15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Vyvíjame funkčný a štýlový dizajn malého Chruščova

Náklady na priestranné a viacizbové bývanie sa vymykajú grafom, najmä vo veľkom meste. Z tohto dôvodu sú starí Chruščov stále veľmi žiadaní. Sú cenovo dostupné. V každom väčšom meste bolo postavených veľké množstvo takýchto bytov. Chruščovove byty sú už dlho predmetom mnohých anekdot kvôli ich skromnej veľkosti a nepohodlnému usporiadaniu. Pre mladé rodiny sú však prakticky jediným spôsobom, ako nájsť vlastný odľahlý „kút“. S nedokonalosťami miestnosti sa dá vyrovnať pomocou moderných dizajnových techník. Dobre zvolený dizajn Chruščov vám umožní dosiahnuť vynikajúci výsledok. Ako si vybrať správny štýl, nábytok, farebnú schému pre Chruščova je podrobnejšie popísané v tomto článku..

Biely koberec na hnedej podlahe

Interiér dvojizbového Chruščova v snehobielych farbách

Chruščovov byt: dispozičné riešenie

Čo je typické pre chruščovský byt? Prvým charakteristickým znakom je uniformita. Dispozícia bytov je v celej budove úplne identická. Druhou vlastnosťou sú jeho malé rozmery. Skromné ​​rozmery sa stávajú skutočnou prekážkou v procese usporiadania. Je dosť ťažké zmestiť všetko, čo potrebujete, na 30-46 metrov štvorcových. Treťou charakteristickou črtou domov Chruščova je nepohodlné usporiadanie. Izby sú spravidla priľahlé a majú nízke stropy.

Sivá pohovka v obývacej izbe Chruščova

Na malom priestore je veľmi ťažké skĺbiť krásny dizajn s optimálnym rozložením priestoru.

Stanovenie funkčnosti

Najpopulárnejšou možnosťou pre tieto byty je dvojizbový. Praktický návrh dvojizbového bytu v Chruščove môžete urobiť bez pomoci profesionálnych dizajnérov. Hlavnou vecou je správne určiť funkčnosť domova, rozdeliť zóny, zvoliť štýl.

Jedálenský stôl pred oknom v Chruščove

Najprv je dôležité rozhodnúť sa, či v byte dôjde k radikálnej prestavbe, alebo bude stačiť obmedziť sa na zónovanie

Opravy by sa mali vykonávať postupne. Prvou fázou práce je určenie funkčnosti bytu. Je potrebné vypracovať podrobný plán každej miestnosti a označiť požadované funkčné oblasti. Ich počet, typ bude závisieť od potrieb každej jednotlivej rodiny. V apartmáne sa môže nachádzať spálňa, pracovňa, obývačka, jedáleň, škôlka.

Rada! Nezabudnite nakresliť grafický plán bytu. Na liste papiera je potrebné presne označiť umiestnenie komunikácií, nábytku, priečok a ďalších interiérových prvkov. Potom opravy v byte budú trvať kratšie..

Plán prestavby dvojizbového Chruščova

Pre rodinu s dieťaťom – rozdelenie veľkej miestnosti na spálňu a obývaciu izbu

Príprava na prestavbu

Po rozhodnutí o hlavných funkčných oblastiach mnohí majitelia prišli na potrebu radikálne zmeniť priestor – prestavbu. Toto riešenie vyrieši problém s nedostatkom metrov štvorcových. Izby je možné kombinovať, zväčšiť o balkón a oddeliť priečky.

Biela priečka v štúdiovom apartmáne

Akákoľvek prestavba múrov vo viacpodlažnej budove vyžaduje súhlas bytového inšpektorátu.

Toto riešenie má niekoľko nevýhod:

  • Rekonštrukcia vyžaduje oficiálne povolenie. Budeme musieť pripraviť projekt, naštudovať si veľa technickej dokumentácie. Niektoré múry nie je možné z bezpečnostných dôvodov zbúrať. Z tohto dôvodu môžete dostať odmietnutie..
  • Vysoké hotovostné náklady. Demontáž steny, nákup nového zariadenia (napríklad výkonnej kapucne) si vyžadujú financie.

