15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Belysningsdesign för en modern lägenhet: ett professionellt förhållningssätt

Ny teknik erbjuder ett innovativt tillvägagångssätt när en effektiv belysningsdesign av en lägenhet krävs. Graciösa nyanser och lysdioder på tak i flera nivåer förskjuter skrymmande ljuskronor utan en antydan till estetik. Den moderna belysningsdesignen för stadslägenheter kan konkurrera med utseendet på ett operahus, en restaurang eller ett framgångsrikt företags kontor på omslaget till en tidning. Med en genomtänkt design kommer det inte att finnas några mörka hörn i rummen, även utan bordslampor och golvlampor, och elkostnaderna minskar.

Golvlampor på sängbord i sovrumsbelysning

Belysning påverkar i hög grad den visuella uppfattningen av rummet, som komforten och mysigheten i ditt hem beror på.

Standarder för effekt och antal belysningsarmaturer

Bostadsdesign har sina egna regler som fullt ut gäller allmänna belysningsstandarder. Belysningsgraden är fortfarande en viktig förutsättning för komfort. Det bör främja syn och psykiskt välbefinnande. Detta är en rimlig balans mellan antalet belysningsarmaturer för en viss effekt i förhållande till arbetsytans område..

 • Ett väl upplyst kontor håller sinnet i god form.
 • I vardagsrummet, med en genomtänkt design, är det lätt att skapa en speciell aura som betonar den stilistiska lösningen..
 • Om det är skymning i ett extravagant badrum eller sovrum, tenderar det oundvikligen att sova..
 • Ett kompetent tillvägagångssätt för utformningen av korridorsbelysningen kommer att göra lägenheten gästvänlig i uppfattningen av besökare.
 • Det är trevligt att laga mat i köket med ytterligare belysning av arbetsytan.
 • Mjukt ljus i barnens sovrum irriterar inte barnets visuella analysatorer och gör det möjligt att lugnt somna.

Design av lampor för att belysa rummets arbetsutrymme

Geometriska lampor med tydliga linjer är bra för studien.

Viktig! Om du gör misstag i konstruktionen behöver du extra kostnader för att lägga dolda elektriska ledningar. Det är bättre att omedelbart minska eller öka effekten än att ta bort beklädnaden av naturligt trä, sten och dyra tapeter efter reparation.

Ytterligare lampor i utformningen av sovrummet i urban kartografi

Ytterligare ljuskällor skapar en varm atmosfär och mjukar upp rummet

Experter rekommenderar att du använder lampor med en total effekt på 50-75 kW för varje 5 “kvadrat” golvyta för en standardlayout. Med högt i tak är mer möjligt. Standarderna har utvecklats och verifierats under lång tid, men de anpassas till modern teknik och belysningsdesign i lägenheten. De hjälper till att självständigt hitta det optimala läget, men den totala effekten måste divideras med det totala antalet ljuspunkter.

Använda speglade ytor i rumsbelysning

Speglar skapar mer reflekterande ytor, vilket väsentligt tillför ljus till rummet och minskar antalet armaturer och energiräkningar

Använd rekommendationerna:

 • i en 1-rumslägenhet upp till 30-40 kvm. Det räcker med 7-8 belysningsarmaturer (3 tak, flerspårig ljuskrona, 2-3 sconces, en bordslampa och en golvlampa);
 • i ett 2-rums rum räcker det 8-9 lampor;
 • 3-rum-10-11 poäng;
 • har du en 4-rumslägenhet räcker det med 11-12.

Designer ljuskrona i det inre av vardagsrummet

Ljuskronan kan användas för huvudbelysning

En modern lägenhet där sträcktak med strålkastare och diodtejp är installerade – olika standarder. Du kan klara dig utan en ljuskrona, men dess frånvaro kompenseras av lampor, möbelbelysning och andra typer av lokal (lokal) belysning av funktionella områden.

Infällda strålkastare i utformningen av lägenhetens vardagsrum

Strålkastarnas kraft är lätt att justera och kan användas som huvudljus eller som bakgrundsbelysning

Allmänna regler för designkonceptet

 1. Rätt belysningsdesign i ett vardagsrum är ett mångfacetterat koncept.
 2. Belysning väljs med hänsyn till hälsofördelar, det kommer att betona stilistikens estetik och samtidigt uppfylla funktionella krav.
 3. En smart lösning – ett alternativ till inredningen av en stadslägenhet i minimalistisk stil som betonar ägarens känsliga smak och ljusa personlighet.

