15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Terénne úpravy prímestskej oblasti

reťazec (0) "" reťazec (0) ""

Terénne úpravy lokality sú veľmi dôležité pre vytváranie krásy a pohodlia vo dvore. Pri jeho implementácii sa čiastočne alebo úplne mení priľahlé územie. Stáva sa veľmi originálnym, jedinečným. Ako vykonať krajinný dizajn letnej chaty vlastnými rukami alebo s pomocou profesionálnych dizajnérov podrobne v texte tohto článku.

Svojpomocný návrh letnej chaty

Terénne úpravy sú zodpovedné podnikanie a zároveň veľmi vzrušujúce

Dizajn je skutočné umenie. Človeku je známy už viac ako tisíc rokov, čo predstavuje nielen vylepšenie priestoru, ale celý rad udalostí.

Pred začatím práce by ste mali zistiť, čo presne chcete na konci získať, pričom zohľadnite potreby všetkých členov rodiny. Existujúce miesto je potrebné rozdeliť na zóny, vypočítať rozpočet čo najpresnejšie. Potom je v papierovej forme alebo pomocou špeciálnych plánovacích programov vypracovaný podrobný plán..

Projektový projekt krajinného dizajnu prímestskej oblasti

Usporiadanie prímestskej oblasti začína prípravou projektu

Je možné ozdobiť územie, ako sa vám páči – existuje veľa zaujímavých návrhových nápadov, ktoré sú obmedzené iba množstvom financií a predstavivosťou ľudí. Pri zostavovaní projektu budete potrebovať pomoc špecialistu, ale väčšinu z toho môžete urobiť ručne.

Na dači si môžete vytvoriť ovocný sad, malé jazierko, altánok, množstvo kvetinových záhonov, kľukaté chodníky, rovný zelený trávnik, podsvietené lavičky alebo detské ihrisko. Záhradné stromy sa prednostne nachádzajú na severnej strane, zeleninová záhrada – na najteplejšom a najslnečnejšom mieste.

Ako naplánovať návrh územia v blízkosti domu

  1. Je potrebné poznamenať najpresnejšie rozmery, tvar stránky.
  2. Nakreslite do plánu všetky budovy, stavby, ďalšie objekty, ktoré už existujú – dom, kúpeľný dom, garáž, stodolu atď..
  3. Nakreslite všetky budovy, ktoré chcete vytvoriť. Jedná sa o altánok, stánok pre psov atď..
  4. Rozdeľte priestor na segmenty. V každom z nich musíte usporiadať určité prvky projektového projektu – takže bude jednoduchšie všetko prispôsobiť.
  5. Označte všetky stromy rastúce v krajine, nakreslite diagram, kde budú vysadené nové, berúc do úvahy vzdialenosť od budov.
  6. Označte v pláne, kde sú umiestnené inžinierske systémy na zalievanie postelí, prívod vody do rybníka, osvetlenie atď..

Plánovanie krajinného dizajnu letnej chaty

Plán úpravy záhrady

Po vypracovaní plánu by ste mali „preskúmať oblasť“ – určiť, aký druh pôdy sa na mieste nachádza, aké hlboké sú podzemné vody, či je potrebné odvodniť. Kopcovitá oblasť môže byť vyrovnaná alebo ponechaná tak, ako je.

Aké zóny môžu byť v krajine.

  • Obytný – dom, garáž, terasa, letná kuchyňa, sprchovací kút, WC.
  • Domácnosť – bude tam stodola s náradím, miestnosť pre zvieratá, vtáky.
  • Miesto na odpočinok – čajovňa alebo altánok v najtichšom, útulnom kúte vidieckeho domu.
  • Záhrada so zeleninovou záhradou – môžete nechať len pár lôžok so zeleňou, niekoľko ovocných stromov.

Rustikálny dizajn predzáhradky

Predná záhrada je vizitkou záhradného pozemku, jej dizajn by mal byť prepojený so všeobecným konceptom krajinného dizajnu

Návrh prímestskej oblasti v ruskom štýle

V hospodárskej zóne sú kôlne, kúpeľný dom, pivnica a studňa.

