15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hur man tvättar ett nytt kylskåp innan du använder det för första gången. Folkmedel och hushållskemikalier

Ett kylskåp är ett allvarligt och dyrt köp. Vanligtvis är människor i kraft av livserfarenhet medvetna om reglerna för dess funktion. Men av någon anledning vet inte alla att du inte direkt ska ansluta det och ladda det med produkter. Tvätta det innan du använder kylskåpet för första gången.

Tvättar ett nytt kylskåp.

Efter att ha köpt ett nytt kylskåp, innan du använder det, måste du definitivt tvätta det.

Hur man tvättar ett nytt kylskåp före första användning?

Det finns ett antal faktorer till förmån för tvätt.

 • Nytt, färskt från fabriken, hushållsapparater har en specifik lukt, du kan kalla det “tekniskt”. Tvätt hjälper till att förhindra att maten absorberar denna tveksamma doft..
 • Vid tillverkning av hushållsapparater – det är trots allt inte tillverkning av medicinsk utrustning och livsmedelsprodukter – strikta krav på sterilitet följs inte. En ny enhet kan se ren ut, men faktiskt kan det uppstå damm och olika föroreningar på dess inre ytor..
 • Varan kom inte till butiksgolvet direkt från butiken – hon hade en chans att besöka ett produktionslager, kanske till och med två – stora butiker och center har också egna lager. Under transport och under lagring, damm och mikropartiklar av smuts lägger sig på enheten – förpackningen är trots allt inte vakuum.

Hur man rengör ett nytt kylskåp.

För att eliminera den specifika lukten måste det nya kylskåpet tvättas noggrant.

Att tvätta apparaten efter dessa äventyr är ett normalt hygienkrav, en nödvändighet. Hur man tvättar en enhet utrustad med ett “No Frost” -system, och skiljer sig denna behandling från att tvätta ett konventionellt kylskåp?

Funktioner för rengöring av kammaren med “No Frost” -systemet

Det viktigaste elementet i driften av No Frost -kameran är ventilationssystemet. Dess igensättning kan leda till nedslående konsekvenser, till och med att enheten inte fungerar. Det första du ska göra är att rengöra ventilationshålen i båda kamrarna – frys och kylskåp. För att bearbeta dem behöver du bomullspinnar och rent vatten vid rumstemperatur eller en svag läsklösning. Hål måste hanteras mycket försiktigt. Externa paneler kan behandlas med kemiska rengöringsmedel, med undantag för slipande som kan repa ytan.

Först måste du rengöra ventilerna.

Rengöring av kylskåp som arbetar med Know Frost -systemet Jag börjar med ventilationshålen.

Viktig! Det är förbjudet att koppla bort panelerna som täcker ventilationen. Du bryter mot villkoren i garantiavtalet med tillverkaren av enheten, och i händelse av force majeure (felaktig användning av enheten, haverier) förlorar du rätten till gratis reparationsarbete.

Hur man rengör insidan av ett vanligt kylskåp

I det här fallet är det tillåtet att använda både improviserade hushålls- och kemiska rengöringsmedel för tvätt, enligt dem i enlighet med tillverkarens instruktioner. Likheten med tvätten “No Frost” är att det inte heller rekommenderas att använda slipande pulver. Detta gäller särskilt för rengöring av frysen..

Kemikalier används för att tvätta kylskåpet.

Hushållskemikalier kan användas för att rengöra konventionella kylskåp..

Välja tvättmedel

Hur du tvättar ditt nya kylskåp är upp till dig. Valet är en fråga om personlig smak och preferenser. En välskött enhet kan ses både i hus där “mormors” traditionella rengöringsmetoder används, och i de modernaste högteknologiska köken, där speciella kemiska föreningar används. Ett obestridligt argument för folkmetoder är en allergi mot hushållskemikalier från värdinnan eller hennes familjemedlemmar.

Folkmedicin för att tvätta kylskåpet.

Om värdinnan är allergisk mot kemikalier kan du använda folkmedicin för att rengöra kylskåpet.

