topp

Tänk dig en triangel ritad på köksgolvet med tre huvudelement vid hörnen – en spis, ett handfat och ett kylskåp. Det är nödvändigt att välja rätt avstånd, som inte får vara för stort eller litet. För att känna sig bekväm är det tillräckligt att placera zonerna på ett avstånd av 1,2 m till 2,7 m från varandra. Iakttagandet av proportionerna i en liksidig triangel anses också vara idealiskt, men i ett smalt kök är det inte alltid möjligt att göra.

Layoutscheman för ett smalt kök

Layoutalternativ för ett smalt kök

Du kan använda följande layoutalternativ:

  1. För ett linjärt smalt kök är arbetsobjekten bäst placerade i ordningen med kylskåpet, vilket intuitivt uppmanar till ordningsföljden (skaffa mat, tvätta och laga mat).
  2. För ett parallellt smalt kök ligger diskbänkens och spisens läge mittemot kylskåpet och arbetsbordet..
  3. För ett hörn och tresidigt smalt kök bör toppen av triangeln vara upptagen av diskbänken, och det är bättre att placera spis och kylskåp på motsatta hörn, svärfar på båda sidor av diskbänken.

Glöm inte att en kompetent layout är utformad för att ge komfort. Tänk först på säkerheten: att springa runt i köket med kokande vatten på ett stort avstånd från spisen från diskbänken eller bordet kan skada familjemedlemmarna som är i det ögonblicket. Så planera placeringen av arbetsytorna klokt: ställ spisen nära arbetsbordet och diskbänken och själva diskbänken bredvid kylskåpet. Kom ihåg att minsta avståndet mellan kylskåpet och kaminen är 15-20 cm. För att undvika slöseri kan du placera ett kompakt skåp mellan dem, till exempel för hushållskemikalier.

Tvåradigt kök med blanka fasader

Bekväm kökslayout kommer att göra tillagningsprocessen mindre tråkig

För ytterligare bekvämlighet, förvara inte mat i hela köket; avsätt ett separat område för detta. Ha skåp och hyllor för icke-förgängliga matvaror placerade nära kylskåpet. Alternativt kan du snabbt ordna de köpta produkterna på sina ställen efter att ha gått till affären..

Matplats i kökets layout

Att placera ett matbord i ett smalt pentry är inte alltid motiverat: det händer sällan att det passar bekvämt, samtidigt som det inte stör någon eller blockerar passagen. Detta problem är särskilt relevant för stora familjer, för vilka det är lämpligt att duka i ett separat rum (helst om det finns en matsal). Men för små mellanmål eller för att rymma ett par personer kan du ställa bordet på begränsade köksmätare. Och om köksbredden och layouten tillåter, organiserar du till och med ett fullvärdigt mjukt hörn, tillsammans med vilket matplatsen blir en mysig viloplats.

Designa en matplats i ett smalt kök

Mysig matplats med en mjuk soffa

Matbord med glasskiva

Genomskinliga möbler bidrar till den visuella ökningen av rymden

Interiören i ett smalt kök i skandinavisk stil

Matbord vid fönstret i ett skandinaviskt kök

Det idealiska alternativet skulle vara en bardisk, en gångjärnig smal bordsskiva eller transformerande möbler. En sådan lösning är bekväm, eftersom bordet inte tar mycket plats. I en linjär och parallell layout är det bästa stället för det en obebodd vägg med ett fönster, där bordsskivan ersätter fönsterbrädan. Om du lämnar tillräckligt med ledigt utrymme mellan köksutrustningen och den vinkelräta väggen kan du framgångsrikt placera en liten soffa som också har en sittgrupp. Även i ett kök med en rad kan du med fördel använda de fria väggarna genom att hänga en löstagbar bänkskiva. Och det finns ingen anledning att sätta skrymmande stolar: små pallar räcker, som alltid kan döljas under bordet.

