15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Čo je lepšie: kávovar alebo Turek: popis, ich výhody a nevýhody

Dobrý deň zvyčajne začína silnou kávou. Viete, koľko zariadení v modernom svete existuje na výrobu voňavého nápoja? Nie menej ako odrody a metódy varenia. Stále tradičný spôsob varenia v džezve. Aby však ľudia ušetrili čas, uprednostňujú moderné zariadenia. Aby ste pochopili, čo je lepšie, kávovar alebo Turek, musíte sa s každou možnosťou podrobne zoznámiť. Jedná sa o najobľúbenejšie a najznámejšie zariadenia. Existuje však aj francúzsky lis, gejzírová kanvica, lusk, karob, odkvapkávače. Niektorí amatéri dokonca poznajú Chemex a Purover..

Cezve.

Turka na prípravu kávy.

Pri rozhodovaní o tom, ako najlepšie uvariť kávu pomocou turka alebo kávovaru, stojí za to uprednostniť. Čo je dôležitejšie: chuť a kvalita nápoja, schopnosť pripraviť ho zakaždým novým spôsobom. Alebo je chuť druhoradá a na prvom mieste je úspora času a jednoduchá príprava. Nie je to posledná a otázka ceny.

kávovar v kuchyni.

Stroj na kávu.

Vlastnosti výberu z prípravy kávy v kávovare a turku

Ak začnete od ceny, výhoda bude na strane džezvy.

Poznámka! Moderné auto s hromadou tlačidiel by bolo drahé. Existujú samozrejme lacnejšie modely, ale aj v porovnaní s nimi je korytnačka ekonomickejšou možnosťou. Je to ako každé porovnanie mechanických a elektrických zariadení. Ak chcete vyriešiť problém výberu, musíte na to pri každej možnosti prísť podrobnejšie..

Cezve na kávu.

Najekonomickejšou možnosťou je cezve.

Výhody a nevýhody varenia

Turecká káva

Aj nezasvätený človek v zložitostiach kávového obradu vie, čo je džezva. Dlho pred vynálezom zariadenia na výrobu povzbudzujúceho nápoja ho obyvatelia východu pripravili na piesku v elegantnej nádobe. Táto forma nebola vynájdená náhodou, široká základňa umožňuje rovnomerné zahriatie kávového prášku, cukru a korenia a úzke hrdlo neumožňuje odparovanie aróm a éterických olejov. Je vyrobená z medi, a aby kov pri zahrievaní neoxidoval, je nádoba vo vnútri potiahnutá cínom. Vybavený týmto zariadením s dlhou rukoväťou.

Turek na stole.

Elektrický kávový turk.

Medzi výhody plavidla patria nasledujúce body:

  1. Aromatický nápoj sa varí v medenej kanvici podľa akéhokoľvek receptu, ale o tom neskôr..
  2. V procese prípravy sa pridáva korenie a niekedy aj soľ. Súhlasíte, toto všetko nemôžete nacpať do kávovaru.
  3. Suspenzia kávovej usadeniny dáva hrúbku, v zariadení zostáva na filtri.
  4. Líši sa od elektrického kávovaru v tom, že káva akéhokoľvek mletia sa varí v džezve.

Káva na piesku.

Káva vyrobená na piesku je vybavená špeciálnou chuťou a arómou.

Táto metóda nemá veľa nevýhod..

  1. Varenie trvá veľa času. Ráno, uponáhľané do práce, hostesky nemajú čas čarovať pri sporáku.
  2. Pripravený nápoj sa snaží „utiecť“, musíte byť neustále nablízku.

Káva v Turci.

Široké morčacie dno prispieva k rovnomernému zahriatiu nápoja.

Káva z kávovaru

Málokto by tvrdil, že nápoj z kávovaru sa pripravuje oveľa rýchlejšie ako na sporáku. Jednotku môžete tankovať večer a ráno stačí stlačiť tlačidlo. Je však káva prešla kávovarom porovnateľná vo svojej aróme s nápojom od Turka??

S rozvojom súčasného priemyslu je možné vybrať si kávovar akéhokoľvek typu, veľkosti a ceny..

Zariadenie a princíp činnosti sú pre nich rovnaké: voda vo vnútri zariadenia sa ohrieva a pod vplyvom tlaku prechádza lisovanou kávou, ktorá je v špeciálnom rohu..

