15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Drevené kuchynské pracovné dosky: typy, tipy na starostlivosť, štýlové modely, tipy

Kuchynský priestor pozostáva z veľkého počtu prvkov, ktoré tvoria integrálnu kompozíciu interiéru. Jednou z dôležitých súčastí je tabuľka. Väčšina výrobcov uprednostňuje pri výrobe nábytku prírodné materiály, ktoré si kupujúci veľmi cenia. Najlepšou voľbou by bola drevená doska. Takýto výrobok má individuálne výhody a vyžaduje si niektoré špeciálne vlastnosti starostlivosti..

Doska stola je vyrobená z dreva.

Interiér kuchyne s drevenou doskou.

Vlastnosti drevených dosiek

Drevené kuchynské barové pulty a dosky majú niekoľko vlastností. V prvom rade vyniká výroba atribútov nábytku z prírodného dreva. Povrch je ošetrený špeciálnymi zlúčeninami, ktoré spomaľujú deštrukčné procesy, poskytujú ochranu pred vlhkosťou a rozvojom húb a škodlivých baktérií.

Drevo v kuchyni.

Pracovné dosky z prírodného dreva sú úplne neškodné.

Poznámka: povlak má tiež antiseptický účinok..

Drevené dosky sú vysoko odolné voči poškodeniu. Pri správnej starostlivosti má tento kus nábytku dlhú životnosť s minimálnym počtom prasklín, škrabancov a triesok..

Drevené dosky v kuchyni.

Vďaka špeciálnej úprave sa drevený povrch stáva odolným voči vlhkosti.

Osobitná pozornosť sa venuje čisteniu. Kuchyňa patrí k jednému z hlavných a najviac znečistených miest v dome. Tuky, olejové kvapky a častice jedla, sadze majú negatívny vplyv na pracovný povrch sústavy. Ako čistiaci prostriedok sa odporúča zvoliť riešenia, ktoré sú priamo vhodné pre tento druh dreva. Nesprávny výber čistiacej zmesi negatívne ovplyvní nábytok, čo výrazne zhorší jeho vonkajší atraktívny vzhľad a poškodí vnútornú štruktúru.

Drevená doska v kuchynskom prevedení.

Správna starostlivosť pomôže vašej drevenej doske vydržať oveľa dlhšie.

Tip: Z dôvodu zvýšenej ochrany výrobcovia uprednostňujú laminovanie pracovnej plochy.

Druhy dreva

Jedným z dôležitých kritérií pri výrobe stolov je druh dreva. Odborníci rozlišujú tri kategórie, ktoré sa vyznačujú silou, pevnosťou a odolnosťou voči poškodeniu..

Pultová doska v kuchyni.

Na dosky sú tri druhy dreva.

Možnosti sú tieto:

  • mäkký – prípustná hmotnosť dosahuje 540 kg / m3;
  • tuhá látka, hmotnosť sa pohybuje od 550 do 740 kg / m3;
  • veľmi ťažké, hmotnostná kategória začína od 750 kg / m3.

Samotné stromy sú rozdelené mnohými spôsobmi. Spoločnosti berú do úvahy polohu dreva, flexibilitu spracovania, odolnosť voči vlhkosti, náchylnosť na deformáciu.

Doska stola je vyrobená z dreva.

Kuchynská doska z tvrdého dreva.

Poznámka: veľmi tvrdé odrody majú dlhú životnosť.

Druh dreva

Vzhľad nábytku, jeho kvalita, trvanlivosť a odolnosť voči poškodeniu závisí od zvoleného druhu dreva..

