15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Изтъркан шик интериор: характеристики, снимки

Само талантливи дизайнери работят със стила shabby chic. Самият термин „изтъркан“, когато се превежда от английски, означава „стар“, „остарял“. Той включва понятия като изтъркан и античен. Но стаята в този стил не изглежда изоставена. Един поглед е достатъчен, за да се разбере, че всички интериорни предмети са скъпи, дори ако лакираните повърхности са напукани или тапицерията на мебелите е износена.

лек декор на коридора в стила на shabby chic

Красива стая в стил shabby chic

красив дизайн на коридора в стила на shabby chic

Облекла шик спалня

История на произхода

Стилът на изтъркания шик в интериора е създаден от американката Рейчъл Ашвил, художник, в края на 80 -те години на 20 -ти век. Едно от хобитата й беше да купува стари неща и да ги връща към живота със собствените си ръце. Тя пресъздаде някои предмети, възстановявайки външния им вид, някои изкуствено “състарени”. Страстта й започва с обновяването на стари мебели в дома й, след което започва да създава „модни“ аксесоари. С течение на времето те започнаха да се обръщат към нея с молби да украсят елементи от мебели или интериор срещу прилична такса. Нейните творби придобиха втори живот, идеално се вписват във всеки интериор, правейки го по -топъл и завършен..

Рейчъл Ашвил стана известна благодарение на интернет. Тя публикува цялата си работа в мрежата, за да я видят всички, даде съвети как сама да създава подобни неща, научила да декорира стая в стила на изтъркан шик. След няколко години тя написа цяла поредица от книги за дизайна на този стил. Въпреки популярността си, посоката е сравнително млада.

шикозен интериор на апартамента в стила на shabby chic

Интериор на нестабилна шик стая

Неопитни декоратори понякога бъркат интериора в изтъркан стил със селски, бароков или френски прованс.

 1. Те имат общи неща. Но има и разлики..
 2. Оригиналността на шарки (малки орнаменти, ангели, птици).
 3. Лукс и древност на предмети.
 4. Задължителното присъствие на обемисти кристални полилеи.
 5. Нежни и дискретни цветове.

Основни принципи на сти

светъл стил на спалнята в стил shabby chic

Дизайн на нестабилна шик стая

красив интериор на спалнята в стила на shabby chic

Изтъркан шик в интериора на хола

ла

Стилът на изтъркания шик в интериора е комбинация от редки и скъпи антики. Но шикът е желателен не претенциозен, а топъл, домашен. Недостатъците са необходими, за да не развалят цялостния облик на интериора, а да го направят благороден и изискан..

Този стил не е ясен за всички. Предпочитан е от креативни и своеобразни хора, които имат собствено виждане за този свят. Това са художници, архитекти, фотографи, поети, музиканти. Индивид, който предпочита класиката и стандартните поръчки, ще бъде много трудно да оцени износени мебели, грубо боядисана стена, фигурка с липсващи части.

Всекидневната и спалнята са направени в изтъркан стил. Опитните дизайнери не препоръчват декорирането на цялото жилищно пространство в изтъркан шик, ще бъде много скъпо или една грешка да превърнете пространството в къща за Барби.

лек кухненски дизайн в стил shabby chic

Дизайн на нестабилна спалня

Принципи на създаване

За да декорирате правилно стая в стила на шаби шик, препоръчително е да следвате следните принципи.

 1. Първо се избират няколко основни антики, от които създателят ще се ръководи. По -добре, ако това са мебели. Те ще привлекат по -голямата част от вниманието към себе си. Всички материали са естествени, използвани умерено.
 2. Цветовата гама на интериора в изтъркан стил е създадена въз основа на цветовата схема на мебелите. Добре е, когато стените и подът са в същия цвят като основното обзавеждане. Например, крем, бежово, розово, синьо, мента. Когато мебелите са благородно кафяви, повече повърхности трябва да са бели.
 3. Специално внимание трябва да се обърне на декора на стаята, с негова помощ се създава ефект на лукс и просперитет. Това са антични комплекти, вази, платове, картини, завеси, кутии, свещници..
 4. Наличието на розов модел е основното условие за създаване на изтъркан шик интериор. Чертежът може да се приложи върху стени, кутии, завеси, възглавници. Ако основната част от интериора е едноцветна, свежите цветя ще изглеждат особено цветни..

