15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.bnter.com 300 true 0
theme-sticky-logo-alt

Kost mod atopisk dermatitis: Afbød symptomerne med den rigtige kost

Kløe, rød hud og hyppige hududslæt: omkring en tiendedel af alle børn og 3% af voksne i Tyskland kæmper med neurodermatitis. Hudsygdommen er kendetegnet ved et intermitterende forløb. Det er i øjeblikket ikke klart, hvad der præcist forårsager sygdommen. Nogle fødevareallergier betragtes som mulige udløsere. Forbindelsen mellem indtagelse af visse fødevarer og fasen med akutte klager er endda blevet videnskabeligt bevist. Men da sygdommen er forskellig for alle, tilpasser lægerne terapien eller kosten til hver enkelt patients personlige behov. Ikke desto mindre er der flere retningslinjer for, hvad man skal undgå, og hvad man skal spise sikkert. Vi giver dig nogle tips til din eksemkost og forklarer, hvilke fødevarer der kan hjælpe med at lindre symptomer, og hvilke fødevarer der kan gøre dem værre.

Kost til atopisk dermatitis: Årsagerne er forskellige

Eksembluss Undgå tip til voksne og børn og babyer

Atopisk dermatitis er en hudsygdom, der kan dukke op for første gang som baby. Forskerne har vist, at babyer, der lider deres første fase af neurodermatitis under et år, kan udvikle fødevareallergi senere. I størstedelen af ​​de berørte små børn kan en sådan allergi bestemmes ved en allergitest. Den gode nyhed: småbørn udvikler ofte hudsygdommen i en alder af 14 år, og unge og voksne mellem 20 og 30 år lider af eksem betydeligt sjældnere. Men hvis børnene udvikler en fødevareallergi, bliver de nødt til at håndtere det for livet. Det er derfor desto vigtigere at diskutere den rigtige ernæring til babyer med børnelægen. Her er nogle tips, som du kan bruge som vejledning:

Kost til atopisk dermatitis: baby

Kost til baby med eksem, hvilke ingredienser der skal undgås

Babyer kan lide af madintolerancer samt allergi. Sidstnævnte kan udløse hudsygdommen neurodermatitis. Men hvordan kan de to skelnes fra hinanden, når symptomerne faktisk er meget ens?

Bestem ernæring ved atopisk dermatitis ved babyallergi og vælg allergivenlig babymad

Allergi: Hos babyer og småbørn under 10 år findes IgE -antistoffer ofte efter test. IgE, en forkortelse for immunoglobulin E, er et stof, som kroppen laver som et forsvar mod skadelige vira og bakterier. I tilfælde af allergi dannes antistoffet som et forsvar mod faktisk harmløs mad. Mange børn vokser ud af denne intolerance. Det er stadig uklart, hvorfor babyer først udvikler en allergi og derefter udvikler tolerance.

Uforligeligheder: Intolerancer er mere tilbøjelige til at være fordøjelsesproblemer. Det betyder, at barnet ikke kan fordøje nogle fødevarer. Symptomerne er for det meste diarré, gas og kolik. Intolerancer vokser ikke ud.

Kost til atopisk dermatitis hos baby introducerer langsomt nye fødevarer

Kosten mod atopisk dermatitis at bevæge sig rundt kan vise sig at være en reel udfordring. Ideelt set bør spædbørn ammes eller fodres med et hydrolyseret formelprodukt i mindst de første 6 måneder. Fra seks måneder og fremefter udføres en allergitest for komælk, hvede, æg og muligvis forskellige nødder. I de fleste tilfælde kan forældrene bestemme allergi uden test. Dette skyldes, at størstedelen af ​​babyer under et år oplever rødme i huden en til to timer efter indtagelse af allergener.

Forældre rådes bedst til at arbejde med deres børnelæge for at udvikle en ernæringsplan og gradvist introducere supplerende fødevarer, tilføje en ny ingrediens hver 4-5 dag. På denne måde kan det i god tid afgøres, om barnet kan tåle den nye ingrediens godt eller ej.

