15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Možnosti zelene v interiéri a pravidlá pre kombináciu s inými tónmi

Farba je jedným z najsilnejších nástrojov, ktoré má interiérový dizajnér k dispozícii. To platí najmä pre moderné minimalistické štýly, ale platí to aj pre klasiku plnú detailov..

Zelená pohovka pred oknom obývačky v súkromnom dome

Zelená je považovaná za najpríjemnejšiu farbu pre ľudské oči.

Snaha o prirodzenosť je trendom v modernom dizajne. Eko štýl, prírodné materiály, prírodné tóny sú teraz v móde. Je to normálna reakcia na rýchlo rastúcu technickú náročnosť okolitého sveta. Chcel by som relaxovať a relaxovať aspoň doma. Koloristický koncept interiérov popredných európskych dizajnérov preto stále viac vychádza z prírodných odtieňov. Najmä na zelenej.

Možnosti zelene v interiéri

Zelená by sa nestala obľúbeným trendom, keby neposkytovala toľko zaujímavých príležitostí. Je dovolené používať ho v nasledujúcich kvalitách:

  1. Základy. Vo veľmi svetlých, takmer bielych a tmavých modifikáciách je zelená vnímaná ako neutrálna. To znamená, že ho môžete brať ako centrálny, natierať ním veľké povrchy, celé steny.
  2. Jasný prízvuk. V najintenzívnejších variáciách sa zelená používa na vytváranie kontrastov, výrazných akcentov. Platí to napríklad pre sýtu svetlo zelenú alebo hlbokú morskú zeleň..
  3. Doplnková farba. Zelená funguje dobre v kombináciách. Rozsah možných kombinácií je navyše veľmi široký. V studenej a teplej verzii sa farba správa inak, a preto má rozsiahly zoznam odtieňov, s ktorými môže byť priateľmi..

Klasická pohovka s mäkkým zeleným čalúnením

Zelenú je najlepšie kombinovať s neutrálnymi prírodnými odtieňmi.

Zelená ako hlavná farba v interiéri

Hlavná farebná schéma v koloristickom obraze miestnosti je tá, ktorá sa používa ako pozadie. Pokrýva povrchy stien, podláh alebo stropov. Je toho veľa, a nemalo by to byť otravné, príliš koncentrované..

Zdobenie obrázkami zelenej steny v obývacej izbe

Hnedá drevená komoda oproti tmavozelenej stene vyzerá štýlovo a aristokraticky

Ako taký základ tradične pôsobia sépia, biela, svetlošedá, tmavohnedá. Zelená sa však s touto úlohou dokáže úspešne vyrovnať. Musíte len vybrať ten správny odtieň. To môže byť:

  • tlmená oliva;
  • veľmi svetlé modrozelené tóny;
  • čierna so zeleným odtieňom (tento odtieň sa nazýva aj „farba nočného lesa“);
  • a ďalšie podobné tóny.

Je pravda, že tmavá báza sa pravdepodobne uplatní v rekreačných priestoroch, baroch a tematických kaviarňach. Na bývanie je to vo väčšine prípadov dosť ťažká voľba, ktorá vyžaduje odvahu..

Spálňa v klasickom štýle s kvetinovými tapetami

Zelená sa používa pri navrhovaní miestností akéhokoľvek štylistického smeru.

Jasné zelené akcenty v interiéri

Intenzívne svetlo zelené, šťavnaté modrozelené, trávnaté – tieto odtiene sa môžu stať výraznejšími zelenými akcentmi na neutrálnejšom a zdržanlivejšom pozadí. Keď v tejto palete vyberiete textil, dekor, záclony, nábytok, oživíte miestnosť.

Svetlý interiér spálne so zelenými akcentmi

Jasne zelený obrubník v bielej spálni

Kombinácia zelenej v interiéri s inými odtieňmi

Rôzne druhy zelene sú priateľmi so širokou škálou odtieňov. Najbežnejšie kombinácie sú popísané nižšie:

Červená

Je to vysoko aktívna farba, ktorú sa odporúča používať s opatrnosťou pri zariaďovaní miestností..