шикозен изтъркан шик стил на стаята

Светла стая в стил shabby chic

ярък декор за спалня в стила на shabby chic

Дизайн на нестабилна шик стая

Наличие на цвят мента в стил

Старите мебели, интериорните предмети не трябва да създават впечатление, че отивате в музей. Всички елементи трябва да са необходими, лесни за използване.

Ако светлият цвят преобладава в интериора, не трябва да се страхувате да го разреждате с ярки елементи. Основното нещо е да не прекалявате, всичко в умерени количества.

Колкото е възможно повече топлина и домашна обстановка, голям брой неща и текстил: множество възглавници, покривки, завеси, покривки, килими.

ярък кухненски декор в стила на shabby chic

Изтъркан шик в интериора на стаята в розово

Основни цветови нюанси

Стилът Shabby chic включва използването на светли нюанси. Това са мента, бежово, небесно синьо, кремаво, прасковено, розово. Не забравяйте да използвате бяло в дизайна на всяка стая. Повечето дизайнери предпочитат той да бъде основният: таванът, стените, основното количество мебели, прозорците и первазите..

Ако се прави спалня, спалното бельо, трикотажът, мебелите и леглото могат да бъдат снежнобели. Можете да комбинирате горните цветове в стил shabby chic, както ви харесва, всичко зависи от идеята и въображението на създателя. Някой ги използва всички, някой е ограничен до 2-3. Във всеки случай белият цвят ще ги разреди и омекоти, няма защо да се страхувате, че интериорът ще бъде „презареден“. Възможно е да се допълни ярко решение, проектирано в този стил, с помощта на шарки върху мебели, екологично чист материал, например:

 • дърво;
 • полиран камък;
 • тухлена зидария.

Основната рисунка на интериора в изтъркан стил е роза. Тя трябва да присъства в интериорни елементи като текстил, модели на стени, мазилка, картини на изкуството..

шик стил коридор шаби шик

Красив дизайн на нестабилна шик стая

светъл интериор на коридора в стила на shabby chic

Дизайн на нестабилна спалня

Довършителни функции

Стените на изтъркана шик стая са декорирани по следните начини.

 • Измазаните повърхности са покрити с матови бои.
 • На стената се нанася мазилка с различни цветове и нюанси. За да придадете небрежна работна повърхност, можете да оставите следи от шпатула.
 • Традиционни тапети.
 • Панели от дърво.

В повечето случаи декорираната стена на shabby chic се извършва в бяло. Това ви позволява да не претоварвате общия интериор на стаята, да експериментирате с ярки елементи. Но така че светлите стени да не приличат на болница, можете да ги украсите с обемна мазилка или дървени панели. Дървените панели могат да бъдат взети с различни дължини и ширини, изкуствено състарени или боядисани във всеки цвят. За да направите интериора по -изтънчен, можете да използвате бяла мазилка..

красив дизайн на спалня в стил shabby chic

Всекидневна в стил shabby chic

Популярно покритие в изтъркан стил е тухлена стена. Тя може да украси главата на леглото в спалнята или камината в хола. Стените могат да бъдат традиционно украсени с тапети, изобразяващи рози. Но цветята не трябва да са много големи, ярки, избираме фона в светъл нюанс с ярки елементи. Ако стаята е просторна и таваните са високи, тогава стените могат да бъдат украсени с корнизи, да се добавят обемни елементи.

В стила shabby chic можете да обработите повърхността с нотка на древността. Цялата стена или част от нея е боядисана в тъмно. След това върху изсъхналия слой се нанася по -светъл нюанс боя, който се натрива с шкурка. Ефектът е невероятен, и двата използвани нюанса са видими на повърхността, текстурата е груба.

