15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Ako umyť novú chladničku pred prvým použitím. Ľudové prostriedky a chemikálie pre domácnosť

Chladnička je vážny a drahý nákup. Ľudia si na základe životných skúseností zvyčajne uvedomujú pravidlá svojho fungovania. Ale z nejakého dôvodu nie každý vie, že by ste ho nemali okamžite pripojiť a načítať ho výrobkami. Pred prvým použitím chladničku umyte.

Umývanie novej chladničky.

Po kúpe novej chladničky ju musíte pred použitím určite umyť.

Ako umyť novú chladničku pred prvým použitím?

Existuje niekoľko faktorov, ktoré uprednostňujú pranie.

  • Nový, čerstvý z továrne, domáci spotrebič má špecifický zápach, môžete ho nazvať „technickým“. Umývanie pomáha zabrániť tomu, aby potraviny absorbovali túto diskutabilnú arómu..
  • Pri výrobe domácich spotrebičov – koniec koncov nejde o výrobu zdravotníckych pomôcok a potravinárskych výrobkov – sa nedodržiavajú prísne požiadavky na sterilitu. Nová jednotka môže vyzerať čisto, ale v skutočnosti sa na jej vnútorných povrchoch môže objaviť prach a rôzne nečistoty..
  • Položka neprišla na predajňu bezprostredne z predajne – mala možnosť navštíviť výrobný sklad, možno dokonca dve – svoje vlastné sklady majú aj veľké maloobchodné predajne a strediská. Počas prepravy a skladovania sa na zariadení usadil prach a mikročastice nečistôt – koniec koncov, jeho obal nie je vákuový.

Ako vyčistiť novú chladničku.

Na odstránenie špecifického zápachu je potrebné novú chladničku dôkladne umyť.

Umývanie spotrebiča po týchto dobrodružstvách je normálnou hygienickou požiadavkou a je nevyhnutné. Ako umyť jednotku vybavenú systémom „No Frost“ a ako sa táto úprava líši od umývania konvenčnej chladničky?

Vlastnosti čistenia komory systémom „No Frost“

Najdôležitejším prvkom v prevádzke kamery No Frost je ventilačný systém. Jeho upchatie môže viesť k depresívnym následkom až po poruchu zariadenia. Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je vyčistiť vetracie otvory v oboch komorách – mrazničke a chladničke. Na ich spracovanie budete potrebovať vatové tampóny a čistú vodu pri izbovej teplote alebo slabý roztok sódy. S otvormi je potrebné zaobchádzať veľmi opatrne. Vonkajšie panely je možné ošetriť chemickými čistiacimi prostriedkami, s výnimkou brúsnych, ktoré môžu poškriabať povrch.

Najprv musíte vyčistiť vetracie otvory.

Čistenie chladničiek pracujúcich so systémom Know Frost Začínam s vetracími otvormi.

Dôležité! Je zakázané odpojovať panely pokrývajúce vetranie. Porušíte podmienky záručnej zmluvy s výrobcom zariadenia a v prípade zásahu vyššej moci (nesprávna prevádzka zariadenia, poruchy) stratíte právo na bezplatné opravy.

Ako vyčistiť vnútro bežnej chladničky

V tomto prípade je povolené používať na umývanie improvizované domáce aj chemické čistiace prostriedky, pričom ich používajte v súlade s pokynmi výrobcu. Podobnosť s praním „No Frost“ je, že sa tiež neodporúča používať abrazívne prášky. To platí najmä pre čistenie mrazničky..

Na umývanie chladničky sa používajú chemikálie.

Na čistenie bežných chladničiek je možné použiť chemikálie pre domácnosť..

Výber pracích prostriedkov

Ako umyjete svoju novú chladničku, je len na vás. Voľba je vecou osobného vkusu a preferencií. Upravenú jednotku je možné vidieť tak v domoch, kde sa používajú „babičkine“ tradičné metódy čistenia, ako aj v najmodernejších high-tech kuchyniach, kde sa používajú špeciálne chemické zlúčeniny. Nesporným argumentom v prospech ľudových metód je alergia na chemikálie pre domácnosť od hostesky alebo jej rodinných príslušníkov.

Ľudové prostriedky na umývanie chladničky.

Ak je hosteska alergická na chemikálie, potom môžete na čistenie chladničky použiť ľudové prostriedky.

Chemikálie pre domácnosť

Dnes sa vyrába značný počet špecializovaných výrobkov na hygienu chladiacich zariadení. Populárnymi formami uvoľňovania sú sprejová pena, kvapalina, gél. Uprednostňujú sa kvôli svojej účinnosti a vlastnostiam: tieto chemikálie pre domácnosť majú spravidla antibakteriálny účinok, môžu prať aj staré odolné škvrny, sú vhodné na vnútorné aj vonkajšie pranie. V závislosti od výrobcu sú náklady na tieto výrobky odlišné..