Smala köksdesignprinciper

Det är här du kan njuta av designprocessen till ditt hjärta, välja stil och dekorera interiören. Men för små rum finns det särskilda rekommendationer som hjälper visuellt att expandera väggarna:

  • ge företräde åt den “enkla” stilen (minimalism, skandinavisk, hi-tech, loft, samtida), eftersom minimal detaljering kommer att utöka utrymmet;
  • välj ljusa nyanser som visuellt förstorar väggarna och rummet som helhet (till exempel väggar och möbler i ljusbeige);
  • försumma inte inredningen av en bar vägg i en linjär layout, vilket hjälper till att dölja dess längd;
  • försumma inte färgens “temperatur”: varma nyanser kommer att göra rummet varmare och kalla, tvärtom;
  • var uppmärksam på speglarna – det perfekta sättet att visuellt utöka rummet.

Parallell layout av ett långsträckt minimalistiskt kök

Smalt minimalistiskt kök

Köksdesign med en spegel på väggen

En stor spegel på väggen är ett standard sätt att expandera ett litet utrymme

Anslut gärna din fantasi och placera ljusa accenter – detta är huvudvägen till den unika designen av ett smalt kök. Men överdriv inte det med detaljer, eftersom en överdriven mängd små saker gömmer det redan begränsade utrymmet..

öppna trähyllor i ett smalt kök

Köket kommer att verka mer rymligt om de vanliga skåpen byts ut mot öppna hyllor.

Rätt rumsbelysning

Separat vill jag notera att rätt placering av lökar i köket spelar en viktig roll. Använd inte en ljuskrona – den klarar inte av att tända ett smalt långt rum, men överdriv det inte med glödlampor, för en lång rad längs hela dess längd kan visuellt sträcka rummet, förvandla det till en tunnel eller passage. Det är bättre att framhäva köket genom att placera glödlampor ovanför arbetsstationerna. Och användningen av vägglampor och varmfärgade lampor nära matplatsen kommer att understryka det positivt och ge mys.

Tre taklampor i ett långt kök

Det är bättre att använda flera lampor istället för en ljuskrona som allmänbelysning.

LED -belysning av köksbänkskivor

I arbetsområdet måste det finnas belysning under väggskåpen.

Video: design och layout av ett smalt kök

Foto av smala kök

Påse med matvaror på köksgolvet Linjärt kök med orange fronter Kompakt gasspis med tre brännare Röda stolar i loftet kök Matplats framför köksfönstret Trägolv i ett ljust smalt kök Randig matta på mörkt golv Hörnsats i köket med en avsats Kylskåp med kromyta Vitt kök med akrylfronter Svart förkläde i ett linjärt kök U-format kök i stil med minimalism En ljus panel i slutet av ett långt kök Kombinationen av svart och vitt i ett långt kök Ljusgrön barstol i plast Smal kakel på köksväggen Vitt tak med strålkastare Matplats i köksfönstret Linjär möbeluppsättning Öppna hyllor i det inre av köket Bardisk i mitten av ett långt kök Arbetsområde i ett separat kök Glänsande trägolv Kök med höga skåp i ett privat hus Grå gardiner i ett vitt kök Brun färg i köksdesign Hörnsänka i trapetsformad modul Fällbart bord på väggen i ett smalt kök Glödlampor med trådar på köksloftet Ljuskrona i form av en ljusstake på taket i köket Svarta barstolar på kromdiskar Kakel med blommor på ett köksförkläde interiör i ett långt genomgångskök Smalt kök i minimalistisk stil Tre kuddar i soffan istället för fönsterbrädan Smalt kök på vinden i ett lanthus Två rader strålkastare på taket i ett smalt kök Rött golv i det inre av köket Svart och vit bur på köksgolvet Smalt kök med dörr till balkong En brokig stig på golvet i det genomgående köket Vit diskbänk i svart bänkskiva Smalt kök i Provence -stil Vita köksluckor Hörnsvart köksset Svart vägg i designen av köket Smalt matbord längs köksväggen Köksmöbler med turkosa fasader Kromat barstolar på ett svart golv

Previous Post
Olivfärg i den moderna interiören i stadslägenheter
Next Post
Lamineret på væggen i det indre: funktioner i applikation og installation