15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Bucătărie în formă de U: reguli de amenajare, idei de proiectare

O bucătărie în formă de U presupune amplasarea mobilierului combinat pe trei laturi. Aceasta este o opțiune convenabilă dacă gătiți adesea acasă, aveți o familie numeroasă și o bucătărie destul de spațioasă. După ce ați ales această opțiune, ar trebui să vă îngrijiți cum să proiectați corect o bucătărie în formă de U.

Bucătărie în formă de U.

Design de bucătărie în formă de U.

Caracteristicile designului bucătăriei în formă de U

Cel mai comun design de bucătărie este drept. Este potrivit atât pentru camerele mici, cât și pentru cele spațioase. Aceasta este opțiunea pe care suntem obișnuiți să o vedem în clădirile mici Hrușciov sau în apartamentele în stil vechi. Aspectul în formă de U a devenit obișnuit nu cu mult timp în urmă. Și acum nu orice gospodină va recurge la ea, deoarece are propriile sale caracteristici..

Design de bucătărie mică.

Bucătărie în formă de U într-o cameră mică.

De ce este bine acest aspect??

Primul plus incontestabil este confortul. Prin amplasarea tuturor elementelor zonei de lucru una lângă alta, iar spațiul de depozitare este opus zonei de lucru. Zona de lucru include:

  • farfurie;
  • frigider;
  • spălat;
  • Desktop

Bucătărie alb-negru.

Design de bucătărie în formă de U în alb și negru.

Cu acest aspect, puteți alege orice opțiune pentru plasarea mobilierului și a electrocasnicelor. Chiuveta, de exemplu, poate fi făcută atât unghiulară, cât și plată. Faceți un cuptor sub aragaz sau încorporat într-o cutie pentru creioane. O astfel de bucătărie deschide toate posibilitățile.

Pe o notă! Distanța dintre elementele zonei de lucru trebuie să fie de cel puțin un metru.

Avantajele unei bucătării în formă de U.

Avantajul unei astfel de bucătării este că tot ce aveți nevoie este la îndemână..

Dezavantaje ale unei bucătării în formă de U

În ciuda confortului aspectului propus, acesta are și dezavantaje. Una dintre ele este costul ridicat. Având în vedere că kitul include nu numai dulapuri de perete, o unitate de toaletă și o sobă, atunci costul crește și el. Al treilea perete este adesea ocupat de un ghișeu de bar sau de o masă suplimentară, care servește adesea ca sufragerie. Și aceasta este, de asemenea, cheltuieli suplimentare.

set bucătărie în formă de U.

Singurul dezavantaj al acestui design este costul ridicat..

Un alt dezavantaj este dimensiunea unei astfel de bucătării. În această versiune, mobilierul este situat pe trei laturi ale bucătăriei, astfel încât camera trebuie să fie suficient de largă.

Important! O bucătărie în formă de U nu trebuie făcută dacă lățimea camerei este mai mică de 2,2 m.

Design de bucătărie în formă de U

Dacă, după ce ați studiat toate avantajele și dezavantajele aspectului propus, decideți să vă opriți la această opțiune, atunci trebuie să vă gândiți la designul bucătăriei în formă de u. La început, se pare că totul este simplu: instalați mobilierul cu litera p, strângeți aparatele și gata. De fapt, un astfel de aspect implică multe opțiuni de proiectare..

Dezavantaje în bucătărie în formă de U.

Este recomandabil să proiectați o bucătărie în formă de U numai dacă lățimea camerei este mai mare de 3 metri.

Odată cu instalarea unui contor de bare

Prima și cea mai comună opțiune este să adăugați un contor de bare. Datorită faptului că un astfel de aspect cu un spațiu mic nu face posibilă selectarea unei zone mari de luat masa, tejgheaua barului este o alegere bună. Acesta va înlocui masa de mese și își va îndeplini scopul dorit și poate servi și ca spațiu de lucru suplimentar..

Important! La instalarea contorului de bare, asigurați-vă că țineți cont de înălțimea elementelor principale ale aspectului în formă de U.

bucătării cu blat de bar.

Design de bucătărie în formă de U cu blat de bar.

Dacă doriți un ghișeu de bar cu drepturi depline, faceți-l să fie în trepte. Acest lucru se poate face în două moduri:

  • Secțiune suplimentară deasupra. Veți obține un fel de suprastructură, care poate fi realizată sub forma unui pas cu spațiu liber sau sub formă de bordură. Prima opțiune este mai practică, deoarece spațiul de sub blat poate fi folosit.
  • Secțiune suplimentară pe lateral. În acest caz, se realizează un contor de bare cu drepturi depline, care se află la mai multe niveluri deasupra blatului obișnuit..

Ghișeu de bar în bucătărie.

Blat de bar în proiectarea unei mici bucătării.

Alegeți orice opțiune potrivită și continuați cu alegerea.