Interiér spoločenskej miestnosti v Chruščove po rekonštrukcii

Moderný dizajn starého Chruščova

Ak nie sú problémy s peniazmi, ťažkosti so získaním povolenia nie sú desivé, môžete sa začať pripravovať na prestavbu. Aby ste to urobili, je potrebné kompletne vyčistiť byt od starého nábytku, demontovať starý povrch. Ďalším krokom je preštudovanie technickej dokumentácie, vypracovanie plánu prestavby s novým umiestnením stien.

Obývacia izba + jedáleň – racionálne riešenie interiéru

Štvorcové metre štandardného dvojizbového Chruščova niekedy nestačia na realizáciu všetkých myšlienok majiteľov. V tomto prípade môže pomôcť kombinácia niekoľkých miestností. Dobrým riešením by bolo spojiť obývaciu izbu s jedálňou..

Schéma dvojizbového Chruščova pred a po kombinácii kuchyne a miestnosti

Kombinácia kuchyne a miestnosti v obývačke s kuchyňou

Stopy po starej stene na strope kuchyne v Chruščove

Na strope je stále viditeľný proces zjednocovania, stopy po starej priečke

Jedálenský stôl v obývačke s kuchyňou

Jedáleň po rekonštrukcii

Pri tom použite nasledujúce tipy:

  1. Je obvyklé zónovať priestor obývačky a jedálne nábytkom. Veľký jedálenský stôl môže slúžiť ako rozdeľovač. Zóny je tiež možné zvýrazniť podlahou. V jedálni -kuchyni sú zvyčajne položené dlaždice, v obývacej izbe – laminát, koberec.
  2. Pri kombinácii obývačky s jedálňou môžete použiť klasický štýl. Klasiku zdôrazní krásny drevený stôl, viacvrstvové závesy, elegantné povrchové úpravy. Moderný dizajn bude tiež vhodný. Štýly minimalizmu a hi-tech pomôžu urobiť priestor priestornejším a funkčnejším.
  3. V kombinovanej miestnosti by malo byť minimum nábytku. Snažte sa zachovať pocit priestrannosti.

Posteľ v Chruščove za posuvnou sklenenou priečkou

Nezvyčajná myšlienka zónovania – posuvné steny medzi spálňou a obývacou izbou

Chruščovov dizajn po spojení kuchyne s obývacou izbou

Po skombinovaní izieb sa získa otvorený štúdiový apartmán, v ktorom je ťažké rozpoznať typické sovietske bývanie

Ako postupovať bez prestavby?

Ak prestavba nie je z rôznych dôvodov k dispozícii, môžete to urobiť bez nej. Vizuálne zväčšite priestor, urobte ho funkčnejším, pomôžu vám nasledujúce odporúčania:

  1. Sádrokartónové konštrukcie pomôžu vyčleniť trochu úložného priestoru navyše. Zo sadrokartónu môžete postaviť priečku, falošnú stenu, stojan, výklenky, police. S týmto materiálom sa celkom ľahko pracuje, aj bez praktických skúseností..
  2. Pomocou klenutých dverí môžete vizuálne zvýšiť objem miestnosti. Oblúk vám umožní dosiahnuť ohromujúci efekt. Podľa najkonzervatívnejších odhadov miestnosť opticky zväčší o štvrtinu..
  3. Dvere, priečky, dvere v nábytku musia byť posuvné.
  4. Ideálnym riešením problému by bola voľba moderného dizajnu pre Chruščova. Trendy moderného štýlu nevítajú prebytočný dekor a nábytok. Sú harmonické, majú vhodnú farebnú paletu.
  5. Lesklé, zrkadlové povrchy stien pomôžu zvýšiť objem. Do svojho projekčného projektu určite zahrňte aj zrkadlový obklad steny..