Kost til atopisk dermatitis hos børn

Kost til atopisk dermatitis hos børn undlader sukker Spis æbler

I modsætning til babyer kan tests bestemme allergi eller intolerance hos de fleste børn i børnehave og skolealder. Hvis der er mistanke om fødevareallergi, foretager børnelægen normalt provokationstest. Den såkaldte udeladelsesdiæt er et alternativ. Intolerancer såsom fructoseintolerance kan bestemmes med en åndeprøve.

Hvis de første symptomer på hudsygdommen neurodermatitis opstår, er det i de fleste tilfælde nødvendigt at ændre kost. Det vigtigste her er at lave en ernæringsplan sammen med en læge. Det er også vigtigt at undgå fødevarer, der kan udløse opblussen eller forværre kløen.

Kost til atopisk dermatitis hos børn spiser frugt og grøntsager

Målet med en ernæringsplan er kun at undgå de enkelte udløsere. Følgende grundlæggende principper gælder:

 • Så få hvide melprodukter som muligt forbruge. De indeholder syredannende stoffer, der kan betænde huden. Som et alternativ er der for eksempel spelt, ris, soja eller hirsemel.
 • Undgå helt slik med et højt sukkerindhold. De kan udløse opblussen og gøre kløe værre. Som en erstatning for kiks, kager, chokolade og fløde kan du bruge tørret frugt eller visse søde frugter såsom mango. Efter 1-2 måneder kan hjemmelavede bagværk sødes med honning.

Hvorfor atopisk dermatitis og fødevareallergi hos børn er relateret

 • Komælk, kyllingæg, fisk, skaldyr, svinekød, tomater og citrusfrugter betragtes generelt som dårligt fordøjelige fødevarer. Forældre bør dog på ingen måde udelukke disse fødevarer fra menuen! Kun i tilfælde af at en allergi er blevet bestemt ved test, kan lægen erstatte visse fødevarer med andre. Ellers betragtes forbruget som sikkert!
 • Mindst to håndfulde grøntsager spise dagligt. Broccoli, spinat, løg, hvidløg og lammesalat er kendt for deres antiinflammatoriske virkninger.
 • I det mindste en håndfuld frugter med lavt sukkerindhold som blåbær, kokos, jordbær, abrikoser og vandmelon spiser dagligt. Selv sukkerholdige frugter som æbler skal ikke udelukkes fra menuen. Der findes nu Idared- eller Gloster -sorterne, som indeholder meget lidt sukker.

Små patienter bør dog ikke følge en diæt, som børnelægen har sat for længe. Normalt kontrollerer læger, om allergien stadig er der hver 6. til 8. måned.

Ernæring ved atopisk dermatitis hos voksne

Kost til atopisk dermatitis Fødevarer, der kan udløse allergi

Selvom korrekt ernæring har en forebyggende og terapeutisk effekt hos babyer og småbørn, kan det kun hjælpe i begrænset omfang hos voksne. En ting er sikkert: Det er ikke muligt at helbrede neurodermatitis med diæt. Men hvis de voksne ændrer deres kost, kan de forlænge de symptomfrie intervaller.

Hos voksne skyldes den kroniske hudsygdom mest en krydsallergi. Det handler om en pollen-associeret reaktion på mad. Undersøgelser har vist, at folk, der er allergiske over for pollen, ofte også udvikler en fødevareallergi. For eksempel oplever patienter med birkepollenallergi alvorlig kløe efter at have indtaget frugt som fersken, abrikoser, kirsebær og nødder som hasselnødder og valnødder. Vi angiver yderligere eksempler på krydsallergi herunder:

Kost til atopisk dermatitis Forbered opskrifter på salat med grøntsager og frugt og tørret frugt

 • Dem, der er allergiske over for kornpollen, kan udvikle en allergi over for kornmel.
 • Folk, der primært er allergiske over for olivenpollen, kan udvikle en fødevareallergi over for ananas og peberrod.
 • Græspollen kan forårsage en allergisk reaktion på ærter, kiwifrugter, soja, tomater og vandmelon.