Cu fereastră

Un alt element important este fereastra. Ar trebui să fie în fiecare bucătărie. Și cu designul în formă de U, fereastra se dovedește a fi implicată. Cu toate acestea, puteți planifica bucătăria astfel încât fereastra să fie la baza literei p, caz în care nu va fi folosită. Dar această opțiune este, de asemenea, oarecum incomodă din mai multe motive:

  • sursa de lumină naturală se află în urmă;
  • o fereastră neutilizată ocupă spațiu suplimentar.

Fereastra în designul bucătăriei.

Design de bucătărie în formă de U cu fereastră.

Prin urmare, este mai bine să utilizați fereastra și să creați una dintre zonele aspectului în formă de U. Adesea, pervazul ferestrei este extins și transformat într-o zonă de lucru sau un contor de bare. În această situație, proiectul de proiectare al unei bucătării în formă de U cu fereastră va fi cel mai convenabil și armonios.

Sfat! Este mai bine să nu folosiți un blat combinat cu un pervaz pentru gătit, altfel partea inferioară a ferestrei se va murdări mai repede..

Fereastra din bucătărie.

Interiorul unei bucătării mici, cu o fereastră mare.

Cu o insulă

Această opțiune se poate face numai dacă dimensiunile bucătăriei sunt destul de mari. De obicei, insula se află în mijlocul literei p și poate acționa ca:

  1. suprafața de lucru: există un cuptor, o chiuvetă și o masă de tăiat;
  2. masă (opțiune oarecum incomodă);
  3. ghișeu de bar;
  4. spații de depozitare.

Bucătărie cu insulă.

Design de bucătărie în formă de U cu insulă.

Cele mai frecvente sunt prima și a treia opțiune. Le puteți combina. Insula este convenabilă prin faptul că poate fi făcută de orice înălțime și nu este necesar să o potriviți cu înălțimea blaturilor principale.

Bucătărie-living

Combinând bucătăria cu camera de zi, îi sporiți spațiul. În acest caz, puteți muta zona de luat masa în camera de zi și puteți utiliza pe deplin bucătăria. Aici este posibil să faceți atât o insulă, cât și un ghișeu separat separat și să nu utilizați pervazul ca suprafață de lucru.

apartament garsoniera.

Design de bucătărie-living în stil rustic.

Important! Fereastra poate fi lăsată neutilizată numai dacă acest lucru nu va interfera cu iluminarea naturală completă a camerei.

Cu un aspect atât de general, este mai bine să creați un blat de bar care se învecinează cu camera de zi. Este foarte convenabil și astfel separați vizual bucătăria de camera de zi..

Important! Dacă bucătăria este combinată cu camera de zi, asigurați-vă că aveți grijă de o glugă de înaltă calitate..

Design bucătărie-cameră de zi.

Design bucătărie-cameră de zi cu bar.

Bucătărie mică

Am menționat că, dacă camera este mică, este mai bine să refuzați un astfel de aspect. Dar când alegerea a fost deja făcută și nu doriți să vă abateți de la aceasta, atunci puteți aplica această opțiune pentru o bucătărie mică. Dar cu schimbări.

În acest caz, este important să profitați la maximum de spațiul utilizabil. Aici sunt cateva exemple:

  • folosiți pervazul ca zonă de lucru;
  • reduce spațiul de lucru;
  • folosiți mai mult spațiu pentru suspendarea dulapurilor;
  • faceți o parte a setului cu cască mai îngustă.

Bucătărie mică.

Într-o bucătărie mică, puteți utiliza pervazul ca spațiu de lucru.

Dar asigurați-vă că nu există o grămadă mare de mobilier și echipamente, altfel camera va părea și mai mică.

Opțiuni pentru paleta de culori

Nu uitați că selecția corectă a culorilor vă va ajuta să evidențiați cu succes avantajele interiorului ales și să ascundeți defectele..

Culoarea setului cu cască din bucătărie.

Dacă bucătăria are o suprafață mare, atunci setul cu cască ar trebui să fie ales în culori închise, dacă este unul mic – în culori deschise..

În culori vii

Nuanțele deschise sunt o opțiune bună atât pentru bucătăriile mici, cât și pentru cele spațioase. Acestea vor fi adecvate în special în prima versiune, deoarece culorile deschise ajută la mărirea vizuală a spațiului. Această tehnică poate fi aplicată mai avantajos împreună cu utilizarea suprafețelor lucioase și a abundenței de lumină..

Pentru o cameră spațioasă, această opțiune este, de asemenea, potrivită. În acest fel puteți crea un sentiment de sărbătoare și rafinament..

Bucătăria este luminoasă.

Proiectarea unei mici bucătării în culori deschise.

Printre nuanțele deschise, următoarele sunt foarte populare:

  • Alb;
  • bej;
  • lactic;
  • fildeş;
  • piersica si alte culori pastelate.

Nu uitați de existența nuanțelor deschise de culori strălucitoare: roz, azur, mentă, albastru etc..