Koktaily v kávovare.

Okrem kávy v kávovare si môžete pripraviť aj kávové koktaily..

Výhody tohto typu kávovaru:

  • moderné stroje sú vybavené výrobcom cappuccina, s pomocou ktorého pripravujú kávové koktaily;
  • príprava nezaberie veľa času – stačí do filtra vtlačiť mletú kávu (do luskových kávovarov vložia hotové filtračné vrecko s práškom) a stlačiť tlačidlo;
  • mnohé modely sú vybavené ohrievacou doskou na šálky, ktorá vám umožní pripraviť niekoľko porcií, zatiaľ čo prvé zostanú horúce;
  • niektoré stroje majú funkciu mletia zŕn, pričom sú schopné prispôsobiť stupeň mletia a silu hotovej kávy.

Kávovar s cappuccinom.

Moderné kávovary sú vybavené kávovarom na cappuccino.

Medzi nevýhody patrí:

  • pre tieto agregáty sú výhodnejšie zrná stredného mletia, ale ako variť zrná, mleté, ako sa vám páči;
  • káva prechádzajúca zariadením nemá všetky chuťové nuansy, ako čerstvo uvarená;
  • môžete variť iba espresso a s prídavkom mlieka to už budú kávové koktaily;
  • cena je oveľa vyššia ako cena cezve.

Kávovar alebo turek.

Nevýhodou kávovaru je vysoká cena oproti džezve.

Ktorá káva chutí lepšie – z kávovaru alebo Turka?

Rozdiely v procese varenia

Aby sme odpovedali na rétorickú otázku, pomocou ktorej sa ukáže lahodnejší nápoj, stojí za to vykonať experiment a otestovať obe zariadenia.

Čarodejníctvo nad Turkom netoleruje rozruch. Samozrejme, mleté ​​zrná môžete rýchlo naliať do džezvy, zaliať vodou z vodovodu a zapáliť. A dostanete pokrm podávaný v nekvalitných kaviarňach.

Turkské výhody a nevýhody.

Turk by mal byť v arzenáli každého milovníka kávy.

Aby bola chuť mimoriadna, nápoj sa ne varí. Morka sa mierne zahreje, potom sa naleje čerstvo zomleté ​​zrná (to je dôležité!), Káva, cukor a korenie (kardamón, škorica, klinčeky a dokonca aj soľ). To všetko sa vypráža na miernom ohni, aby sa vytvorila budúca pena. Keď sa cukor začne topiť, zalejte studenou vodou (čím chladnejšie, tým lepšie). Akonáhle pena stúpa, misky sa vyberú z horáka, pena sa zozbiera do pohára a znova sa zapáli. A po treťom vzostupe sa hotový nápoj naleje do pohára. Počas varenia neuvádzajte kompozíciu do varu, inak všetky jej magické vlastnosti zmiznú..

Medený turek.

Prednosť by mali mať medení Turci.

Pre kávovar nie sú potrebné žiadne špeciálne schopnosti. Urobí pre teba všetko. Voda sa naleje do nádrže, kávový prášok sa naleje do filtračného rohu. Stlačte tlačidlo a vychutnajte si hotové espresso. Ak zadáte niečo nové, potom pomocou špeciálnej trysky, ktorá je vybavená takýmito zariadeniami, našľahajte mlieko do peny na cappuccino.

Dobré zrná sú základom kvalitnej kávy

Aj nováčik v kávovom biznise uhádne, že na prípravu voňavého nápoja sa musíte zásobiť prvotriednymi surovinami. Môžete vyprážať zrno sami, ale je lepšie dôverovať profesionálom alebo si kúpiť hotové v obchode. Najlepšia káva je vyrobená z čerstvo zomletých zŕn, pretože dlhé pôsobenie vzduchu má tendenciu odparovať arómu..

Vôňa kávy Cezve.

Lahodnejšia káva sa získava z čerstvo zomletých zŕn..

Chuť tiež závisí od hustoty mletia:

  1. Jemné mletie dodá káve hustotu a horkosť, mleté ​​častice sa neusadzujú na dne. Dá sa uvariť len v šálke..
  2. Stredný – univerzálny, vhodný pre Turkov, kávovary, francúzsky lis, kávovary s gejzírom. Jeho zrná sú veľké ako soľ.
  3. Hrubé mletie produkuje častice ako strúhanka a dodáva nápoju kyslú chuť.

