15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Tør næse: tips til næsepleje og hjemmemedicin til hjælp mod tør næseslimhinde

Nys, kløe og brændende fornemmelser: Enhver, der har en tør næse, kender symptomerne alt for godt. Både om vinteren og om sommeren kan næseslimhinden tørre ud under påvirkning af vejret eller som følge af en sygdom. Og en tør næseslimhinde kan ikke længere opfylde sin måske vigtigste opgave, nemlig at beskytte mod bakterier og vira. Så kan det ske, at snavspartikler og patogener inficerer næseslimhinden. Vi giver dig tips om næsepleje, som du kan bruge til at opretholde et godt næsklima, og forklarer hvilke hjemmemediciner der virkelig virker.

Hvilken årsag kan en tør næse have?

Tørre næseslimhinde tips til næsepleje om vinteren

Næseslimhinden er et kompliceret organ med en vigtig opgave: det varmer den luft, vi indånder, når det er koldt udenfor. Den befugtede, rensede og varme luft kan komme hurtigere ind i vores lunger. Næseslimhinden opfylder sammen med næsehårene en anden funktion: den filtrerer snavspartikler, poler, vira og bakterier ud. En tør næse fører hurtigt til, at der dannes mindre slimfilm, som skal beskytte os mod skadelige patogener og støv. Konsekvenserne venter ikke længe: Hvis beskyttelsesbarrieren ikke fungerer korrekt, kan det føre til betændelse, overbelastning i næsen og ubehagelige fornemmelser. Derfor er det vigtigt at fugte næseslimhinden. De fleste læger anbefaler at behandle det rettidigt, uden at tage den tørre næse som et midlertidigt symptom, der vil forsvinde af sig selv. Heldigvis er der masser af tricks og hjemmemekanismer, der kan hjælpe med en tør næse. Det er dog vigtigt at kende den nøjagtige årsag til den tørre næseslimhinde. Vi angiver flere mulige årsager:

Tør næseslimhinde, en oversigt over hvad der forårsager

1. Vejr og indeklima: Den tørre luft er den mest almindelige årsag til tør næseslimhinde. Men en stærk vind kan også bidrage. Overraskende nok kan både den kolde luft ved minus -temperaturer og den varme luft ved over 30 ° Celsius have en negativ effekt på det følsomme organ. En tør næse om vinteren er ikke ualmindelig for de fleste mennesker, især fordi indeluften normalt er for tør og uden for vinden pisker den kolde luft ind i ansigtet.

2. Hvem renser sin næse for ofte fjerner det beskyttende lag fra næseslimhinden og forhindrer en ny beskyttende barriere i at dannes. Derfor afhænger det af den rigtige næsepleje, som garanterer, at næseslimhinden forbliver fugtet. Det er imidlertid ikke tilrådeligt at overdrive det. Vi forklarer nedenfor, hvad ordentlig næsepleje indebærer.

Høfeber hos allergikere, så du kan lindre symptomerne

3. Allergikere lider ofte af en tør næse. Immunsystemet hos de berørte er for følsomt over for pollen, støv og andre stimuli. Ofte forekommer sæsonbetinget, allergisk rhinitis hos de fleste mennesker i foråret og sensommeren, når pollen flyver gennem luften. Resultatet er den irriterende høfeber, der kan behandles med specielle lægemidler, som lægen har ordineret.

4. Forkølelse ved sygdomme i de øvre luftveje. En forkølelse om foråret og sommeren indikerer en allergisk reaktion, men om vinteren er årsagen normalt en anden. Mange vira cirkulerer hvert år, som kan forårsage sygdomme i de øvre luftveje. Et symptom på dette er løbende næse, som normalt ikke varer mere end en uge. Også i dette tilfælde spiller den fugtige næseslimhinde en afgørende rolle og kan yderligere fremskynde forbedringen.

Årsager til udtørret mundslimhinde om vinteren

5. For mange kvinder er en tør næse et af symptomerne på overgangsalderen. I løbet af denne periode falder niveauet af østrogen, og dette kan forårsage tørt næsefor. Hvis næsen bliver blokeret som følge heraf, er det kun hjemmemedicin og visse næsespray, der kan hjælpe.