Bucătărie luminoasă.

Nuanțele deschise contribuie la extinderea vizuală a spațiului.

În nuanțe întunecate

Întunericul pentru bucătărie va fi benefic, deoarece diferiți contaminanți sunt mai puțin vizibili pe ea. Alegând nuanțe întunecate pentru proiectul de bucătărie în formă de U, vă veți abate oarecum de la stereotipuri și veți crea un design modern, deoarece recent a existat o tendință de predominare a tonurilor întunecate în designul spațiilor de locuit. Dacă sunteți gata pentru astfel de transformări, nu ezitați să acționați.

Important! Puteți folosi culori închise doar pentru decorarea unei bucătării spațioase..

Bucătărie întunecată.

Interiorul bucătăriei în formă de U în culori închise.

Într-o cameră mică, o astfel de soluție va deveni extrem de neprofitabilă, deoarece culorile întunecate o vor face și mai mică și mai întunecată. În acest caz, liderii sunt negru, gri, maro, verde închis și albastru..

Folosind accente luminoase

Accentele luminoase sunt cea mai bună opțiune pentru crearea unei bucătării colorate. Cu această tehnică, puteți evidenția diferite zone. De asemenea, vă va ajuta să vă concentrați atenția asupra detaliilor necesare, îndepărtându-vă ochii de nedorite.

Bucătărie din lemn în formă de U.

Bucătărie în formă de U cu blat din lemn.

Pentru accente strălucitoare, se utilizează atât nuanțe calde, cât și reci. Printre cele mai populare sunt următoarele:

  • purpuriu;
  • albastru;
  • verde;
  • galben;
  • Roșu;
  • Violet.

Puteți selecta întregul set de bucătărie sau piesele sale individuale, precum și șorțul (peretele deasupra suprafeței de lucru).

Pe o notă! Este mai bine să folosiți nuanțe calde pentru designul bucătăriei..

Bucătărie în formă de U.

Interior în bucătărie în formă de U cu frigider.

Soluții de stil

Alegerea este nelimitată aici. Puteți alege o direcție și să urmați complet canoanele acesteia sau să combinați stilurile existente, creându-vă propria. Prima opțiune este mai frecventă, deoarece este dificil pentru un designer neexperimentat (și uneori un profesionist) să combine diferite stiluri pentru a obține o opțiune adecvată. Cele mai comune stiluri de bucătărie sunt:

  • High Tech;
  • clasic;
  • provence;
  • țară;
  • minimalism.

Bucătărie cu insulă.

Interior în bucătărie în formă de U cu insulă.

Se folosesc și tendințe etnice, dar această opțiune este pentru cunoscătorii unei culturi specifice..

Iluminatul bucătăriei

Iluminatul din această cameră joacă un rol important, atât natural, cât și artificial..

Important! Zona de lucru trebuie să fie bine iluminată.

Iluminatul bucătăriei.

Iluminatul bucătăriei.

Este mai bine să aveți multă lumină pe zona de lucru. De asemenea, aveți grijă de corpurile de iluminat suplimentare instalate în mobilier..

De asemenea, nu uitați de iluminarea de bază. În funcție de stil, poate fi un candelabru sau lămpi într-un design modern..

Opțiuni de proiectare și amenajare mobilier

Majoritatea opțiunilor de amenajare a mobilierului sunt standard. Mai întâi, determinați amplasarea elementelor principale ale zonei de lucru, acestea ar trebui să fie aproape una de cealaltă, apoi procedați în orice ordine. Principalul lucru atunci când planificați amplasarea mobilierului este confortul..

Iluminat în bucătărie.

În plus față de iluminatul natural, trebuie să aveți grijă de iluminarea bună a spațiului..

Sfaturi profesionale de proiectare

Principalele sfaturi ale profesioniștilor au fost prezentate mai sus. Pentru a rezuma, să le reunim într-un ghid:

  • Principalul lucru este comoditatea. Planificați-vă bucătăria astfel încât toate detaliile acesteia să își îndeplinească pe deplin scopul.
  • Pentru mai mult spațiu, micșorați de fapt o zonă a designului în formă de U..
  • Folosiți culori deschise și suprafețe lucioase pentru a mări spațiul vizual..
  • Nu aglomerați mobilierul și aparatele, chiar și într-o bucătărie mică ar trebui să existe suficient spațiu liber.
  • Alegeți un stil și urmați principiile sale.

Aparate încorporate în bucătărie.

În camere mici, puteți utiliza aparate de uz casnic încorporate.

Acum știți principalele secrete ale amenajării unei bucătării în formă de U și puteți începe în siguranță repararea.

Video: aspectul bucătăriei în formă de U

50 de idei foto pentru proiectarea bucătăriei în formă de U

Previous Post
Utforming av korridoren i leiligheten, fargevalg, valg av vegg- og gulvbelegg
Next Post
ميزات المطبخ عالية التقنية