Hushållskemikalier

Idag produceras ett stort antal specialiserade produkter för kylutrustningens hygien. Populära former för frisättning är sprayskum, vätska, gel. De föredras på grund av deras effektivitet och egenskaper: vanligtvis har dessa hushållskemikalier en antibakteriell effekt, de kan tvätta även gamla envisa fläckar, de är lämpliga för både inomhus och utomhus tvätt. Beroende på tillverkare är kostnaden för dessa produkter olika..

Hushållskemikalier för rengöring av kylskåp.

Hushållskemikalier används för att rengöra inre och yttre ytor.

Produkter av dyra välkända märken:

 • Electrolux E6RCS104 (i form av en sprayvätska, tillverkad i Italien).
 • WPRO FRI 00 (liknande variant, även italiensk tillverkare).
 • Topperr 3104 (kylskåpsset bestående av rengöringsmedel, mikrofiberduk och luktabsorberare baserat på aktivt kolgranulat, tillverkat i Tyskland). Sprayen kan köpas separat för ett betydligt lägre pris..

Budgetalternativ.

 • Clean Home (universal tvättgel, inhemsk tillverkare).
 • Selena (sprayvätska tillverkad i Ryssland).
 • “Ren kylskåp” från Luxus (med dofter av lime, grapefrukt, mint. Spraymedel, rysk produktion enligt tysk teknik).

Kylskåpstvättmedel.

Du kan använda ryska och utländska tvättmedel för tvätt.

Mellan dyra och billiga märken finns det många mellanpriser. Innan du använder enligt anvisningarna bör du studera tillverkarens rekommendationer för användning på etiketten..

Viktig! Tillverkare hävdar att deras kemiska mästerverk inte kräver slutlig torkning av kylskåpet, eftersom de inte innehåller ämnen som är giftiga för människor och kan absorberas i mat. Men det är fortfarande bättre att använda rent vatten – det kan antas att det verkligen inte finns några toxiner, men allergener för specifika personer kan finnas.

Tvättar ett nytt kylskåp.

I slutet av tvätten kan du gnugga ytorna med rent rent vatten.

Folkmedicin

Om värdinnan eller hennes hushåll har allergiska reaktioner mot lukten av kemiska föreningar, bör du ta reda på hur du rengör det nya kylskåpet korrekt och rent med improviserade medel.

För den första metoden behöver du:

 • Vanlig bakpulver
 • rent, rumstemperaturvatten;
 • svamp eller duk;
 • handduk.

Hur man förbereder en tvättlösning: rör om 2 (om kylskåpet luktar starkt – 4) matskedar bakpulver i en liter vatten. Hela processen kommer att kräva (beroende på enhetens storlek) cirka 5 liter vatten. Skölj svampen eller trasan noggrant efter rengöringen eller ta en ren – och ta bort läskresterna.

Läsk för att tvätta kylskåpet.

Om du är allergisk mot kemikalier kan du använda vanlig bakpulver..

Så effektivt som läsk kommer tvålemulsionen att tvätta bort smuts – för att få det, riv lite tvätttvål (du kan använda rester), fyll med vatten och uppnå en tvålösning.

För den andra metoden kommer samma vatten och en svamp att vara till nytta, men ta den berömda hemlagade luktborttagaren – vinäger. Två matskedar räcker för 1 liter vatten.

Vinäger för rengöring av kylskåpet.

Vinäger är en mångsidig luktborttagare.

Båda kamrarna kan rengöras med båda produkterna. Efter att du har tvättat och torkat av det, torka noggrant hela apparaten med en handduk. Låt torka efter behov.

Viktig! Torka inte av gummipackningar med vinägerlösning för att undvika uttorkning och skada..

Förberedelse för tvätt

De tog med dig ett kylskåp. Det första du ska göra är att titta inuti. Kyl- och fryskamrarna kan innehålla föremål som är helt onödiga för vidare användning. Vi pratar om förpackningsmaterial – folie, skumdistanser. Kasta detta skräp.

Samla alla föremål som du behöver för att sanera enheten för att ha dem till hands:

 • hushållshandskar av gummi för att skydda händerna;
 • svampar, servetter eller rena trasor;
 • en ren, torr handduk för att ta bort överflödig fukt;
 • hela uppsättningen utvalda produkter – traditionella eller kemiska;
 • om du vill göra en lösning, förbered den.

Medel för att tvätta kylskåpet.