Červeno-zelená kombinácia farieb v interiéri obývačky

Červená je agresívna a energická, ale keď sa skombinuje s tmavšími tónmi zelenej, stane sa len dodatočnou farbou.

Interaguje s tými zelenými odtieňmi, ktoré účinne pôsobia ako základ. To znamená, že je bielený. Napríklad chladná vínová a šedozelená vo svojich najjemnejších formách sú sviežim a štýlovým párom. Hlboká farba vína a tlmená svetlo zelená sú spolu nádherne vnímané.

Červené maky na zelenej stene obývačky

Ako pozadie je zvyčajne zvolená zelená a červenej farbe je priradená akcentová úloha.

V tomto rade môžete zariadiť obývaciu izbu alebo kuchyňu, ale nemali by ste ju používať ako spálňu. Na hranie je dovolené používať tieto dve farby aj v jasných verziách, ale je dôležité, aby ste to nepreháňali a zjemnili ich vhodným tretím tónom. Napríklad sivá alebo biela.

Ružová

Inovátori dizajnu teraz znova objavia ružovú. V extrémne mäkkých odrodách úspešne funguje ako hlavný. A jeho bohaté odtiene sú vhodné pre temperamentné chytľavé akcenty, záclony, šperky.

Zelené závesy v klasickej spálni

Úspešná kombinácia ružových a zelených záclon v interiéri dievčenskej spálne

Ružová sa hodí k širokej škále odtieňov zelenej. Napríklad tmavé, tlmené zelené takmer žiaria, keď sú umiestnené v miestnosti vedľa veľkej, jemne ružovej steny. Môžete si vziať explicitnejšie kombinácie: studený korál vyzerá skvele s modrozelenou.

Kombináciu týchto farieb je možné použiť pre akýkoľvek typ miestnosti v dome..

Oranžová

Oranžovú je ťažké stmaviť. Aj keď je zriedený svetlým farbiacim pigmentom, naďalej vizuálne dominuje v priestore miestnosti..

Oranžový vankúš na zelenej pohovke

Šťavnatá kombinácia oranžovej a zelenej dodá interiéru poriadnu dávku radosti.

Táto veselá farba dokonale interaguje so zelenou v akejkoľvek teplotnej gradácii. Je dovolené spárovať tyrkysovú, olivovú, svetlo zelenú, modrastú zelenú a tak ďalej s ryšavou. Hlavnou vecou nie je to preháňať a nerobiť interiér príliš aktívnym..

Tento spoľahlivý spojenec zelene je nenahraditeľný v dizajne obývačky, kuchyne, jedálne, škôlky. S najväčšou pravdepodobnosťou nie je vhodný do spálne, ktorá vyžaduje uvoľnenejší prístup.

Žltá / zlatá

Radostná slnečná škála dodá každému interiéru útulnosť. Málokedy sa však používa ako základ, farba pozadia. Častejšie je to odtieň nábytku, tkanín, doplnkov..

Kuchynská zostava so žltozelenými fasádami

Žltozelená paleta urobí miestnosť vizuálne priestrannejšou.

Žltú a zlatú pekne dopĺňajú teplé zelené prvky. Tieto príbuzné farbivá spolu úžasne fungujú. Zvlášť, ak do tohto partnerstva pridáte hnedú, béžovú alebo sivú..

Je to skvelý spôsob, ako vyfarbiť vašu spálňu. Platí to však aj pre iné typy priestorov..

Béžová

Znalci prirodzenosti často uprednostňujú béžovú ako dominantnú. Je dosť neutrálny a blízky prírode, vyvoláva pocit pokoja.

Zelený prehoz na bielu posteľ

Jasne zelené akcenty v spálni s béžovými stenami

Kombinácia so zelenou zvyšuje tento efekt. Navyše, v tejto situácii si môžete vziať takmer akýkoľvek odtieň zelene: teplý alebo studený, jemný alebo efektný. Aj tak to bude fungovať. Dizajnéri túto kombináciu farieb dokonca nazývajú „triumf prírody“.