шик стил на апартамент в стила на shabby chic

Ярко бял интериор в стил shabby chic

светъл дизайн на стаята в стила на shabby chic

Бял красив изтъркан шик дизайн на стаята

За да не прекалявате в интериора на стила shabby chic, по -добре е таванът да е монохромен, например небесно синьо, слонова кост, бледо розово. За регистрация можете да използвате:

 • живопис;
 • обработка с венецианска мазилка;
 • варовик.

За да разредите цвета, можете да поставите дървена греда по периметъра на тавана. Ако в дизайна се използват повече от 2-3 цвята, тогава таванът може да бъде неутрален и гладък, например в спалнята. Ако няма толкова много декоративни елементи, тогава тя може да бъде украсена с антична мазилка. В стила shabby chic се използват техники за стареене: белене на мазилка, износена боя, потъмняла вар.

На тавана има голям кристален полилей. За стила shabby chic това е специално условие. За да покриете пода, използвайте:

 • каменни плочки;
 • дървени плоскости;
 • използван паркет;
 • изкуствено състарена паркетна дъска.

Много е важно подът да е от висококачествени естествени материали, за предпочитане дърво. Тя може да бъде изкуствено състарена, за да съответства на стила на изтъркания шик, или да се поставят плочки на пода за кухни или бани. За любителите на меки подове в спалнята можете да поставите килим (къса или дълга купчина) на повърхността. Ако е с орнаменти, тогава е по -добре да се опитате да го състарите, на някои места да създадете ефекта на влошаване, така че да се впише по -добре в интериора на шикозния стил.

красив апартамент декор в стила на shabby chic

Всекидневна в стил shabby chic

шикозен интериор на спалнята в стила на shabby chic

Изтъркан шик в интериора на хола

Осветление

В повечето случаи стая, декорирана в стил shabby chic, е просторна, така че трябва да има много светлина, за да се види всеки ъгъл. На първо място, трябва да има полилей: голям, многостепенен, изработен от кристал, независимо от местоположението (в спалнята или банята). Може да се направи в стила на Ренесанса, барока. Полилеите се купуват в специализирани магазини, ако е необходимо, устройството може да бъде леко състарено, “прашно” или да добави патина.

Можете да закупите осветително тяло от антикварен магазин, но това ще бъде скъпа покупка..

Осветлението може да бъде подредено по следните начини:

 1. Огромен полилей на тавана.
 2. Полилей в центъра плюс няколко свещи на ковани извити крака.
 3. В допълнение към голям полилей, в зоната за отдих са инсталирани 1-2 подови лампи с тъкани сенници.

Идеалният вариант на shabby chic се счита за осветителни елементи с ковани детайли, допълнени от висулки от стъкло, кристал.

Избор на мебели

Облечените шикозни мебели са основният акцент в дизайна, така че е много важно опитен човек да се занимава с избора му. Правилната му комбинация е основната разлика от подобни дизайнерски решения. Мебелите с изтъркан шик се произвеждат в ограничени количества. Основателката на посоката Рейчъл Ашвил препоръча да я създаде сама. Пробите включват антични барокови мебели. Не е необходимо да се преработва напълно, достатъчно е да се оправят малко детайлите. Като груб проект можете да вземете всички видове антични мебели, класически и ампир. Можете да търсите варианти за творчество сред винтидж елементите на античността..

Основното е, че всички мебелни елементи са изработени от висококачествени материали, запазват оригиналния си износен вид на тъканта. Синтетичните влакна не са приемливи. Съвременните модели могат да бъдат състарени и пребоядисани.

красив кухненски дизайн в стил shabby chic

Изтънчен шик декор на стаята

ярък стил на стаята в стила на shabby chic

Дизайн на нестабилна шик стая

Декориране

В стил shabby chic текстилът е основното средство за декор: памук, сатен, лен. Това е едновременно отнемащ време и много интересен процес. Той има свой собствен за всяко пространство. В спалня в този стил централният акцент е върху леглото. Тя трябва да бъде голяма и масивна. Цветовете на декора са бели и пастелни. Почти всичко трябва да им отговаря: спално бельо, възглавници, покривки. Често декораторът е помолен да украси спалня в бледо розови цветове, особено когато е предназначена за момиче или младо момиче. Тук ще бъдат подходящи волани, дантели, множество малки подложки..

