15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Interiér kuchyne s tehlovou stenou: základné pravidlá zdobenia a nápady na dizajn

Mnoho ľudí si myslí, že tehla sa používa iba na vonkajšie dekorácie stien domu. Ale to je ďaleko od prípadu. Teraz dizajnéri stále viac ponúkajú diverzifikáciu miestnosti pomocou tohto materiálu. Vytvorenie tehlovej steny v kuchyni je považované za obzvlášť obľúbené – so svojimi dobrými prevádzkovými vlastnosťami je tento materiál veľmi vhodný na zdobenie kuchynskej miestnosti a vytváranie pohodlia v nej. Ako správne vyzdobiť kuchyňu, výhody tehál v kuchyni a aké štýlové smery existujú, kde je vhodná tehlová stena, si môžete prečítať v našom článku.

Vytvorenie tehlovej steny v kuchyni je považované za obzvlášť obľúbené - vďaka svojim dobrým prevádzkovým vlastnostiam je tento materiál veľmi vhodný na zdobenie kuchynskej miestnosti a na vytváranie pohodlia v nej.

Vytvorenie tehlovej steny v kuchyni je považované za obzvlášť obľúbené – so svojimi dobrými prevádzkovými vlastnosťami sa tento materiál veľmi dobre hodí na zdobenie kuchynskej miestnosti a na vytváranie pohodlia v nej..

Murivo v kuchynskom dizajne: čo to je?

Tehly sú kladené v radoch na vrstvu lôžka. Škáry medzi tehlami sú vyplnené špeciálnou maltou, ktorá dodáva stene estetickejší vzhľad. Tehlová stena v interiéri kuchyne nadobudne zvláštny vzhľad, ak má riešenie inú farbu ako tehla. Podľa normy by medzery medzi tehlovými blokmi nemali presiahnuť 12 mm. Toto kladenie sa vykonáva ručne. Murivo je široko používané v rôznych štýloch.

Murivo je široko používané v rôznych štýloch.

Murivo je široko používané v rôznych štýloch.

Výhody a nevýhody použitia tehál v interiéri kuchyne

Výhody takéhoto dokončovacieho materiálu sú mnohé. Ale ako každý iný dokončovací materiál má aj svoje nevýhody, a to dosť významné.

Výhody

  • Prevádzkové vlastnosti. Tehla je veľmi tvrdý a spoľahlivý materiál, ktorý celkom dobre toleruje teplotné extrémy, vlhkosť a mastné kvapky. Preto sa často používa na ozdobu zástery..
  • Veľmi pekný výhľad. Tehlová stena sa používa v rôznych štýloch, ako je moderný, klasický, románsky, provensálsky. Tehlová stena bude vyzerať dobre iba vtedy, ak bude kombinovaná s inými prvkami interiéru miestnosti..
  • Nízke náklady. V skutočnosti je tehla najlepšou voľbou na to, aby boli opravy „lacné a veselé“. Tehla bola a zostane jedným z najlacnejších materiálov na dekoráciu stien.
  • Dobrá zvuková izolácia. V mnohých apartmánoch je kuchyňa jedným z najhlučnejších miest v dome. Mnohí sa preto uchýlia k položeniu ďalšej izolačnej vrstvy. Ale tehla je dobrá alternatíva. Má vynikajúce tepelné a zvukové izolačné vlastnosti.
  • Všestranný materiál. Murivo sa používa nielen na dekoráciu stien, ale aj na dokončenie podlahy, stropu, baru alebo zástery. To všetko vám umožňuje vytvoriť jednotný a jedinečný interiér..
  • Jednoduchá inštalácia. Ak je to žiaduce, môžete položiť tehlovú stenu aj bez pomoci staviteľov. Je veľmi jednoduché zariadiť murivo v jednom rade, aj keď ste predtým nerobili opravy.
  • Dobrý spôsob, ako zvýrazniť kuchynský priestor. Pomocou muriva veľmi ľahko odlíšite kuchyňu od jedálne, obývačky alebo akejkoľvek inej miestnosti..