Hos voksne kan symptomer på en allergi dog pludselig dukke op uden at være allergiker. Dette er en pseudoallergi. Dette er en overreaktion på fødevaretilsætningsstoffer, hvor kroppen frigiver den inflammatoriske mediator histamin. I modsætning til allergier, hvor frigivelsen af ​​histamin udløses af binding af allergener til antistoffer, finder der en “tilfældig” inflammatorisk reaktion sted ved pseudoallergi. I sidste ende oplever den berørte person allergilignende symptomer uden selv at være allergisk. Her er en liste over de mulige udløsende stoffer i fødevarer:

Ændring af din kost for atopisk dermatitis Tips til voksne og børn og babyer

 • Visse azofarvestoffer såsom tartrazin (mærket E102 på pakken), der bruges til at farve slik.
 • Sorbinsyre (også kendt som hexadienoesyre, opført på pakninger som E 200) er et af de konserveringsmidler, der findes i frugtpålæg, konserveringssukker, margarine, ost og nogle pølser.
 • Mononatriumglutamat (E 621). Konserves, forskellige instant grøntsagssupper eller kartoffelmos og færdiglavede salatdressinger indeholder smagsforstærkeren.
 • Aspartam (E 951) findes ofte i “sukkerfrie” drikkevarer, geléer, frugt på dåse, pålæg og syltetøj.

Hvad kan voksne spise med atopisk dermatitis, og hvad ikke? Desværre er der ingen generel kost for atopisk dermatitis, men der er nogle grundlæggende principper, som du kan overholde. Sådan kan symptomerne i nogen grad afhjælpes:

1. Undgå dårligt tolererede fødevarer, og erstat dem med veltolererede fødevarer. Selvfølgelig bør du først diskutere listen med din læge.

Her tilbyder vi dig et bord med de fødevarer, der ofte tolereres dårligt af patienter med neurodermatitis, samt deres sunde alternativer. Denne tabel skal kun tjene som en vejledning, for med din læges hjælp kan du over tid sortere de fødevarer, der virkelig kan udløse en atopisk dermatitis blusse op og gøre symptomerne værre.

Mad et overblik over allergier og neurodermatitis -bord

2. Tilbered maden selv. Dette er den eneste måde at sikre, at retterne virkelig er fri for konserveringsmidler og farvestoffer, som er skyld i pseudoallergiske reaktioner. Desuden indeholder mange færdigretter spor af æg, mælk mv. Selv i små mængder kan de udløse en allergisk reaktion eller eksemudslæt.

Kost til atopisk dermatitis Forbered en salat med agurk og rejer

3. Prøv at reducere dit forbrug af fødevarer, der indeholder histamin. Ifølge undersøgelser lider størstedelen af ​​patienterne med neurodermatitis også af histaminintolerance. Fødevarer rige på histamin omfatter spekepølser, produkter med marineret eller saltet fisk, hårde oste med en modningstid på mere end 2 måneder.

sund kost for atopisk dermatitis vigtig som skiftende tips til voksne

4. Undgå drikkevarer, der indeholder koffein, hvis du tilfældigvis har udslæt. De kan gøre kløen værre. I denne forbindelse er der mange alternative muligheder, og du bør vælge et sundt alternativ.

5. En vegansk kost mod atopisk dermatitis kan have positive virkninger. En vigtig grund til dette er, at veganere er afhængige af rå grøntsager, frugt og grøntsager. Men hvis du beslutter dig for at gøre det, skal du oprette en ernæringsplan og sikre en afbalanceret kost. En ernæringsekspert kan hjælpe med dette.

Previous Post
Bandana frisurer – 28 ideer til at udtrykke kvindelighed
Next Post
Træningsboldøvelser: En oversigt over de mest effektive øvelser til en tonet krop!