Rastliny a kvety, záhradné chodníky a trávniky

Pestovanie kvetov v krajine si vyžaduje určité finančné náklady, veľa voľného času. S pomocou rastlín krásne vybraných farbou, veľkosťou, tvarom môžete originálnym spôsobom ozdobiť akúkoľvek krajinu.

Kvetiny v dizajne letnej chaty

Kvetiny je možné vysádzať bez akejkoľvek dekorácie, iba hromadne na trávnik

Mixborder s kvitnúcimi trvalkami

Pre mixborder sú vybrané rastliny rôznych výšok a období kvitnutia

Záhradné chodníky sú dôležitým prvkom. Môžu mať praktický charakter – vedú k domu, východu z areálu, k vodnej nádrži, altánku, garáži, kúpeľnému domu, rybníku. Dráhy tiež vykonávajú estetickú funkciu a vizuálne rozdeľujú oblasť na segmenty. Je potrebné poskytnúť pohodlný prístup k posteliam, ak existujú..

Cesty môžu mať jasnú geometriu alebo môžu byť zložito sa vinúce, obklopujúce záhony, skalky, sochy „záhradných trpaslíkov“. Sú vyrobené z rôznych materiálov – piesok, dlažobné kocky, špeciálne tehly, štrk, veľké dosky, okrasné kamienky. Je zaujímavé striedať ktorýkoľvek z týchto materiálov navzájom..

Záhradný chodník z jemného štrku

Na prírodnú cestu je vhodný štrk alebo kôra stromov

Trávnik môžete vysiať sami alebo si kúpiť hotový zvinutý trávnik. Aby bola hustá, zelená, musíte ju pravidelne zalievať difúzorom alebo bežnou kanvicou. Ako často je potrebné zalievanie, koľko vody závisí od pôdy, druhu trávy. Aby trávnik vyzeral decentne, je potrebné ho pravidelne kosiť..

Výber správnej palety farieb

Správne zvolená paleta farieb úplne premení aj veľmi jednoduchý, lacný projekt letnej chaty.

Kombinácia farebných odtieňov v záhradnom dizajne

V záhrade sa musíte snažiť používať harmonické farebné kombinácie.

Celá škála dizajnových prvkov je rozdelená do skupín:

  • Podrobnosti o prírodnom prostredí. Stromy, kríky, kopce, cesty, kamene, potoky – všetko, čo príroda vytvorila. To, čo plánujete opustiť, ovplyvní paletu farieb webu. Prirodzene, prírodné farby priamo závisia od sezóny..
  • Architektúra. Dom a jeho prístavby – veranda, kúpeľný dom, garáž, terasa, skleníky, markízy, mosty. Stavebné prvky by mali farebne dobre ladiť s fasádou domu. Môžete namaľovať všetky prvky rovnakou farbou, ale je lepšie, keď je jedna zo štruktúr hlavným „farebným bodom“, ústredným bodom. Dom sa spravidla stáva takýmto objektom..
  • Socio-dekoratívne detaily. Rybníky, zelené plochy, kvetinové záhony, alpské šmýkačky – všetko, čo sa na zemi robí buď samostatne, alebo s pomocou dizajnéra. Rôznymi spôsobmi pôsobenia s kvetmi a odtieňmi je z okrasných rastlín vytvorený jedinečný „koberec“, ktorý poteší svojich majiteľov od jari do neskorej jesene..
  • Ostatné veci. Ide o paluby, cesty, plošiny, sochy, ihriská, hojdačky. Farebná schéma hrá dôležitú úlohu. S jeho pomocou maskujú rôzne nedokonalosti priestoru, vizuálne zväčšujú územie a dodávajú mu špeciálny tvar..

Nádherné hortenzie s bielymi púčikmi na ich letnej chate

Je dôležité vziať do úvahy, že prírodné tóny sa budú meniť v závislosti od sezóny.