6. Dem, der lider af mangel på væske, må ofte kæmpe med en tør næse. Hvis kroppen ikke er tilstrækkeligt forsynet med vand, kan den ikke danne et fugtigt beskyttende lag. Næsen tørrer ud, og vi er meget mere modtagelige for patogener.

7. En tør næse kan også have andre årsager. Nogle gange er det et symptom på nedsat skjoldbruskkirtelfunktion. Hvis dette er tilfældet, er det vigtigt at se en læge og få råd. Selvom næsetæthed er en midlertidig klage, er behandling af sygdommen ofte nødvendig.

Tør næse, hvad skal man gøre?

Cure tør næse med te næse pleje tips

Det første trin i lindring af ubehaget er at identificere årsagen til den tørre næse tidligt. Først da kan du behandle symptomet korrekt. Vi vil forklare dig, hvordan du selv kan identificere årsagen, og hvornår du skal se en læge. Vi har også flere hjemmemedicinske opskrifter, der kan hjælpe.

Hvis du føler tør næseslimhinde indeni, kan det skyldes opvarmningen Nasal pleje med en luftfugter for at forhindre tør næseslimhinde om natten

Hvis næseslimhinden kun tørrer ud om vinteren, kan det skyldes vejret og varmeluften. I disse tilfælde kan en luftfugter hjælpe. Og selvom du kun lider af en tør næse om natten, bør du også befugte luften i rummet i løbet af dagen om vinteren. For der er virkelig ingen mening, hvis din næseslimhinde tørrer ud på kontoret hele dagen, og du derefter tænder luftfugteren 1-2 timer hjemme om aftenen. Eventuelt kan du også lægge en gryde vand på varmelegemet. Der er to muligheder her: du kan enten finde en kompakt luftfugter til bordet i butikkerne eller du kan indånde damp med saltvand eller urter om aftenen. Regelmæssig ventilation i den kolde årstid kan også hjælpe. Det er her intermitterende ventilation kommer ind, hvor du åbner vinduerne brede i kort tid. Ventilér hver 3-4 timer for de bedst mulige resultater. Derudover skal du sørge for, at rumtemperaturen i opholdsområdet er mellem 20 ° og 23 ° Celsius, og i soveværelserne mellem 18 ° og 20 °.

Hvis du føler en tilstoppet næse udenfor, når du går en tur, især om vinteren: Det kan skyldes den kolde luft og vinden Tør næse på ydersiden samt at beskytte dig mod hård vind om vinteren

Hvad skal man gøre, når næsen er tør, og det kun sker efter en gåtur i den kolde årstid? Du kan beskytte din næse mod den kolde luft ved at vikle dit tørklæde om munden. Du kan også behandle den tørre næse med olivenolie på indersiden. Inden du går ud, dryp 3-4 dråber olivenolie ned i din næse og pres forsigtigt dine næsebor. Prøv at skabe en jævn overgang mellem kold og varm i dit eget hjem. For eksempel kan du indstille varmen til 20 ° Celsius, før du går ud.

Hvis du har en allergi, kan din læge ordinere medicin for at lindre ubehaget. Nasal decongestant spray hjælper normalt. Du kan maksimalt tage dette i 5-6 dage. Herefter er der risiko for, at kroppen langsomt vænner sig til deres aktive ingredienser. Efter terapi kan du fugte næseslimhinden med hjemmemedicin. Allergikere bør også drikke mere vand – dvs. 2 liter om dagen. Årsagen til dette er meget enkel: Din næse tørrer hurtigere ud, hvis du har høfeber. For at næseslimhinden kan komme sig og danne et nyt beskyttende lag, har den brug for væske.

 Korrekt nasal pleje mod forkølelse

Tør næse Hvad skal man gøre Tips til næsepleje om vinteren

Hvis du er forkølet, kan du vente 3-4 dage og se, om symptomerne forsvinder af sig selv. Men hvis du har en tør næse i mere end en uge, der også føles indelukket, bør du søge råd fra din læge. Han kan bedst vurdere, om årsagen er selve forkølelsen eller en bakteriel infektion. Du bør også konsultere en læge, hvis din lugteevne også falder, eller din næse bløder. I mellemtiden kan skylning af din næse med saltvand lindre symptomerne.

