15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Hlavné typy chladničiek a ich princíp činnosti, tipy a triky na výber

Hlavným atribútom kuchyne spolu s nábytkom, sporákom, pracovným priestorom a vodovodom je chladnička. Výber domácich spotrebičov môže spôsobiť určité ťažkosti kupujúcim, ktorí nemajú znalosti v tejto oblasti, typy chladničiek svojou rozmanitosťou môžu zmiasť kohokoľvek. Pred odchodom do obchodu je potrebné jasne definovať úpravu, ktorá je vhodná pre všetky dané parametre kuchyne. Pri výbere chladničky by ste sa mali zoznámiť so sortimentom, ponukou a kvalitou určitého tovaru.

chladnička v kuchyni.

Predtým, ako si kúpite hlavné zariadenie v kuchyni, musíte sa zoznámiť so všetkými nuansami.

Hlavné typy chladničiek

Je to chladiaci systém, ktorý klasifikuje chladničku a ovplyvňuje náklady.

Klasifikácia chladničiek závisí od implementovaných technológií, počtu komôr, ich umiestnenia, materiálu telesa, dizajnu, spôsobu inštalácie.

Na trhu veľkých domácich spotrebičov je prezentovaná široká škála typov chladničiek. Modely sa líšia funkčnosťou, chladiacimi systémami, tvarom, veľkosťou, účelom.

Druhy chladničiek.

Podľa funkčnosti, dizajnu a mechanizmu je možné rozlíšiť niekoľko typov chladničiek.

V závislosti od chladiaceho systému

Podľa typu konštrukcie (z ktorej chladivo cirkuluje vo vnútri chladiacej komory) sa rozlišujú kompresorové, absorpčné a termoelektrické chladiace systémy.

Kompresor

Motor kompresora funguje ako tlakový ventilátor na pohyb chladiva systémom. Dodávka freónu do kondenzátora prispieva k transformácii plynu na kvapalinu, ktorá prechádza kapilárnou trubicou do výparníka, vydáva teplo a v plynnom stave sa v kruhu vracia do kompresora. Najbežnejší je kompresorový systém.

Kompresorová chladnička.

Chladiacim prvkom v systéme kompresora je kompresor.

Absorpcia

Namiesto kompresora využíva princíp zahrievania a následnej absorpcie chladiva, amoniaku, s absorpciou jeho pár vodou. Výparník je napájaný tlakom vytvoreným vodíkom v systéme. Tento typ chladenia stráca svoju pozíciu na trhu s chladničkami.

Termoelektrický

Vzhľadom na vlastnosť kovu na vedenie elektrického prúdu uvoľňujúceho energiu bolo vyvinuté zariadenie s termoelektrickým chladiacim systémom. Zvláštne taniere umiestnené na oboch stranách chladiacej komory, ktoré umožňujú priechod elektriny, absorpciu a vydávanie tepla, čo umožňuje ochladiť priestor..

Kompresorová chladnička.

Za najbežnejší typ chladničky sa považuje kompresor.

Najpopulárnejšie sú moderné modely kompresorov, ako aj chladničky systému No Frost, kde ventilátor plní funkciu kompresora. Tieto systémy vám umožňujú inštalovať a chladiť chladničky a mrazničky akejkoľvek veľkosti, pričom spotrebúvajú primerané množstvo elektrickej energie..

V minulom storočí bol absorpčný systém obľúbený. Niektoré modely domáceho výrobcu však boli modernizované a získali právo na život. Tento typ zariadenia je zvyčajne malý. Z výhod je možné konštatovať pomerne tichý až tichý chod zariadenia.

Chladnička, ale mráz.

Žiadne mraziace systémy v mraziacom priestore nevytvárajú ľad a mráz.

Termoelektrické chladničky sú prezentované vo forme prenosných zariadení pre automobily. Vzhľadom na technické vlastnosti (nepretržitá spotreba elektrického prúdu) sa tento výrobok neodporúča vyrábať v priemyselnom meradle na použitie v domácnosti..

Pochopenie toho, čo sú chladničky z hľadiska chladiaceho systému, môžete určiť pozitívne a negatívne vlastnosti rôznych modelov. Chladničky dnes používajú dynamické chladiace systémy. Obzvlášť obľúbené sú modely s cirkulujúcim vzduchom systému NoFrost. Tieto chladničky tiež nevyžadujú dodatočné odmrazovanie. Všetky moderné drahé modely sú vybavené touto funkciou..

Rozmrazovanie chladničky.

Chladničky pracujúce so systémom No Frost nepotrebujú časté odmrazovanie.