Pozemok s otvoreným krbom pri letnej chate

Akcentom je najčastejšie obytná budova, okolo ktorej je postavený celý koncept zdobenia letnej chaty

Paletu farieb vo večerných hodinách je možné ľahko upraviť pomocou špeciálne zvoleného osvetlenia. Delí sa na funkčné a dekoratívne. Svetlo zvýraznené cesty, oddelené záhony, schody, fontány.

Rekreačná oblasť s krbom alebo grilom

Milovníci kebabu alebo grilovačky v prírode na tieto účely určite zorganizujú špeciálne miesto. Niektorí dali prenosný gril, iní postavili celý ruský sporák, okolo ktorého je plošina z kameňa, tehly.

Oddychová zóna v tieni záhradných stromov

Na rekreáciu v prírode je vyhradené samostatné miesto, kde môžete umiestniť lavičky, hojdaciu sieť, gril alebo altánok

Oddychová zóna so zapusteným ohniskom

Ohnisko s nameraným horiacim plameňom bude dobrým doplnkom pre záhradu akéhokoľvek štýlu.

K dispozícii je tiež rôzny nábytok – drevené alebo kované lavice, ratanové prútené stoličky, plastové stoly, stoličky. Tu môžete umiestniť celú jedálenskú skupinu, mäkké pohovky s odnímateľnými poťahmi, ktoré sa dajú ľahko prať.

V prípadoch, keď má otvorené ohnisko tvar kruhu, je vhodnejšie, aby bola oblasť okolo neho okrúhla. Ak to financie a priestor dovoľujú, postavte kapitálnu záhradnú kuchyňu.

Stolovanie vonku

Ak urobíte skutočnú jedáleň pod holým nebom, bude tu vynikajúca príležitosť na večeru s celou rodinou na čerstvom vzduchu a usporiadať večerné posedenia s priateľmi. Je lepšie vybrať si nábytok, ktorý je prenosný, skladací, aby sa dal ľahko odstrániť na zimu alebo v prípade dažďa..

Terasa na relaxáciu a stravovanie na betónovom mieste

Pre otvorený priestor je ratanový nábytok optimálny, nezmokne od dažďa a pohodlné mäkké vankúše si môžete priniesť domov

Priestor pre jedáleň je vhodné vydláždiť kameňom, dlažobnými doskami, aby sa nábytok neustále neprebáral do zeme, a bol dostatočne stabilný. Môžete si kúpiť stôl, do ktorého je vložený špeciálny veľký dáždnik – potom bude vhodné jesť v prírode, ako keď prší, alebo za slnečného dňa. Ak nie je dáždnik nainštalovaný na stole, ale vedľa neho, v prípade silného vetra by mal byť bezpečne pripevnený závažím..

Baldachýn vyzerá originálne vo forme dreveného alebo kovového rámu, pozdĺž ktorého špagátujú okrasné rastliny, ktoré vykonávajú funkciu akejsi markízy. Toto prostredie je skvelé pre romantickú alebo rodinnú večeru..

Záhony v záhrade

Existuje niekoľko typov kvetinových záhonov.

  • Vertikálne – vyžadujú veľmi málo miesta a poskytujú veľmi zaujímavý vzhľad. Na ozdobu takýchto záhonov sa používajú popínavé rastliny, zelenina s dekoratívnym ovocím. Vyrábajú sa vo forme pyramídy alebo kvetinového stĺpika..
  • Rabatki – široké záhony vo forme pásov umiestnených pozdĺž plotov, trávnikov, chodníkov. Existujú jednostranné a obojstranné, kvety sú pre nich vybrané nízke, svetlé.
  • Mixborders sú druh kvetinových záhonov s bylinkami, malými stromami, kríkmi, ktoré sú vysadené veľmi tesne k sebe. Pochádzajú z podobných rastlín kontrastných farieb alebo z monochromatických, ale líšia sa vzhľadom a tvarom..