Domáca chémia na čistenie chladničky.

Na čistenie vnútorných a vonkajších povrchov sa používajú chemikálie pre domácnosť.

Výrobky drahých známych značiek:

  • Electrolux E6RCS104 (vo forme sprejovej kvapaliny, vyrobené v Taliansku).
  • WPRO FRI 00 (podobný variant, tiež taliansky výrobca).
  • Topperr 3104 (sada na ošetrovanie chladničky pozostávajúca z čistiaceho prostriedku, utierky z mikrovlákna a absorbéra zápachu na báze granúl s aktívnym uhlím, nemecká výroba). Sprej je možné kúpiť samostatne za výrazne nižšiu cenu..

Možnosti rozpočtu.

  • Clean Home (univerzálny prací gél, domáci výrobca).
  • Selena (sprejová kvapalina vyrobená v Rusku).
  • „Čistá chladnička“ od Luxus (s arómami limetky, grapefruitu, mäty. Rozprašovací prostriedok, ruská výroba podľa nemeckej technológie).

Čistiace prostriedky do chladničky.

Na pranie môžete použiť ruské aj zahraničné pracie prostriedky.

Medzi drahými a lacnými značkami existuje veľa položiek za strednú cenu. Pred použitím podľa pokynov by ste si mali preštudovať odporúčania výrobcu na použitie na štítku..

Dôležité! Výrobcovia tvrdia, že ich chemické majstrovské diela nevyžadujú konečné utretie chladničky, pretože neobsahujú látky, ktoré sú pre ľudí toxické a môžu sa absorbovať do potravín. Ale stále je lepšie používať čistú vodu – dá sa predpokladať, že v skutočnosti neexistujú žiadne toxíny, ale môžu byť prítomné alergény pre konkrétnych ľudí.

Umývanie novej chladničky.

Na konci prania môžete povrchy potrieť obyčajnou čistou vodou.

Ľudové prostriedky

Ak má hostiteľka alebo jej domácnosť alergické reakcie na zápach chemických zlúčenín, mali by ste zistiť, ako správne a čisto umývať novú chladničku improvizovanými prostriedkami.

Na prvú metódu budete potrebovať:

  • Obyčajná sóda bikarbóna
  • čistá voda izbovej teploty;
  • špongia alebo tkanina;
  • uterák.

Ako pripraviť prací roztok: 2 (ak chladnička silne zapácha – 4) lyžice sódy bikarbóny rozmiešajte v litri vody. Celý proces bude vyžadovať (v závislosti od veľkosti zariadenia) približne 5 litrov vody. Po skončení dezinfekcie špongiu alebo handru dôkladne opláchnite alebo vezmite čistú – a odstráňte zvyšky sódy.

Sóda na umývanie chladničky.

Ak ste alergický na chemikálie, môžete použiť obyčajnú sódu bikarbónu..

Rovnako účinná ako sóda, mydlová emulzia zmýva špinu – na to nastrúhajte trochu mydla na pranie (môžete použiť zvyšky), zalejte vodou a dosiahnite tvorbu mydlového roztoku.

Pri druhom spôsobe príde vhod rovnaká voda a špongia, ale vezmite si známy domáci odstraňovač zápachu – ocot. Dve polievkové lyžice stačia na 1 liter vody.

Ocot na čistenie chladničky.

Ocot je všestranný odstraňovač zápachu.

Obe komory je možné čistiť oboma výrobkami. Po umytí a utretí celý interiér spotrebiča dôkladne osušte uterákom. Podľa potreby nechajte uschnúť.

Dôležité! Gumové tesnenia neutierajte octovým roztokom, aby nedošlo k vysušeniu a poškodeniu..

Príprava na pranie

Priniesli vám chladničku. Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je pozrieť sa dovnútra. Chladiaca a mraziaca komora môže obsahovať položky, ktoré sú pre ďalšie použitie úplne nepotrebné. Hovoríme o obalových materiáloch – fólia, penové rozpery. Vyhoďte tento odpad.

Zhromaždite všetky položky, ktoré potrebujete na dezinfekciu jednotky, aby ste ich mali poruke:

  • rukavice pre domácnosť vyrobené z gumy na ochranu pokožky rúk;
  • špongie, obrúsky alebo čisté handry;
  • čistý a suchý uterák na odstránenie prebytočnej vlhkosti;
  • celý súbor vybraných výrobkov – tradičných alebo chemických;
  • ak chcete urobiť riešenie, pripravte ho.

Prostriedky na umývanie chladničky.

Na umývanie chladničky stačí špongia, gumené rukavice a chemikálie pre domácnosť.