Takstrålkastare med riktat ljus i vardagsrummets inre

Lampor med riktat ljus används för att belysa en specifik plats eller för att justera rummets yta

Konceptet innehåller flera komponenter.

1. Allmän belysning (konstgjord) Fysiologiskt grundad bakgrund, grunden, som representeras av olika typer av lampor.
2. Interiör belysning design Liknar metoden för inredning och textilier för en övergripande estetik, speglar ägarens smak, ett sätt att uttrycka sig genom miljön. Antar rörliga föremål och markerar objekt för visning.
3. Lätt arkitektur Antar konceptet att belysa ett rum, indelat i interiör, interiör och yttre belysningsarkitektur i genomförandet av snygg design.
4. Naturligt ljus En viktig komponent, den kan varieras beroende på tid på dagen, säsongsbetingelser och plats för rum. Bjälkarna från fönstret dämpar persiennerna, sprider tyllen och skuggar gardinerna. Det förstärks av ljusa väggar, speglade och blanka ytor, förkromning.
5. Riktat artificiellt ljus Roterande projektorer och taklampor, bordslampor, golvlampor på stativ eller flexibel spiralbas.
6. Dekorativt tillägg Bekväm att använda i arbetsområdet, för akvarier, ovanliga möbler och konstutställningar för gäster.

Hängande lampa i vardagsrumsbelysningsdesign

Det är lätt att framhäva ett visst område i rummet med en lokal lampa.

Viktig! Olika belysningsarmaturer används för att organisera moderna belysningsdesigner i ett rum. Dessa är “halogener”, glödlampor, lysrör, spot- och banddioder, fiberoptiska sladdar.

Soffits på taket i belysningsdesignen av en studiolägenhet

Belysning används ofta för att dela utrymme, särskilt i små lägenheter.

Det allmänna ljuset i varje rum är en naturlig komponent, utan vilken det är omöjligt att överväga designkonceptet. Väggarnas färgschema kompenserar för bristen på solljus eller absorberar dess överskott.

Belysningskontroll i lägenhetsdesign liknar att styra och ställa in en uppsättning, men det kräver vissa verktyg som alla belysningsdirektörer använder. Ljus kan vara:

 • naturlig;
 • tankspridd;
 • återspeglas;
 • förstärkt;
 • avslappnad.

Klar belysning av köksutrymmet i en stadslägenhet

Transparenta lampskärmar “äter inte upp” ljuset, till skillnad från matta, och för att skapa önskade effekter kan du använda färgade lampskärmar

Belysningstypologi

 1. Belysning på flera nivåer är ett alternativ till ljusdesign utan en ljuskrona. Området och funktionen för varje webbplats, hörn eller zon beaktas. Detta är ett tillfälle att markera de nödvändiga platserna och slippa kostnaden för allmän belysning. Ytterligare justering används för att slå på / av baserat på smarta alternativ och fjärrkontrollen (display).
 2. Alla typer av sconces används för väggarnas yta. Ekonomiskt och bekvämt när du behöver belysa en spegel, en garderobsnisch, en sväng i en lång korridor eller början på en nedstigning från en trappa i ett privat hus.
 3. Downlight används sällan i bostadskretsar ännu, men det här är inte ett infall eller en extravagant lösning. Ytterligare utarbetande av golvytan kommer att balansera fördelningen av strålarna. Ofta monterar de en LED -remsa eller neonrör nära baseboardet. I badrummet och korridoren ser en bana av glasplattor original ut med lampor insatta under dem, som tänds när du trampar på dem.
 4. För att ändra vektorn efter behov är roterande, rörliga och rörliga lampor och dioder tillämpliga. Dessa är spårsystem, svängbara lampor och ljuskronor med svängbara armar, som på bilden..

Belysning av sängbordet i sovrummet

För lokal belysning är det bekvämt att använda kontrollerade armaturer med svagt bakgrundsbelysning.

Observera! Med en lyckad kombination av alla sorter uppnås kompensation för bristen på ljus med minimal betoning på synen..

