15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Målat glas i interiören. Hur är dem?

En gång i tiden användes sådana målningar som består av färgat glas för att dekorera endast tempel och katedraler, men sedan 1800-talet, tillsammans med jugendstilen, har glasmålningar också kommit in i bostadshusens inre, stadigt fastställda i den och blev en metod för att skapa en unik bostadsdesign.

Det är ett misstag att tro att glasmålningar i inredningen endast är lämpliga i stora herrgårdar, de har ingen plats i en lägenhet. Och detta nöje är väldigt dyrt. Modern teknik gör det möjligt att göra produktionen av glasmålningar prisvärda, harmoniskt placera dem i insidan av även en liten lägenhet. Tvärtom, här kommer glasmålningar – i köket, badrummet, korridoren – att bli ett medel visuell expansion av rymden.

klassiskt glasmålning i husets inre

Lägenhet interiör med målat glas

målat glasmålning i vardagsrumsdesignen

Inredning av ett rum med mångfärgat glasmålning

mosaikfärgade fönster i rumsinredningen

Ovanliga glasmålningar i lägenhetsdesign

Vad är glasmålningar

Ursprungligen bestod glasmålningsfönstret av noggrant utvalda glasbitar, sammankopplade med metallpartitioner, vilket skapade ritningens kontur och fungerade som en ram för glaset. Så här tillverkades glasmålningar på medeltiden, och denna teknik används än idag..

Detta är ett klassiskt fönster med glasmålningar. Förutom denna teknik utmärker sig andra typer av glasmålningar i modern dekorationskonst..

 • Målad. Pseudo-målat glas, inte sammansatt av separata fragment, men målat med specialfärger inuti den volymetriska konturen. Därefter täcks ritningen med en fixeringsförening. Dess fördel är att det görs snabbt, prisvärt och ger stora möjligheter – du kan skapa vilken teckning som helst i rummets stil, därför en av de mest populära typerna av målat glas.
 • Sandblästring. Det är skapat av sandblästringsglas och används oftare för fasader av skjutbara garderober, innerdörrar, skiljeväggar.
 • Mosaik. Denna typ av målat glas liknar den klassiska, skillnaden är att ritningen är gjord av glasbitar av samma storlek..
 • Smältande. För att skapa det bakas färgade glasfragment, dessutom kan små främmande partiklar inkluderas i dem – till exempel trådbitar.

sandblästrad lägenhetsstil glasmålning

Målat glas rumsdesign

smältande sovrum i målat glasstil

Färgat målat glas i inredningen

Förutom dessa är det nödvändigt att markera etsat glasmålning, som är baserat på fluorvätesyrans förmåga att brinna genom glas. Tack vare detta kan du skapa djupa konturer, och ritningen visar sig vara omfattande. Målat glas målas på samma sätt som målat.

Viktig! En variant av det klassiska glasmålningsfönstret kallas Tiffany -stilen. För sådana mosaikmönster används kopparfolie, på grund av vilken konturen blir tunnare, mönstret blir mer elegant. Tiffany -målat glas gör att du kan använda även små glas, så att de är mer känsliga, lätta.

Glasmålningar har också ett filmutseende – det enklaste och billigaste sättet att skapa en imitation av målat glasmålning på en transparent yta. Glaset klistras helt enkelt med flerfärgade element skurna från en självhäftande film. Konturen appliceras med specialfärg.

Olika typer av glasmålningar skiljer sig åt i komplexitet och kostnad för arbete, material som används, men alla av dem låter dig skapa en unik inredning.

klassiskt glasmålning i vardagsrumsdesign

Lägenhet interiör med målat glas

målat glasmålning i rumsinredningen

Inredning av ett rum med mångfärgat glasmålning

sandblästrat glasmålningsfönster i det inre av sovrummet

Ovanliga glasmålningar i lägenhetsdesign

Målat glas i interiören

Ursprungligen utformades dekorativa glasmålningar för att fylla fönsteröppningen. Idag är inte bara fönster utan även dörröppningar, nischer dekorerade med glasmosaik, de används också för att skapa dekorativa föremål – lampskärmar, dekorativa skärmar, lådor och vaser skapas av mästare med hjälp av målat glasteknik.

