15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Прованс стил в интериора на градски апартамент

В дизайнерската практика Прованс в интериора остава един от най -почитаните стилове. Той е един от най -естествените и уютни, тъй като се е образувал на пресечната точка на етно, ретро и кънтри. Това е симбиоза на селска лекота и френски шик. Стилистиката на европейския хинтерланд е предпочитана от утвърдени личности, носталгиращи по селското им детство, както и от творчески, мечтателни натури..

ярък декор на хола в стила на Прованс

Интериор в стил Прованс

красив стил на спалня в стил Прованс

Идея за интериорен дизайн на апартамент в стил Прованс

оригинален дизайн на стаята в стил Прованс

Дизайн на стая в стил Прованс

История и особености на стила

Думата „провинция“ идва от името Прованс – регион в южната част на Франция с безкрайни лавандулови полета край брега на Средиземно море. Този стил е класифициран като вид държава (свободно преведен „селски“), но се различава от своите колеги в специален френски чар.

Първоначално стилът на Прованс е установен в интериора на провинциални къщи, където има достатъчно свободно пространство за голямо семейство. Дизайнерите са го адаптирали към градските условия. Лесно е да се пресъздаде специалният романтичен дух на хинтерланда в кухнята и банята, хола и спалнята на всеки градски апартамент, както е на снимката..

Внимание: Едно от предимствата да направите свой собствен дизайн на Прованс сам е малък бюджет. Това ще бъде необходимо за покриване на разходите за частичен ремонт и известно преустройство на пространството на стаите..

Някои от наследените стари мебели могат лесно да бъдат възстановени и добавени към интериора. Ще трябва да намерите дървени столове и маси с издълбани крака, както и лампи и мебели с ажурно коване, което създава илюзията за безтегловност..

светъл интериор на апартамент в стил Прованс

Стил Прованс в интериора на модерен апартамент

спалня в светъл стил в стила на Прованс

Красив дизайн на апартамент в стил Прованс

Но провинциалният стил е разпознаваем не само за резбовани мебели и занаяти. Освен това е изобилие от дневна светлина, специална палитра и много цветове – от текстилни шарки до сухи композиции от лавандула или диви и градински цветя в порцеланови вази..

Типично за провансалския стил в интериора е липсата на резки контрасти и неестествени нюанси. Това е привлекателна палитра, която отразява аромата на южните райони на Франция. Сенки от дърво и шамотна глина, морска вода и безоблачно небе допълват естествените тонове на варосани стени, керемидени покриви и зидани външни стени.

В архаичния Прованс дори ярките цветови акценти в текстила и аксесоарите повтарят естествените цветове:

 • пурпурното небе при залез слънце;

 • насаждения от лавандула;

 • летни диви цветя;

 • маслинови горички;

 • нюанси на дърво и шамотна глина;

 • лозя с насипни плодове;

 • узрели плодове от градината край селската къща.

За предпочитане, бродерия и ръчно изработени трикотажни изделия, които се правят ръчно или се купуват на бълха пазари. Между другото, те са много популярни във Франция, където ръчно изработените и неща „с история“ се оценяват. Това е широко платно за ръба на чаршафите, изработено върху лен, покривки, плетени с мрежеста мрежа и бродирани диван възглавници с волани.

Разглеждайки дизайна на модерни апартаменти с провансалска стилизация, изглежда, че това е “женствен” стил, който е подходящ само за спалня или детска стая. Но това не е така, в такава среда израстват много поколения французи, носещи любов към особения шик на Прованс. Той се помни и от много гости на страната – с миризма на лавандула и портокалови горички, с вкус на козе сирене и тръпчиви подправки..

оригинален декор на хола в стил Прованс

Интериор в стил Прованс

дизайн на светла стая в стил Прованс

Идея за интериорен дизайн на апартамент в стил Прованс

красив интериор на апартамента в стила на Прованс

Дизайн на стая в стил Прованс

Разлика в стила на Прованс от страната

Характерният някога начин на живот се е формирал във вътрешността на Европа под влиянието на гражданите. Избягалите богати французи и фламандци се скриха от бунтовниците в отдалечени места с възхитителен характер и премерен начин на живот.

Те бързо се установяват там – засяват ниви и отглеждат добитък, отглеждат лавандула и подправки, произвеждат вино и строят фабрики за сирене. Така заможните буржоа започнали да овладяват селския бизнес. Те не се връщат в Париж и други градове, като постепенно се превръщат в коренното население на Прованс с високо ниво на култура на ежедневието. Ето защо това не е селски стил в най -чистия му вид, а забележимо изискан декор, с нотка на грация и аристокрация..

Толкова е близо до съвременните граждани, които искат да заменят шумната суматоха на сивата „каменна джунгла“ с премерен живот в единство с природата. Вили и селски къщи, проектирани в дизайн на Прованс, се вписват идеално в живописния руски пейзаж.