Можете да изберете завесите по ваш вкус. Подходящи са както тежък монофоничен, така и лек шифон и органза. В кухнята и трапезарията в стил shabby chic, основното място се отделя на трапезарията. Масата е покрита с дебела покривка, възможно е с ярък орнамент.

лек изтъркан шик декор за спалня

Облекла шик спалня

Кухня, декорирана в стил shabby chic, е най -успешната идея за добрите домакини, които обичат да украсяват и изработват всичко със собствените си ръце. За разлика от хола или трапезарията, не е нужно да купувате скъпи мебели и антики в кухнята. Изтъркани антики, столове, маса, малко потъркан паркет – всичко това само успешно ще допълни декора. Остава само да шиете аксесоарите. Това са всякакви пискюли, множество волани.

Повърхността може да бъде украсена със салфетки. На столовете се поставят възглавници. Покривка от същия цвят със завеси.

Дърпав шик хол отделя специално място в къщата. Роднини и приятели се събират там, за да разговарят и да се отпуснат, така че трябва да е луксозно и уютно едновременно. За предпочитане е диваните в хола да са тапицирани с дебел плат..

Изтърканите мебели се намират в самия център. Камина може да бъде изградена до стената. Банята също е направена в този стил. Водопроводът остава модерен, ще бъде достатъчно да го позлатите с боя. Масивен полилей, огледало в обемна рамка и мазилка ще добавят специален аромат.

ярък декор на коридора в стила на shabby chic

Интериор на нестабилна шик в спалнята

красив коридор в стил shabby chic

Изтъркан шик в интериора на спалнята

Също така е важно да не забравяте за други важни малки неща:

 1. Гледам. Те могат да бъдат монтирани на стена или на пода.
 2. Големи бронзови свещници.
 3. Огледала, рамки могат да бъдат триизмерни.
 4. Бюсти на велики хора в хола.
 5. Скулптури с различни размери.
 6. Ковчежета.
 7. Кукли, изработени от порцелан, облечени в сатенени тоалети.
 8. Античен телефон, грамофон.
 9. Антична услуга.
 10. Рамки за снимки.
 11. Вази с различни размери със свежи цветя.

Всички горепосочени артикули се купуват не само в антикварни магазини, но и на пазарите.

лек дизайн на спалня в стил shabby chic

Облекла шик спалня

Строителни елементи на къщата

Създателят на шикозния стил Рейчъл Ашвил твърди, че не е необходимо да купувате всичко, можете да направите редица предмети със собствените си ръце, използвайки техниката на декупаж, подходящ е за декориране на работни повърхности от метал и дърво.

Декупаж от дървен скрин

Всяка чернова ще работи. Това може да е скрин на стара баба или нов от магазина..

 1. Почистваме елемента от боя и лак.
 2. Рисуваме отвътре.
 3. Разреждаме петното и покриваме с него цялата повърхност. След пълно изсъхване ще се появят драскотини.
 4. Външната част е грундирана.
 5. За да създадете ефект на надраскване, нанесете черна боя и разтрийте отгоре с обикновена свещ.
 6. Боядисваме скрина в светъл нюанс на няколко слоя.
 7. С нож за палитра обработваме местата, където сме планирали да направим драскотини.
 8. Прилагаме желания модел с помощта на специални салфетки за декупаж, изглаждаме нередностите.
 9. След изсушаване се шлайфат.
 10. Вътрешното пространство на кутиите е покрито с плат.
 11. Скринът е лакиран.

шикозен кухненски интериор в стила на shabby chic

Красив дизайн на нестабилна шик стая

светъл интериор на стаята в стила на shabby chic

Изтъркан шик в интериора на спалнята

В зоната за сядане до леглото, дивана в хола, можете да поставите лампа, маса или под. Можете също така да го подредите сами..