Om vi ​​pratar om inredningen i hemmet, är de mest populära platserna för användning av glasmålningsteknik:

 • fönsteröppningar – helt eller delvis;
 • dörrar;
 • tak;
 • nischer i rummet.

Glasmålningar kommer att vara lämpliga i alla rum – de kan placeras både i sovrummet eller vardagsrummet och i badrummet eller korridoren. Endast deras funktionella syfte kan skilja sig åt: om de i matsalen och barnkammaren är utformade för att bli ett element av stilisering, kan badrummet och hallen också ha en praktisk funktion – att stänga rummet från andras ögon.

smältning av målat glas i stil med en lägenhet

Målat glas rumsdesign

mosaikmålat glas i hemdesign

Färgat målat glas i inredningen

Fönster målat glas

Målat glas i fönstret är mer lämpligt för ett lanthus, herrgård. Håller med, i ett torn i armerad betong i flera våningar kommer en sådan design någonstans på nivå 10 att se löjligt ut, men en sådan design kommer att göra ett privat hus märkbart mot bakgrunden av andra liknande. Glasmålningar i inredningen kommer inte bara att dekorera den klassiska stilen, utan också:

 • avantgarde;
 • nyklassicism;
 • modern;
 • art déco.

Engelska, skotska design av lanthus kommer att framgångsrikt komplettera glasmålningarna. Blommor, landskapstomter, havsytor – teman för inredning av hus i moderna stilar.

Fönstrenas kontinuerliga ljusbälte expanderar rummet visuellt, och glasmålningen i ljusa färger skapar ett speciellt ljusspel. Det är svårt att dekorera ett rum med sådana fönster med gardiner: glasmålningarna kommer bara att dämpa det ljusa dagsljuset något och dölja det som händer inuti rummet för nyfikna ögon. Det blir intressant att titta på den stängda verandan med panoramafönster dekorerade med målat glasmålning, intill huset. Små glasbitar skapar en obeskrivlig atmosfär av något mystiskt, magiskt och samtidigt mysigt..

Om du vill återskapa dekorationen av ett gammalt slott – med Tiffany -stilar och fusion kan du göra ett lanthus till en medeltida bostad – glasmålningar med bågar kompletterar idealiseringen, inte bara av inredningen, utan också av husets utsida.

Viktig! Det är värt att göra glasmålningar i rum där det inte finns så höga krav på belysning. Till exempel blir det mörkt på kontoret. Behovet av att anstränga din syn, använda konstgjorda ljuskällor medan du arbetar kommer att bli irriterande. Och i ett ljust, rymligt vardagsrum, sovrum, kommer sådana fönster inte att orsaka obehag.

sandblästrat glasmålning i vardagsrumsinredningen

Lägenhet interiör med målat glas

smältning av målat glas i det inre av rummet

Inredning av ett rum med mångfärgat glasmålning

klassiskt glasmålningsfönster i lägenhetsstil

Ovanliga glasmålningar i lägenhetsdesign

Dörrar med glasmålningar

Detta är det mest populära sättet att använda målat glas i inredningen. Innerdörrar blir ett stiliseringsmedel, ett unikt dekorativt element. Dessutom är de ett sätt att dölja för nyfikna ögon vad som händer bakom dörren, till exempel i sovrummet, barnkammaren, vilket sparar ägarna från behovet av att installera en blinddörr..

I en plantskola kan en målat glasritning på dörren vara en fortsättning på det sagotema som valts för väggarna: fönstren i prinsessans palats i barnets tjej eller porthålen i ett undervattensbad eller rymdskepp i pojkens sovrum. Avantgarde-stil i ett tonåringsrum möjliggör bitar av färgat glas in i dörrarna, arrangerade i en viss ordning eller kaotiskt.