Každá izba v tejto farebnej schéme zvyčajne vyzerá dobre: ​​obývačka, kuchyňa, knižnica, kúpeľňa.

Hnedá

Drevo alebo jeho imitácia je neoddeliteľnou súčasťou takmer každého štýlového interiéru. A to zvyčajne znamená hnedú ako výraznú súčasť imidžu domova..

Zelený strop v interiéri jedálne súkromného domu

Zaujímavá kombinácia hnedej podlahy so zeleným stropom

V kombinácii so zelenou to vyzerá veľmi efektne. Často sa používa s teplými odtieňmi, je však tiež schopný vytvoriť harmonické partnerstvo so studenými. Spojenie tmavohnedej a smaragdovo zelenej vyzerá slávnostne a hlboko. Je pravda, že je to dosť ťažká kombinácia, mala by sa používať opatrne..

V rôznych modifikáciách môže tento pár efektívne fungovať v akejkoľvek miestnosti, od spálne po škôlku..

Modrá

Upokojujúca chladná modrá vizuálne rozširuje a prehlbuje hlasitosť, ak sa používa ako pozadie. V sýtejších variáciách je taká farba schopná fungovať ako svetlé miesto, ktoré priťahuje pozornosť..

Zelené závesy v škôlke s modrými stenami

Kombinácia zeleného textilu s bledomodrými stenami je skvelá na výzdobu detskej izby

Najdôležitejšou výhodou kombinácie zelenej a modrej je možnosť hrať s paletami rôznych teplôt. Ten vzácny okamih, kedy si môžete vziať pistáciu plnú slnečného svetla, pridať ju do ľadovej modrej a dosiahnuť vyrovnaný výsledok..

Tento pár je najvhodnejší na zdobenie spálne, obývačky, jedálne, kúpeľne. Kuchyňa a škôlka väčšinou vyžadujú intenzívnejšie riešenia. Existujú však výnimky.

Modrá

Táto bezodná farba sa najčastejšie používa v interiérovom dizajne v najtmavších a najtmavších verziách. V čistej, nekomplikovanej forme však má aj právo na existenciu. Modré doplnky, dekoratívne detaily a vankúše, ktoré sú v kontraste k neutrálnejšiemu prostrediu, sú často veľmi pôsobivé..

Zelený nábytok na pozadí tmavomodrých stien obývačky

Tmavo modrá v kombinácii so zelenou vyzerá prísne a nie je vhodná pre každého

Spolu so zelenou je táto farba najlepšia iba vtedy, keď dochádza k ich vzájomnému prieniku. To znamená, že keď má hustá zeleň aspoň jemný modrý odtieň. A v nebeskom kobalte je cítiť prítomnosť zeleného farbiaceho pigmentu. Tieto kombinácie môžu byť veľmi krásne, ale je ťažké ich aplikovať. Nie každý profesionálny dizajnér si na to trúfa..

Modulárna maľba na tmavozelenej stene

Modrozelenú kombináciu je možné zriediť bielou, sivou alebo béžovou.

Táto koloristická zhoda je ideálna pre obývaciu izbu alebo spálňu, menej často pre kuchyňu alebo herňu..

Fialová

Energická a mierne ťažká fialka odhaľuje svoj potenciál v kontraste. Úspešne ju dopĺňa biela, béžová a žltá.

To isté ako zelené. Zvlášť jeho teplé a ľahké variácie, ako svetlo zelená, olivová, limetková.