Technológia prania zvnútra aj zvonka

Ako účinne vyčistím svoju novú chladničku pred použitím? Bez ohľadu na použité čistiace zloženie bude s chladničkou zaobchádzané opatrne: jej dizajnové vlastnosti sú také, že budete musieť venovať veľkú pozornosť detailom (napríklad zle opláchnuté rohy zásuviek môžu stále vyžarovať nepríjemný zápach). Je lepšie postupovať podľa plánu:

  1. Odstráňte z kamier všetky odnímateľné prvky – police, boxy, palety, bočné vrecká a ďalšie príslušenstvo. Je lepšie ich opláchnuť čistiacimi prostriedkami pod tečúcou vodou, aby sa presne umyli nielen nečistoty, ale aj zvyšky produktu. Nezanedbávajte rohy a zárezy. Všetky prvky dôkladne vysušte alebo počkajte, kým prirodzene nevyschnú.
  2. Steny komôrok umyte zhora nadol.
  3. Je nevyhnutné skontrolovať odtokový otvor (nachádza sa na zadnej stene) – často z neho pochádza najsilnejší zápach. Môže sa opláchnuť injekčnou striekačkou alebo lekárskou gumovou žiarovkou naliatím roztoku čistiaceho prostriedku do kanála..
  4. Úspešné čistenie gumového tesnenia starou zubnou kefkou.
  5. Vnútro zariadenia utrite dosucha a nechajte dvere otvorené, aby sa steny úplne vysušili.
  6. Vonkajšie povrchy umyte rovnakým výrobkom. Posuňte zariadenie mierne od steny a skontrolujte zadnú stenu. Ak je veľmi prašný, odstráňte prach vysávačom.
  7. Vráťte komponenty na svoje miesta.
  8. Po 6 hodinách môžete zariadenie pripojiť k sieti a naplniť obsah.
  9. Ak stále cítite technický zápach, utrite vnútro jednotky špongiou s roztokom octu alebo kyseliny citrónovej. Potom počkajte 4 hodiny, než zariadenie zapnete..

Umývanie stien chladničky.

Začíname umývať zo stien komôrok chladničky..

Dôležité! Všetky nádoby a balíky naložené do komôrok musia byť zvonku čisté a suché – komory musia byť chránené. Nie je potrebné pomáhať tvorbe ďalšej vrstvy ľadu v mrazničke a zvyšovať úroveň vlhkosti v chladničke.

Najlepší spôsob, ako umyť chladničku s mrazničkou po rozmrazení

Po odstránení roztavenej vody a ľadu vytvoreného v dôsledku odmrazovania umyte mrazničku.

Odporúčania:

  1. Je lepšie použiť teplú vodu.
  2. Ako čistiaci prostriedok je vhodný roztok vody s kvapalinou na umývanie riadu alebo bežným mydlovým roztokom s miernym prídavkom sódy. Ako pracovný nástroj sa používa mäkká špongia alebo handra. Nikdy nepoužívajte oceľovú vlnu!
  3. Odporúča sa umyť gumové tesnenia dverí mydlom a vodou a roztok rýchlo opláchnuť.
  4. Spracovanú komoru vyčistite od zvyškov roztoku. Ak zápach pretrváva – choďte špongiou s roztokom kyseliny citrónovej alebo sódy.
  5. Pri silných nečistotách a škvrnách sú vhodné aj ľudové prostriedky – to všetko je možné perfektne umyť zubnou pastou, amoniakom alebo ich zmesou..

Umyte mraziaci priestor chladničky.

Pred umývaním bežnej chladničky ju musíte rozmraziť..

Dôležité! Na spracovanie mrazničky je prísne zakázané používať čistiace prostriedky obsahujúce abrazívne prvky, ktoré môžu poškodiť steny komory. Je tiež nežiaduce používať agresívne chemikálie pre domácnosť (oplatí sa menej počúvať reklamy vysielané o úplnej neškodnosti týchto liekov, preto sú reklamy. Príliš aktívne chemikálie môžu poškodiť samotný fotoaparát alebo pokaziť kvalitu výrobkov v ňom . Utrpí zdravie celej rodiny).

Umývanie mrazničky.

Na čistenie mrazničky nepoužívajte výrobky, ktoré obsahujú abrazívne prvky..

Ako často musíte v budúcnosti umývať chladničku??

Chladnička je zariadenie, ktoré vyžaduje jednoduchú, ale pravidelnú údržbu. Skladuje potraviny, takže jej hygiena musí byť dokonalá pre zdravie celej rodiny. Neupravená, zafarbená chladnička, ktorá vydáva vražedné „arómy“, je znakom zlého hospodárenia a dokonca absencie spoločnej kultúry (existuje kultúra stravovania, súčasť každodennej etikety dobre vychovaného človeka).