Dörrar med målat glasmålning kommer att dekorera interiören i klassisk stil. Korrekt utvalda tomter kommer att komplettera vardagsrummets orientaliska design i Medelhavet.

målat glasmålning i heminredning

Målat glas rumsdesign

mosaikfärgade fönster i det inre av sovrummet

Färgat målat glas i inredningen

Målat glastak

Om glasmosaik för flera århundraden sedan ofta användes för att dekorera högt i tak i rika hus och teatrar, nu blir sådan dekoration igen populär, och inte bara för stilisering av offentliga institutioner – restauranger, teatrar, hallar på hotell, men också i bostäder byggnader. Modern teknik gör det möjligt att säkert fästa glasskivor i valfri höjd. Om belysningen är korrekt monterad mellan huvud- och undertak i glasmålning blir effekten helt enkelt fantastisk..

Viktig! Det är möjligt att göra genomskinligt målat glas inte hela taket i ett rum, till exempel ett vardagsrum eller ett sovrum, utan bara en del av ett tak i flera nivåer – detta kommer att göra intryck inte mindre.

sandblästrat målat glas i rumsdesign

Lägenhet interiör med målat glas

fönster i mosaikglas i lägenhetstil

Inredning av ett rum med mångfärgat glasmålning

klassiskt glasmålning i vardagsrummets inre

Ovanliga glasmålningar i lägenhetsdesign

Dekorativt glasmålning

Glasmålningar i inredningen används ofta inte för praktiska ändamål – för att stänga ett fönster eller en dörröppning, men endast för dekorativa ändamål. Till exempel kommer en oregelbundet formad glasmålningspanel i en väggnisch att göra rummet mysigare och lättare, du kan också använda en bild av små glasbitar för att visuellt lägga till ljus i en mörk hall – allt du behöver göra är att placera ett par av glasmålningar på väggarna.

Falska fönster med en färgad glasinsats kommer att se spektakulära ut, till exempel i ett badrum. Fönstret i detta rum är en ny trend, och dess frånvaro kan kompenseras för genom imitation med glasmosaik. Det är absolut nödvändigt att belysa det falska fönstret från insidan, detta kommer att tillföra realism, och glasmålningsfönstret kommer att spela på ett nytt sätt.

smältning av målat glas i sovrumsdesign

Målat glas rumsdesign

klassiskt glasmålningsfönster i vardagsrumsinredningen

Färgat målat glas i inredningen

I ett rymligt vardagsrum skapar en mosaikpanel ett intryck av festlighet och prakt. Den kan placeras på en av väggarna, eller med denna teknik kan du bygga en skiljevägg som zoner rummet. Det kommer att bli framgångsrikt att använda en sådan zonindelning av vardagsrummet i kombination med köket, om den totala ytan är tillräcklig. Du kan byta ut en del av väggen som skiljer vardagsrummet från korridoren mot en målad glasskiva.

Designers rekommenderar sådana skiljeväggar som ett förenande element i två intilliggande rum – de tycks flöda in i varandra, medan de zonerar utrymmet och fyller båda rummen med ljus. När lamporna tänds på kvällen skapas en magisk atmosfär – från det upplysta rummet kastar ett glasmålningsfönster ljus på ett mörkt område.

målat glasmålning i husets stil

Lägenhet interiör med målat glas

smältning av målat glas i lägenhetsdesign

Inredning av ett rum med mångfärgat glasmålning

rumstil mosaik målat glas

Ovanliga glasmålningar i lägenhetsdesign

Målat glas och möbler

Målat glasmöbler är en bra lösning för många stilar. I köket är skåp med målade glasfasader lämpliga, i vardagsrummet – vitrin för disk, i sovrummet, i korridoren – skåpdörrar, omklädningsrum. För skjutbara garderober beställs ofta spegel-pseudo-målat fönster eller sandblästringsfönster.

En ljus skärm med inlägg av målat glas kan bli en inredning i sovrummet. Dess syfte är mer dekorativt, även om det kan täcka med sig en del av rummets utrymme, utan att det påverkar belysningen av den dolda zonen.