Tør næse om natten: hvad du kan gøre ved tør næseslimhinde om natten

Hvis du lider af en tør næse om natten, skal du overveje, om stuetemperaturen virkelig er egnet. To mulige årsager til kanins tørre slimhinde er: 1) En kold 2) Luft, der er for tør. Disse små tricks hjælper dig: Ventilér rummet, inden du går i seng, og indstil termostaten til niveau 2 (stuetemperatur mellem 16 ° og 20 ° Celsius)

Tør næse hos babyer: saltopløsning kan hjælpe

Forkølelse hos babyer Hvad forældre bør forældre gøre Tips til næsepleje

Babyer og småbørn oplever ofte en tør og blokeret næse, fordi kanalerne, der forbinder ører og næse, stadig er for smalle. Når de små er forkølede, og medmindre lægen har anbefalet andet, kan du selv lave en saltopløsning. Hæld 1 liter vand i en gryde og bring det i kog. Lad vandet koge i 5 minutter, og tilsæt derefter 1 tsk salt. Tag gryden af ​​komfuret og lad saltopløsningen afkøle ved stuetemperatur. Fyld dem derefter i pipetteflasker og dryp 1-2 dråber ned i babyens næse. For at forhindre, at næseslimhinden tørrer ud, kan du fylde 1 skål med lunkent vand og placere den på varmelegemet. Du kan også bruge luftfugtere eller tage barnet med på badeværelset og løbe varmt vand i brusebadet. Vask under ingen omstændigheder barnet med varmt vand, ellers er der risiko for forbrændinger! Barnet bør kun indånde dampen i flere minutter.

Tør næse: Hjemmemedicin, der virkelig hjælper

Vedligehold næseslimhinden og hvordan du laver din egen saltopløsning til nasal dus

Rengør først din næse med en nasal dusch. Skyl dem med en saltvandsskylning for at slippe af med snavs og overskydende slim. Du kan også finde næsespray med havvand på apoteker, som er særligt effektive og har en let antibakteriel virkning. De fleste af disse sprayer er velegnede til daglig brug, da de ikke indeholder andre aktive ingredienser end havsalt. Overdriv ikke – rengør din næse 2-4 gange om ugen. Tag regelmæssige 10-dages pauser, så din slimhinde kan komme sig. En nasal douche anbefales ikke ved forkølelse, men allergikere finder det meget nyttigt.

Olivenolie kan hjælpe med en tør, sprød næse. Kom 1-2 dråber i din næse og massér dine næsebor. Du bør ikke bruge olivenolie med næsedråber, da det kan gøre dem mindre effektive.

Fugt næsen, drik te dagligt om vinteren

Drik 4-5 kopper urtete til forkølelse hver dag. Prøv at indånde dampen fra te først og derefter drikke te. Prøv at give din krop tilstrækkeligt vand. Du skal bruge 1,5-2,5 liter vand om dagen, især hvis du er forkølet.

Fugtigheden i soveværelset skal være mellem 60% og 70%. Den hurtigste måde at regulere det på er at bruge en luftfugter, men du kan også f.eks. Placere flere stykker vådt tøj på varmelegemet i soveværelset.

Indendørs planter kan regulere indeklimaet. De giver luftbefugtning på en naturlig måde, fordi de leder vandingsvand tilbage til rummet. De filtrerer også eksisterende giftstoffer fra luften. De egnede plantearter er normalt stedsegrønne eksotiske arter såsom bambuspalmen, dragetræet eller den grædende fig. De er ret lette at passe og krævende med hensyn til placering. Derfor er de velegnede til både store opholdsområder og små stuer. I soveværelset kan du lægge en orkidé på natbordet eller i vindueskarmen. I modsætning til de andre planter frigiver det ilt og optager CO2 om natten. Så du kan nyde en god søvn.

Previous Post
Nellike – hvilke følelser de forskellige farver udtrykker
Next Post
Løbebåndstræning – 12 nyttige tips til effektive fitnessøvelser