En svamp, gummihandskar och hushållskemikalier är allt som behövs för att tvätta kylskåpet.

Tvättteknik på insidan och utsidan

Hur rengör jag mitt nya kylskåp effektivt innan jag använder det? Oavsett rengöringskompositionen som används, måste du vara försiktig för att hantera kylskåpet: dess designfunktioner är sådana att du måste ägna mycket uppmärksamhet åt detaljer (till exempel kan dåligt sköljda lådhörn fortfarande utstråla en obehaglig lukt). Bättre att agera enligt planen:

 1. Ta bort alla flyttbara element från kamerorna – hyllor, lådor, pallar, sidfickor och andra tillbehör. Det är bättre att skölja dem med tvättmedel under rinnande vatten för att noggrant tvätta bort inte bara smuts, utan också rester av produkten. Försum inte hörn och skåror. Torka alla element noggrant eller vänta tills de torkar naturligt.
 2. Tvätta kamrarnas väggar uppifrån och ner.
 3. Det är absolut nödvändigt att kontrollera avloppshålet (det ligger på bakväggen) – ofta kommer den starkaste lukten från det. Det kan sköljas med en spruta eller en medicinsk gummilampa genom att hälla tvättmedel i kanalen..
 4. Rengöring av gummitätningen framgångsrikt med en gammal tandborste.
 5. Torka av insidan av enheten och låt dörren stå öppen för att torka väggarna helt.
 6. Tvätta de yttre ytorna med samma produkt. Flytta enheten något bort från väggen och inspektera den bakre väggen. Om det är mycket dammigt, ta bort dammet med en dammsugare.
 7. Returnera komponenter till sina platser.
 8. Efter 6 timmar kan du ansluta enheten till elnätet och fylla med innehåll.
 9. Om du fortfarande kan lukta en teknisk lukt, torka av insidan av enheten med en svamp med en lösning av ättika eller citronsyra. Vänta sedan 4 timmar innan du slår på enheten..

Tvätta kylskåpets väggar.

Vi börjar tvätta från väggarna i kylskåp..

Viktig! Alla behållare och förpackningar som laddas i kamrarna måste vara rena och torra på utsidan – kamrarna måste skyddas. Du behöver inte hjälpa till att bilda ett extra lager is i frysen och höja luftfuktigheten i kylskåpet.

Det bästa sättet att tvätta kylskåpets frys efter avfrostning

Efter avlägsnande av smältvattnet och isen som bildats till följd av avfrostning, tvätta frysen.

Rekommendationer:

 1. Bättre att använda varmt vatten.
 2. En rengöringskomposition är en lösning av vatten med diskmedel eller vanlig tvållösning med en liten tillsats av läsk. En mjuk svamp eller trasa används som arbetsverktyg. Använd aldrig stålull!
 3. Det rekommenderas att tvätta gummidörrtätningar med tvål och vatten och snabbt skölja bort lösningen.
 4. Tvätta den bearbetade kammaren ren från resterna av lösningen. Om lukten kvarstår – gå med en svamp med en lösning av citronsyra eller läsk.
 5. För svår smuts och fläckar är folkmedicin också lämpliga – allt detta kan tvättas perfekt med tandkräm, ammoniak eller en blandning av dem..

Tvätta kylskåpets frysfack.

Innan du tvättar ett vanligt kylskåp måste du tina det..

Viktig! För bearbetning av frysen är det strängt förbjudet att använda rengöringsmedel som innehåller slipande element som kan skada kammarens väggar. Det är också oönskat att använda aggressiva hushållskemikalier (det är värt att lyssna mindre på reklam som sänder om de fullständiga ofarligheten hos dessa läkemedel, det är därför de annonserar. För aktiva kemikalier kan skada själva kameran eller förstöra kvaliteten på produkterna i den . Hela familjens hälsa kommer att drabbas).

Frystvätt.

Använd inte produkter som innehåller slipmedel för att rengöra frysen..

Hur ofta behöver du tvätta kylskåpet i framtiden??

Ett kylskåp är en enhet som kräver enkelt men regelbundet underhåll. Det lagrar mat, så dess sanitet måste vara oklanderligt för hela familjens hälsa. Ett orört, färgat kylskåp som avger mördare “aromer” är en markör för felhantering och till och med avsaknaden av en gemensam kultur (det finns en ätkultur, en del av den vardagliga etiketten hos en välvuxen person).