красив интериор на хола в стила на Прованс

Стил Прованс в интериора на модерен апартамент

оригинален декор на стая в стил Прованс

Красив дизайн на апартамент в стил Прованс

Стилът се счита за сроден на други разновидности на страната – типичен дизайн на провинциални сгради в различни части на света:

 • екзотично “бунгало”;

 • Американско ранчо;

 • Руска кула;

 • Украински „хижи“;

 • Швейцарска планинска „хижа“.

Това са сгради, изработени от екологично чисти материали, които се вписват добре в живописния пейзаж. Но в Прованс те се установяват по -елегантно, с вкус, с типичния френски копнеж за естетика и елегантен шик. Единственото, което издава “селския” произход на стила на Прованс – в интериора му има много анималистични сюжети и цветове “chintz” (малък флорален орнамент).

Декорирането на градски апартамент в имитация на традициите на френските провинциалисти запазва характерната облицовка по много начини. Но времето и съвременните технологии правят свои корекции. Затова в интериорния дизайн в стил Прованс можете да видите много примери с тапети по стените вместо мазилка и вароса. Всяка имитация обаче не трябва да нарушава цялостната концепция за дизайн..

В кухнята вместо грубо завършени повърхности доминират плочки и керамични плочки, а огнището е заменено с газова печка. Подовете вече не са грубо завършени дървени дъски, те са облицовани с ламинат или порцеланови каменни изделия. Но тази имитация не трябва да нарушава общата концепция – типичните черти трябва да се виждат в декорацията с нови материали. Вместо стари мебели, специализирани каталози предлагат апартаменти и врати в стил Прованс за модерен интериор.

лек дизайн на апартамент в стил Прованс

Интериор в стил Прованс

оригинален стил на спалня в стил Прованс

Идея за интериорен дизайн на апартамент в стил Прованс

светъл интериор на стая в стила на Прованс

Дизайн на стая в стил Прованс

Запазената марка на стила е разнообразие от тъкани от естествени влакна с малки флорални шарки. Големите френски прозорци имат светли завеси с волани и драперии. В такава среда винаги е удобно и уютно-меко осветление, естествени материи, мека на допир тапицерия на дивани и столове с високи крака.

В апартамент “близо до Прованс” всичко изглежда доста хубаво, но не и “просто”. За да пресъздадете селската обстановка в южната част на Франция ще помогне:

 • лук и чесън “гирлянди”;

 • снопове билки и стръкове лавандула, висящи от греди под тавана;

 • множество кутии с подправки;

 • зеленчуци в плетени кошници;

 • ръчно изработени салфетки и покривки;

 • бродирани платнени кърпи;

 • вази със сухи или живи букети.

Селските къщи в духа на френската кънтри не се различават по минимализъм, като скандинавска къща от дървени трупи или руска хижа. В интериора има много малки предмети и флорални декорации, често има поразителни часовници.

В сградите на Прованс се усеща прохлада и това усещане се постига не само чрез начина на изграждане, но и от преобладаването на „студените“ нюанси в декорацията. През лятото Южна Франция е много гореща, така че белите, люляковите и сините цветове създават илюзията за прохлада. Големите прозорци са покрити със светли завеси, които пропускат много свеж въздух сутрин и вечер, те са затворени през горещите часове. Това е друга специфика на интериора с елементи на Прованс и неговата разлика от другите сортове кънтри.

красив декор в хола в стил Прованс

Стил Прованс в интериора на модерен апартамент

светъл интериор на спалня в стила на Прованс

Красив дизайн на апартамент в стил Прованс

Характерните елементи на стилистиката са систематизирани в таблицата.

1.

Строителни материали

Камък, кирпичени тухли, глина, дърво, плочки

2.

Довършителни работи

материали

Шамот и гипс за варосане на варовик и вар, рендосани дъски, полиран камък, керамични плочки, боядисване

3.

Тъкани

Естествени материали (лен, памук, вискоза, вълна) с шарка или грубо платно, излишък от текстил в декорацията

4.

Палитра

Светли пастелни нюанси за фон, маслини, синьо, лавандула, горчица – допълващи се цветове

5.

Декор

Предимно ръчно изработени

6.

Теми на рисунки

Цветя, растения, плодове, домашни любимци, галски петел (символ на Франция), жанрови сцени и пейзажи

7.

Съдове

Цветно стъкло и ръчно рисувана керамика, порцеланови вази и кани

осем.

Осветителни тела

Коване в основата, абажури от плат, конични нюанси от матирано стъкло с флорален модел или под формата на пъпки

девет.