Chladničku je potrebné umývať niekoľkokrát za mesiac.

Mokré čistenie v chladničke by sa malo vykonávať 1-2 krát mesačne.

Aby ste sa priblížili k chladničke a používali ju, postupujte podľa týchto jednoduchých pravidiel:

  1. Kontrolujte jeho obsah tak často, ako je to možné: vyhoďte potraviny, ktorým uplynula doba spotreby, zatuchnuté varené jedlá. Dajte si do regálov veci – často v zhone, keď vykladajú tašky z obchodu, ľudia odložia, čo náhodne kúpili. Každý výrobok by mal mať svoje vlastné miesto.
  2. Aby interiér jednotky vonia voňavou zmesou jantáru zo sleďa, pilafu a tvarohového koláča, uchovávajte potraviny zabalené: existujú špeciálne nádoby, veká na kastróly, potravinová fólia na riad. Ak ste presunuli potraviny z mrazničky do jednoduchej rozmrazovacej komory, vložte ich do hlbokej nádoby, aby tekutina (mäsová šťava, voda z rozmrazovania) netekla na poličku..
  3. Všetky riady umiestnené na policiach musia byť čisté. Spodok škatúľ na skladovanie zeleniny môže byť pokrytý polyetylénovými alebo papierovými obrúskami – zo zeleniny často padá prach a nie sú vždy čisté..
  4. Škvrny a pruhy ihneď odstráňte vlhkou handričkou alebo špongiou, aby ste zabránili ich vysušeniu. Vonkajšie škvrny by mali byť tiež rýchlo zotreté, aby nehryzli do povrchu zariadenia. Pri pravidelnej údržbe dokonca nie sú potrebné ani špeciálne čistiace prostriedky – povrch sa dá ľahko utrieť vlhkou handričkou alebo špongiou. Ak sa na olejových alebo tukových škvrnách vytvorili škvrny, mali by sa použiť čistiace prostriedky..
  5. Raz za 3 mesiace – aspoň často – zariadenie odmrazte a vykonajte všeobecné, vnútorné i vonkajšie čistenie.

Podľa týchto pravidiel chladnička vydrží dlho a bude úplne estetickým prvkom interiéru kuchyne..

Umývanie chladničky handrou.

Povrch chladničky sa dá ľahko čistiť vlhkou špongiou alebo handričkou.

Užitočné rady k umývaniu novej chladničky pred použitím

Pred začatím sanitárnych a hygienických prác musíte starostlivo posúdiť zápach z jednotky: aj nepríjemný je lepší ako vôňa. Faktom je, že výrobcovia takéto spracovanie hotového výrobku nevykonávajú. Predávajúci to urobil, aby skryl vadu (pri výrobe zariadenia pravdepodobne došlo k technologickým poruchám a jeho technický zápach je príliš silný). Nie je známe, ako bolo aromatické ošetrenie zariadenia vykonávané a či je výrobok nebezpečný pre zdravie zákazníkov. Situácia je dôvodom na kontaktovanie predajného miesta s reklamáciou.

Vôňa z chladničky.

Predtým, ako začnete čistiť chladničku, musíte vyhodnotiť zápach z jednotky..

Ak noví majitelia zariadenia uprednostňujú výrobu čistiaceho roztoku sami, bude pre nich pohodlnejšie použiť, ak sa naleje do sprejovej fľaše..

Ak po umytí cítite slabý, ale stále rovnaký priemyselný zápach, môžete ho odstrániť bez nákupu chemických absorbérov. Na police musíte umiestniť ktorýkoľvek z nasledujúcich odstraňovačov ľudového zápachu:

  • plátky čierneho chleba (odporúča sa, aby bola chladnička dlho uzavretá, aby absorbovala zápach);
  • podšálka s nakrájanými kúskami citrónu;
  • pohár sódy;
  • gázové vrecko naplnené ryžou, čiernym čajom alebo kryštálovým cukrom;
  • čajové sáčky;
  • pohár vanilkového extraktu.

Dokonca aj duch nepríjemného zápachu zmizne bez stopy.

Ako odstrániť nepríjemný zápach z chladničky.

Plátok čierneho chleba môže pomôcť eliminovať pachy z chladničky..

Čistenie novej chladničky by ste nemali zanedbávať. Koniec koncov, tento postup trvá trochu času – počas sušenia komôr je celkom možné robiť aj iné veci..

Ako a ako doma vyčistiť chladničku od zápachu

Previous Post
Halldesign i Chrusjtjov: val av finish och visuella tekniker för att utöka utrymmet
Next Post
De vigtigste typer køleskabe og deres funktionsprincip, tips og tricks til valg