Blandad belysning av vardagsrummet genom olika ljuskällor

Blandad belysning från olika typer av lampor förvandlar bokstavligen rummet och förvandlar det till en sken av ljus

Designer Tips

 • Skärmar för korrigering av allmänt ljus placeras under taket i mitten av rummet (för enhetlig spridning). Istället för en ljuskrona är det enkelt att fördela belysningen på 4 väggar och tak i flera plan.
 • Arbetsområden ska vara jämnt upplysta, det är oönskat att lämna mörka hörn och djupa skuggområden, även om de sällan besöks. Arbetsljuset är bättre kombinerat – vitt med ett gult spektrum (kontrollera vid köp i butiken).
 • För dekorativ belysning är färgad belysning lämplig, till exempel LED -remsa eller sladdar, som kan användas för att lägga ut inskriptioner eller figurer på väggarna..
 • Inomhusväxter behöver speciella fytolampor för full utveckling, särskilt om de är invånare i tropikerna och södra breddgrader.
 • Akvariumhydrofyter belyses med “vita” eller universella lysrör på ett speciellt lock, i kombination med dioder och glödlampor med mjukt gult ljus. De värmer ytan på det dekorativa locket, så de placeras på avstånd, och botten är fodrad med folie.
 • Med hjälp av perforerade lampskärmar och taklampor kan du få ett vackert öppet skuggmönster. Men välj en slät och monokromatisk finish så att strukturen inte snedvrider den invecklade bilden..
 • Lokal eller lokal glöd är skyldig att gynnsamt betona vissa föremål och inredningsdetaljer, till viss del förbättra eller ersätta inredningen.
 • I arbetsområdet där människor läser, lagar mat eller studerar vid datorn behövs lokal belysning. Intensiteten ska vara bra för ögonen, fallet när det inte är värt att spara på hälsan.

Ljust vardagsrum med designer golvlampa

Enkel golvlampa, men hur den passar in i den omgivande inredningen

Viktig! När du arrangerar någon punkt, kom ihåg en viss mängd värme som genereras – fodret bör inte överhettas innan det antänds. Tänk på fysiologiska normer – brist på belysning hämmar arbetsaktivitet och slappnar av synnerven.

Strålkastare i sträcktakdesign

För sträcktak är inbyggda armaturer baserade på LED-lampor optimala.

Mångsidigheten hos moderna lösningar inom belysningsdesign

I alla rum bör allmän belysning kombineras korrekt med arbete och accent, lokalt och kombinerat. De har sina egna undertyper och sorter. Om generalen skulle, låt oss säga, bli av med mörkret i allmänhet, då har de andra enheterna en funktion – att markera enskilda element. Detta uppnås genom att använda olika ljuskällor i rummet, oavsett den övergripande designen..

Vardagsrumsdesign med LED -lampor

LED -belysning i vardagsrummet

Varianter av artificiella ljuskällor:

 1. LED -lampor är ett modernt alternativ till de klassiska “Ilyich -lamporna”, vars användning är dyr idag.
 2. Glödlampor anses vara arkaiska, men de ger minimal betoning på synen, och deras spektrum efterliknar solens strålar så mycket som möjligt..
 3. Energibesparing – ganska ekonomiska lampor, men deras frekventa flimrande tröttar synen, de erbjuds med ett “varmt” och “kallt” spektrum.
 4. Självlysande lampor används oftast för kommersiella och industriella områden, men även i “studior” utan väggar hittar dessa lampor en värdig tillämpning (imitation av dagsljus).
 5. Ljusemitterande sladdar “duralight” baserade på lysdioder är ett utmärkt sätt att dekorera enskilda element i interiören och extern belysning, som kompletterar den ursprungliga ljusdesignen i en lägenhet.
 6. Ljusa halogener har olika ljusnyanser, dessa lampor används ofta i rymddekoration.

LED -belysning i design av lägenhetsbelysning

Med LED -remsor kan du organisera alla alternativ för dekorativ belysning av tak, väggar och möbler

Vid beräkning av den totala intensiteten beaktas lösningen av sträcktaken. Belysningsdesign i sovrummet och vardagsrummet med strukturer på flera nivåer är självförsörjande, med undantag för tillägg av armaturer för lokala zoner.