Použitie mixborderu v krajinnom dizajne

Elegantný mix hraníc trvaliek

Kvetinové záhony môžu byť tradičné horizontálne, je dôležité vybrať pre ne vhodné rastliny.

Interiér rybníka

Umelé nádrže akejkoľvek veľkosti zdobia krajinný dizajn prímestskej oblasti. Rybníky, bazény, fontány sú schopné vytvárať jedinečné kozmetické kompozície. Rôzne nádrže vykonávajú na mieste praktické alebo estetické funkcie. Môžete plávať v bazéne, chovať kapra v rybníku. Malé podlhovasté jazero s mostíkom cez most jednoducho lahodí oku alebo sa používa na polievanie.

Malé záhradné jazierko s vodnými rastlinami

Každá záhrada by mala mať vodnú zložku

Aké sú zásobníky na dávkovanie:

  • rybníky;
  • bazény;
  • obehové rieky;
  • fontány;
  • vodné mlyny;
  • umelé vodopády.

V blízkosti vody si môžete urobiť kútik divej prírody tým, že ozdobíte lesnými stromami, mäkkými machmi, bylinkami.

Postavy v záhrade, budovy, alpské šmýkačky

Budovy sú spravidla postavené na čisto praktické účely. Môže to byť:

  • výklenok;
  • kúpeľ;
  • murovaná kuchyňa so sporákom;
  • detské ihrisko;
  • stodola.

Letná kuchyňa s krbom v záhrade

Kapitálna letná kuchyňa s vonkajším krbom si bude vyžadovať veľa úsilia a finančných investícií

Všetky budovy sú vyrobené v rovnakom štýle, je možné kombinovať niekoľko rôznych štýlov, ale veľmi opatrne.

Zeleninovú záhradu a záhradu môžu oddeľovať rôzne ploty, jedáleň a detské ihrisko. Uprednostňujú sa ľahké, nie ťažkopádne, pretože ich funkciou je zónovať územie a nie skrývať jednotlivé miesta..

Starý vozík vo výzdobe záhradného pozemku

Umeleckým prvkom záhrady sa môže stať čokoľvek. Hlavná vec je, že organicky zapadá do celkového vzhľadu

Dekoratívne sochy a ďalšie podobné prvky by mali byť v dobrom súlade s okolitým pozadím. Drak sa môže skrývať na záhone, škriatkovia môžu žiť pod stromom.

Ak sú v záhrade kopce, je ľahké z nich vytvoriť alpské diapozitívy, ktoré sa rozkladajú krásnymi kameňmi a zdobia rôzne rastliny. Skalná záhrada môže byť vyrobená z ničoho nič. Za týmto účelom sa na jeseň naleje kopec z rozbitých tehál, štrku na vrch hrubej vrstvy úrodnej pôdy. Je do nej vykopaných niekoľko veľkých kameňov, na vrchole – menšie. Výška by mala byť asi meter – na jar si šmykľavka „sadne“, stane sa o niečo nižšia.

Mixborder kvetov a kríkov na svahu letnej chaty

Kvety a kríky je najlepšie umiestniť do skupín

Kvety pre alpské kopce sú vyberané nenáročné, s podobnými požiadavkami na zloženie pôdy, svetlo, zalievanie. Aké rastliny je možné použiť:

  • rozeta – vyzerajú skvele, ale je ťažké sa o ne starať (mazhetniki, levisia, omladené, orostachis);
  • cibuľovité a hľuzovité – kvitnú skoro na jar (biele kvety, krokusy, galantus);
  • podzemok – tvorí hustý koberec, keď rastie (ľubovník bodkovaný, rebríček, tymian, sedmokráska, alpská jahoda).

Často sa používa rozchodník, lumbago, rúž, edelweiss, saxifrage.

Alpský tobogán v krajinnom dizajne prímestskej oblasti

Kamene sú povinným atribútom alpskej šmýkačky, symbolizujúcej vrchol hory, na ktorého svahoch sú vysadené nízko rastúce kríky a byliny

Dedinský krajinný dizajn – štýly

Ak chcete sami vytvoriť vysokokvalitný krajinný dizajn letnej chaty, môžu byť užitočné zručnosti staviteľa, geodeta, agronóma a výtvarníka.