Pohár kávy.

Cez deň musíte spotrebovať aspoň jeden pohár kávy na energiu.

Rozmanitosť receptov na varenie

Práve tu sa môže milovník kávy túlať, takže je to v experimentoch s kávovými nápojmi. Na otázku, koľko ich je, odpovedá teta Charlie z Brazílie „A nevieš počítať!“ Existuje mnoho receptov založených na tradičnej káve. Uvarte ho v turku alebo si vytvorte kokteil pomocou kávovaru, každý si vyberie:

  1. V arabčine. Prvý z receptov, pretože zázračný nápoj sa objavil z Východu. Vrcholom kompozície je prítomnosť korenia a jeho špeciálna sila. Cukor sa v moriaku zahreje na svetlo hnedý odtieň, ale nesmie sa zmeniť na karamel. Pridajte ľadovú vodu. Oddelene premiešajte kardamóm, kávu a po vriacej vode pridajte túto zmes. Zahrejte ešte trikrát bez varu. A keď sa do kontroly naleje hotová tekutá aróma, posypeme škoricou.
  2. Viedenský. Obyvateľom Európy sa východná pevnosť oživujúceho zázraku nepáčila a vymysleli si vlastný recept. Stojí za to pridať šľahačku do silnej peny a ozdobiť ňou pravidelný silný nápoj. Môžeme posypať strúhanou čokoládou a citrusovou kôrou.
  3. Turecká káva je veľmi silná. Dokonca sa odporúča zapiť ho vodou a lepšie cítiť jeho chuť … a bezpečnejšie pre srdce. Zrná sú zomleté ​​takmer na prach. Voda sa odoberá najčistejšia, bez solí a nečistôt. Príprava v piesku. Po odstránení prvej peny sa káva ešte niekoľkokrát zohreje..
  4. Brazílska káva je svojim zložením podobná viedenskej. Pridá sa aj šľahačka a čokoláda. Ale recept nebol pôvodný, ak v zložení nebol rum. To je pravdepodobne dôvod, prečo miestni obyvatelia pijú niekoľko šálok denne..
  5. Espresso je základom všetkých koktailov, kávy, ktorá prešla tlakom a lisom kávovaru.
  6. Cappuccino a latte pochádzajú z Talianska. Toto je už rodina koktailov. Pri príprave sú podobné, pretože väčšina z nich pozostáva z mlieka. V latte je toho však o niečo viac. A ich mliečna pena je iná: cappuccino je hutnejšie, latte je ľahké a vzdušné..
  7. Americano je slabý malý brat espressa. Časť silnej kávy sa zriedi horúcou vodou v pomere 1: 1.
  8. Káva Raf. Pomerne mladý recept vynájdený koncom 90. rokov minulého storočia v Rusku. Na základe toho je to skôr dezertný nápoj. Espresso, vanilkový cukor a smotana sú vyšľahané do homogénnej zmesi bez bubliniek a peny.

Toto je niekoľko receptov a existuje mnoho ďalších. Každá krajina predsa chce vyniknúť a pridať si do kávy niečo vlastné..

Ako uvariť kávu.

Každý milovník kávy má svoj univerzálny recept na prípravu kávy.

Odporúčania pre výber

Ako a z čoho si pripraviť povzbudzujúcu kávu, si každý rozhodne sám. V oboch prípadoch to bude povzbudzujúce a voňavé, aj keď chuť sa môže líšiť. Gurmánom sa bude páčiť turek; pre viac urbanizovaných, uponáhľaných ľudí je kávovar pohodlný v každodennom živote.

Automat na červenú kávu.

Kávovar vám umožní pripraviť si obľúbený nápoj rýchlejšie.

A predsa chuť a vôňa rannej šálky kávy nebude závisieť ani tak na tom, v čom bola vytvorená, ale na jej type, jemnosti mletia a stupni praženia..

Turecká káva v kávovare

Previous Post
Podlahové vázy v interiéri: moderné a klasické formy
Next Post
Jak správně lepit tapety v kuchyni: podrobné pokyny a užitečné tipy.