Belysningsdesign för enskilda rum: enkelt och svårt

Ljus är inte bara funktionellt, utan också vackert. Framstående designers och arkitekter kommer definitivt att ta hänsyn till denna viktiga komponent när de tar sig an ett nytt projekt. Ett kompetent projekt kommer att göra din vistelse i huset bekväm, kommer att hjälpa den visuella korrigeringen av utrymmet.

Lampor i det inre av rummet för mötesgäster

Varje lampa i rummet ska ha sitt eget syfte.

Vissa element kan skuggas, andra kan markeras och få maximal uppmärksamhet åt dem, en viss vektor är inställd med riktat ljus för att “flytta bort” eller “föra närmare” ett föremål i det inre. Mjukt neonljus skapar en ovanlig effekt när den slås på från sänggavel, baksida av stoppade möbler, plasmapanel eller längs omkretsen av det “flytande” taket. I det här fallet kan du inte använda en ljuskrona eller någon annan “klassisk” ljuskälla.

Ljuset i korridoren är vanligtvis helt konstgjort; i lägenheten tas entrédörren bort från alla fönster. Du kan begränsa dig till en ljuspunkt nära taket om det är ett litet rum. I korridoren, i kombination med korridoren, görs 3-4 dimma lampor eller lampor längs hela gången. För dekorativa ändamål kan du dekorera golvlisten och tak gesimsen med LED -remsa. Det är lämpligt att belysa spegeln och garderobens inre utrymme. I en lång korridor är en ljus väg på golvet lämplig, och i ett rymligt rum – ett sträcktak med en vacker belysningsdesign.

City lägenhet smal korridor belysning design

För att förkorta den långsträckta korridoren kan du placera infällda lampor i taket och rikta ner ljuset

Sovrummet är ett speciellt rum där en intim atmosfär är lämplig, som i största utsträckning skapas av ljus och skugga. Designen beror på sovrummets storlek, inredningsstilen och möblernas konfiguration. I den klassiska versionen används en elegant takkrona och 2 lampor (på båda sidor av sängen), i den moderna – en mängd olika sträcktak och LED -belysning (vid spegeln och sängens huvud). Tak med en “stjärnhimmel” -effekt kombineras ofta med perforerade lampor med känsliga reflektioner på väggen. Vissa människor gillar skymningen i sovrummet. Men det är inte nödvändigt att vara begränsad till dessa idéer, beslutet beror på stilen och det allmänna designkonceptet, som på bilden.

Strålkastare och golvlampor i sovrumsbelysningsdesign

Dämpat ljus är lämpligt i sovrummet

I ett modernt vardagsrum är huvudbelysningsdesignen för en lägenhet tilldelad sträcktak eller tak i flera nivåer. Om i den klassiska versionen takets färg och ljuskronans form spelas upp, är nya lösningar i högteknologins tid inte begränsade av någonting. Köp ett relativt enkelt ljus som kan bytas från en fjärrkontroll eller matcha en kombinationsbelysning med en möbelbottenlampa.

Belysningsdesign i ett modernt vardagsrum

Flera typer av lampor används i vardagsrummet i enlighet med rummets stil.

Badrummet och toaletten är ett speciellt rum där du kan experimentera med belysning som är oacceptabel i ett vardagsrum. Prova att gradvis tända och släcka lampor, tända med bomull och mer. Det är viktigt att tänka på att detta är en plats med hög luftfuktighet, ledningar, lampor och skärmar måste vara så täta som möjligt. Dioder vid spegeln och badrummet är lämpliga. För dyra jacuzzi är detta standardalternativet..

Badrumsbelysning med inbyggda lampor

Badrummet behöver ett ganska starkt ljus, men inte hårt. Frostade lampor inbyggda i taket och ett par spegelbelysningsarmaturer är lämpliga

Ljus i köket involverar flera zoner som har ekonomisk lokal belysning. Detta är ett arbetsplan och en plats för att äta, förutom allmänt ljus. Vissa människor gillar de stora nyanserna som kommer ner från taket till matbordet. I ett modernt kök kan du göra en takram med riktade strålvektorer. En gasspis med en bakgrundsbelyst ugn ser original ut – du kan se hur stek kyckling roterar på grillen med gästerna. Dessutom är dioder i baren och ovanför diskbänken lämpliga..