Pre letné chaty existujú rôzne štýly krajinného dizajnu..

  • Tradičný štýl je dokonalý poriadok, symetria. Geometrické tvary kríkov, záhony.
  • Lesnoy – všetko, čo je v ňom, sa zdá byť „náhodné“, rušenie je tu minimálne. Vysadené sú lesné stromy, divé kvety, kríky.
  • Environmentálne – prírodné formy, nepokoje vo farbe, žiadne vizuálne znaky prostredia vytvoreného ľuďmi.
  • Maurský – bazén alebo fontána z farebných dlaždíc, všetky odtiene zelenej, orientálne ozdoby.
  • Angličtina – rovnomerne kosené trávniky, kľukaté cestičky, veľa záhonov, kvetináče.
  • Japonský štýl – malé ihličnany, kamene, „pohybujúca sa“ voda, mokrý mach, kamienky, jasne kvitnúce kríky.
  • Čínština – žiadna symetria, rovné čiary. V strede môže byť socha draka, tradičná miniatúra pagody.
  • Koloniálny štýl – pastelové farby, závesné sedacie súpravy, drevené altánky, popínavé rastliny.
  • Francúzska Provence – veľa drobných dekorácií, plastík, polostarožitného záhradného nábytku, záhony voňavých byliniek.
  • Rustikálny vidiecky štýl – ovocné stromy, zeleninové záhony, veľa dekorácií z tepaného železa, drevené figúrky.
  • Stredozemné more – viacúrovňové fontány, stĺpy, cyprusy, terakotové dlaždice, imitácia brehov modrého oceánu.
  • Afrika – promenády, ihriská, sochy idolov, kamenné vázy, ratanový nábytok.
  • Secesný štýl – minimalizmus, asymetria, labyrinty, prírodný kameň, jasné osvetlenie v noci.
  • Umelé starnutie – imitácia opustenej oblasti s kvetmi, polostarožitný nábytok.

Terénne úpravy letnej chaty v štýle ruského panstva

Ruská záhrada – ľahkosť a prirodzenosť

Techniky vizuálneho rozšírenia oblasti lokality

Na malé plochy je najvhodnejší jednoduchý geometrický dizajn a vertikálne záhradnícke techniky. Ak chcete priestor vizuálne rozšíriť, mali by ste opustiť vysoké ploty a uprednostniť ich pred plotom z kovového pletiva, nízkym plotom. Hladké ohyby chodníkov, cesty tiež pomôžu vytvoriť pocit priestrannosti..

Betónový chodník na obklad s kameňom

Pre malú záhradu sú vhodné ľubovoľné ohyby, kľukaté dláždené cesty alebo záhony voľného tvaru

Od veľkých budov a sochárskych kompozícií bude potrebné upustiť – zaberú príliš veľa miesta. Ak sú potrebné nejaké budovy, mali by byť starostlivo skryté za kríkmi a stromami. Príliš veľké rastliny tu tiež nie sú na mieste – namiesto nich si prídu na svoje poddimenzované rastliny vysadené v kompaktných skupinách..

Kombinácia rastlín v záhradnej architektúre

Nie je potrebné vysádzať príliš veľa rastlín; na vytvorenie slušnej kompozície stačí vyzdvihnúť 2-3 exempláre, ktoré sú kombinované podľa veľkosti a času kvitnutia.

Jedna kvetinová záhrada stačí, ale krásne prevedená. Ak nie je dostatok miesta na plnohodnotnú nádrž, položia miniatúrnu fontánu, ozdobnú studňu, „suchý potok“. Ďaleké rohy malých letných chát sú „odľahčené“ pomocou žltobielych kvitnúcich rastlín.