A teraz o mínusoch.

  • Napriek svojej sile musí byť o tehlu veľmi dobre postarané. Vďaka nehomogénnej štruktúre sa vo švíkoch môže začať hromadiť tuk a nečistoty..
  • Pri zdobení steny červenou tehlou bude kuchyňa potrebovať viac osvetlenia. Terakotová farba prakticky neodráža svetelné lúče, takže ak sa nestaráte o ďalšie osvetlenie, miestnosť sa môže zmeniť na ponuré miesto.

Dôležité! Rovnako ako v každom inom podnikaní, pri kladení tehál musíte preukázať rovnováhu, aj keď je cieľom vytvoriť izbu v štýle podkrovia, inak sa miestnosť stane spojenou s opusteným staveniskom..

Aké druhy tehál sa používajú

Prírodná tehla

Prírodné tehly nie sú také trvanlivé ako ostatné druhy dekoratívnych tehál. Dobre saje vodu, čo je zlé pre jej silu. Je veľmi náchylný na znečistenie a je potrebné ho veľmi často čistiť, aby sa odstránili tuky a nečistoty. Na druhej strane prírodná tehla vyzerá oveľa lepšie a prirodzenejšie ako ostatné druhy tehál. Švy môžu byť plnené maltou a majú konvexný alebo konkávny tvar. Veľmi zriedka sú škáry vyplnené k vonkajšiemu okraju tehly..

Prírodné tehly nie sú také trvanlivé ako ostatné druhy dekoratívnych tehál. Dobre saje vodu, čo je zlé pre jej silu.

Prírodné tehly nie sú také trvanlivé ako ostatné druhy dekoratívnych tehál. Dobre saje vodu, čo je zlé pre jej silu..

Lícová tehla

Lícové tehly sa najčastejšie používajú na vonkajšiu výzdobu domu, takže sú odolnejšie a odolnejšie ako prírodné. Rôzne farby, dobrá teplotná tolerancia, rôzne tvary, veľmi nízka absorpcia vlhkosti – všetky tieto vlastnosti vedú k tomu, že sa stále viac používa na vnútornú výzdobu domu..

Lícové tehly sa najčastejšie používajú na vonkajšiu výzdobu domu, takže sú odolnejšie a odolnejšie ako prírodné.

Na vonkajšiu výzdobu domu sa najčastejšie používa obkladová tehla, preto je odolnejšia a odolnejšia ako prírodná.

Obkladačka

Keramické dlaždice majú vysokú trvanlivosť a nízku absorpciu vlhkosti, čo je pre kuchyne veľmi dôležité. Navyše je šetrný k životnému prostrediu, preto ani pri veľmi silnom zahrievaní dlaždice nevypúšťa látky nebezpečné pre ľudské telo. Je ohňovzdorný a vôbec nehorí, pretože je vyrobený z hliny a piesku..

Keramické dlaždice majú vysokú trvanlivosť a nízku absorpciu vlhkosti, čo je pre kuchyne veľmi dôležité.

Keramické dlaždice majú vysokú trvanlivosť a nízku absorpciu vlhkosti, čo je pre kuchyne veľmi dôležité.

Ostatné materiály podobné tehlovej stene

Omietkové tehly – počuli ste o takom dizajnovom rozhodnutí, ako zvýrazniť stenu? Obrovskou výhodou omietky je, že môže byť natretá absolútne v akejkoľvek farbe. Ak zdobíte stenu sadrou, je lepšie zvoliť tmavšie tóny – mastnota a iné nečistoty na nich nebudú viditeľné. Dekoratívna omietka je zároveň veľmi ťažké odlíšiť od skutočnej tehly – má podobnú štruktúru, ale zároveň je tenšia, čo vám umožňuje zachovať objem miestnosti. Okrem toho je materiál odolný voči vlhkosti a vysokým teplotám.

Omietkové tehly - počuli ste o takom dizajnovom rozhodnutí, ako zvýrazniť stenu?