Kylskåpet måste tvättas flera gånger i månaden.

Våt rengöring i kylskåpet bör göras 1-2 gånger i månaden.

För att göra det trevligt att närma sig kylskåpet och använda det, följ dessa enkla regler:

 1. Kontrollera innehållet så ofta som möjligt: ​​kasta utgångna livsmedel, inaktuella tillagade måltider. Sätt ordning på sakerna på hyllorna – ofta har man bråttom, när man lossar väskor från butiken lägger folk undan vad de köpt slumpmässigt. Varje produkt ska ha sin egen plats.
 2. För att förhindra att det inre av enheten luktar doftande med blandat bärnsten av sill, pilaf och cheesecake, håll maten förpackad: det finns speciella behållare, lock för kastruller, plastfolie för rätter. Om du har flyttat mat från frysen till en enkel avfrostningskammare, lägg den i en djup skål för att förhindra att vätska (köttjuice, vatten tinar) rinner ut på hyllan..
 3. Alla rätter som placeras på hyllorna måste vara rena. Botten av lådorna för förvaring av grönsaker kan täckas med polyeten eller pappersservetter – damm faller ofta från grönsaker och de är inte alltid rena.
 4. Ta omedelbart bort fläckar och ränder med en fuktig trasa eller svamp så att de inte torkar ut. Fläckar utanför bör också torkas bort snabbt så att de inte biter i enhetens yta. Med regelbundet underhåll behövs inga speciella rengöringsmedel – ytan kan enkelt torkas med en fuktig trasa eller svamp. Tvättmedel bör användas om olje- eller fettfläckar har bildats..
 5. En gång var tredje månad – åtminstone ofta – tina upp enheten och utför en allmän, intern och extern rengöring.

Med förbehåll för dessa regler kommer kylskåpet att hålla länge och vara ett helt estetiskt inslag i köksinredningen..

Tvätta kylskåpet med en trasa.

Kylskåpets yta kan enkelt rengöras med en fuktig svamp eller trasa.

Praktiska tips om att tvätta ett nytt kylskåp före användning

Innan sanitära och hygieniska arbeten påbörjas måste du noggrant bedöma lukten från enheten: även en obehaglig är bättre än en doft. Faktum är att tillverkare inte utför sådan behandling av den färdiga produkten. Detta gjordes av säljaren för att dölja defekten (kanske fanns tekniska kränkningar under tillverkningen av enheten och dess tekniska lukt är för stark). Det är inte känt hur arombehandlingen av enheten utfördes och om produkten är farlig för kundernas hälsa. Situationen är en anledning att kontakta ett försäljningsställ med ett krav.

Lukten från kylskåpet.

Innan du börjar rengöra kylskåpet måste du utvärdera lukten från enheten..

Om de nya ägarna till enheten föredrar att göra en rengöringslösning på egen hand är det mer bekvämt för dem att använda om den hälls i en sprayflaska..

Om du efter tvätten känner dig svag, men fortfarande samma industriella lukt, kan du ta bort den utan att köpa kemiska absorberare. Du måste placera någon av följande folkluktborttagare på hyllorna:

 • skivor svart bröd (det är lämpligt att kylskåpet hålls stängt länge så att de absorberar lukten);
 • ett fat med skivade citronbitar;
 • ett glas läsk;
 • en gasväska fylld med ris, svart te eller strösocker;
 • tepåsar;
 • ett glas vanilj extrakt.

Även spöket av en dålig lukt kommer att försvinna spårlöst.

Hur man tar bort obehaglig lukt från kylskåpet.

En skiva svart bröd kan hjälpa till att eliminera kyllukt..

Rengöring av ditt nya kylskåp bör inte försummas. När allt kommer omkring tar denna procedur lite tid – under torkningsperioden är det fullt möjligt att göra andra saker..

Hur och hur man rengör kylskåpet från lukt hemma

Previous Post
Halldesign i Chrusjtjov: val av finish och visuella tekniker för att utöka utrymmet
Next Post
De vigtigste typer køleskabe og deres funktionsprincip, tips og tricks til valg