Veľké podlahové zrkadlo v drevenom ráme

Na vizuálne rozšírenie priestoru použite zrkadlá

Posuvné dvere na drevenej zárubni so sklom

Posuvné dvere šetria miesto a pôsobia štýlovo

Zónovanie miestností: optimálne nápady

Praktický dizajn Chruščova bez prestavby je možné vykonať pomocou zónovacích techník. Umožnia vám podmienečne rozdeliť priestor na zóny. Podmienené zónovanie sa môže vykonať pomocou nasledujúcich techník:

  • Nábytok. Priechodné stojany, pohovka, knižnice môžu byť použité ako oddeľovače miestností. Jedná sa o pomerne nenápadné zónovanie, ktoré vám umožňuje využiť každý meter štvorcový s úžitkom..
  • Dokončovací typ. Môžete zónovať výberom rôznych dokončovacích materiálov pre zóny. Steny kuchyne sú lepšie kachľové, steny obývačky – s tapetami. Potom aj bez oddielu budú priestory vizuálne rozdelené..
  • Osvetlenie. Moderné bodové osvetlenie sa aktívne používa ako metóda zónovania. Svietidlá pomôžu oddeliť spálňu od obývačky, jedáleň od kuchyne. Spravidla sú umiestnené na strope. Pre väčší účinok sa odporúča vybrať žiarovky rôznych tvarov, farieb v každej samostatnej zóne..

Lesklý strečový strop v obývacej izbe s kuchyňou

Zónovanie s rôznymi úrovňami stropu

Oddelenie priestoru na spanie od spoločenskej miestnosti pomocou otvoreného stojana

Regálová priečka ako oddeľovač priestoru

Vhodné štýly dizajnu

Nie všetky štýlové smery sú vhodné na usporiadanie interiéru chruščovského bytu. Najoptimálnejšie možnosti a ich charakteristické vlastnosti sú uvedené v tabuľke:

Názov štýlu Špecifické vlastnosti
Klasika Ak sa v rodine rozpútala búrlivá debata o výbere štýlu, dajte prednosť klasike. Tento smer v priebehu rokov nestráca svoj význam, je univerzálny, dokáže sa prispôsobiť akémukoľvek vkusu. Klasický štýl charakterizujú: svetlé farby v dekorácii, drevený nábytok, drahý textil, elegantné záclony.
Podkrovie Tento štýlový, moderný dizajn vyhovuje mladým rodinám. Podkrovie je potomkom industriálneho štýlu. Vyznačuje sa: murivom vo výzdobe miestností, svetlošedou farbou, nábytkom z dreva, ocele.
Pokrokový Hi-tech je moderný dizajn vo všetkých jeho podobách. Tento smer štýlu sa vyznačuje modernými dokončovacími materiálmi: mramor, sklo, dekoratívna omietka. Spotrebiče, nábytok neobvyklých tvarov budú hrať v interiéri obrovskú úlohu..
Provence Jemný francúzsky smer Provence bude dobrou voľbou pre slobodnú ženu, mladú rodinu s dieťaťom. Provence je šetrnosť k životnému prostrediu, svetlé odtiene, vintage nábytok, kvetinová potlač.

Obývacia izba Chruščov v štýle Provence

Jednoduchosť a prepracovanosť interiéru v štýle Provence

Podkrovná izba v Chruščove

Podkrovie je vhodné pre tých, ktorí milujú experimenty a módne trendy.

Minimalizmus – harmonický, moderný interiér Chruščova

Mnoho odborníkov pre Chruščova odporúča zvoliť praktický, minimalistický moderný dizajn. Minimalizmus je podmnožinou súčasných štýlov. Cieľom je vybudovať čo najfunkčnejší a najpohodlnejší priestor.

Koberec s dlhým vlasom

Aby sa priestor vizuálne nezmenšil, použite na dekoráciu svetlé farby.

Maľovanie sivej steny obývačky

Naopak, na steny vešajte obrázky.

Dôležité! Hlavnou podmienkou minimalizmu je absencia nepotrebných prvkov..

Starý sovietsky písací stôl v dizajne Chruščov

Dodajte svojmu interiéru nádych chuti, napríklad starožitnú žehličku alebo starý stôl

Vstavané dvere do šatníka svetlo sivé

Vstavaná skriňa s dverami ladiacimi s dekoráciou steny bude takmer neviditeľná a nepreplní priestor

Majitelia musia prehodnotiť svoje potreby, zbaviť sa starého nepotrebného nábytku a vecí. Priestor by nemal byť posiaty ozdobnými prvkami. V miestnosti by malo byť niekoľko predmetov. Biela farba pomôže vizuálne zväčšiť malý priestor. Obvykle sa používa na zdobenie stien a stropov. Ľahký nábytok bude vyzerať skvele na bielom pozadí. Môžete si kúpiť sklenený stôl. Zdá sa, že sa taký nábytok rozpustí na pozadí bielej povrchovej úpravy. Dobré osvetlenie je charakteristickým znakom minimalizmu. Malo by byť veľa svetla. Je potrebné použiť reflektory, rôzne svietniky, lustre.