Terénne úpravy malej prímestskej oblasti

Keď je prímestská oblasť veľmi malá, musíte si vybrať, čo je najlepšie na ňu umiestniť: tienistý sad s lavičkami, priestor na grilovanie, grilovanie, kvetinové záhony alebo len trávnik s hojdačkou, miesto na prechádzky s domácimi zvieratami.

Návrh malého nádvoria pred obytnou budovou

Dekorácia malého pozemku v modernom štýle

Pre úspešný dizajn krajiny by kvetinové záhony nemali byť symetrické, je lepšie ich umiestniť blízko vchodu pomocou akýchkoľvek dostupných materiálov..

Usadlosť musí byť oplotená. Na vytvorenie prírodnej atmosféry sú pozdĺž plotu vysadené popínavé rastliny, kríky a malé stromy. Ak je priestor dvora obsadený zeleninovou záhradou alebo takmer úplne betónovaný, potom je na streche stále priestor.

Bambusový plot v záhradnom prevedení

Pôvodné oplotenie stránky z bambusu

Urobiť si svojpomocný dizajn krajiny nie je ťažké, pretože má určité schopnosti. Ak znalosti a zručnosti nestačia, môžete sa obrátiť na profesionálov, ktorí sa špecializujú na krajinný dizajn letných chát. Dokonca aj z najjednoduchšej letnej chaty vytvárajú nádherné miesto na odpočinok pre deti, dospelých a ich domácich miláčikov..

Znalecký posudok Alina Kvileva.

Video: nenáročné trvalky do záhrady

Foto: 50 najlepších nápadov na dizajn letnej chaty

Otvorený altánok z tehál v krajine Záhradné stoličky na zelenom trávniku Umelý vodopád v záhrade Webový design v štýle ruského panstva Kvetiny v krajinnom dizajne Zloženie ihličnatých a listnatých stromov pozdĺž tehlového plotu Kamenný most cez záhradný potok Kvetinový záhon s rozkvitnutými petúniami Osemhranný altánok s mäkkými kachličkami Chodník z cementových dlaždíc k altánku Žlté kvety pozdĺž dreveného plotu Geometrické záhony v záhradnom prevedení Drevostavby v záhradnom dizajne Záhon s bielym štrkom Malá alpská šmýkačka pred terasou vidieckeho domu Hosta v strede alpského toboganu Kvitnúce kadidlo na svahu záhradného pozemku Altánová dekorácia s kvetmi v nádobách Tienistá časť vidieckej záhrady Ružové kvety nad umelým vodopádom Miesto na odpočinok na brehu rybníka Kamene na brehu jazera dacha Terénne úpravy lokality s umelou nádržou Vidiecky rybník so živými rybami Betónové jazierko v rohu záhradnej plochy Vytrvalé rastliny pred murovaným plotom Drevená lávka cez záhradný potok Popínavé rastliny v prevedení záhradného altánku Ranná sláva vo vertikálnych záhradných úpravách Kvetinové záhony pozdĺž okrajov záhradnej cesty Zdobenie letnej chaty vlastnými rukami Kamene v rybníku namiesto mosta Záhon s kvitnúcimi trvalkami pred otvorenou terasou Kvety a kríky v záhradnej krajine Kvitnúci mixborder v záhradnom dizajne Zmiešané zmiešané viacfarebné farby Trávnik v malej záhradnej oblasti Záhon s ihličnanmi pred oknom vidieckeho domu Drevená lavička pri letnej chate Umelé jazierko v záhradnom prevedení Záhradníctvo na vlastnú päsť letnej chaty Krásne kvety v betónovom kvetináči Kvetinový záhon s tulipánmi urobte sami Urob si sám zvislý záhon Drevený altánok s trávou na streche Drevený altánok na predmestí Záhon s hieroglyfmi v záhradnom dizajne Dekorácia pozemku vo vidieckom štýle Záhrada v orientálnom štýle pri letnej chate Terénne úpravy záhrady v pravidelnom štýle

Previous Post
Belysningsdesign för en modern lägenhet: ett professionellt förhållningssätt
Next Post
كيفية تجهيز مطبخ فنغ شوي