Na rozdiel od zastaraných modelov fotoaparáty moderných zariadení udržiavajú optimálnu úroveň teploty a vlhkosti, ktorá sa v každom oddelení líši o niekoľko stupňov, aby sa zaistilo optimálne zachovanie čerstvosti výrobkov a ich kvality. V chladničkách systému bez námrazy sa ľad nikdy nevytvára, na zadnej stene je námraza. Takáto jednotka nemá obvyklý výparník alebo je skrytá pred pohľadom. Technológia je taká, že zhromaždený kondenzát sa prirodzene odparuje bez zanechávania akýchkoľvek stôp.

V závislosti od umiestnenia mrazničiek

Existujú chladničky bez mrazničiek. Najčastejšie sa používajú na chladenie veľkého počtu nápojov. U novších modelov je mraziaci priestor spravidla umiestnený v spodnej časti. Existujú aj modely s hornou mrazničkou, vyrábajú ich hlavne domáci výrobcovia..

Mraznička

Existujú tri typy usporiadania mrazničiek.

Najlepšie umiestnenie

V jednokomorových chladničkách s týmto usporiadaním zvyčajne studený vzduch z mrazničky cirkuluje v celom priestore, ale ak je objem naplnený jedlom, najchladnejšia polica bude tá hore.

Poznámka! Pri výbere tohto dizajnu je potrebné vziať do úvahy skutočnosť, že trvanlivosť výrobkov spodnej časti je v dôsledku vyššej teploty výrazne znížená. Dnes sú modely reprezentované malým tovarom a plnohodnotnými modernými zariadeniami. Napriek tomu, že model tohto usporiadania mrazničky pochádza z minulého storočia, veľa ľudí pozná prítomnosť tejto police v hornej časti a vyhovuje im..

Mraznička v hornej časti.

Mraziaci priestor umiestnený v hornej časti.

V spodnej časti

Typické usporiadanie mrazničiek v spodnej časti zodpovedá modernému konceptu dvojkomorových chladničiek. Táto metóda distribúcie je spôsobená prítomnosťou magnetického ventilu, dvoch výparníkov alebo systému No Frost v jednotke. V tomto prípade je obsah chladiacej časti oddelený od obsahu mraziacej časti silnou priečkou. Každá komora má svoje vlastné dvere.

Mraznička v spodnej časti.

Chladnička s mrazničkou v spodnej časti.

Je ľahké si predstaviť, aký druh chladničiek je usporiadanie komôr, ale je dôležité vziať do úvahy, že ak zlyhá mraznička jednokomorového zariadenia s horným usporiadaním, prestane fungovať aj chladiaci priestor, čo nie je možné. povedal o dvojkomorových exemplároch. Prítomnosť vlastného výparníka v každej komore v prípade poruchy jednej z nich umožní určitý čas udržiavať nízku teplotu produktov druhej komory.

Výhody umiestnenia produktov dole, do oddelených zásuviek mrazničky, sú zrejmé. Rôzne potraviny, ako napríklad mrazená zelenina, ryby a mäso, je potrebné uchovávať oddelene.

Podľa spôsobu inštalácie

K dispozícii sú voľne stojace chladničky a vstavané.

inštalácia chladničky.

Podľa typu inštalácie sú chladničky dvoch typov.

Stojace oddelene

Hotové zariadenie, jedinou potrebou pri výbere bude zmerať rozmery, šírku, výšku, hĺbku. Je potrebné vybrať model v štýle kuchyne, vziať do úvahy vzdialenosť od stien a nábytku počas inštalácie. Táto technika môže byť umiestnená tak proti kuchynskej stene, ako aj v opačnom rohu vedľa stola. Hotové chladničky sú najpriestrannejšie a vyznačujú sa širokou škálou funkcií a jednoduchým používaním..

Samostatná chladnička.

Voľne stojaca chladnička v interiéri kuchyne.

Vstavaný

Nelíši sa v technických vlastnostiach od bežných modelov, s výnimkou prípadu, ktorý je v tejto situácii vyrobený vo forme skrinky vyrobenej z materiálov zodpovedajúcich štýlu kuchyne.

Takáto chladnička je zo všetkých strán úplne pokrytá panelmi, čo vytvára dojem jej absencie. Vstavané modely sú vhodné pre veľkú kuchyňu, pretože priestor malej kuchyne sa stráca kvôli stenám skrinky.

Vstavaná chladnička.

Vstavaná chladnička bude vynikajúcim riešením pre malé kuchynské priestory..

Nezabudnite na všetkých členov rodiny, ktorí žijú v dome. Vstavaná chladnička alebo voľne stojaca chladnička musí obsahovať požadované množstvo potravín.