Fialový vešiak na chodbe súkromného domu

Kombinácia zelenej a fialovej je vhodná na chodbu

Ako každé kontrastné riešenie, aj tento farebný pár vyžaduje jemnosť. Účinne sa vníma v rekreačných podnikoch, ako sú bary a kaviarne. Ale v obytnej budove je táto kombinácia lepšie vyhradená pre obývaciu izbu. Na inom mieste hrozí, že bude príliš honosný..

biely

Biela a jemu blízke farby sú prítomné takmer v každom interiéri. Rozširujú objem a dobre sa hodia takmer k akémukoľvek segmentu spektra.

Kuchynský ostrov so zelenými zásuvkami

Klasická biela a zelená kombinácia vyzerá krásne a veselo

V kombinácii s bielou je lepšie použiť intenzívnejšie zelené, teplé aj studené. Tlmené farby za takýchto okolností môžu stratiť značnú časť expresivity..

Táto farebná kombinácia je vhodná pre všetky funkčné typy miestností..

čierna

Hluchá čierna sa v zásade v interiéroch v čistej forme vyskytuje len zriedka. Častejšie má jemný odtieň, sivú, zelenú alebo hnedú. Musíte ho používať opatrne. Môžete napríklad namaľovať jednu zo stien na čierno. Vyberte si veľkolepý tmavý nábytok. Nikdy by toho však nemalo byť príliš veľa, obzvlášť v obytnom priestore..

Čierny nábytok v obývacej izbe so svetlo zelenými stenami

Štýlová kombinácia čierneho čalúnenia stoličiek s jemnou zelenou dekoráciou steny

Pri zelenej funguje čierna kontrastne. Jasné zeleno-žlté čalúnenie pohovky a rovnaké záclony dokonale fungujú s tmavými lesklými dlaždicami. Prvky čierneho lešteného materiálu vedľa smaragdových detailov pôsobia draho.

Táto kombinácia sa harmonicky zmestí do obývačky, ale pre ostatné miestnosti v byte to bude náročné..

Rohová sedačka so zeleným čalúnením

Farebné kombinácie si môžete vybrať podľa svojich preferencií.

Jedným slovom, zelená farba v interiéri má široké možnosti..

Podkrovná spálňa so zeleným stropom

Šikovné využitie zelených odtieňov v spálni vytvorí príjemnú atmosféru pre relaxáciu

Zelená v interiéri kombinovaná so zelenou

Nezabudnite na potenciál kombinácie rôznych edícií zelenej. Z nižšie uvedenej tabuľky je zrejmé, ktoré verzie farieb sú navzájom v súlade a ktoré nie..

Tóny teplá tmavá studená tma teplé bielené za studena bielené teplé spektrálne studené spektrálne
teplá tmavá + + +
studená tma + + +
teplé bielené + + +
za studena bielené + + niekedy +
teplé spektrálne + + niekedy + niekedy
studené spektrálne + + niekedy +

Ako je zrejmé z tabuľky, je najspoľahlivejšie kombinovať farby rovnakého teplotného režimu dohromady. Niekedy existujú kombinácie zelenej, ktoré toto pravidlo nedodržiavajú. Je to však zriedkavé.

Kombinácia zelenej s čiernou v interiéri obývačky

Väčšina zelených odtieňov sú bohaté a veselé tóny.

Ak chcete konečne určiť, či bola farebná schéma úspešne zvolená, neodkažte sa na tabuľku, ale na svoj vlastný vkus a víziu..

Ktorú kombináciu farieb je lepšie odmietnuť?

Pri teplotných kontrastoch je potrebná opatrnosť. Veľa sa o tom už popísalo vyššie..

Zelené závesy na oknách obývačky

Množstvo jasných akcentov môže spôsobiť nepohodlie

Kombinácie niekoľkých chytľavých farieb sú tiež pochybné. Nie všetky do seba zapadajú. Zvlášť ak vo svojej palete použijete viac ako dve z týchto farieb..

Zelená farba v interiéri spálne

Spálňa by mala byť pokojné a diskrétne miesto. Preto je vhodnejšie vyhnúť sa ostrým kontrastom a agresívnym farbám, ako je červená, fialová alebo oranžová..