Kombinerad köksbelysning i en stadslägenhet

I köket kombineras riktningsbelysning av arbetsytor med diffust ljus ovanför det gemensamma rummet

Mjukt ljus i barnens sovrum är designbasen för detta utrymme. För ljusa strålar är skarpa för barnets ögon och irriterar psyket. En brist kan provocera närsynthet om barn gillar att skriva, läsa och rita på kvällarna. På platser där de gör sina läxor eller studerar vid datorn är det absolut nödvändigt att organisera lokal belysning. Ett originalt barns nattljus för att lindra rädslan för mörker på natten, men det stör inte sömnen om det placeras på motsatt sida av barnets ögon.

Belysning av en soffa i utformningen av ett barnrum

Ett barnrum behöver hög belysning, men inga ljusa strålar

I en studiolägenhet beror allt på de lokala zonerna, men det är bättre om detta återspeglas i takkonstruktionens utformning. Varje accent kan bli en höjdpunkt i konceptet, men glöm inte att varje funktionsområde måste ha en kontrollerad effekt och intensitet hos strålarna. Med ett stort område är det lämpligt att växla från olika punkter till det allmänna ljuset eller fjärrkontrollen.

Organisation av belysning av en studiolägenhet

Ytterligare belysning av enskilda zoner läggs till i huvudljuset.

Naturlig belysning i vardagsrummets design

Slutligen, en viktigare punkt – oavsett hur idealiskt organiserad konstgjord belysning är, glöm inte naturligt ljus, som spelar en viktig roll i utformningen av ett bostadsutrymme.

De föreslagna exemplen på fotot hjälper dig att anta de idéer som används av proffs..

Video: enkla regler för bra belysning

Foton: 50 ljusdesigner

Soffits på linjär upphängning i det inre av vardagsrummet Vardagsrumsbelysningsdesign med öppen spis Belysning i hallen med ett svart tak Markerar trätaket i det inre av vardagsrummet Infällda armaturer i vardagsrumsdesign Ljuskrona i en rymlig hall i en stadslägenhet Belysta nischer i taket i vardagsrummet Vägglampa nära spegeln i vardagsrummet Planering av köket = vardagsrum med belysning Markerar väggen ovanför soffan i vardagsrummet Vardagsrumsbelysning i klassisk stil Säng på podiet med neonbelysning Provence ljusdesign Snygg belysning av en modern lägenhet Belysning av en inglasad loggia i modern stil Belysning av inomhusblommor med strålkastare på ställen Dekorera ett sovrum med belysningsarmaturer Golvlampa bakom en fåtölj i ett klassiskt vardagsrum Interiör i ett modernt vardagsrum med takbelysning Naturlig belysning i lägenhetsdesign Hängande lampa ovanför matbordet Tänder ett rum med inbyggda lampor Girlander i design av lägenhetsbelysning Modern belysning i det inre av lägenheten Vardagsrumsbelysning i ett trähus Gult ljus i vardagsrumsbelysningsdesign Geometrisk lampa ovanför matbordet Neonljus ovanför sängen i en studiolägenhet Belysning av trappor i det inre av rummet Tak av gipsskivor med infällda lampor Ljus belysning av den ursprungliga skiljeväggen i lägenheten Väggbelysning i vardagsrummet i en stadslägenhet LED -belysning i vardagsrummets inre Kök med LED -lampor i kallt ljus Soffits i ett vardagsrum i industriell stil Ett överflöd av ljus i en vit hall Belysningsdesign av ett rymligt vardagsrum med panoramafönster Neonbelysning av taket i lägenheten Glasskärmar på hängande lampor i matsalen Strålkastare i vardagsrumsdesignen Vardagsrumsbelysning i ljusa färger Designbelysning i ett rum med blanka ytor Originallampor på taket i vardagsrummet Inbyggda lampor i en klassisk inredning Snyggt ljus ovanför sittgruppen Belysning av nischen ovanför sängens huvud Ljusspel i utformningen av ett vardagsrum Mysig atmosfär i vardagsrummet med vägglampor Naturlig belysning av vardagsrummet i lägenheten Ljuskrona med ljus över matsalen i vardagsrummet

Previous Post
Căi de grădină DIY: desene și opțiuni de proiectare
Next Post
ما هو مطلوب لمشروع تصميم المناظر الطبيعية للموقع