 1. Абажурът се сваля.
 2. Основите са грундирани и боядисани с черна боя.
 3. Всички стърчащи ъгли се обработват с восък за свещи.
 4. След това извършваме оцветяване със светла боя.
 5. Изрежете желания модел от салфетки, залепете го върху абажура.
 6. Покрити с лак.
 7. Натриваме боядисаните места с шкурка, създавайки ефект на надраскване.
 8. Ако желаете, пропуснете лента дантела по долната част на абажура, украсете с панделка.

шикозен декор на коридора в стила на shabby chic

Дизайн на светъл изтъркан шик

От интериора до сватбата

Създаването на шикозен интериор е едновременно трудно и много интересно. В днешно време е много модерно да се организират сватбени тържества в тази тема. Но тук имате нужда от опитен професионалист, който ще създаде всичко и ще го изиграе както трябва. Тогава младоженците ще се оженят в приказна обстановка, гостите ще помнят сватбата си дълго време. Образът на булката трябва да прилича на красива фея. Меки цветови нюанси, дискретен модел, волани, волани, дантела. Воалът може да бъде прикрепен към изящна малка шапка. Младоженецът традиционно носи официален костюм или фрак.

Видео: Shabby chic в интериора

50 снимки на идеи за дизайн на апартаменти в стил shabby chic:

шикозен дизайн на коридора в стила на shabby chic картина ярък интериор на апартамента в стила на shabby chic снимка красив коридор декор в стила на изтъркана шик картина спалня в светъл стил в стил shabby chic снимка красив кухненски интериор в стила на shabby chic снимка светъл декор на стаята в стила на изтъркана шик картина шикозен дизайн на спалня в стила на shabby chic снимка спалня в светъл стил в стил shabby chic картина красива снимка в стил кухня, изтъркана шик ярък апартаментен дизайн в стил shabby chic картина шикозен декор на стая в стила на shabby chic картина лек интериор на коридора в стила на shabby chic снимка лек декор на коридора в стила на shabby chic снимка красив интериор на спалнята в стила на shabby chic картина шикозен дизайн на апартамент в стила на shabby chic картина спалня в светъл стил в стил shabby chic снимка красив декор на коридора в стила на изтъркана шик снимка стая в светъл стил в стил shabby chic картина шикозен интериор на спалнята в стила на shabby chic картина ярък дизайн на коридора в стила на shabby chic снимка шикозен кухненски дизайн в стила на shabby chic картина красив интериор на коридора в стила на shabby chic снимка ярък стил на коридора в стила на shabby chic снимка лек кухненски декор в стила на shabby chic картина лек дизайн на спалня в стила на shabby chic картина красив интериор на апартамента в стила на shabby chic снимка ярък декор за спалня в стила на изтъркана шик картина шик стил на стая в стила на shabby chic снимка ярък дизайн на спалня в стила на изтъркана шик снимка красив кухненски декор в стила на shabby chic картина светъл интериор на спалнята в стила на shabby chic картина красив дизайн на коридора в стила на shabby chic картина ярък интериор на апартамента в стила на shabby chic снимка шикозен стил апартаменти в стила на shabby chic картина ярък дизайн на коридора в стила на shabby chic картина красив стил на коридор в стила на изтъркана шик снимка светъл декор на стаята в стила на изтъркана шик снимка ярък кухненски стил в стил shabby chic картина лек декор за спалня в стила на shabby chic снимка красив дизайн на спалня в стила на shabby chic снимка ярък интериор на стаята в стила на shabby chic снимка лек дизайн на коридора в стила на shabby chic картина красива кухня стил shabby chic шикозен декор на апартамент в стила на shabby chic снимка ярък дизайн на коридора в стила на изтъркана шик картина шикозен декор на коридора в стила на shabby chic снимка красив интериор на спалнята в стила на shabby chic снимка спалня в светъл стил в стил shabby chic картина красив декор на стаята в стила на shabby chic картина ярък дизайн на апартамент в стила на shabby chic снимка

Previous Post
DIY trädgårdsvägar: ritningar och designalternativ
Next Post
ما هو مطلوب لمشروع تصميم المناظر الطبيعية للموقع