Мебели

Ажурно коване, естествено или боядисано дърво с резби

оригинален дизайн на хола в стил Прованс

Интериор в стил Прованс

лек декор на стаята в стила на Прованс

Идея за интериорен дизайн на апартамент в стил Прованс

красив апартамент в стил Прованс

Дизайн на стая в стил Прованс

Цветова палитра

Дизайнерската интерпретация на френската страна може да бъде мека пастелна или по -скоро сладка. Но дори изборът в полза на ярък цвят трябва да бъде компенсиран с размазани нюанси:

 • синьо или светло синьо;

 • люляк и лилаво;

 • мента и маслина;

 • жълто и лимон;

 • кафяво и бежово;

 • вино червено, теракота или залез сянка.

Доминиращият цвят на интериора в стила на Прованс за различни помещения е бял, но в чист вид почти никога не се използва за декорация на стени. По -скоро е светло бежов, слонова кост, млечен, кремав или деликатен прасковен тон. Но кристално чистата белота е напълно възможна върху мебели и завеси, в Китай и хартиена подложка на модерни тапети..

За всяка функционална стая се избира най -подходящият основен тон:

 • маслиновият цвят се вписва идеално в интериора на коридора;

 • бял хол с бежови мебели изглежда елегантен, приветлив и непринуден;

 • красива баня в сини и сини нюанси на керамична мозайка с флорални вложки;

 • мир и спокойствие на спалня в стил Прованс във вътрешността на апартамента ще подчертае избора на стени, завеси и покривки в нюанси на лавандула.

Въпреки факта, че ръчно изработената керамика е типична за всички разновидности на страната, в южните френски провинции материалът не се вкорени като основа за интериорна декорация. Живописните рибарски села по крайбрежието на Средиземно море са кокетни редици от бели къщи под червеникави керамични плочки. Но днес керамиката се използва само като съдове и подови плочки – в коридора или в кухнята с дизайн на Прованс..

За декорация можете да заемете всеки естествен нюанс, характерен за местния пейзаж. Дори в класическото трио “бяло-червено-синьо” наситените тонове не се използват, но естествените им нюанси са в замъглена форма. Например лазурно, кремаво и бордо. Същото важи и за нюансите на зелено, жълто и лилаво..

оригинален интериор на спалня в стил Прованс

Стил Прованс в интериора на модерен апартамент

светъл дизайн на стаята в стил Прованс

Красив дизайн на апартамент в стил Прованс

Характерен завършек

 1. Стените на къщата “а ла Прованс” се отличават с груба мазилка, където не са изключени неравности и малки дефекти. Това е типично за зидарията, където е невъзможно да се постигне абсолютно вертикална или идеално равна повърхност. В кухнята и коридора подобна мазилка позволява “плешиви петна” под формата на зидария, където част от материала излиза, но шевовете са добре обработени и избелени.

В хола, спалнята, детската стая и банята такива нередности са неприемливи – стените са гладки, добре измазани за варосание или боядисване. В съвременната стилизация широко се използват текстурирана мазилка, изкуствен камък, тапети, облицовки на стени и други материали, които се вписват в концепцията за дизайн. Плочките и облицовъчните тухли са подходящи за довършване на някои помещения.

Съвети. За да украсите стаята на момчето в този стил, използвайте морски мотиви. Цветята доминират в стаята на момичето, създавайки романтична атмосфера..

апартамент в светъл стил в стила на Прованс

Интериор в стил Прованс

лек декор на апартамента в стила на Прованс

Идея за интериорен дизайн на апартамент в стил Прованс

оригинален стил на стаята в стила на Прованс

Дизайн на стая в стил Прованс

Ако не можете да си купите тапет с лавандула или диви цветя, можете да експериментирате с други специфични за страната цветове. Чудесно допълнение към малък коридор ще бъде фототапет със селски пейзаж или безкрайни лавандулови полета, простиращи се над хоризонта..

 1. Подовите настилки са доминирани от естествено дърво, което е единственият вариант във всички стилове на страната от тяхното създаване. Но модерният бюджетен интериор на дървена къща в стил Прованс позволява използването на еко фурнир и ламинат-с цел практическо почистване и спестяване на ремонти.

 1. Таваните са варосани или боядисани между дървени греди, но може да не са в интериора. Бялото или светло синьото се предпочитат, тъй като поддържат най -голямото отразяване на светлината. Гланцова опъната материя (покритие с огледален ефект) е неподходяща в селски стилове, само матова текстура.

Съвети. Съвременната стилизация с помощта на дървен декор или рамки на тавана не е изключена, но всичко трябва да бъде умерено, с вкус. Използването им трябва да бъде оправдано – фиксиране на декора, висящ от тавана.