Názory:

  1. Borovica je najbežnejším materiálom. Líši sa v podmienkach ľahkého spracovania, estetickom vzhľade, má príjemnú vôňu ihličia. Veľké množstvo kusov nábytku vrátane dosiek je vyrobených z borovicových trámov. Temnejšou stránkou je mäkké plemeno, ktoré vedie k rýchlej strate príťažlivosti a silnej štruktúry.
  2. Obľúbeným a žiadaným materiálom v stavebníctve sú lepené trámy zo smreku. Materiál sa zriedka používa na výrobu stolárstva. Takáto stolová doska sa vyznačuje vysokou odolnosťou proti poškodeniu, zaujímavým vzorom a špeciálnou prestížou..
  3. Smrekovec vyniká bohatou hnedastou farbou. Medzi ihličnatými stromami má najvyššie ukazovatele pevnosti a odolnosti voči poškodeniu. Má dlhú životnosť, pretože je odolný voči vlhkosti a prakticky nepodlieha deformácii.
  4. Buk nie je najvhodnejšou možnosťou pre umiestnenie kuchyne. Napriek silným a pružným vláknam je drevo vysoko hygroskopické.
  5. Dub medzi listnatými stromami je najžiadanejším druhom. Má silnú vnútornú štruktúru a príťažlivosť zároveň. Odolný voči rozpadovým procesom, má dlhú životnosť.
  6. Popol je v mnohých ohľadoch podobný dubu. Má pevnosť a odolnosť voči poškodeniu, je jedným z najsilnejších druhov dreva. Dôležitým predpokladom výroby je antiseptické ošetrenie..

Drevený dizajn dosky.

Dizajn dosky z masívneho dreva.

Druhy dosiek

Hlavným rozdielom medzi hotovým stolom je materiál, z ktorého bol vyrobený. To určuje odolnosť proti opotrebeniu a vonkajšie vlastnosti hotového výrobku..

Laminovaná doska je jednou z najbežnejších možností. Pri jeho výrobe sa používajú materiály ako MDF alebo drevotrieska. Povrch je navyše pokrytý plastom, ktorý poskytuje dodatočnú ochranu. Temnejšou stránkou tejto náhlavnej súpravy sú jej malé rozmery. V prípade nedostatku jedného plátna bude potrebné objednať niekoľko náterov.

Laminovaná doska stola.

Pracovná doska s dreveným vzhľadom vyrobená z laminovanej dosky.

Dodatok! Laminátová pracovná doska je nákladovo najefektívnejšou možnosťou a je dobrej kvality.

Umelý kameň sa líši od laminovaných výrobkov vyššou cenou. Hlavnou výhodou takýchto dosiek je odolnosť voči poškodeniu a veľkému množstvu vlhkosti. Základom pre dosku je list preglejky alebo drevotriesky, na ktorý sa nanáša povlak z minerálnych triesok. Cena sa líši v závislosti od hrúbky daného povlaku.

Kamenná doska.

Pultová doska z umelého kameňa.

Prírodný kameň má najvyššiu cenu na trhu. Kľúčovou vlastnosťou je odolnosť voči poškodeniu a vysokým teplotám. Pri nákupe by ste mali mať na pamäti, že materiál vyžaduje starostlivú a pravidelnú údržbu..

Kamenná doska.

Kuchynská doska z prírodného kameňa.

Keramika je jednou z hlavných noviniek na trhu. Vyniká medzi vyššie uvedenými možnosťami odolnosti voči vysokým teplotám, poškodeniu a nie je náročný na údržbu. Povrch je vhodný na kreslenie alebo zdobenie.

Výhody dosiek z masívneho dreva:

  1. Materiál šetrný k životnému prostrediu. Drevené výrobky nevypúšťajú škodlivé látky, čo vylučuje možnosť negatívnych účinkov na telo.
  2. Možnosť reštaurovania a vlastného spracovania. V prípade potreby je možné kuchynský štít rozrezať, zmeniť tvar a zmeniť veľkosť (napríklad urobte štvorec z okrúhleho stola). Strom sa tiež dá ľahko zafarbiť, čo pomôže zmeniť vzhľad náhlavnej súpravy..
  3. Dlhá životnosť. Materiál je veľmi odolný voči poškodeniu. Pri náležitej starostlivosti môže životnosť takého nábytku byť viac ako 20 rokov..
  4. Atraktívny vzhľad. Strom má jedinečné prstencové vzory, ktoré výrazne transformujú produkt.
  5. Zisková cena. Drevený kuchynský nábytok má v porovnaní s výrobkami z prírodného kameňa výhodný pomer ceny a kvality.