V súčasnej dobe začali využívať čiastočné vkladanie modulárnych jednotiek. Pri tomto usporiadaní zostane predná časť chladničky otvorená..

Chladničky v závislosti od počtu komôrok

Veľkosť chladničky, spôsob inštalácie, chladiaci systém, funkčnosť dopĺňajú rozdiely medzi modelmi v počte komôr a ich umiestnení. Prijaté rozdelenie na jednokomorové, dvojkomorové, viackomorové a chladničky Side by Side. Tu by mal uprednostniť samotný kupujúci na základe svojich vlastných potrieb..

Chladiace komory.

Podľa typu komôrok existujú tri typy chladničiek..

Jednokomorová

Spotrebiče kombinované s mraziacou časťou sú vybavené jediným výparníkom, čo znižuje náklady. Mraznička v takýchto modeloch je umiestnená na vrchu. Bežné dvere s tesnením otvárajú prístup do dvoch oddelení naraz, zatiaľ čo mraznička má ďalšie tenké dvere. V prípade poruchy systémového prvku prestanú obe komory chladiť.

Chladnička s jednou komorou.

Jednokomorová chladnička.

Modely jednokomorových chladničiek sú technicky jednoduché. Používajú sa najčastejšie v malých rodinách, na vidieku, na ukladanie jednotlivých medzier.

Dvojkomorový

Rozmanité, pokiaľ ide o chladiace systémy, variabilita funkcií. Kombinuje dve oddelenia so samostatnými dverami. Chladiaci priestor zvyčajne funguje nezávisle od mrazničky, a to vďaka prítomnosti vlastného kompresora v každom z nich. Často sú vybavené systémom bez námrazy, dodatočnými policami na čerstvosť. Sú väčšie ako jednokomorové, technicky im je udelené vedenie..

Chladnička s dvoma komorami.

Dvojkomorová chladnička.

Charakteristickou kvalitou takýchto modelov je nielen distribúcia teploty, ale aj prítomnosť zón s určitým stupňom vlhkosti.

V prípade rýb a mäsových výrobkov sa vlhkosť považuje za optimálnu na 50 percent, v prípade zeleniny – 90.

V porovnaní s jednokomorovými zariadeniami sú dvojkomorové zariadenia pokročilejšie a majú rôzne možnosti..

Viackomorové

Ich súčasťou je nielen samostatne umiestnená mraznička a chladnička, ale aj oddelená priehradka s optimálnou teplotou 0 °. Ak existuje niekoľko takýchto oddelení, na oddelené skladovanie zeleniny a rýb sa takáto chladnička nazýva viackomorová. V týchto jednotkách nie je zóna čerstvosti zvýraznená iba samostatnou poličkou na určitom mieste. Viackomorové zariadenia sú inovatívnym technologickým výrobkom, z ktorého každé dvere otvárajú prístup do vlastného oddelenia, ktoré udržuje určitý teplotný režim. Okrem dodatočného priestoru na potraviny môžu chladničky v tejto kategórii obsahovať komoru na skladovanie vína, dávkovač na výrobu ľadu a mnoho funkcií navrhnutých pre pohodlie moderného života..

Chladnička s niekoľkými komorami.

Viackomorová chladnička.

Viackomorové chladničky podľa návrhu môžu byť s výsuvnými ponornými zásuvkami alebo dvojitými dverami.

Chladničky vedľa seba

Navonok sa podobá dvojitej skrini, kde na jednej strane je priestor mraziaceho priestoru a na druhej strane chladiaca komora. Takéto modely sú často viackomorové s prítomnosťou zariadenia na výrobu ľadu. Zásada umiestnenia komôr vedľa seba šetrí miesto v kuchyni, robí chladničku vhodnou na umiestnenie potravín a mraziaci priestor je priestranný a prístupný. Chladnička side-by-side patrí do prémiovej triedy, je drahšia ako ostatné modely a obsahuje množstvo funkcií, ktoré nie sú k dispozícii na iných zariadeniach. Počítačové kópie vám umožňujú sledovať plnenie a spotrebu produktov.

bok po boku.

Chladnička vedľa seba.

Podľa počtu dverí a materiálu ich výroby

Slepé krídlo stále zdobí fasádu. Modely s dvoma dverami sú obľúbené..

Počet dverí chladničky závisí od prítomnosti ďalších komôrok v nich. Dvojkomorový má dva, trojkomorový má tri a podobne..

V prevedení dverí chladničky sa okrem štandardných riešení objavili aj vitríny. Tento formát ešte nezískal masový fenomén, ale už si získava na obľube..

Vstavaná chladnička.

Dizajn vstavanej chladničky.