Detská izba v Chruščove

Je obvyklé vybaviť detskú izbu v chruščovskom byte v najmenšej miestnosti. Obvykle je kombinovaný s obývacou izbou. Toto riešenie vám umožňuje ušetriť miesto, pri hrách vždy monitorujte dieťa..

Návrh obývačky s postieľkou pre novorodenca

Kým je dieťa malé, stačí vybrať útulný kútik a počas spánku postieľku zavrieť závesmi

Organizácia detského priestoru v jednoizbovom byte

Keď dieťa vyrastie, bude potrebovať osobný priestor.

Ak sú dve deti, potom im jedna z izieb úplne patrí. V tomto prípade je dôležité správne zonovať priestor miestnosti, aby ste deťom poskytli pohodlné spolužitie. Rodičia si musia vybrať univerzálny štýl. Ideálny je klasický smer so svetlou farebnou paletou.

Detský kútik v spoločenskej miestnosti

Poschodová posteľ s úložnými boxmi na hračky

Sada detského nábytku pre dve dievčatá

Manželská posteľ s vysúvacím lôžkom

Je lepšie kúpiť poschodovú posteľ. Pomôže to ušetriť miesto. Je dôležité nechať v detskej izbe dostatok miesta na aktívne hry, pokiaľ je to možné, mali by ste vybaviť športový kútik. Takéto rozhodnutie pomôže deťom správne sa vyvíjať, vyrastať zdravé..

Video: prehľad interiéru skutočného dvojizbového Chruščova

Chruščovov dizajn – 50 fotografií

Návrh chodby v paneli Chruščov Reliéfny strop v obývacej izbe v klasickom štýle Lakovaný lakovaný povrch podlahy Červená pohovka v malej obývačke Dizajn obývačky v pastelových odtieňoch Čierne akcenty v bielej miestnosti Svetlá kuchyňa s bielymi stenami Rímske rolety na kuchynskom okne Kuchynská súprava s prednými časťami fialovej farby Oranžové vankúše na sivej pohovke Zónovanie miestnosti lanovými závesmi Čierny televízor v červenom rámčeku Územný priestor s ozdobnou priečkou Pódium s vysúvacou posteľou v interiéri obývačky Kožená sedačka v bielej miestnosti Detský kútik v obývačke garsónky Čajový stôl na balkóne Chruščov Zrkadlo v čiernom ráme na bielej stene Malý jedálenský stôl s okrúhlou doskou Návrh modernej kuchynskej obývačky Oranžový koberec v detskej časti spoločenskej miestnosti Obývacia izba v štúdiovom apartmáne Realistické tapety na stenu obývačky Výklenok pre televíziu na stene obývačky Barový pult namiesto jedálenského stola Žlté vankúše na bielej pohovke Tmavohnedá drevená podlaha Čierne žiarovky nad barom Červená stolička pri stole Farebný koberec na bielej podlahe Police na obrazy a dekorácie Tehlová priečka medzi kuchyňou a obývacou izbou Obývacia izba v klasickom štýle s kobercom na podlahe Čierny konferenčný stolík s lesklým povrchom Stretch strop čierny Prázdna nástenná dekorácia s obrazmi Tmavosivá rohová sedačka Rustikálna kuchyňa-obývacia izba Čiernobiely koberec s geometrickými vzormi Zelená stena v obývačke s kuchyňou Červená pohovka v sivej obývačke Žltá farba v dizajne obývačky Posuvná skriňa so zrkadlovými dverami Dizajn obývačky v tmavých farbách Pracovisko v obývačke Interiér malého štúdiového bytu Jedálenská časť v čiernej farbe Sprchovací kút v malej kúpeľni Knižnica ako predel priestoru

Previous Post
Målat glas i interiören. Hur är dem?
Next Post
Плъзгащи се гардероби в спалнята: красота на снимката, спестяване на разходи