Obnova stola.

Obnovu drevenej dosky je možné vykonať bez väčších ťažkostí sami..

Štýlový vzhľad

Drevené dosky sa vyznačujú svojou univerzálnosťou. Sú vhodné do každej kuchyne bez ohľadu na štýl a interiér.

Podkrovný trend v bytovom dizajne si získava na obľube. Pre kuchyňu v štýle podkrovia je vhodná drážkovaná stolárska pracovná doska. Takýto nábytok sa vyrába na kovovom aj drevenom ráme..

Kuchyňa v podkroví.

Podkrovná kuchyňa s drevenou pracovnou doskou.

Poznámka: Jazyk je výčnelok, ktorý uľahčuje pripojenie k ďalšej doske.

Ako hlavný materiál je vhodnejšie použiť borovicu, dub alebo jaseň..

Tip: tento typ náhlavnej súpravy je vhodný aj do škandinávskeho interiéru.

Milovníci klasického dizajnu ocenia pracovné dosky s PVC vložkami po stranách, lakované v imitácii dreva. Pri zdobení kuchyne v tmavých sýtych farbách je vhodný smrekovcový stôl. Pre svetlú zónu by bol dub najlepšou voľbou..

Klasická stolová doska.

Interiérový dizajn klasickej kuchyne s drevenou doskou.

Znalcom provensálskeho alebo vidieckeho štýlu sa odporúča, aby venovali osobitnú pozornosť vykladaným doskám. Dizajn takejto tabuľky sa vyznačuje jasným ornamentom, ktorý je zostavený ako mozaika. Na výrobu takéhoto nábytku sa najčastejšie používa mahagón..

Kuchyňa v štýle Provence

Kuchyňa v štýle Provence s drevenou pracovnou doskou.

Užitočné rady a tipy:

  1. Povrch tohto kusu kuchynského nábytku je potrebné pravidelne renovovať. V prípade opotrebovania by mal byť starý náter odstránený a potom pokrytý niekoľkými vrstvami laku. Pomôže to predĺžiť životnosť..
  2. Pri čistení sa odporúča použiť špeciálne zmesi alebo mydlový roztok. Nesprávny výber chemikálií pre domácnosť môže spôsobiť pruhy, škvrny a poškodenie povlaku..
  3. Pri vkladaní teplých jedál sa používajú špeciálne podpery. Pri kontakte s horúcimi predmetmi je drevený povrch silne deformovaný.
  4. Pri vlastnej výrobe dosky by mali byť dosky po dôkladnom sušení drážkované..
  5. Krájacia doska sa používa na varenie a krájanie potravín. Nôž zanechá škrabance a malé praskliny, ktorých sa niekedy takmer nedá zbaviť..

Údržba drevených dosiek.

Správna starostlivosť pomôže predĺžiť životnosť vašej drevenej dosky.

Záver

Kuchyňa je hlavným miestom v dome každej gazdinky. Pri navrhovaní pracovného priestoru je každá drobnosť a detail v interiéri starostlivo premyslená. Dôležitou súčasťou náhlavnej súpravy je doska stola. Väčšina kupujúcich sa rozhodne pre výrobky z prírodného dreva. Pri správnom výbere a starostlivosti o drevenú dosku pomôže niekoľko užitočných odporúčaní a pravidiel..

Video: Pracovná doska z masívnej dubovej kuchyne

50 fotografických nápadov na dizajn kuchynských dosiek vyrobených z dreva

interiérový dom, veľká moderná kuchyňa

Previous Post
Modern inredning i ettrumslägenheter
Next Post
Luomme käytännöllisen ja tyylikkään suunnittelun 25 neliön studio -asunnolle. m.