Omietkové tehly – počuli ste už o takom dizajnovom riešení, ako zvýrazniť stenu?

Smery štýlu, kde je vhodná tehlová dekorácia

Podkrovie

Tento štýl znamená kompletnú dekoráciu steny pomocou blokov z prírodných tehál. Len málo ľudí považuje tento štýl za skutočne atraktívny. Kuchynský kút by mal mať minimum domácich spotrebičov a nábytku – čím viac voľného miesta, tým lepšie. Podobná situácia je s oknami – veľké okná vyzerajú skvele s tehlovou stenou. Vykurovanie podkrovnej miestnosti bude vyžadovať viac zdrojov, čo znamená vyššie náklady na vykurovanie.

Tento štýl znamená kompletnú dekoráciu steny pomocou blokov z prírodných tehál.

Tento štýl znamená kompletnú dekoráciu steny pomocou blokov z prírodných tehál..

Krajina

Vidiecky štýl zahŕňa použitie úplne prírodných materiálov. Použitím dreva a kameňa môžete vytvoriť veľmi útulnú kuchyňu. V poslednej dobe sa dekorácia steny skutočným kameňom stala nielen ekonomickejšou možnosťou diverzifikácie miestnosti, ale aj ešte odolnejšou, pretože tento prírodný materiál nemá obdobu v trvanlivosti. Zvyčajne v kuchynských pracovných priestoroch sú zástery alebo kuchynské sporáky zdobené kamienkami. Ale ak vám plocha miestnosti umožní vziať celú stenu na dokončenie s kameňom, efekt takejto opravy bude jednoducho úžasný..

Vidiecky štýl zahŕňa použitie úplne prírodných materiálov.

Vidiecky štýl znamená použitie úplne prírodných materiálov.

Provence

V štýle Provence je obvyklé používať dlaždice na vytváranie záster. Vítané je aj prírodné drevo. Paleta odtieňov, ktoré je možné použiť, je dostatočne široká. Mnoho ľudí dáva prednosť použitiu belších farieb – urobia kuchyňu jasnejšou a pohodlnejšou. Podlaha môže byť tiež dlažba alebo úplne vyrobená z pravého dreva. V štýle Provence neexistujú žiadne konkrétne farebné obmedzenia, takže hostiteľka sa môže sama rozhodnúť, ktorý odtieň sa jej najviac páči. Na dekoráciu tehlovej steny v štýle Provence v kuchyni je lepšie použiť starý nábytok..

V štýle Provence neexistujú žiadne konkrétne farebné obmedzenia, takže hostiteľka sa môže sama rozhodnúť, ktorý odtieň sa jej najviac páči. Na dekoráciu tehlovej steny v štýle Provence v kuchyni je lepšie použiť starý nábytok.

V štýle Provence neexistujú žiadne konkrétne farebné obmedzenia, takže hostiteľka sa môže sama rozhodnúť, ktorý odtieň sa jej najviac páči. Na dekoráciu tehlovej steny v štýle Provence v kuchyni je lepšie použiť starý nábytok..

Minimalizmus

Pri vytváraní minimalistickej kuchyne je veľmi dôležité zväčšiť priestor vizuálne aj funkčne. Osobitnú pozornosť treba venovať osvetleniu – malo by ho byť čo najviac. Jednoduchosť tohto štýlu vyhovuje úzkym alebo veľmi malým kuchyniam. Steny sa najlepšie dokončia veľkými keramickými dlaždicami bez vzoru, najlepšie v pastelových farbách. Môžete tiež použiť bloky zo sadrokartónu. A zástera je lepšie vyrobená z prírodného kameňa..

Pri vytváraní minimalistickej kuchyne je veľmi dôležité zväčšiť priestor vizuálne aj funkčne.

Pri vytváraní minimalistickej kuchyne je veľmi dôležité zväčšiť priestor vizuálne aj funkčne..