 1. Дървото се използва и за дограма – прозорците и вратите са изработени само от естествени материали. В Прованс са боядисани с бял емайл, но е възможно да се покрият с безцветен лак, ако текстурата на дървото е красива. Панелите, дърворезбите и корнизите се използват широко в декорацията; стъклените вложки са типични за интериорните варианти..

“Правилни” мебели в стила на Прованс

Ако всичко е ясно с избора на палитра и довършителни материали, тогава мебелите пораждат безпокойство. Днес няма проблем да закупите готови мостри от каталога в провансалски стил. Най -често те предлагат:

 • готова “кухня”;

 • “Коридор”;

 • трапезарен комплект;

 • мек ъгъл с фотьойл;

 • легло за спалнята;

 • витрина и плъзгащ се гардероб;

 • комплекти детски мебели във френска страна (това е посочено в техническото описание).

красив интериор на спалня в стил Прованс

Стил Прованс в интериора на модерен апартамент

ярък дизайн на хола в стила на Прованс

Красив дизайн на апартамент в стил Прованс

Заедно с тези модели е лесно да се адаптират ръчно изработени ретро мебели в обстановката, особено след реставрация и боядисване. Най -голям интерес представляват антики и стилизация, където има резбовани вложки и стъклени врати. Тапицерията на стар диван или фотьойли (канапета, диван с изящни крака) може да бъде заменена с нова мебелна тъкан. За кънтри са подходящи гоблени с флорални шарки, раирана материя или жакард. Покривалата за мека мебел и столове се използват широко.

Старите сандъци и скринове, бюфети и подложки за фикуси, тоалетки и дървени нощни шкафчета, както и тези, запазени в стари къщи, след ремонт ще заемат достойното им място в интериора. В Прованс семейните ценности и традиции винаги са били третирани с голямо внимание. Мебели, съдове, текстил и декор бяха наследени.

Атрактивен образ на селски комфорт ще бъде допълнен от картини за интериора в стила на Прованс (пейзажи, натюрморти), многослойни завеси с волани и гънки, камина и огледала в резбовани рамки.

Видео: Интериорен дизайн в стил Прованс

50 снимки на идеи за интериорен дизайн на апартаменти в стил Прованс:

красив интериор на стая в стила на снимката на Прованс спалня в оригинален стил в картина в стил Прованс ярък декор на хола в стил прованс снимка дизайн на лек апартамент в картина в стил Прованс оригинален дизайн на спалня в картина в стил Прованс светъл декор на стаята в снимка в стил Прованс красив интериор на апартамент в стила на картината на Прованс хол в светъл стил в снимка в стил Прованс оригинален дизайн на стаята в картина в стил Прованс светъл интериор на спалнята в снимка в стил Прованс светъл стил на апартамент в стила на снимката на Прованс красив интериор на спалня в снимка в стил Прованс хол в оригинален стил в картина в стил Прованс светъл дизайн на стаята в снимка в стил Прованс лек декор на апартамент в стила на картината на Прованс оригинален интериор на спалня в картина в стил Прованс хол в красив стил в снимка в стил Прованс спалня в светъл стил в стил прованс картина красив интериор на апартамент в стила на снимката на Прованс светъл декор хол в картина в стил Прованс оригинален дизайн на стая в снимка в стил Прованс красив апартамент декор в снимка стил Прованс светъл интериор на хола в стила на снимката на Прованс светъл стил на стаята в стила на снимката на Прованс красив дизайн на апартамент в картина в стил Прованс оригинален интериор на хола в снимка в стил Прованс светъл декор спалня в стила на картината на Прованс красив стил на спалня в снимка в стил Прованс оригинален декор на апартамента в стила на картината на Прованс светъл интериор на хола в стила на картината на Прованс светъл дизайн на стаята в стила на снимката на Прованс оригинален дизайн на спалня в снимка в стил Прованс светъл декор на стаята в стила на картината на Прованс красив стил стая в стила на прованс картина ярък дизайн на хола в стила на картината на Прованс оригинален декор на апартамента в стила на снимката на Прованс ярък стил на стаята в стила на снимката на Прованс красив декор на стаята в стила на картината на Прованс оригинален интериор на спалня в снимка в стил Прованс апартамент в светъл стил в стила на снимката на Прованс светла интериорна спалня в снимка в стил Прованс лек декор на апартамента в стила на снимката на Прованс красив дизайн на стаята в картина в стил Прованс светъл дизайн на спалня в снимка в стил Прованс спалня в светъл стил в картина в стил Прованс красив интериор на хола в стила на картината на Прованс красив дизайн на спалня в картина в стил Прованс лек декор на стаята в стила на снимката на Прованс оригинален интериор на апартамента в стила на картината на Прованс хол в светъл стил в стил прованс снимка

Previous Post
1 år gamla pojkar födelsedagsrum dekoration idéer
Next Post
تصميم ورق الحائط لإعداد لا يضاهى