Zelený prehoz na posteľ v spálni s modrými stenami

Zelené doplnky dodajú vašej spálni jas a sviežosť

Ale zelená, béžová, biela, hnedá v rôznych čítaniach sú tu dokonalé. Pravdepodobne preto, že ide o veľmi prirodzené, prirodzené tóny. Hlavnou vecou nie je zabudnúť, že konečné zloženie za daných okolností by malo byť založené na nuanciách..

Zelená ako základ pre výzdobu hosťovskej izby

Interiér obývačky je možné riešiť rôznymi spôsobmi, jeho prevedenie predpokladá istú voľnosť. Zelená je však v tejto situácii častejšie ako zlý nápad. Aj také maličkosti, ako sú zelené záclony, plagáty, prehozy, miestnosť veľmi osviežia, urobia ju živšou a svetlejšou.

Horiace sviečky na drevenej komode

Krásna a bohatá kombinácia zelenej a pastelovej šedej v interiéri obývačky

Interiér kuchyne s ovocným šalátom

Teplé a svetlo zelené vzorky podľa výskumu vedcov stimulujú chuť do jedla. Preto ich použitie v kuchyni vyzerá veľmi prirodzene a harmonicky. V kombinácii s bielym, pomarančovým, citrónovým; ovocné alebo kvetinové výtlačky vytvárajú jemné, útulné prostredie.

Kuchynská súprava svetlo zelená

Mätové odtiene sú skvelé na zdobenie kuchyne v štýle Provence

Zelená farba v interiéri je zdrojom obrovského množstva originálnych nápadov.

Video s príkladmi interiérového dizajnu v zelenej farbe

Foto: Kombinácie zelenej s inými farbami

Maľba v zaujímavom ráme so zlacením Svetlo zelená zástera v lineárnej kuchyni Biely stropný obrubník v spálni so zelenými stenami Dekoračné vankúše v bielej a zelenej farbe Zostava nábytku v čiernej a zelenej farbe Smaragdové závesy v bielej obývačke Kúpeľňa so zelenou dlažbou Kuchynský ostrov so žltými fasádami Interiér svetlej detskej izby v modernom štýle Zelené kuchynské dvierka Kuchynský ostrov so zelenou doskou Hnedý konferenčný stolík vyrobený z dosiek Závesné kreslo v spálni Biely strop v obývačke mestského bytu Predĺžený dizajn obývačky s jedným oknom Zelený koberec na hnedej podlahe Návrh obývačky s dvoma oknami Zelená farba v interiéri obývačky Zelená tapeta s bielym ornamentom Dizajn obývačky s panoramatickým oknom Šedá posteľ v modernej spálni Ružová závesná lampa plafond Kúpeľňa so žltozelenou dlažbou Béžová posteľná bielizeň na posteli manželov Žlté kreslo na pozadí zelenej steny Zerkor v bielom ráme na čiernom stole Nočné pohovky s modrým čalúnením Závesná zelená komoda bez úchytiek Jemný žltý koberec na podlahe spálne Barové stoličky zelené Tmavosivé steny v obývačke Dizajn kombinovanej kúpeľne v modernom štýle Štýlová kombinácia tmavo modrej so zeleným odtieňom Svetlý transparentný záves do detskej izby Jasný akcent žltej v tmavej miestnosti Fialové kreslo s malými nohami Biele vankúše na čiernej posteli Biele závesy v miestnosti so zelenými stenami Fialová v kombinácii so zelenou v interiéri spálne Detská izba s modrými stenami Povrchy kuchynského ostrovčeka zo sivého betónu Drevená podlaha v obývačke s kuchyňou Biele postele v detskej izbe Oranžové barové stoličky Červená stena v interiéri spálne Sivá drevená komoda Pruhované tapety v dizajne obývačky Interiér obývačky v orientálnom štýle Tyrkysová farba v interiéri obývačky

Previous Post
Att välja vardagsrumsinredning
Next Post
Skillevægge i interiøret som en metode til at rette fejlene ved mislykket planlægning