15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Influenza eller forkølelse: kroppens reaktion på influenza kan også blokere andre vira, ifølge ny undersøgelse

Der er gode nyheder for alle, der er bekymrede for, at influenza eller forkølelse kan ødelægge julen. Folk er meget mindre tilbøjelige til at nyse og hoste i de kolde dage. Forskere formoder, at influenzasæsonen beskytter mennesker mod forkølelse. En undersøgelse så på det dramatiske årlige fald i forkølelsesfrekvensen mellem oktober og maj.

Enten influenza eller forkølelse

Kvinde, der ligger i sengen med influenza eller forkølelse og feber blokerer rhinovirus

Forskere har fundet ud af, at mennesker, der er inficeret med influenza, hvoraf tre fjerdedele ikke bliver syge, kan være beskyttet mod rhinovirus, som er den største årsag til forkølelse. Så du skulle være særlig uheldig for at blive forkølet og samtidig få influenza. Faktisk fandt forskerne, at influenza reducerede chancerne for at blive smittet med en forkølelsesvirus.

I en ni-årig undersøgelse af 36.000 mennesker med vira i deres luftveje fandt forskere, at kun otte procent af dem fik to vira på samme tid. Patienter med influenza var 70 procent mindre tilbøjelige til at blive forkølede end dem med andre vira.

Selvom det er vigtigt for sårbare mennesker som børn, over 65’erne og gravide at få influenzavaccinen for at beskytte sig mod farlige komplikationer, må raske voksne tage risici. Der kan dog nu være en fordel. Eksperter mener, at kroppens reaktion på influenza i luftvejene kan blokere infektionen fra den kolde virus.

Optimistiske forskningsresultater

Vaccination mod influenza udføres årligt af sundhedsorganisationen

”Det er et bemærkelsesværdigt fund fra vores undersøgelse, at rhinoviruset, som normalt forårsager forkølelse, falder om vinteren, når influenzaaktiviteten stiger. ”Ligesom løver og hyæner konkurrerer om fødevareressourcer i Masai Mara, tror vi på, at sådanne vira kan konkurrere om ressourcer i luftvejene. "Eller det kan være, at immunresponset mod influenza også afværger forkølelse." Det er hvad Dr. Sema Nickbakhsh, hovedforfatter af undersøgelsen ved University of Glasgows Center for Virus Research.

lille barn med forkølelse eller influenza, der bekæmper influenzavirus med medicin

Dette er den første undersøgelse af patienter, der er blevet testet for 11 vira samtidigt over en lang periode. Hvis begge vira har problemer på samme tid, kan dette forklare, hvorfor børn under fem år er mere tilbøjelige til at blive forkølede. Så ældre studerende tilhører den aldersgruppe, der er mere tilbøjelige til at lide af influenza.

Eksperter tilbragte ni år computermodellering af 11 virusinfektioner og fandt ud af, at kun influenza A, en stamme, der omfatter svineinfluenza, og rhinovirus sjældent blev fundet sammen. Dette kan forklare, hvorfor forkølelsen faldt under udbruddet af svineinfluenza i 2009. Så influenza kan også være celler i luftvejene "dør" på ydersiden, der slipper andre vira ind.

Kroppen producerer et kemikalie kaldet interferon for forkølelse som et kortvarigt immunrespons forårsaget af influenza de første par dage. Dette kan også tilbyde beskyttelse mod forkølelse. ”Mit team udfører i øjeblikket eksperimenter for at forstå, hvordan vira, herunder influenza og rhinovirus, interagerer. Det er hvad Dr. Pablo Murcia, seniorforfatter på University of Glasgow.

influenza og forkølelse kan ikke eksistere i kroppen på samme tid

"Hvis vi forstår, hvordan vira interagerer, og hvordan visse virusinfektioner favoriserer eller hæmmer hinanden, kan vi muligvis udvikle bedre måder at bekæmpe virus på." Du kan finde linket til undersøgelsen her.

Previous Post
Idéer til efterårsborddekoration – let at pille ved
Next Post
Kan kosttilskud hjælpe med fedttab?