Modely bok po boku sú najčastejšie vybavené dvoma dverami s držadlami.

Materiály na výrobu karosérie a dverí sú stanovené výrobcom na základe dopytu, konštrukčných riešení. Často sa používa nehrdzavejúca oceľ, ktorá je technicky zložitá, a preto je cenovo drahá. Rozšírené je používanie nárazuvzdorného plastu rôznych farieb. Panely sú vyrobené odliatím, vyplnením priestoru polyuretánovou penou. Existujú dvere s polymérnym povlakom. V tomto prípade je oceľ potiahnutá špeciálnym akrylovým roztokom alebo sa používa technológia práškovej farby.

Chladnička v kuchyni.

Chladnička vedľa seba v kuchyni.

Výrobky z nehrdzavejúcej ocele sú pomerne náročné na údržbu. Na takýchto povrchoch zostávajú stopy a odtlačky prstov, ktoré je možné odstrániť iba pomocou špeciálnych prostriedkov. Vo všeobecnosti nerezové chladničky pôsobia draho, materiál je odolný voči poškodeniu a bude sa hodiť do akéhokoľvek interiéru.

Rozmanitosť dizajnových riešení

Keď vyjde ďalší model, tím špecialistov pracuje na jeho vzhľade. Existuje veľa možností: existujú viackomorové modely so širokými zrkadlovými dverami, rozpočtové možnosti, ktoré sa líšia aj štýlom a farbou. Niektorí výrobcovia sa zameriavajú na retro štýl a v prípade starých modelov uvoľňujú moderné chladničky. Dizajnér dbá nielen na vzhľad, ale aj na funkčnosť: rozmery, výška, šírka, objem. Najpopulárnejšie s vysokým cenovým rozpätím sú zariadenia z nehrdzavejúcej ocele. Vstavané modely sa prispôsobia vzhľadu kuchyne. Rôzne akcenty v podobe prekrytí, držadiel, volumetrických tvarov dvierok dodávajú chladničke jedinečný vzhľad, čo z nej robí ozdobu kuchyne..

Kuchyňa s čiernou chladničkou.

Čierna chladnička pre kuchynský dizajn.

Dnes je ponuka modelov chladiacich jednotiek nekonečne bohatá. S finančnou solventnosťou môžete získať exkluzívny produkt, ktorý spĺňa všetky požiadavky.

V priestranných kuchyniach existuje tendencia mať k dispozícii celé chladničky v reštauračnom štýle s mnohými ďalšími oddeleniami. Takéto nastavenia sú vhodné na triedenie produktov..

Chladnička v kuchyni.

Chladnička v dizajne priestrannej kuchyne.

V bežnom byte pre celú rodinu sa dvojkomorový model chladničky perfektne zmestí, čo zodpovedá farebnej schéme kuchyne.

Užitočné tipy a rady pri výbere chladničky

Pred kúpou sa uistite, že:

  • rozhodnúť o veľkosti;
  • z dôvodu pohodlia zvoľte optimálny chladiaci systém, pričom zohľadnite hladinu hluku;
  • zabezpečiť potrebu priestrannej samostatnej mrazničky v dvojkomorových modeloch;
  • vyberte spôsob inštalácie;
  • rozhodnúť o farebnej schéme, materiáli puzdra.

Kúpou chladničky kupujúci platí za nové technológie, doplnkové funkcie ako systém bez námrazy, super mrazenie, dávkovač na výrobu ľadu, displej z tekutých kryštálov s presnou reguláciou teploty, ďalšie zásuvky „zón čerstvosti“.

Dvojkomorová chladnička.

Dvojkomorová chladnička v kuchyni.

Je dôležité určiť vhodné umiestnenie chladničky. Inštalácia v blízkosti varných dosiek sa za žiadnych okolností neodporúča. Od steny by mala byť vzdialenosť, aby nedošlo k prehriatiu, záleží tiež na blízkosti zásuvky. Vstavané modely musia byť prispôsobené modulárnej kuchyni.

Dôležitým bodom pri kúpe chladničky je povesť výrobcu. Nezabudnite, že kvalitný výrobok je drahý. Bude však slúžiť svojim majiteľom mnoho rokov, bude mať všetky potrebné funkcie a jednoduché používanie vás nebude ľutovať, že ste si vybrali.

Video: Ako si vybrať chladničku?

Previous Post
Hur man tvättar ett nytt kylskåp innan du använder det för första gången. Folkmedel och hushållskemikalier
Next Post
الصق الحافة على سطح الطاولة بيديك. كيفية لصق الحافة بشكل صحيح على سطح الطاولة. التوصيات والنصائح.