Original, snygg – bordsskiva i mosaik för ett litet soffbord. Badrumshyllor och skåpdörrar är en annan tillämpning av mosaiktekniken. Liknande föremål används för att skapa inredningens exklusivitet..

mosaikfönster i husets inre

Målat glas rumsdesign

klassisk målat glas i rumsinredning

Färgat målat glas i inredningen

Snygga saker

Målat glas i inredningen är inte bara stora fönster och dörrinsatser. Dekorationen kommer att kompletteras med lampor med en mosaikskärm, lådor, vaser tillverkade i denna teknik. En ram som ramar in en väggspegel kommer att liva upp en liten hall, precis som ett glasmålningsbord i en rymlig hall.

Det viktigaste är att inte överbelasta utrymmet, det är bättre att låta det vara få sådana föremål, men de kommer att bli ett designelement, de kommer att kombineras med det i färg för att inte komma ur den allmänna dekorationen av Hem. Valet av teknik beror på rummets design: ett klassiskt fönster med glasmålningar bör inte användas i moderna högteknologiska, minimalistiska, loftstilar. Men det betyder inte att glasmosaik och modernitet är två oförenliga saker. Geometriska prydnader, lämpliga tomter och modern dekorationsteknik hjälper till att skapa ett ovanligt och mysigt hem, som kännetecknas av exklusivitet och originalitet..

50 foton av idéer för lägenhetsdesign med glasmålningar:

vardagsrum stil målat glas mosaik bild smältning av målat glas i lägenhetsinredning foto målat glasmålning i det inre av rummets foto klassiskt målat glas i hemdesignbild sandblästrat glasmålningfönster i sovrummet inredning foto sandblästring målat glas i lägenhet design bild smältning av målat glas i det inre av sovrumsfotot målad målat glasstil vardagsrum bild mosaikfärgade fönster i rummet inredning foto klassisk målad glas hem stil bild klassiskt glasmålningsfönster i det inre av lägenhetens foto målat målat glas i rumsdesignbild smältning av målat glas i hemdesignfoto sandblästrat glasmålningsfönster inuti sovrumsbilden mosaikfärgade fönster i vardagsrummet inredningsbild mosaikfönster i sovrumsfönster stil sovrum foto sandblästrat glasmålning i utformningen av rummets foto målat glasmålning i heminredningsbild klassisk vardagsrumsbild i målat glasstil smältning av målat glas i det inre av lägenhetsfotoet sandblästrat glasmålning i vardagsrummets inre mosaikfärgade fönster i inredningen av lägenhetens foto sammansmältning av målat glas stil rum målat målat glas i hemdesignfoto klassiskt målat glas i sovrumsdesignfoto målat målat glas i rumsstilbild klassiskt målat glas i sovrumsinredningsfoto smältning av målat glas i husets inre sandblästrat glasmålning i vardagsrumsinredningsbilden mosaikmålat fönster i stil med ett lägenhetsfoto klassiskt glasmålningsfönster i vardagsrummets inre mosaikmålat glas i hemdesignbild smältning av målat glas i lägenhetsinredningsbild sandblästrat glasmålningsfönster i det inre av rummets foto målat glasmålning i sovrumsdesignfoto klassisk fönster i färgat glasfönster smältning av målat glas i heminredningsbilden sandblästrat glasmålningsfönster i det inre av lägenhetens foto klassisk målat glas i lägenhetsinredningsbild smältning av glasmålningar i hemmet sandblästring målat glas i sovrumsdesignbild sandblästrat glasmålning i lägenhet design foto målat glasmålning i husets inre foto klassisk sovrumsbild med målat glasstil smältning av målat glas i rumsdesignfoto klassiskt fönster i målat glas i lägenhetens inre smältning av målat glas i inredningen i vardagsrummet foto målat fönster i målat glas i sovrummets inre sandblästrat målat glas hem stil foto klassiskt glasmålningsfönster i lägenhetens inredningsfoto

Previous Post
Pepinieră în stil Provence pentru fete: tandrețe și farmec provincial
Next Post
עיצוב דירת חדר בן 40 מ”ר. מ ‘מאיפה להתחיל?