Základné pravidlá pre zdobenie tehlovej povrchovej úpravy

Teraz sa čoraz viac používajú materiály napodobňujúce murivo. Sú oveľa menšie ako tehly a zaberajú menej miesta, čo je obzvlášť v úzkej kuchyni veľmi dôležité. Ak steny nie sú veľmi rovnomerné, odporúča sa použiť prírodnú tehlu – kvôli nerovnomernej štruktúre môže skryť také nedostatky, ktorými sa dlaždica nemôže pochváliť..

Ak steny nie sú veľmi rovnomerné, odporúča sa použiť prírodné tehly.

Ak steny nie sú veľmi rovnomerné, odporúča sa použiť prírodné tehly.

Sádrové tehly môžu byť natreté ľubovoľnou farbou, ktorá sa vám páči, čo ich robí univerzálnymi. Ale stojí za to pamätať, že tehly zo sadry vyžadujú neustálu starostlivosť. Ak dávate prednosť použitiu iba prírodných materiálov, aby bola miestnosť útulná a krásna, je lepšie steny pokryť skutočným kameňom a podlahu vyrobiť z dreva. Ak ste fanúšikom minimalizmu, je lepšie dokončiť steny bielymi dlaždicami..

Ak ste fanúšikom minimalizmu, je lepšie zdobiť steny bielymi dlaždicami.

Ak ste fanúšikom minimalizmu, je lepšie dokončiť steny bielymi dlaždicami..

Tipy pre dizajnérov na zdobenie tehlovej steny v kuchyni

Veľmi dôležitá rada, ktorú dávajú všetci špecialisti v oblasti renovácie a vylepšovania domov, je, že zásteru by ste v kuchyni nemali orezávať rovnakým materiálom, aký bol použitý na zdobenie stien. Dôvod tohto obmedzenia je veľmi jednoduchý: drsnosť povrchu sťažuje starostlivosť oň..

Veľmi dôležitá rada, ktorú dávajú všetci špecialisti v oblasti renovácie a vylepšovania domov, je, že zásteru v kuchyni nestrihajte rovnakým materiálom, aký bol použitý na zdobenie stien.

Veľmi dôležitá rada, ktorú poskytujú všetci špecialisti v oblasti renovácie a vylepšovania domov, je, že zásteru v kuchyni by ste nemali dokončovať rovnakým materiálom, aký bol použitý na dekoráciu stien..

Moderní odborníci našli východisko z tejto situácie – teraz je zástera ošetrená bezfarebným lakom. Takéto rozhodnutie však nie vždy odôvodňuje investíciu. Vzhľadom na náklady na bezfarebný lak by bolo najlepším riešením vyrobiť zásteru z keramických dlaždíc – je jednoduchšie sa o ňu starať a nie je potrebné ju dodatočne lakovať. Navyše lepšie odoláva agresívnemu vplyvu kuchyne..

Moderní odborníci našli východisko z tejto situácie - teraz je zástera ošetrená bezfarebným lakom.

Moderní odborníci našli východisko z tejto situácie – teraz je zástera ošetrená bezfarebným lakom.

Kuchynský dizajn z tehlovej steny bude vyzerať ešte lepšie, ak vyberiete správnu stenu. Aby ste sa rýchlo rozhodli pre stenu, ktorú je lepšie dokončiť tehlou alebo iným materiálom, musíte dbať na prirodzené zasvätenie. Kam dopadnú slnečné lúče, tam musíte urobiť tehlovú stenu.

Aby ste sa rýchlo rozhodli pre stenu, ktorú je lepšie dokončiť tehlou alebo iným materiálom, musíte dbať na prirodzené zasvätenie.

Aby ste sa rýchlo rozhodli pre stenu, ktorú je lepšie dokončiť tehlou alebo iným materiálom, musíte dbať na prirodzené zasvätenie.

Video: Moderná kuchyňa s tehlovými stenami

50 fotografických nápadov pre interiér kuchyne s tehlovou stenou

Previous Post
Technológia chladenia No Frost: Vlastnosti, výhody a nevýhody produktu No Frost, tipy pre starostlivosť
Next Post
Vinkkejä ikkunan sisustamiseen keittiössä